Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-09-16 17:30

Djurgården - IFK Värnamo
1 - 2

Inför: Djurgården borta

Inför: Djurgården borta

Kan Värnamo slå Djurgården?

Ett tråkigt landslagsuppehåll är äntligen över och det är snart dags för allsvensk match mellan Värnamo och Djurgården på Tele2 Arena.

Stämningen hos IFK Värnamo är på topp. I den föregående omgången besegrades nämligen Elfsborgs IF och Superettan-spöket känns väldigt avlägset.

Kamraterna är nia i tabellen med 29 poäng, bara två poäng efter sjundeplacerade Mjällby. Neråt så är det sju poängs differens mellan Värnamo och playoff-laget AIK, ytterligare två poäng bakom dem parkerar Sirius som är på direkt-nedflyttning.

Förväntad elva mot Djurgården är:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Oscar – Adjei – Wenderson
Ademi – Engvall – Thern

Värnamo har en spelare avstängd och det är Hampus Näsström. Det gör i sin tur att elvan blir ganska svår att tippa eftersom det inte finns någon tydlig ersättare till honom. Vanligen brukar Hellberg ställa upp med ett tremannamittfält med Wenderson, Näsström samt Thern eller Oscar Johansson. De två sistnämnda växlar mellan en mittfälts- och en ytterposition, det skiftar från match till match.

Näsströms roll är att vara en ”sexa” och han har därmed en mer defensiv funktion. Det som är hans konkurrensfördel är storleken och fysiken vilket gör att han är nyttig i luftrummet och bra på att vinna dueller. Trots att han nästan är två meter lång så har han också en hyfsad teknik och är dessutom rörlig vilket gör att han är ofta är spelbar.

Vem som ska ersätta honom är alltså oklart. Hade matchen spelats för ett år sedan så hade jag tippat Charlie Vindehall som också är en defensiv mittfältare. Vindehall har dock varit i frysboxen nästintill hela året och Hellberg verkar ha tappat förtroendet för honom.

Jag tror i stället att det blir Frank Junior Adjei, men det är högst tveksamt. Sedan i juli så har Adjei gjort en start och fyra inhopp i Allsvenskan. Det är en spelare som både har teknik och passningsfötter men defensivt är han ganska medelmåttig. Han kommer inte kunna erbjuda samma duellspel och dominans i luftrummet som Näsström, men frågan är om det finns ett bättre alternativ.

Hellberg skulle kunna överraska med Kenan Bilalovic, men det är inte heller en spelare vars primära styrka är försvarsspelet. 

En annan lösning skulle vara att flytta ner Thern till mittfältet och i stället ha Bustos eller Zeljkovic som ytter. Kombinationsmöjligheterna är flera!

En annan sak som är relevant i diskussionen om elvan är Engvalls status. Gustav tränade med laget för mer än två veckor sedan men han var inte uttagen mot Elfsborg. Han är dock med i truppen inför morgondagens batalj och har en god möjlighet att starta med tanke på hans tidigare insatser.

Djurgården:
Djurgårdens säsong har varit en besvikelse, även om det är överdrivet att kategorisera det som en katastrof. Efter ett starkt 2022 hoppades man dock på att man skulle vinna SM-guld i år och det förblir en dröm. I skrivande stund är Djurgården fyra och man har åtta poäng upp till Elfsborg som är etta.

Det är fyra poäng upp till Häcken som är trea och det är betydelsefullt. En tredjeplacering skulle nämligen innebära att man är garanterade Europa-spel nästa säsong, om man blir fyra så är det osäkert kring den frågan. Det finns därmed fortfarande något att kämpa för.

En person som fått kritik under året är sportchefen Bosse Andersson som tidigare varit framgångsrik i den rollen. Kritiken handlar kort och gott om att han inte hittat likvärdiga ersättare till de spelarna som lämnat.

Till Bosses försvar så bör det sägas att det inte är lätt att ersätta spelare likt Isak Hien och Hjalmar Ekdal, dessa herrar håller landslagsklass. Även den omskolade vänsterbacken Elias Andersson var väldigt bra i sina bästa stunder och nosar på en blågul plats.

Under sommaren så har Joel Asoro, Oliver Berg, Jacob Bergström, Victor Edvardsen och Wilmer Odefalk lämnat permanent samtidigt som Jesper Löfgren lånats ut till Brommapojkarna. In så har man värvat Musa Gurbanli, Felix Va, Rami Kaib, Noel Milleskog och Samuel Dahl.

Det är inte särskilt meriterade spelare och fansen hade nog hoppats på mer spets. Djurgården har relativt god ekonomi och därmed borde man kunnat knyta till sig fler namn.

Det är på tok för kort tid att recensera nyförvärven men hittills har ingen av de nyvärvade herrarna gjort ett större avtryck, enda undantaget är vänsterbacken Dahl som gjort den platsen till sin. Värvningen från Superettan är en stabil pjäs som är följsam, brytningssäker och snabb.

Vid en titt på formen så har Djurgården tagit tio poäng på de fem senaste matcherna, d.v.s. vunnit tre, kryssat en och förlorat en.

Under säsongen så har man släppt in 25 mål på 22 matcher. Det är ett godkänt facit och stockholmarna har därmed ett stabilt försvar. Mittbacken Danielsson har varit bra under året, även om han ibland står för enkla misstag. En anmärkningsvärd detalj är att Une Larsson petat Löfgren, som i sin tur hade dominerat dessförinnan. Även om Une Larsson är en skicklig försvarare så är det ett besynnerligt beslut.

Utöver mittbackarna så har man två defensivt trygga ytterbackar och en bra målvakt mellan stolparna i form av Jacob Widell-Zetterström.

Offensiven har förbättrats under årets gång men det är fortsatt något som kan utvecklas. Vår nästkommande motståndare har gjort 33 mål på 22 matcher vilket är relativt lågt för ett lag med guldambitioner. Man är inte kliniska i avslutssituationer och relationerna mellan de offensiva spelarna har inte hållit toppklass. 

En person som fick rejält med kritik var Oliver Berg som dock lämnat och flyttat söderut. Som tidigare nämnt så har man hämtat in anfallaren Gurbanli från Qarabag och förhoppningen är att azeriern ska vara en effektiv målgörare. Han har hittills startat tre seriematcher och hoppat in i två, på poängkontot kan han stoltsera med två mål och en assist. Alla poängen kom mot Degerfors för två omgångar sedan. Succématchen följdes av en blek insats mot Norrköping där han var ganska osynlig.

Förväntad elva mot Värnamo är:

Widell-Zetterström
Johansson – Danielsson – Une-Larsson – Dahl
Finndell – Schüller - Eriksson
Radetinac – Gurbanli – Wikheim

En spelare som det skrivits om under året är kaptenen Magnus Eriksson. Mittfältaren har tidigare säsonger varit en av Allsvenskans bästa spelare men denna säsong så har han stått för en del dåliga insatser och t.o.m. varit petad. Det är alltid känsligt när man ska peta profiler i likhet med honom, han spelar nämligen med hjärtat och är en ledartyp.

Det ska dock poängteras att Eriksson höjt sig den senaste månaden och mot Norrköping dominerade han vilket bidrar till att han sannolikt startar imorgon. En fördel med att ha Eriksson på plan är att han är en riktig vinnarskalle som aldrig ger sig och genom sin närvaro så kan han pusha sina medspelare. Det är också en fysiskt stark oxe med en hög passningssäkerhet samt en bra spelförståelse.

En sak som är noterbar med elvan är att det är en hög medelålder, exempelvis är Radetinac, Eriksson och Schüller över 100 år tillsammans. På sina håll har en föryngring beskrivits som önskvärt.

Ett stort framtidslöfte som finns i truppen är mittfältare Lucas Bergvall som också fått en del speltid. Spelaren har dock varit skadad ett tag men har tränat fullt i veckan och är därmed med och utmanar om en plats i elvan. Andra yngre förmågor med startpotential är mittfältaren Sabovic, anfallaren Fallenius och även yttern Va.  

Matchen:
Efter segern mot Elfsborg så är självförtroendet på topp hos smålänningarna. Psykologi är som bekant en viktig aspekt inom fotboll och det är något som stärker Värnamos aktier. IFK lär känna en stark tro på att en vinst är möjlig och en eventuell motgång lär inte få spelarna att hänga med huvudet.

En annan positiv sak är att Värnamo har ett imponerande defensivt facit, man har hållit nollan i fem av de sju senaste matcherna. Värnamo har endast släppt in 24 mål och bara två lag, Malmö och Elfsborg, har släppt in färre. Det lär således inte bli en ny 5-0-förlust, vilket det blev när lagen möttes på Tele2 förra året.

Något annat som talar mot Djurgården är att laget haft offensiva problem under året. Nu har man förvisso värvat Gurbanli men har fortfarande mer att bevisa.

Samtidigt så bör det också påtalas att Djurgården är ett bättre lag, om man tittar på tabellplacering, och laget är favoriter med all rätt.

En viktig aspekt är mittfältet, som inte imponerade för Värnamo när lagen möttes på Finnvedsvallen i juli. I den matchen så stod Wenderson för många enkla bolltapp, Näsström slarvade och Thern var ganska osynlig. Ett svagt mittfält gör att laget blir lågt, backlinjen blir väldigt pressad och det blir svårt att ha en fungerande speluppbyggnad.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-09-15 17:04:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo