Lagbanner
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2023-10-29 15:00

Kalmar FF - IFK Värnamo
1 - 3

Inför: Kalmar borta

Inför: Kalmar borta

Värnamos nästa match är mot Kalmar.

Seriens enda Smålandsderby står innanför dörren och det är mellan två formstarka lag. Både Värnamo och Kalmar har nämligen tagit 12 poäng på de fem senaste matcherna och båda utmanar om en Europa-plats.

Tabellen runt fjärdeplatsen ser ut så här:
4. Djurgården – 47 poäng (+47)
5. Kalmar – 42 poäng (-1)
6. Värnamo – 41 poäng (+3)
7. Hammarby – 41 poäng (+1)

Djurgården har det tveklöst bästa utgångsläget och det vore en stor besvikelse ifall stockholmarna slutade utanför topp-fyra. Kvar på spelschemat har man Brommapojkarna, Sirius och Kalmar. På pappret bör blåränderna kunna ta minst fem poäng, vilket garanterar dem fjärdeplatsen, på dessa tre matcher. Det finns dock alltid ett ”men”.

Den förstnämnda motståndaren kämpar i botten och bottenlag är luriga att möta under slutspurten eftersom poängen är så viktiga. Desperationen leder nämligen till att motivationen är på topp och likaså kampviljan vilket kan fälla avgörande. Den andra motståndaren, Sirius, har fem raka vinster i ryggen och har tidvis hållit en väldigt hög nivå. Desamma gäller vår nästkommande motståndare Kalmar, som dessutom trivs mot topplag.

För Värnamo väntar, utöver Kalmar, matcher mot Hammarby och AIK. Nio poäng på de tre matcherna är allt annat än en omöjlighet.

Förväntad elva mot Kalmar är:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Det är inga spelare avstängda och elvan som presenterats är det bästa som Hellberg kan ställa upp med.

Det ska dock noteras att Hellberg har flaggat för att det skulle kunna komma en del nya namn eftersom kontraktet ändå är säkrat. Vem det i så fall blir är dock oklart. De som jag tror är närmast en startsmöjlighet är Bilalovic och Adjei som tränaren talat gott om. Även kulturbäraren Winsth och Bustos har realistiska chanser att få starta.

Kalmar FF:
Som tabellen, som presenterades tidigare, visar så är Kalmar femma och man har en matematisk chans att bli fyra. För deras del så väntar, utöver matchen mot Värnamo, också Halmstad och Djurgården. Fördelen för deras del är därmed att de fortsatt har Djurgården kvar på schemat och därmed kan man på egen hand krympa avståndet.

Laget tränas fortsatt av Henrik Jensen och dansken har fått rejält med beröm den senaste tiden, bl.a. utsåg experten Alexander Axén honom till Allsvenskans nästbästa tränare. Han menar att Jensen utvecklat det som Rydström byggde upp och gjort Kalmar till ett ännu slagkraftigare lag.

Femteplatsen är imponerande med tanke på att Kalmar inför i år tappade Rydström, Berg och Nanasi som var viktiga i fjol. Dessutom har nyckelspelaren Carl Johansson varit skadad. I somras tappade man också Rajovic, tillika lagets dåvarande skyttekung, som gick till Watford.

Kalmar har dock inte varit tillräckligt jämna för att vara med och utmana om förstaplatsen. Under våren så blev det sex vinster, tre kryss och tre förluster på tolv matcher. Efter uppehållet så tog man faktiskt bara två vinster på de tio första ”höst-matcherna”. Utöver de två vinsterna så blev det också tre kryss och fem förluster i Allsvenskan. I juli blev man också utslagna av armeniska Pyunik i kvalet till Conference League vilket var ett rejält bottennapp.

Därefter har det dock tagit fart, på de fem efterföljande matcherna så plockades nämligen fyra vinster och en förlust. Dessa fem matcher är också Kalmars fem senaste. Det som också imponerar är att man under perioden slagit Malmö FF, Elfsborg och Häcken som alla gör upp om guldet.

Även om Kalmar skulle kunna bli topp-fyra så känns det lite felaktigt att kalla dem för ett ”topplag”, specifikt om man tittar på statistik över hela säsongen.

Framåt har det blivit 32 mål och man är tia i Allsvenskan ur den aspekten. Man har släppt in 33 baljor och det är man sjundebäst på i jämförelse med de andra lagen i Allsvenskan.

Vid en titt på xG-statistik (från Footystats) så har man ett ”xG for” på endast 0.96 och det är faktiskt sämst i hela serien. Deras ”xG against” ligger på 1.51 och det är elftebäst i serien.

Jag är medveten om att statistik likt denna ger en begränsad bild. Jag finner det dock intressant att nämna i sammanhanget. Det framstår nämligen som om Kalmar kanske är lite för högt i tabellen. En annan tolkning är att man är effektiva och utnyttjar de få chanser som man får.

Man skulle också kunna påstå att Kalmar är bra på att disponera krafterna och helt enkelt gör ”tillräckligt” för att vinna och inte mer. En uddamålsseger är i slutändan lika mycket värd poängmässigt som en utklassning. Förmågan att ta rutinerade vinster. utan att ta ut sig för mycket, är något som kännetecknar taktiskt skickliga lag.

Förväntad elva mot Värnamo är:

Friedrich
Karlsson – Sjöstedt – Saetra – Olafsson
Romario – Gojani – Netabay
Skrabb – Hummet – Trenskow

Jensen har varit försiktig med att rotera och därför är många positioner givna. Eventuellt skulle nyförvärvet Hallberg kunna peta veteranen Romario eller Netabay. Spelarna håller en likartad nivå och alla tre har gjort det bra när man varit på planen. Det är dock Romario och Netabay som primärt varit startspelare under året och därför placeras dem i den ”förväntade elvan”.

Det kan dock noteras att Hallberg är en noterbar profil. Han är fostrad i Kalmar FF och kom fram tidigt som ett stort mittfältslöfte. 2014 såldes han till Udinese där det dock blev få matcher i A-laget, han lirade primärt i primavera-laget och lånades ut till andra klubbar. Innan han anslöt till Kalmar så hade han varit i skotska St Johnstone.

Matchen:
Det är en svår match att tippa och det visar också oddsmarknaden, även om det väger till Kalmars fördel. Lagen ligger nära varandra i tabellen och man spelar en liknande passningsorienterad fotboll. Det finns en hög högstanivå. Båda lagen verkar dessutom trivas mot toppmotstånd som spelar öppnare.

Lagen har mötts tre gånger på allsvenskt gräs, och vid samtliga tillfällen har Kalmar vunnit. Det är svårt att dra alltför långtgående slutsatser av statistiken eftersom det är ett väldigt litet underlag. Noterbart är dock att Kalmar är det enda lag som Värnamo aldrig tagit poäng av sedan man gick upp i Allsvenskan.

Även om hjärtat klappar för Värnamo så skulle jag nog påstå att Kalmars favoritskap, enligt spelmarknaden, är rimligt. Ser man på båda lagens respektive trupper så har Kalmars både mer erfarenhet, meriter och spets. Många i Värnamos lag har endast spelat allsvensk fotboll med just IFK.

Som exempel på mer spets så kan det nämnas att Friedrich i kassen var seriens bästa målvakt under fjolåret.

En annan vass pjäs är mittbacken Saetra som är bra i försvaret med fina brytningar och många vunna dueller i luften. En ytterligare styrka som norrmannen har är att han är nyttig på offensiva fasta där det blivit en del baljor från honom. Som en kontrast kan det noteras att Värnamo inte har någon lirare som är bra på huvudet (i offensiv riktning) och där har Kalmar alltså en konkurrensfördel.  

På mitten har Robert Gojani stundtals hållit hög nivå och gjort att saknaden efter Gustafsson minskat. Det är en bolltrygg mittfältare som också är viktig i försvarsspelet med sina hemåtlöpningar. Den spelare i Värnamo som påminner mest om honom är Wenderson, det jag avser är att de har liknande roller. Jag har förvisso inte kollat på Kalmar lika mycket som Värnamo, men jag upplever att Wenderson dessvärre är mer benägen att göra enkla misstag i jämförelse med Gojani. Sådana små detaljer kan fälla avgörande.

En annan spelare som sticker ut är Simon Skrabb, som enligt flera är lagets bästa spelare. Det har blivit 7+7 för Skrabb som är bra i den sista tredjedelen, båda gällande avslut och sista-passningar. Han är en kreativ spelare som ofta försöker kombinera med medspelarna och tar regelbundet smarta löpningar. Det är en riktig matchvinnartyp.

Trots att jag anser att Kalmar har en något starkare trupp så ska inte skillnaderna överdrivas.
Även Värnamo har bra lirare och det kommer inte bli enkelt för Kalmar att vinna på söndag, exempelvis har spelare som Johansson, Engvall och Grozdanic samtliga fina säsonger i ryggen.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-10-27 21:49:57
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo