Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-09-02 17:30

IFK Värnamo - Elfsborg
1 - 0

Inför: Elfsborg hemma
Wenderson på bilden

Inför: Elfsborg hemma

Värnamo spelar nästa match mot guldaspiranten Elfsborg IF. Gästerna från västra Sverige är favoriter men det är knappast en enkel uppgift för de gulsvarta

Inför omgången parkerar Värnamo på en trevlig niondeplats med 26 poäng. Det är dock endast sex poäng ner till sträcken vilket gör att det är för tidigt att slappna av. En ljuspunkt är dock att man är ganska högt upp i tabellen och det är många lag mellan Värnamo och bottenplaceringarna.

Mot Elfsborg så kommer kanske Gustav Engvall att vara tillbaka, det har varit tystlåtet från lokalpressen angående den frågan. Om han är redo så lär det dock inte bli en start utan troligen ett kortare inhopp.

En spelare som definitivt är tillbaka från skada är William Kenndal som startade för U21-laget tidigare i veckan. Kenndal lär dock inte få starta mot Elfsborg och det är högst tveksamt om det ens blir någon speltid för mittfältaren.

Startelvan väntas se ut så här:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Oscar – Näsström - Wenderson
Ademi – Bustos – Thern

Precis som senast så är det osäkert kring vem som blir central anfallare, de som gör upp om platsen är Bustos och Zeljkovic. Den förstnämnde startade mot Halmstad men var blek medan den andre också var medelmåttig under sitt inhopp.

Vidare så tror jag att Hellberg är osäker kring om han ska starta med Näsström. Under 2023 så har Näsström startat 14 av 21 matcher vilket indikerar att coachen tror på honom. Samtidigt så är Näsström en begränsad spelare och mot ett rörligt och fartfyllt Elfsborg så riskerar han att hamna på efterkälken.

Samtidigt så är frågan, vem ska i så fall peta honom? Truppen är dessvärre ganska tunn. En potentiell ersättare är Adjei som fått speltid i fem matcher och tidigare fått beröm för sina insatser på träning. Det är en spelare som är snabb och teknisk men dessvärre så väger han lätt i dueller och slarvar en del på plan.

Det skulle också kunna bli en större ommöblering, tex., att Thern flyttas till mitten och att man spelar med både Zeljkovic och Bustos längst fram. Även Calle Johansson har potential att få starta.

Elfsborg:
Med nio omgångar kvar så är Elfsborg i förarsätet, klubben har totalt 48 poäng. De främsta utmanarna är Malmö med 45 poäng och Häcken med 44 poäng.

Trots förstaplatsen så är inte allt frid och fröjd i Borås. Under de fem senaste matcherna så har man nämligen förlorat mot både Hammarby och Häcken. Man var dessutom illa ute mot Sirius men räddades av ett sent självmål, den matchen slutade 4-3. Mot Norrköping så ledde de gula med 3-0 men i slutändan blev man rejält tillbakapressade av Norrköping som reducerade två gånger om.

Det finns en hög grundnivå i Elfsborg där man har högt tempo i passningsspelet, är blixtsnabba i omställningar och pressar högt. Det finns också individuell spets och kreativitet som gör att man kan vinna jämna matcher.

Samtidigt så har man också visat att man är ojämna. Ibland blir laget passiva i pressingen, sjunker lägre än förväntat och slarvar i passningsspelet. Kanske är det så att en liten hybris börjat smyga sig in när allt gått så bra.

Under sommaren så har Elfsborg tappat några viktiga pjäser. De som åsyftas är Jacob Ondrejka som gått till Royal Antwerp, André Römer som flyttat till Midtjylland och Gustaf Lagerbielke som numera huserar i Celtic. I skrivande stund är det dock tveksamt kring om försäljningarna egentligen har försämrat Elfsborg. Deras respektive ersättare har nämligen gjort det bra, något som beskrivs längre ner.

Förväntad elva mot Värnamo är följande:

Valdimarsson
Larsson – Holmén – Buhari – Qasem
Boateng – Baidoo - Baldursson
Hedlund – Gudjohnsen – Okkels

Vänsterbacken Niklas Hult är avstängd och i stället för honom väntas det alltså bli Qasem. Qasems naturliga position är yttermittfältare men han har tidigare under säsongen också varit placerad på innermittfältet. Om det inte blir Qasem så är också Boman ett alternativ.

En annan position som är lite osäker är högerytter-platsen där Hedlund har placerats. Spelaren kom nyligen från Bröndby och har inte spelat för Elfsborg sedan han återvände. Det är dock en blixtsnabb och teknisk lirare som tidigare imponerat i den gula tröjan. Det som eventuellt kan tala mot honom är att han kom till Borås nyligen och därmed är han kanske inte så samspelt med lagkamraterna.

Frågan är dock vem som i så fall skulle ta hans plats. Bernhardsson, som spelat högerytter sedan Ondrejka lämnade, var skadad i föregående omgång och missar kanske också drabbningen på Finnvedsvallen. På bänken finns annars Besfort Zeneli som gjort en del inhopp. Även Per Frick kan nämnas som ett alternativ men det är primärt en central anfallare och ingen ytter.

Det kan poängteras att det är en väldigt stark elva där Thelin fått ut väldigt mycket. Målvakten Valdimarsson är kanske seriens bästa målvakt och var fenomenal mot Norrköping. Det är en keeper som på egen hand kan rädda kvar sitt lag i en match. Lagerbielkes ersättare är Buhari och han har inte gjort bort sig. Nigerianen är en fysiskt stark spelare som inte lägger några fingrar emellan.

En annan spelare som imponerat är Baldursson som är inlånad från Bologna för att ersätta Römer. Han har en hög arbetskapacitet och vinner duell efter duell samtidigt som han också är skicklig i passningsspelet. Även Okkels på ytterpositionen har levererat där han kombinerar speed och teknik. Det är dock ingen ”youtube-spelare” som primärt dribblar utan någon slutprodukt, det produceras nämligen också poäng, det har blivit nio mål och sex assist hittills.

Matchen:
Även om Elfsborg uppvisat vissa begränsningar så är de favoriter inför denna match. Dessutom lär de vara många tillresta supportrar från ”knalleland”, som också staden kallas. Om Elfsborg vill bli svenska mästare så är detta en match som laget ska vinna, även om Värnamo knappast är en förening som man bara ”kör över”.

En sak som riskerar att missgynna Värnamo är att spelet kretsar kring eget bollinnehav där man vill rulla sig ur motståndarpress på egen planhalva. Förra året framstod det som naivt vid vissa tillfällen men i år har man faktiskt förbättrat spelet ur den aspekten. Elfsborg är dock ett lag som väldigt starka i omställningar och skulle man slarva i uppbyggnadsfasen så kan det minst sagt bli kostsamt.

På ett sätt skulle man kunna påstå att det smartaste vore att vara mer pragmatisk och helt enkelt låta Elfsborg dominera bollinnehavet. Bland annat gjordes det av IFK Göteborg och de fick med sig en poäng från Borås Arena. Det kan dock också få motsatt effekt, Elfsborg har exempelvis slagit både Halmstad och Varberg med 6-1, det är inte lag som eftersträvar hög possession.

En annan farhåga för Värnamo är kanterna där Elfsborg uppvisat fart och en teknisk skicklighet. Ytterbackar och yttermittfältare har varit bra på att samverka och överbelasta kanterna så att man kommer i numerära överlägen vilket är svårt att försvara sig mot.

En svaghet för IFK är just försvarsspelet på kanterna, där har Larsson, Winsth, Bergh och Lohikangas spelat. De två förstnämnda som högerback och de två andra som vänsterback. Ingen av herrarna har direkt imponerat när man hamnat en-mot-en mot en skicklig ytter. Även mittbackarna Eriksson och Grozdanic har inte snabbhet som en av sina styrkor.

Positivt för Värnamo är dock att Hult missar matchen och det väntas alltså bli Qasem som är ytterback vilket han är ovan vid. Vidare så var det också flera år sedan Hedlund spelade en match för Elfsborg och ovanan kan leda till att det blir grus i maskineriet.

En viktig spelare blir Wenderson som kommer ha en mer defensiv utgångsposition där han både ska vara ett passningsalternativ samt en bollvinnare. Det är viktigt att han är på tårna och läser av spelet så att han kan stoppa Elfsborgs potentiella omställningar. Det är också av yttersta vikt att han inte slarvar i passningsspelet vilket han gjort tidigare.

Trots att jag framstår som negativ så är det också på sin plats att säga något positivt. Värnamo har under året visat att det finns en hög högsta-nivå och om man får träff på sin taktik så kan man slå vilket allsvenskt lag som helst. Elfsborgs ytterbackar blir ofta väldigt offensiva och därmed finns det ytor att attackera. Vidare så är kanske Engvall tillbaka och Calle Johansson är enligt mig ett intressant nyförvärv.

Undertecknad förväntar sig en jämn batalj där det mycket väl kan vara oavgjort ända in i slutminuterna. Om stjärnorna står rätt så kan det bli så att poängen stannar på Finnvedsvallen.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-09-01 22:09:29
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo