Lagbanner
Inför: Elfsborg borta
Blir det en tuff premiär för Kotto?

Inför: Elfsborg borta

Den allsvenska premiären spelas borta mot Elfsborg. Våra motståndare är favoriter, men kanske kommer ett nybyggt IFK kunna chocka boråsarna.

Värnamos tredje allsvenska säsong befinner sig runt hörnet och i omgång 1 blir det en resa till Borås där Elfsborg IF väntar.

Värnamo förväntas ställa upp med:

Andersson
Larsson – Kotto – Hasic – Bergh
Bustos – Wenderson – Thern
Johansson – Zeljkovic - Engvall

Det finns flera saker som gör att elvan är svår att tippa. Bland annat så missade Bergh, Engvall och Kalu den senaste träningsmatchen mot Utsikten, men det berodde på relativt lindriga krämpor och kanske kommer de därför att spela i premiäromgången.

Om Bergh missar matchen så kommer sannolikt Lohikangas ersätta honom. Det är svårare att veta vem som skulle kunna vikariera för Engvall, kanske blir det Bilalovic som fått mycket förtroende under försäsongen.

Utöver de elva spelare som skrivits in i den ”förväntade elvan” så finns det fler namn som är med och konkurrerar om en startplats. Exempelvis har mittbacken Rapp, mittfältaren Näsström och anfallaren Kalu en realistisk chans att få starta.   

Elfsborg:
2023 blev i slutändan en rejäl besvikelse för Elfsborg som föll på målsnöret efter en fantastiskt genomförd säsong. Man hade chansen att säkra ligan i den nästsista omgången men fick bara med sig 2-2 mot Degerfors, och föll sedan i den direkt avgörande matchen mot Malmö FF.

Det som gör förlusten extra sur är att Elfsborg inte förväntas vara med i toppstriden under 2024. Av de allsvenska tippningar som jag tagit del av så tippas Elfsborg hamna på en fjärde-femte plats, varken högre eller lägre.

Det har skett en del på spelarsidan under vintern, följande har lämnat:
Emmanuel Boateng (Konyaspor)
Tim Rönning (Halmstads BK)
Viktor Widell (Norrby IF)
Sveinn Aron Gudjohnsen (Hansa Rostock)
Alexander Bernhardsson (Holstein Kiel)
Hákon Rafn Valdimarsson (Brentford)
Jeppe Okkels (Utrecht)
Maudo Lamine Jarjué (Sandefjord)
Kevin Holmén (lån, Degerfors IF)
Jack Cooper Love (lån, GAIS)
Melker Uppenberg (lån, Oskarshamns AIK)

Som läsaren ser så är det flera spelare som tagit farväl och de riktigt tunga tappen är Boateng, Bernhardsson, Valdimarsson och Okkels som samtliga höll en hög nivå under fjolåret.

Vidare så har man plockat in:
Tom Yegbe (SJK)
Isak Pettersson (Stabaek)
Dion Krasniqi (Varbergs BOIS)
Eggert Aron Gudmundsson (Stjarnan)
Rami Kaib (Djurgårdens IF)
Marcus Bundgaard Sörensen (Vendsyssel)
Arber Zeneli (Adana Demirspor)
Enzo Andrén (uppflyttad ifrån de egna leden)
Ludvig Richtnér (uppflyttad ifrån de egna leden)

Det är en spelare som sticker ut bland dessa och det är Arber Zeneli som är en klassvärvning. Zeneli lämnade Elfsborg 2015 och har sedan dess varit i Heerenveen, Reims och Adana Demirspor. Det är en offensivt skicklig spelare som har snabbhet, kreativitet och även styrka i fysiska dueller.

På tränarposten sitter fortsatt Jimmy Thelin som går in på sin sjunde säsong med Elfsborg. Under transferfönstret så har Thelin ryktats flitigt till olika lag, bla Aberdeen och det svenska landslaget. Under åren i Elfsborg så har det varit en del upp-och-ner för Thelin. Bland topparna så finns 2023-säsongen som nästan resulterade i guld, och även 2021-säsongen där Elfsborg var med i guldstriden länge.

Thelin har visat att han kan sätta en spelidé och leda en grupp. Det är också en relativt bra matchcoach som kan arbeta med båda rutinerade spelare och hjälpa yngre förmågor att utvecklas. På ett personlighetsmässigt plan så har Thelin berömts för att vara lugn, saklig och trevlig, han är dessutom väldigt ambitiös och arbetar hårt.

Samtidigt så har han fått en ”förlorare-stämpel” klistrad på sig och det förstärktes efter det som hände i november. På professionell nivå så har Thelin endast vunnit Superettan med Jönköping Södra, och ”thats it”. Han har alltså inte lyckats få sitt lag att presentera när det gäller som mest och det är det som sägs känneteckna de skickligaste tränarna.

Thelins nuvarande kontrakt gäller över 2026 och i intervjuer som jag tagit del av så har han inte kunnat garantera att han stannar säsongen ut. Det kommer nog finnas intressenter i sommar och kanske kommer Thelin att testa vingarna på annat håll om några månader.

Elfsborg har spelat följande matcher i år:

Träningsmatcher:
Elfsborg – Odense: 3-3
Elfsborg – Fredrikstad: 0-3 (neutral plan)
Elfsborg – FC Köpenhamn: 4-5 (neutral plan)
Elfsborg – Silkeborg: 1-2 (neutral plan)
Elfsborg – Odds BK: 3-1
Häcken – Elfsborg: 1-3
Elfsborg – Halmstad BK: 4-0

Svenska cupen:
Elfsborg – GAIS: 2-0
Örgryte – Elfsborg: 3-2
Elfsborg – Degerfors: 2-2

Cupspelet blev ett fiasko i och med uttåget i gruppen. Det som var lagets tydligaste svaghet var försvarsspelet där den nye målvakten Pettersson såg väldigt osäker ut. På den positiva sidan kan det nämnas att man också gjorde en del mål framåt och Jalal Abdulai, en ung anfallare med potential, såg intressant ut.

Det har varit spretiga resultat i träningsmatcherna. Det är dock svårt att dra några säkra slutsatser utifrån träningsmatcher eftersom det ofta är roterade elvor som spelar. En positiv indikation är väl möjligen att Elfsborg gjorde bra insatser mot HBK och Häcken, vilket också är deras senaste matcher.

Elfsborgs förväntade elva är:

Pettersson
Larsson – Holmén – Yegbe – Hult
Baldursson – Baidoo – Thomasen
Hedlund – Frick – A.Zeneli

I likhet med Värnamo så är det svårt att förutspå elvan, det finns nämligen flera positioner som är osäkra.

Det gäller bland annat målvaktspositionen, där konkurrerar Pettersson och Bundgaard. Den förstnämnde kom till Elfsborg tidigare än Bundgaard och har därför spelat de flesta försäsongsmatcherna men utan att imponera. Det lär nog bli insatser på träningar som avgör.

Även i offensiven så är det ganska osäkert. Hedlund har varit ojämn under försäsongen, Frick har haft svårt med målskytten och Zeneli har nyligen anlänt efter en höst med lite speltid. Frågan är hur Arbens fysiska form är.

I truppen finns Qasem, Jebara, Rapp, Abdulai och Gudmundsson som alla är bra spelare och har en realistisk chans att få starta. Det kan exempelvis nämnas att Abdulai har hyllats rejält utav Thelin och tränaren har beskrivit att anfallaren skulle kunna få ett genombrott denna säsong.

Med det vill jag säga att den förväntade elvan ska tas med en nypa salt, för det hela är ren spekulation.

Inför matchen:
Enligt diverse spelbolag så är Elfsborg tydliga favoriter och det får ändå ses som rimligt. Boråsarna är slagkraftigare och deras lag känns mer ”färdigt”, trots en del försäljningar, samtidigt som Värnamo i mångt och mycket bygger om.

Samtidigt så är premiärer alltid ovissa. Träningsmatcher och även svenska cupen är en sak, Allsvenskan något annat. Kanske kommer Värnamo att prestera bättre än förväntat, alternativt att Elfsborg floppar.

Det finns dock många potentiella orosmoln när man synar Värnamos trupp. Målvakten Andersson samt mittbackarna Kotto, Hasic och Rapp har samtliga minimalt med allsvensk erfarenhet och i premiären kastas 3 av 4 in i hetluften. Frågan är om deras respektive psyken kommer hantera det.

På ytterbacksplatserna lär det bli Larsson och Bergh, som i sin tur kommer få tuffa individuella kamper mot Elfsborgs snabba kantspelare. Även om båda spelarna har godkända fjolårssäsonger i ryggen så har de haft problem när de hamnat en-mot-en mot tekniska och kvicka yttrar.

Wenderson och Thern kommer bli viktiga i matchen mot Elfsborg, och det är väl möjligen mittfältsduon som inger någon form av trygghet. Båda två har nämligen varit bra under försäsongen. Det som gör att de är viktiga mot Elfsborg är att båda kommer ha mycket boll i farliga ytor och misstag från dem måste minimeras för att Värnamo ska ha en chans. Annars kommer det finnas många möjligheter för det blixtsnabba Elfsborg att ställa om.

Bland de offensiva namnen så har det varit spridda skurar från Engvall, Zeljkovic, Johansson, Kalu och Bustos. Det jag menar är att spelarna blandat bra och dåliga insatser, och därför är det svårt att veta vad man ska förvänta sig i premiären.

Vilka svagheter har då Elfsborg? Det första jag tänker på är mellan stolparna där Pettersson inte har imponerat. Han har bla haft problem med inlägg och kanske skulle en nickstark Kalu kunna utnyttja den svagheten till Värnamos fördel.

En annan potentiell begränsning är målskyttet, den tilltänkte förstenafallaren Per Frick är inte känd som någon skyttekung. Det är som bekant omöjligt att vinna om man inte gör mål och om Värnamo håller tätt så får man minst en pinne med sig hem till Småland.

Utöver det så är det svårt att peka ut en tydlig svag länk hos Elfsborg, kanske är det så att deras premiärnerver sätter sprätt. På måndag kommer vi få veta!
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-03-30 22:29:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo