Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-10-08 15:00

IFK Värnamo - IFK Norrköping
2 - 1

Inför: Norrköping hemma

Inför: Norrköping hemma

Värnamo spelar mot Norrköping på söndag.

Ett kamratmöte mellan IFK Värnamo och IFK Norrköping väntar härnäst. Det är två lag som befinner sig i mitten av tabellen och egentligen inte har särskilt mycket att spela för.

Värnamo är åtta inför omgången och man är varken inblandade i någon botten- eller europastrid. Därmed kan man fundera kring hur motivationen är hos spelare och ledare. Exempelvis så lär tränaren Kim Hellberg lämna efter säsongen och kanske förhandlar han redan med en allsvensk konkurrent? 

Förväntad elva mot Norrköping är:

Rasheed
Winsth – Larsson – Eriksson – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Inför matchen så är Grozdanic avstängd och troligen kommer Larsson ersätta honom samtidigt som Winsth tar högerbacksplatsen.

En annan möjlighet är att Larsson sätts på ytterbacken och att man spelar med en annan mittback, frågan är dock vem det skulle vara? Nyförvärvet Emin Hasic hoppade in på slutet mot Mjällby men lär inte vara redo för en start.

IFK Norrköping:
Kampen om fjärdeplatsen ser ut enligt följande:
 
3. Häcken – 50 poäng
4. Djurgården – 43 poäng
5. Hammarby 39 poäng
6. Norrköping – 38 poäng
7. Kalmar – 36 poäng

Norrköping har således en matematisk chans att ta fjärdeplatsen men det är en högoddsare. Sannolikt blir det i stället Djurgården som blir fyra.

I vintras så var det svårt att veta vad man skulle förvänta sig av Norrköping efter ett fjolår som var en besvikelse. Man har haft höga toppar men också en del djupa dalar, bland annat har man haft svårt att stänga matcher.   

På de fem senaste matcherna har det endast blivit fyra poäng. Man vann dock senast mot Kalmar med 2–0, en psykologiskt viktig vinst.

Att spekulera kring deras elva är inte alldeles lätt. Ridderholm har använt sig av olika formationer under året, senast spelade han med 3-5-2 men även 4-3-3 och 4-2-3-1 har praktiserats.

Man har en spelare avstängd och det är Arnor Traustason vilket är ett tungt tapp. Islänningen är lagets bästa spelare, han besitter en fin touch, bra tillslag och springer kolossalt mycket. Han stod för ett mål och en assist i den senaste matchen mellan Norrköping och Värnamo.

Dessutom är anfallaren Christoffer Nyman ett osäkert kort, han missade den föregående matchen på grund av skada. Nyman har förvisso inte hållit samma nivå som för några år sedan men det är fortsatt en bra target-player.

Förväntad elva mot Värnamo är:

Jansson
Eid – Lund – Eriksson – Baggesen
Ceesay - ???
Sigurgeirsson - Hammershöy - Lind
Björk

Då jag inte följer Norrköping på detaljnivå så är det svårt att veta vem som ska ersätta Traustason och därför står det "???" på hans position. Det kan noteras att Höög-Jansson spelat en del på mitten men det är en mer defensiv spelartyp och det påminner mer om Ceesays roll. Traustason är snarare en box-to-box som jobbar hårt på båda planhalvorna medan Hammershöy är en tia. Utöver Höög-Janson så är Sema och Skulason två potentiella ersättare.

Nymans ersättare borde vara Carl Björk som är en storvuxen anfallare som är bra i luftrummet. Riddersholm har dock också placerat yttern Lind och mittfältaren Sema på nummer-nio-positionen.

Vem som spelar är nog kopplat till vilken formation som väljs. Om de exempelvis blir en trebackslinje så skulle Tolinsson kunna gå in som tredje mittback. Skulle man i stället spela ett 4-3-3 så skulle Sema kunna användas som en mer ”falsk” nia.

Med all respekt till Norrköping så är det en blek elva med få meriter. Det finns förvisso potential i några killar, exempelvis vänsterbacken Baggesen och yttern Sigurgeirsson, Här och nu är det dock inget lag som ska utmana i toppen av tabellen.

Matchen:
Det är ingen enkel match att tippa. Det är två klubbar som är nära varandra i tabellen och det är dessutom jämnt på pappret . Efter vinsterna mot Elfsborg och Djurgården så har dessvärre Värnamo känts ”mätta”. Det som åsyftas är insatserna mot Sirius och Mjällby där man inte var på-kopplade, trots att det blev vinst i den senare. Det är ett orosmoln som inte ska underskattas, är man inte på tårna så blir det svårt att vinna.

I backlinjen saknas Grozdanic som spelat alla säsongers matcher. Givetvis ska hans frånvaro betraktas som en svaghet men Larsson har gjort det bra när han fått lira mittback, även om det varit vid få tillfällen.

Jag skulle vara mer osäker kring Winsth, som sannolikt kommer starta som ytterback på grund av Grozdanics frånvaro. Freddy har dessvärre bristande positionsspel vilket ger en motståndarytter mycket yta att löpa in i.

Som tidigare nämnt så har också Norrköping spelare borta, och det är inte vem som helst. Traustason är lagets främsta pjäs och utan honom blir inte laget lika spetsigt. Det är förvisso osäkert kring Nyman, men det vore olyckligt för Norrköpings del om han saknas. Även om fotboll är ett lagspel så är det också viktigt att ha skickliga individualister som kan göra det där extra. Det är något som denna duo erbjuder.

Norrköping är i en liknande situation som Värnamo där man inte riktigt har så mycket att spela för. Förvisso har man en teoretisk chans att ta den sista Europa-platsen men frågan är om spelarna själva tror på det.

Sammanfattningsvis så kan man säga att matchen kan sluta ”hur som helst”. Personligen skulle jag spela på krysset, om jag var aktiv på spelmarknaden.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-10-06 18:51:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo