Lagbanner
Inför: Halmstad hemma

Inför: Halmstad hemma

Kan Värnamo slå Halmstad och klättra i tabellen?

I den 21:a allsvenska omgången väntar en drabbning mellan Värnamo och Halmstad BK på Finnvedsvallen. Det är ett Värnamo som varit ojämna under året och aldrig vunnit två raka seriematcher, mot ett HBK som har fyra raka förluster bakom sig.

Värnamo är 10:a i tabellen och befinner sig, som jag beskrivit tidigare, mellan botten och mitten. Man har aldrig riktigt kunnat lämna bottenträsket och det beror på, logiskt nog, det höga antalet förluster. I nuläget är det sex poäng ner till båda sträcken och därmed är det fortsatt lite små-oroligt.

IFK och Halmstad spelade nyligen, det var knappt en och en halv månad sedan. Det var en match där Värnamo inledde starkast och ledde tidigt med 2-0, men efter ett självmål så fick Halmstad upp hoppet och sedan kom även en kvittering. Hallänningarna var bättre i den matchen och man var mer värda segern.

Värnamo förväntas ställa upp så här:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic
Winsth – Näsström – Wenderson – Bergh
Oscar – Zeljkovic – Thern

En notis är att Oscar Johansson härefter kommer benämnas som ”Oscar” medan nyförvärvet Carl Johansson benämns som ”Calle”. Det är för att undvika missförstånd. Ett annat alternativ hade varit att skriva Johansson Schellas för Oscar, han gifte sig nämligen i somras, men det är lite för långt för min smak.

Den position som är mest osäker är den där framme. Zeljkovic har inte imponerat under året men Hellberg tror starkt på honom vilket väntas väga över till hans fördel. Om inte han startar så borde det bli Bustos som spelade mot Varberg och dessutom gjorde mål. Kanadensaren var dock ganska osynlig på Påskbergsvallen trots att han nätade.

Därutöver så har Ademi startat flera matcher i följd och han bänkades mot Berga i cupen, vilket kan tolkas som att han vilades inför Halmstad. Det är därmed en spelare som också skulle kunna ta sig in i elvan. Det som talar mot honom är att han hållit en medelmåttig nivå när han spelat.

Mot division 2-laget så imponerade Calle Johansson med ett starkt inhopp som genererade två assist. Matchen mot HBK är den första seriematchen som han är spelklar i och Hellberg har tidigare visat att han är beredd att ge nya spelare chansen. Således skulle också han kunna få lira, det väntas dock bli i form av ett inhopp.

Halmstad BK:
Halmstad har haft en speciell säsong. Inför året sågs man som en nedflyttnings-kandidat men under våren gick man urstarkt. Man var täta och kompakta defensivt samt effektiva framåt med starka kanter. Inför bortamatchen mot Värnamo så var man faktiskt femma, och det var med nästan halva serien spelad. I det skeendet var man bara en poäng från en fjärdeplats som kan resulterat i Europa-spel.

Därefter så har man sjunkit som en sten. Efter 2-2 mot Värnamo så kryssade man i den efterföljande omgången och sedan har det blivit fyra förluster i Allsvenskan. Man vann dock den senaste matchen, vilket var en cupdrabbning mot IFK Hässleholm.

Jag har inte följt Halmstad på tillräckligt nära håll för att kunna spekulera kring varför denna formdipp har skett. Som jag dock skrivit i en tidigare artikel så fanns det, inför den 15:e omgången, underliggande siffror som indikerade att HBK haft rejält med flyt och fått mer poäng än vad de förtjänat. Kanske är det så att slumpen har svängt till deras nackdel. 

En noterbar sak har hänt i Halmstad sedan den senaste matchen och det är att målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist tog en tillfällig paus på grund av psykisk ohälsa. Målvakten har dock börjat träna igen. Nilsson Säfqvist höll en hyfsad nivå när han spelade men det är osannolikt att hans frånvaro ensamt kan förklara nedgången.

De senaste motgångarna lär dock påverka Halmstad psykiskt, det finns sannolikt en reell oro för Superettan-spöket hos hallänningarna. Det är allmänt känt att fotboll handlar mycket om psykologi, vid många förluster blir det ofta dålig stämning i gruppen. Risken är också att spelarna blir väldigt stressade och gör enkla misstag när de känner sig psykiskt påfrestade.

Det vore ett stort fiasko för Halmstad att åka ur, med tanke på hur fantastiskt det såg ut med halva serien spelad.

Denna elva förväntas spela i morgon:

Johansson
Ofosu-Ayeh – Wallentin – Baffoe – Olsson
Karlsson – Svedberg – Al-Ammari – Mohammed
Ahlstrand - Granath 

Man har hämtat in en ny målvakt och det är Marko Johansson från Hamburg SV. Johansson har spelat allsvensk fotboll tidigare för Trelleborg, Mjällby och Malmö FF. Sommaren 2021 flyttade han dock till Tyskland och där har det blivit begränsat med speltid, under en tvåårsperiod lirade han endast sju matcher. Han har spelat Halmstads tre senaste allsvenska bataljer men har släppt in nio mål. Det är knappast ett smickrande facit.

En annan Johansson, nämligen Andreas, kommer inte att vara med då han är avstängd. I stället för honom väntas Gabriel Wallentin spela. Wallentin gör sin första allsvenska säsong och har detta år spelat nio seriematcher varav startat sju.

En spelare som utmanar om en plats i startelvan är anfallaren Jack Cooper-Love. Han kom till Halmstad i somras och har hittills gjort en start och sex inhopp men inga mål. Förra året gjordes dock 14 mål på 27 matcher i Superettan och det är således en spelare som visat att han kan leverera offensivt. Halmstad lär gå för segern och därför skulle han kunna gå in i elvan samtidigt som exempelvis Ahlstrand flyttas ner till en kant och petar därmed en av yttrarna.

En annan möjlighet är att Cooper-Love kanske petar Granath, även om det känns osannolikt då Granath startat alla årets matcher. Granath är en anfallare som jobbar hårt i pressingen och springer mycket vilket uppskattas av Haglund. Samtidigt så har han endast gjort sex mål och bränt en hel del chanser. För ett lag som HBK, som skapar få chanser, så är det viktigt med en effektiv spjutspets.

Det är inte alldeles enkelt att förutse Halmstads elva. Jag upplever inte att Haglund är en coach som gör stora förändringar från match till match utan han har en stomme som han litar på. Samtidigt så har man flera förluster bakom sig och det är vanligt med drastiska åtgärder i kris.

Inför matchen:
Värnamo har varit svåra att tippa under året, även i matcher där man presterat så har man inte alltid fått poängen med sig. IFK lär dominera matchen spelmässigt och även ha fler avslut, men frågan är om det räcker.

Det är trivialt att säga att det första målet blir viktigt, det förstår vem som helst. Men i denna match kan det vara extra viktigt. Om Halmstad gör 1-0 så kommer de sjunka lågt och vara kompakta vilket kan bli riktigt svårt för Värnamo, det har vi sett tidigare denna säsong.

Om IFK gör första målet så kommer fler ytor att öppnas i Halmstads defensiv och det kommer uppstå omställningsmöjligheter. Dessutom så kan Halmstad bli stressade om de får ett mål mot sig vilket kan leda till misstag.

Som vanligt så är hjärtat hoppfullt och tror på en tämligen enkel vinst. Värnamo har en bättre form än Halmstad och enligt exempelvis ”Footystats” så är Värnamo bättre än Halmstad både gällande ”xG for” och ”xG against”.

Samtidigt så har vi den senaste matchen mot Halmstad färskt i minnet. Då var Halmstad faktiskt bättre och Värnamos bästa spelare i den matchen var Gustav Engvall som saknas denna gång. Halmstad vann kampen på mitten där man både var fysiskt starkare och väldigt löpvilliga vilket åt upp IFK-spelarna. Dessutom var Halmstad urstarka på mitten där Ofosu-Ayeh och Olsson fick leverera inlägg på inlägg.

En aspekt som skulle kunna tänkas gynna Värnamo är att det är en hemmamatch men faktum är att man i år tagit fler poäng på bortaplan än på hemmaplan. På Finnvedsvallen har man bara plockat sex poäng på sju matcher, det har alltså blivit fem förluster.

Som en kontrast kan det nämnas att det blivit 19 poäng när man spelat allsvenskt utanför Finnvedsvallen, det har skett vid tretton tillfällen. Det ska då poängteras att man spelade årets två första ”hemmamatcher” på Borås Arena, de insatserna kategoriseras som ”utanför Finnvedsvallen” i det här sammanhanget.

En sak är dock annorlunda med Halmstad-matchen i jämförelse med tidigare tillställningar på vallen under 2023. Det är en ”enkronorsmatch” och det innebär att det är gratis inträde, det brukar vara en sån match per år. Troligen kommer det vara mycket folk och kanske kan man överstiga 5000 åskådare vilket skulle vara första gången för i år. I den bästa världar är det något som kan få spelarna att tända till.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-26 19:16:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo