Lagbanner
Strandvallen, 2023-10-01 17:30

Mjällby - IFK Värnamo
2 - 3

Inför: Mjällby borta

Inför: Mjällby borta

I morgon spelar Värnamo mot Mjällby, matchen börjar vid 15.30.

Allsvenskans 25:e omgång befinner sig runt hörnet och för Värnamos del innebär det bortamatch mot Mjällby AIF. Det är en svårtippad match mellan två relativt jämna lag som påminner om varandra ur flera hänseenden. Det är nämligen två klubbar från mindre orter med alla dess utmaningar.

Värnamo är nia i tabellen med sex poäng ner till kval och nio till direktnedflyttning. Med sex matcher kvar så är således situationen ganska bra eftersom det är många lag mellan IFK och de icke-önskvärda placeringarna.

Förväntad elva är denna:

Rasheed
Winsth – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Victor Larsson, som blev syndabock senast, är avstängd och kommer därför inte kunna delta. Ersättaren lär bli Freddy Winsth.

En intern källa har meddelat mig att Eriksson byttes ut mot Sirius på grund av en känning, det var därmed inget sportslig byte. Dessvärre så kan jag inte med säkerhet säga hur läget ser ut inför matchen mot Mjällby. Om han är borta så blir det en knivig situation eftersom det finns relativt få försvarare tillgängliga. Troligen hade Hampus Näsström fått gå in på mittbacksplatsen.

Andra kandidater är Emin Hasic och Johan Kenneryd som också ingår i truppen. Spelarna har dock aldrig spelat i Allsvenskan och det vore en rejäl chansning att slänga in dem direkt i hetluften.

Mjällby:
Listerlandets allsvenska representant parkerar på en åttondeplats, man har två poäng mer än Värnamo. Det har varit en jämnbra säsong från Mjällby som varken haft några höga toppar men inte heller några djupa dalar. Förlusten i svenska cupens final lär dock ses som en rejäl besvikelse.

Mjällby är ganska svaga framåt, det har nämligen bara blivit 24 mål. Om man jämför med andra allsvenska klubbar så är det endast tre lag som är sämre ur den aspekten.

Den trubbiga offensiven har dock kompenserats med en urstark defensiv. Endast 25 mål har släppts in och man är trea i Allsvenskan utifrån det perspektivet.

Mjällby är ett väldigt starkt och hårt arbetande kollektiv, man har dock ingen tydlig fixstjärna. Laget är bra på att försvara ledningar men desto sämre när det gäller att föra matcher och pressa ett motståndarlag.

Förväntad elva mot Värnamo är:

Törnqvist
Wikström – Rösler – Pettersson
Ståhl – Brorson – V. Gustavsson – Walta – Stroud
Löfquist – Fenger

På mitten spelar vanligtvis Jesper Gustavsson men han är avstängd och i stället lär det bli Viktor Gustavsson som tar hans plats.

Tränaren Thorstensson har varit försiktig med att rotera och det är många spelare som är givna i elvan. Eventuellt hade Eile kunna gå in som mittback i stället för Wikström medan Johansson utmanar om en av ytterplatserna.

Det är svårt att hitta någon tydlig stjärna i detta manskap. I defensiven kan man möjligen lyfta Tom Pettersson som har mycket erfarenhet och är en ledare. Bredvid honom finns Rösler som faktiskt varit ungdomsproffs i Manchester City. En annan spelare som också visat upp stor potential är den nyss nämnde Eile som är fostrad i Malmö FF. Det är en modern mittback som är teknisk och har haft utländskt intresse, bl.a. från Utrecht.

På mitten och framåt är det i huvudsak löpvilliga och fysiska spelare, inte särskilt mycket teknik eller finlir. Det kan dock poängteras att undertecknad inte följer Mjällby slaviskt och därför riskerar det jag skriver att framstå som onyanserat eller generaliserande. Kanske kommer de gulklädda att motbevisa mig på söndag?

Hur som helst, bästa målskytt är Fenger som spottat in fem bollar. Den förre Odense-spelaren får betraktas som lagets vassaste hot i offensiven.

Matchen:
Inför matchen så är det intressant att ta sig en titt på hemma- och bortastatistik. Det ”normala” är att man är bättre på hemmaplan än på bortaplan, men det gäller inte för dessa lag. Värnamo har nämligen tagit 13 poäng på hemmaplan och 19 poäng på bortaplan. För Mjällbys dito så har det blivit 12 poäng hemma, varav endast tre vinster, samt 22 poäng på bortaplan. Det verkar därmed som om Mjällby inte trivs hemma på Strandvallen.

Det är allmänt känt att det första målet är viktigt i en match, men på söndag är det kanske extra viktigt. Mjällby har legat under i elva matcher och på dessa elva matcher så har det blivit en vinst och tio förluster. Värnamo har varit i underläge i tolv matcher, och alla dessa har man förlorat. Det betyder att IFK aldrig har lyckats plocka poäng när man legat under vilket är ett underbetyg.

Med andra ord framstår det som om båda lagen har svårt att hantera underlägen. Det kan kopplas till brist på spets i de offensiva leden vilket krävs när man ska luckra upp låga försvar som försvarar en ledning. För Värnamos del så är det olyckligt av Calle Johansson är skadad då han såg intressant ut när han hoppade in mot Berga.

Det känns som om det skulle kunna bli en ganska avslagen och tråkig 0-0-match med bra försvarsspel och få chanser framåt. Enkla misstag kan bli avgörande, något som skedde i den senaste matchen när Vaitsiakhovich stod för en tabbe.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-09-30 09:05:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo