Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-11-04 15:00

IFK Värnamo - Hammarby
0 - 0

Inför: Hammarby hemma

Inför: Hammarby hemma

I den 29:e omgången möts Värnamo och Hammarby.

Säsongen lider mot sitt slut och Värnamo seglar lugnt i mitten där man varken är med i botten- eller toppenstriden. Ur det perspektivet så är faktiskt situationen ”tråkig”, den där spänningen som kännetecknar slutspurten saknas när man inte har något att spela. Ja, jag vet, Värnamo kan fortfarande bli fyra vilket skulle kunna innebära Europa men det är ett orealistiskt scenario.

Därmed är känslorna faktiskt dubbla. Det är givetvis väldigt skönt att veta att Värnamo kommer spela allsvensk fotboll 2024 och även glädjande att säsongen, särskilt hösten, hållit så hög nivå. Samtidigt känns de två återstående matcherna mer som vänskapsmatcher än som tävlingsmatcher

På tal om nästa säsong, en spelare som kommer att spela för Värnamo efter årsskiftet är Freddy Winsth. Kaptenen förlängde nämligen sitt kontrakt i veckan. 2023 är ytterbackens sextonde år för A-laget och det har totalt blivit 336 seriematcher för trotjänaren.   

En annan nyhet är att Cifuentes lämnat Hammarby vilket i sin tur lett till att Expressen kopplat ihop Kim Hellberg med vår nästkommande motståndare. Hellberg har själv sagt att det är hans agent som sköter eventuella förhandlingar och att han just nu vill avsluta säsongen med Värnamo.

Förväntad elva mot Bajen är:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson - Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Precis som senast så ska det noteras att Hellberg har öppnat för att det kan komma nya spelare i elvan.

Mot Kalmar så fick exempelvis Adjei chansen och han fixade förvisso en straff men stod ändå för en medioker prestation. Han hade svårigheter med såväl duellspel som positionsspel och slarvade dessutom en del.

Hammarby:
Stockholmslagets säsong har varit mellanmjölk, man är just nu sexa med 42 poäng. Laget har inte varit med i guldstriden men inte heller i bottenstriden. Man hade en chans att hamna topp-fyra ganska långt in på säsongen men sjabblade bort den möjligheten.

Förvisso har man vunnit flera derbyn vilket alltid är något att glädjas över men det har också blivit en del ”onödiga” förluster mot lagen i botten. Det tidiga uttåget i Conference League-kvalet, vilket var mot Twente, är också ett bottennapp.

Cifuentes har alltså lämnat och flyttlasset för hans del gick till Queens Park Rangers. Spanjoren var lyckosam under sitt första år och det fanns således förhoppningar om att det skulle bli ett ännu bättre 2023, vilket inte blev fallet. I en intervju med brittisk press har han uttryckt en besvikelse över klubbens vinsterfönster där Hammarby tappade åtta startspelare. Förvisso värvades flera ersättare men det var inte av samma kaliber och inte heller lirare som passade in i hans system.

Ny coach är Abel Lorincz som ska träna laget under de två sista matcherna. Lorincz var med i Cifuentes stab och sysslade bland annat med matchanalys. Det är därmed positivt att det är en profil som spelarna redan känner. Den nytillträdde tränaren har dock ingen tidigare erfarenhet av att vara huvudtränare för ett seniorlag.

Förväntad elva mot Värnamo är:

Dovin
Kurtulus(?) – Fenger – Adjei
Linares – Hammar – Demirol – Besara – Karlsson
Djukanovic – Nalic

Det är ett frågetecken placerat vid Kurtulus namn och det beror på att han utgick skadad i den senaste omgången mot Sirius. Spelaren har dock tränat under veckan och därför finns det en realistisk chans att han startar. Om inte han lirar så borde det bli Pinas som vikarierar, alternativt mittfältaren Sadiku som varit försvarare tidigare i karriären.

Det finns fler osäkra positioner, det har nämligen skiftats en del. Det är inte otänkbart att Sadiku eller Mikkelsen petar Demirol om Lorincz vill ha en mer defensiv alternativt offensiv touch. Vidare så skulle också Strand kunna peta Linares samtidigt som Karlsson byter kant.

Det kan noteras att Erabi, som fått ett genombrott under säsongen, är skadad och kommer missa resten av året. Det är en stor och kraftfull forward som är het inuti straffområdet och någon som Hammarby minst sagt hade velat ha med i laget.

På tal om yngre spelare, det är något som Cifuentes kan berömmas för. Spanjoren har nämligen flyttat upp flera yngre förmågor från de egna leden och gett dem speltid, däribland Erabi, Demirol och Madjed.

Tankar efter matchen:
Det finns två saker som är noterbara att nämna i sammanhanget, men där samtidigt också relevansen kan ifrågasättas. Lite paradoxalt. Det första är statistiken rörande inbördesmöten mellan Värnamo och Hammarby på allsvenskt gräs, IFK har nämligen vunnit alla tre. Det är i sin tur något som indikerar att Bajen har svårt att hantera IFK.

Det som dock hämmar relevansen är att det just bara är tre matcher vilket är ett tunt underlag. Flera av spelarna som lirade den första bataljen av dessa tre är inte ens med längre. Om man dessutom blickar på Superettan-matcherna mellan 2011 och 2014 så blir bilden en annan. På åtta matcher så vann Värnamo en, två blev oavgjorda och Hammarby segrade fem gånger.

En annan ”potentiellt relevant” grej är det faktum att Cifuentes har lämnat. Ibland kan en ny tränare innebära att det blir en positiv nystart vilket får spelarna att tända till. Nu är det dock en herre som tidigare varit i Cifuentes stab som tar över, det lär knappast kännas som något nytt. Säsongen är dessutom nästan slut och Bajen har inget att spela för, det kan nog finnas en och annan grönvit spelare som funderar mer på vad man ska göra efter säsongen än på hur man ska avsluta denna.

Tittar man på trupperna så är det ganska jämnt. Båda klubbarna har flera yngre förmågor kryddat med en del rutinerade och spelare. Det finns inte särskilt många liga- eller cupvinster hos något av manskapen.   

Enligt mig så är Värnamo favoriter och den främsta orsaken är formen som pekar uppåt med fyra raka segrar. Dessutom verkar det, i alla fall om man analyserar de två senaste matcherna, som om motivationen är hög trots att man inte har något konkret att spela för. Det kan tolkas som att moralen är god och spelarna gillar att ta på sig den vita tröjan samt kriga för emblemet, sådant är värdefullt.

En styrka för Värnamo är att det faktiskt är svårt att peka på en enskild spelare som höjt sig på slutet, det är snarare laget i sin helhet som blivit bättre. Man är därmed inte beroende av en enskild spelare, som man var förra året med Antonsson, och det är givetvis glädjande. 

Samtidigt som Värnamo vunnit de fyra senaste så har Hammarby kryssat sina fyra senaste. I den föregående omgången så tappade man en tvåmålsledning på stopptid. Många oavgjorda matcher kan både tyda på att det finns bristande offensiv spets, d.v.s. ingen lirare som kan kliva fram och avgöra. Det kan också indikera att defensiven är bristande och att man har svårt att bevara ledningar. Båda dessa saker går att applicera på Hammarbys 2023.

Hammarbys främsta namn är Besara som varit lite upp-och-ner under året. Den skicklige mittfältaren har dock höjt sig på slutet och är vass i den sista tredjedelen med bra teknik, fina avslut och en hög spelförståelse. Om han vaknar på rätt sida så är han en enorm tillgång för Hammarby och då blir det svårt för Värnamo att vinna.

Ett annat offensivt hot är Djukanovic som gjort tio mål på 23 matcher (därav endast 13 starter). Det är en säker avslutare som backarna måste ha ögonen på.

I de defensiva leden så kan mittbacken Fenger och även målvakten Dovin berömmas för respektives senaste månad. De har nämligen varit stabila pjäser under den perioden.

Med det vill jag säga att Värnamo förvisso är favoriter inför matchen, samtidigt är Hammarby ett respektabelt lag och har självklart potentialen att besegra IFK. Det som dock talar mot Bajen är att de, den senaste tiden, haft svårigheter både offensivt och defensivt. I offensiven har man ibland haft svårt att skapa chanser och dessutom missat mycket av de som man skapat. Samtidigt har de defensiva spelarna varit benägna att göra enkla misstag vilket fått negativa konsekvenser. Det kan sättas i kontrast till Värnamo där nästan allt tycks fungera i nuläget.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-11-03 21:32:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo