Lagbanner
Grimsta IP, 2023-08-05 15:00

Brommapojkarna - IFK Värnamo
0 - 2

Inför: Brommapojkarna borta

Inför: Brommapojkarna borta

Värnamo spelar mot Brommapojkarna i nästa omgång.

Efter en den senaste ”med-flaggan-i-topp”-förlusten så är det dags för en ny drabbning, nämligen en kamp mot nykomlingen Brommapojkarna.

Inför omgången så är tabelläget knappast idealt, IFK är elva men har bara två poäng ner till playout och sex poäng ner till direktnedflyttning. Vår motståndare är endast en placering och tre poäng över oss vilket gör att även BP inte kan slappna av.

Som alltid så är det klurigt när man ska sia om förstaelvan. Det har blivit extra svårt i och med att Hellberg också börjat spela med en 3-4-3-formation i vissa matcher i stället för 4-3-3.

Jag förväntar mig följande elva:

Vaitsiakhovich
Winsth – Eriksson – Grozdanic – Lohikangas
Wenderson – Näsström – Thern
Ademi – Engvall – Johansson

Larsson är som bekant avstängd efter hans ”frustrationsgula” mot Malmö. Även Kenndal, Netinho och Kindberg är indisponibla på grund av långtidsskador, men det är något som Hellberg fått vänja sig vid.

Jag är tämligen säker på hur det kommer se ut bakåt, möjligen skulle Vilar kunna få chansen vid en trebackslinje men det håller jag som osannolikt. Det kan också nämnas att Bergh gör anspråk på vänsterbacksplatsen men undertecknad tror att Lohis offensiva styrkor kommer väga över till hans fördel.

På mitten och i anfallet så är det egentligen bara Näsström och Ademi som är osäkra kort, de fyra andra är givna. Näsström är en mer defensivt orienterad mittfältare och mot BP lär IFK vilja sätta offensiv press vilket skulle kunna gynna en mer offensiv lirare.

Ademi har förvisso startat de senaste matcherna och har varit godkänd men inte mer än så. Trots att han haft en del boll så har han svårt att skapa chanser vilket man förväntar sig av poängspelare likt honom.

Brommapojkarna:
BP började säsongen skakigt med tre raka förluster men ryckte därefter upp sig. Under vårens nio avslutande omgångar så togs 19 poäng av 30 möjliga vilket är godkänt. Under en kort period var man faktiskt uppe på en mycket imponerande femteplats. Därefter har det vänt och i juli blev det en vinst på fem matcher vilket fått laget att sjunka i tabellen.

I kontrast till Värnamo så har man varit aktiva under sommarens transferfönster där flera spelare hämtats in. De som kommit är Wilmer Odefalk, Liiban Abadid, Lucas Hägg Johansson, Rebin Sulaka, Alexander Johansson och Zeidane Inoussa. I motsatt riktning har Oscar Linnér och Viktor Agardius gått, de har alltså lämnat Grimsta.

Trots att det gått motigt sedan uppehållet så har Brommapojkarna spelat ganska bra. Man har visat att man kan hålla bollen inom laget och det finns en hög teknisk förmåga. Defensiven har i helhet varit bra men man har haft det svårare framåt, det har både skapats få möjligheter och de som producerats har ofta bränts. En svaghet för laget är också att man också stått för enkla misstag som lett till poängtapp.

Huvudstadslaget brukar ställa upp med ett 3-4-3 och de senaste matcherna har nyförvärvet Hägg-Johansson fått agera förstaslips. Tidigare under säsongen så hade Sidklev den rollen och den unge målvakten var bl.a. en mur i matchen mot Värnamo. Keepern hamnade dock i en formsvacka innehållandes flera enkla misstag vilket bidrog till att han fick kliva åt sidan.

I backlinjen är Sögaard given och det är en försvarare som växt in i den allsvenska kostymen efter en halvdan inledning. Bredvid brukar Calisir och Heggem vara kollegor.

På kanterna är det Jensen och Waker som är närmast en startplats där den förstnämnde kan belysas lite extra. Jensen är en ung spelare som gör sin första säsong i en förstaliga och det med bravur. Han springer kolossalt mycket och är bra på att leverera farliga inspel inåt mot boxen.

Centralt så har Leach Holm en av platserna. Det är en väldigt bolltrygg uppspelspunkt som är ständigt spelbar och bra på att lösa trånga situationer. Vem som ska kampera med honom är oklart, kanske blir det Odefalk som fått en del speltid sedan han anslöt till klubben.

Längst fram är Pettersson högerytter, det är den spelare som leder Brommapojkarnas interna skytteliga. Det är en annan lirare som inför året hade lite erfarenhet av spel i Allsvenskan men som varit relativt bra.

Som nia har oftast Vasic spelat men även Odefalk eller Fritzson kan användas, fast som ”falska nior”. Den sista platsen, som vänsterytter, kommer nog Johansson att ha men även Cosic utmanar om positionen.

Matchen:
Det är lite av en ”ångestmatch” för båda lagen men jag tror ändå det är lite mer nervöst hos Brommapojkarna med tanke på deras nedåtgående trend. En och annan rödsvart supporter trodde nog att kontraktet redan var fixat men en förlust imorgon skulle bekräfta motsatsen.

Det som gör matchen svårtippad är att det är två jämna klubbar där det finns en hög grundnivå. Både BP och Värnamo saknar dock spets och även enkla misstag förekommer då och då. Det kan därmed gå lite ”hur som helst”.

En faktor som kan påverka matchens utfall är konstgräs vilket IFK till vardags inte spelar på. Det skulle därmed kunna vara något som gynnar Brommapojkarna. Det känns dock långsökt, Värnamo är ett passningsskickligt lag som dessutom har gjort en del bra insatser på plastgräs. Dessutom har BP faktiskt bara vunnit 3 av 8 hemmamatcher vilket indikerar att de knappast är oslagbara på sitt konstgräs.

Jag är inte den som tippar matcher, men om man skulle göra undantag, så tror jag det blir en jämn match där IFK drar det längre strået och vinner med 2-0. Förväntade målskyttar är Gustav Engvall och Oscar Johansson.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-04 12:55:47
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo