Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-08-14 19:00

IFK Värnamo - Degerfors
0 - 1

Inför: Degerfors hemma
Engvall kommer saknas mot Degerfors

Inför: Degerfors hemma

Värnamo ska spela mot Degerfors härnäst, vid en vinst så finns det rejält med luft ner i tabellen.

Det har rått en optimistisk och harmonisk stämning på Ljusveckas träningsanläggning under veckan. I den senaste omgången tog IFK nämligen en viktig och välförtjänt viktoria mot bottenrivalen Brommapojkarna, känslan är att man har vind i seglen. Värnamo har spelat sex matcher sedan uppehållet och tio poäng har plockats där spelet tidvis hållit hög klass.

Nästkommande motståndare är Degerfors IF och ”brukets lag” är på fjortonde plats i tabellen. Det skiljer fem poäng mellan IFK och ”degen”, därmed skulle Värnamo vid en vinst springa ifrån ytterligare och ha hela åtta poäng till godo. Samtidigt är skillnaden mellan himmel och helvete liten, vid en förlust så är det bara ett par poäng som separerar lagen.

Något som missgynnar Värnamo är att Gustav Engvall inte kommer att finnas tillgänglig, det har klubbens fysioterapeut Philip Andersson sagt till Värnamonyheter. Dessvärre så kunde inte Andersson meddela när Engvall väntas återvända.

Andersson berättade också hur det ser ut för de andra Värnamo-spelarna som sysslat med rehab. William Kenndal har börjat träna med laget men kommer inte att spela mot Degerfors. Chansen för en comeback kan dock mycket väl komma mot Varberg vilket då sker i nästnästa omgång.

För Pontus Kindberg och Netinho syns ingen ljusning, de väntas alltså vara frånvarande under en längre period. Det är särskilt tråkigt för Kindberg som kom till Värnamo vintern 2021, det första året var han utlånad till Husqvarna FF, det andra blev förstört på grund av en stressfraktur i ländryggen och även hans tredje år i Småland har kännetecknats av ryggproblem.

Det är som vanligt svårt att spekulera kring elvan men dem väntas vara lutad offensivt, precis som mot Brommapojkarna. Det är få som är givna hos Hellberg men jag är tämligen säker på att mittbackarna Grozdanic och Eriksson kommer starta medan Wenderson, Thern samt Johansson också är med från matchminut ett. Med tanke på Engvalls skada samt fullträffen senast så lär också Zeljkovic starta.

En lirare som det hade varit intressant att få se mer utav är Marco Bustos som levererade en assist på Grimsta. Kanadensaren beskrevs som en ”bomb” när han kom till Värnamo men har än så länge mestadels varit en bänknötare. Vid hans inhopp i A-laget och i U21 så har han visat att det finns en väldigt bra teknik och det skulle varit spännande att se vad han skulle kunna uträtta om han fick en ”riktig” chans.

Degerfors:
Degerfors har 17 insamlande poäng, man har gjort 18 mål och släppt in 41. Faktum är att antalet insläppta är det högsta i Allsvenskan och man har en målskillnad på (-23) vilket också är sämst i hela serien.

Patrik Werner, som är föreningens sportchef, har agerat under transferfönstret och värvat in mittbacken Douglas Bergqvist, mittfältaren Johan Mårtensson och anfallaren Pashang Abdulla.

Det är intressanta spelare som har potential att få Degerfors att lyfta. Bergqvist har fått sin fotbollsfostran i England och har tidigare spelat allsvenskt för Kalmar och Östersund. Det är en ledartyp som är aktiv muntligt och inte räds för att ge en utskällning till en medspelare. Därutöver så är det en fysisk spelare som inte lägger några fingrar emellan. Sedan han kom till Degerfors så har han spelat fyra matcher och det har varit bra prestationer från hans sida.

Även Mårtensson har erfarenhet från Allsvenskan där han representerat Helsingborg och Örebro. Det är en passningssäker spelare som också är en ganska bra avslutare.

Den siste är Abdulla som i motsatt till de två andra kommer underifrån. 29-åringen har huserat i en mängd olika klubbar i lägre divisioner och var i division 1 för bara två år sedan. Det senaste halvåret har han spenderat i Jönköping Södra där det blivit åtta mål på tolv matcher. Det är en fysiskt stark forward som också är bra på huvudet och fungerar lämpligt som en uppspelspunkt. Hittills har han startat fyra matcher för Degerfors men det har inte blivit några baljor. Trots att det finns kvalité så har han varit en ganska kantig spelare som ännu inte riktigt kommit till sin rätt.
 
Den enda som lämnat under sommaren är Erik Lindell och det berodde på lite speltid, det var därmed ingen viktig spelare.

Sedan Degerfors mötte Värnamo så har brukets lag spelat fyra matcher. Det har blivit dubbla vinster mot Brommapojkarna, med 2-1 och 2-0, samt förluster mot Sirius och Norrköping.

Trots vinsterna mot BP så dominerade man inte de matcherna utan man lyckades snarare utnyttja slarv från motståndare. En positiv sak var dock att man hade en kompakt defensiv som släppte till få chanser. Insatserna mot Sirius och Norrköping var dock allt annat än bra, man var ihåliga och nedtryckta under dessa drabbningar. 

Mot Värnamo väntas Degerfors ställa upp med:

Rossbach
Bouzaiene - Granath – Bergqvist – Ohlsson - Gyau
Örqvist – Mårtensson – Gravius
Abdullah – Campos

Det är lite osäkert kring mittbacken Ohlsson, han har nämligen stått för en del dåliga insatser och eventuellt skulle Mammar kunna ersätta honom.

På mitten är nyförvärvet Mårtensson ett osäkert kort, han gick nämligen av skadad i matchen mot Norrköping. Spelaren har dock tränat med laget under den senaste veckan och borde vara spelklar. Annars är det den nämnde Ohlsson eller Pavlovic som väntas ersätta honom.

Matchen:
Inför matchen är betraktar jag Värnamo som klara favoriter och det hela skulle kunna bli en enkel promenadseger. Vi har både den senaste matchen mot Brommapojkarna samt mötet mot just Degerfors färskt i minnet där IFK var mycket bättre än motståndarna.

Samtidigt så är det allmänt känt att det inte finns några enkla matcher i Allsvenskan. Värnamo har under säsongen visat att det finns brist på spets och enkelt slarv har fått förödande konsekvenser i form av poängtapp. Därutöver har inte Värnamo vunnit två raka allsvenska matcher denna säsong, om det nu är något som relevant i förhandsspekulationen.

En tråkig detalj för Värnamo är att man, under 2023, tagit noll poäng i de matcher som man varit i underläge i. Man har alltså aldrig vänt ett underläge till seger eller kryss trots att man legat under i tio matcher. Med andra ord, om Degerfors tar ledningen så kan det bli jobbigt.

Värnamo har haft svårt att försvara sig mot låga och kompakta försvar, det är något som Degerfors lär försöka att etablera. En positiv sak är dock att man lyckades luckra upp BP:s försvarslinjer trots att stockholmarna hade många försvarare inuti straffområdet.

En annan besvärande omständighet är givetvis att Engvall saknas, det är en rörlig och teknisk spelare som kan skapa oreda med sin blotta närvaro. Det finns en förhoppning att Zeljkovic ska växla upp efter att den första baljan men det finns det inga garantier för.

Trots att det finns några orosmoln så är det dock svårt att påstå något annat än att Värnamo förväntas vinna. Degerfors är ett ojämnt lag och saknar dessutom spets. Laget har släppt in flest mål i Allsvenskan och kan kollapsa om det vill sig illa. På bortaplan har man bara vunnit en av åtta matcher.

Som jag skrev i den förra inför-artikeln så undviker jag helst att tippa matcher men mot Brommapojkarna lyckades jag faktiskt pricka in rätt resultat. Av den orsaken gör jag en ny tippning, jag tror att Värnamo vinner med 3-0 där Zeljkovic blir tvåmålsskytt medan Bustos gör ett.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-11 06:22:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo