Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-10-23 19:00

IFK Värnamo - IFK Göteborg
3 - 1

Inför: IFK Göteborg hemma

Inför: IFK Göteborg hemma

Nästa match för Värnamo är mot IFK Göteborg.

Endast fyra matcher återstår för ett IFK Värnamo som seglar lugnt i mitten. Inför nästa omgång så är man på åttonde plats och man kan faktiskt säkra allsvenskt spel 2024 i samband med nästa spelrunda.

Om Värnamo besegrar IFK Göteborg så är nämligen kontraktet säkrat. Desamma gäller om Brommapojkarna förlorar deras match mot Sirius.

Förväntad elva är följande:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
O.Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

En oklar omständighet är Zeljkovics status. Mot Norrköping så varnades han och det var Ajdins tredje varning. Enligt Discoverys uppgifter så är han avstängd härnäst men frågan är om inte det är desinformation. Tidigare i år har nämligen regeln varit att en spelare som får tre varningar inom loppet av tio omgångar stängs av. Får man en varning i omgång ett så stryks den varningen efter den tionde omgången.

Zeljkovics första gula kort kom i omgång tretton och ska därmed redan ha varit struket. Jag är osäker på om reglerna har förändrats på något sätt men finner det högst osannolikt. Av den anledningen sätter jag Zeljkovic som anfallare, men brasklappar att han kan vara avstängd. Om Zeljkovic skulle missa matchen så borde det bli Bustos som tar hans plats.

Som jag tidigare skrev så är inget helt klart, utan bara ”nästan”. Ändå lär Hellberg och spelarna känna sig trygga inför omgången vilket skulle kunna öppna upp för rotation. Ibland förespråkas rotation lite klyschigt med att det är ett sätt få fler att känna sig delaktiga och höja moralen i truppen. Samtidigt så är detta professionell fotboll tillika en resultatorienterad verksamhet, målet är att vinna och inte att ge alla spelare speltid.

Det finns också en risk med att rotera för mycket. Problemet är nämligen att det saknas en stabil ryggrad och i stället blir det rörigt på planen. För två år sedan, när IFK spelade mot Brage, så ställde dåvarande tränaren Robin Asterhed upp med en reservelva. Det slutade med att Brage ledde med 3-0 efter 26 minuter och det märktes att spelarna inte var samspelta.

Jag har därmed svårt att se någon större rockad i någon av de sista matcherna. Möjligen skulle någon enskild lirare som utmärkt sig på träningsplanen kunna få chansen. Vem det i så fall är förblir dock en annan femma. Det är som bekant svårt för oss hobby-skribenter att spekulera när man inte vet vem som imponerar på träningarna.

IFK Göteborg:
Läget har ljusnat för IFK Göteborg, men det är allt annat än en ideal säsong. I skrivande stund är man på tolfte plats och endast tre poäng ovanför det negativa kvalstrecket. Utöver Värnamo så har man Elfsborg, AIK och Varberg kvar på spelschemat. Förutsättningarna är ändå ganska goda, man lär vinna den sistnämnda matchen och har dessutom formsvaga lag bakom sig.

Blåvitt påbörjade försäsongen med Stahre som tränare och man hade några intressanta nyförvärv i truppen, det främsta namnet var norrmannen Elias Hagen som gjort succé i Bodö Glimt. Cupspelet var dock blekt. Det bidrog i sin tur till att ledningen agerade och sparkade Stahre, bara några veckor innan den allsvenska premiären.

Nya tränare blev Alexander Tengryd och William Lundin. Duon fick agera coacher i elva omgångar och på den perioden blev det en vinst, fyra kryss och sju förluster.

De efterträddes av dansken Jens Askou som är var en okänd tränare för flertalet. Askou hade tidigare coachat i Danmark och på Färöarna med blandade resultat. I Danmark har han åkt ur förstaligan vid tre tillfällen vilket knappast lät hoppingivande för ett lag som kämpar i botten.

På Färöarna har han dock varit mer mer lyckosam, han vann nämligen dubbeln med Thorshavn och blev utsedd till årets tränare.

Askou var inte det enda nya ansiktet på kamratgården utan IFK värvade fem spelare under sommarfönstret. Dessa var Santos, Mucolli, Thordarson, Perez och Selmani.

Man har framför allt fått träff på två, och det är Santos och Mucolli som hämtats från danska ligan. Santos är en löpstark och snabb spelare med både bra teknik och fina inlägg. Han har fått kritik för att han bidrar med få mål, det har nämligen bara blivit ett hittills. Till hans försvar så ska det poängteras att han levererat sex assist. Även Mucolli är en löpvillig tekniker som också har en bra spelförståelse. Från hans sida har det blivit sex mål

Även Thordarson är en spelare som alltid lämnar hjärtat på planen och springer kolossalt mycket. Islänningen brukar ha en defensiv mittfältsposition och är väldigt jobbig att möta i och med att han är stenhård i dueller och bra i markeringsspelet.

Selmani var det nyförvärv som var kändast på förhand i och med hans tidigare sejourer i Varberg och Hammarby. Det har blivit fyra starter och fyra inhopp för hans del, men dessvärre inga mål vilket är ett negativt tecken för en forward. Selmani kan dock få beröm för att han är bra i pressingen och rörlig vilket öppnar upp ytor för andra.

Den siste spelaren på listan är Perez vilket är en ung spelare med ett förflutet i Atalanta. Än så länge har han dock varit utan speltid i IFK Göteborg. Han är utlånad från Västra Frölunda och kan spela för båda lagen.

Askou kom alltså till IFK Göteborg inför den tolfte omgången, tillika vårens sista. Det var en match mot Sirius som göteborgarna förlorade. Efter uppehållet så blev det tre kryss och en förlust på de fyra första matcherna. Förlusten kom mot jumbon Varberg och det var en klappkass insats där man knappt skapade en riktig målchans. De tre oavgjorda matcherna var dock ganska jämna och ödet kunde blivit annorlunda om IFK Göteborg haft marginalerna med sig.

Därefter tog man säsongens andra seger och det var mot Kalmar då man vann med 2-0. Det följdes med en ny soppatorsk mot Norrköping, men därefter tog det fart. I mitten på augusti slog man nämligen Djurgården efter en imponerande insats där man tidvis spelade ut blåränderna.

Efter den matchen så plockades fyra segrar och två kryss på de sex nästkommande matcherna. Denna positiva period avslutades dock med att man förlorade mot bottenkonkurrenten Sirius, och nu väntar alltså en match mot Värnamo.

Det finns olika sätt att se IFK Göteborgs uppgång på. En optimist skulle beskriva laget som ramstarkt med en trygg defensiv och många löpvilliga spelare på mitten som stärker pressen. Dessutom är man ganska farliga i kontringsspelet.

En pessimist skulle beskriva klubben som ”ett bottenlag med medvind”. Merparten av matcherna som man tagit poäng i har varit jämna och det är inget tekniskt skönspel som visats upp från blåvitt. Man har haft svårt att skapa målchanser via ”egen skicklighet”, många av målen har man nämligen fått till skänks genom misstag från motståndarna. Anfallsspelet mot samlade försvar är också något som kan utvecklas

Förväntad elva mot Värnamo är:

Dahlberg
Salomonsson – Svensson – Hausner – Wendt
Eriksson – Carlén – Kåhed
Santos – Selmani – Mucolli

I nästa omgång så är nyförvärvet Thordason avstängd och vem som ersätter honom är oklart. I truppen finns Carneil som är en tekniskt begåvad mittfältare men troligen blir det inte han eftersom mittfältet riskerar att bli alltför offensivt balanserat.

Askou brukar nämligen spela med ett tremannamittfält där två mittfältare har defensiva utgångspositioner samtidigt som den tredje är offensiv. Den offensiva rollen intas oftast av Kåhed samtidigt som Carlén och Thordason agerar balansspelare. Att både ha Kåhed och Carneil, som är bättre på motståndarnas planhalva än på deras egen, känns därmed orealistiskt.

Mer realistiska ersättare är Eriksson och Salaou, den förstnämnde är en rutinerad herre som både kan lira mittback och innermittfältare medan den andre är en ung ivorian. Det som talar till Erikssons favör är att han fått mer speltid under året vilken kan tolkas som att Askou tror mer på honom. På grund av den orsaken så tror jag han startar, men det sägs med rejäl osäkerhet. Salaou är nämligen en hyfsad spelare som jobbar hårt i pressingen.

En annan möjlighet hade kunnat vara att flytta ner Svensson till mittfältet, han har som bekant spelat mittfältare tidigare i sin karriär. Då skulle man i stället kunnat ha Bångsbo i mittlåset. Nackdelen med den lösningen är dock att Svensson spelat bra i mittbacksrollen och är kanske lagets bästa defensiva spelare. Att ha ett stabilt alternativ på mittbackspositionen är viktigt med tanke på att eventuella misstag därifrån kan bli kostsamma.

Matchen:
Den förväntade matchbilden är att IFK Göteborg kommer starta intensivt och försöka pressa Värnamo högt. Sannolikt kan det också bli en del målchanser för bortalaget, och därmed blir det viktigt för Värnamo att överleva denna tuffa period. Därefter, när matchen sätter sig, så lär det nog bli en fysisk match där Värnamo försöker dominera bollinnehavet samtidigt som ett rakare IFK Göteborg försöker straffa Värnamo med snabba omställningar.

Värnamo har nyligen haft två fysiska matcher, vilket var mot Mjällby och Norrköping. Förvisso blev det vinst båda gångerna men det fanns brister i spelet och flera spelare hade det jobbigt i duellspelet.

Det är på sin plats att återigen betona att IFK Göteborg ”vill det mer”. Om Hellberg inte lyckas motivera spelarna så är det minst sagt till motståndarnas fördel.

Det som talar för Värnamo är att Zeljkovic kommit i gång och med en effektiv målskytt så blir ett lag slagkraftigt. Om han skulle visa sig vara avstängd så är det ett stort minus för Värnamo och något som gynnar IFK Göteborg.

En begränsning för Värnamo är att man är ganska ojämna, nivån kan både sjunka och stiga under en och samma match. En spelare som konkretiserar ”ojämnheten” är Wenderson som blandat toppinsatser med riktiga bottennapp. Wenderson är viktig eftersom han brukar ha mycket boll och är viktig för speluppbyggnaden. Om han slarvar eller inte presterar så påverkas spelet mycket.

Även IFK Göteborg är ett lag som blandar och ger, där kan också ojämnheten betraktas som en ett orosmoln. Som tidigare skrivet så har IFK Göteborg haft problem med deras egna spel och man har svårt att ta sig till farliga målchanser inuti straffområdet.  

Laget har inte heller någon pålitlig målskytt. Veteranen Marcus Berg, som hann göra sju baljor, har lagt skorna på hyllan. Selmani har som bekant gjort noll mål och Santos har nätat en gång. Förvisso har Mucolli målat sex gånger men två baljor har kommit på straff. 

Det är ingen enkel match att tippa eftersom det är två jämna lag. Båda manskapen har radat upp fina resultat under hösten men samtidigt har respektive lags spel innehållit brister under denna period. Enkla misstag kan komma att bli avgörande i matchen mot IFK Göteborg.


Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-10-20 08:39:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo