Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-09-25 19:00

IFK Värnamo - Sirius
0 - 1

Inför: Sirius hemma

Inför: Sirius hemma

Värnamo och Sirius möts på måndag.

Värnamo är just nu i tabellens ”ingen-man-lands”. Risken att degraderas existerar fortfarande men det är något som är väldigt osannolikt. Om man tittar uppåt så är dock möjligheterna att ta en Europa-plats väldigt begränsade. Man är därmed i ett läge där man inte har så mycket att spela för.

Härnäst väntar Sirius, som är indragna i bottenstriden. Inför matchen så är nästan alla spelare tillgängliga och därmed kan Kim Hellberg i princip laborera fritt. Den enda som saknas är långtidsskadade Netinho.

Förväntad elva är denna:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Wenderson – Näsström – Oscar
Ademi – Zeljkovic – Thern

Det sägs att man aldrig ändrar på ett vinnande lag och därmed borde samma spelare som sist få chansen. Det skulle i så fall innebära att Zeljkovic går in i elvan, trots att Engvall är spelklar. Även om Engvall har en bättre säsong än Zeljkovic så lär det bli svårt att flytta på Ajdin med tanke på hans senaste insats.

Den position som vållar mest osäkerhet är den på mitten. I föregående match spelade Adjei, då var Näsström avstängd. Ghananen gjorde knappast bort sig och lär utmana om en startplats mot Sirius. Det som dock talar för Näsström är att han haft jämnbra prestationer under säsongen och det är en mittfältare som Hellberg har förtroende för. Troligen kommer insatser på träning att avgöra.

Sirius:
Inför nästkommande omgång så befinner sig Sirius på negativt playoff. Den nedre halvan ser ut enligt följande:

9. Värnamo – 32 poäng
10. Halmstad – 29 poäng
11. IFK Göteborg – 26 poäng (-2)
12. Brommapojkarna – 26 poäng (-9)
13. AIK – 25 poäng
- - -
14. Sirius – 23 poäng (-1)
---
15. Degerfors – 23 poäng (-27)
16. Varberg – 14 poäng

Som ni ser så är det jämnt i botten, samtidigt som sju omgångar återstår. Ingenting är därmed kört för Sirius del.

Sirius inledde säsongen med fem kryss och fyra förluster på de nio första matcherna, det blev därmed ingen vinst under detta intervall. Man avslutade dock våren med tre raka segrar och Uppsala-laget var således på en elfteplats under uppehållet.

Efter uppehållet så har elva matcher spelats och under den perioden så har endast tre vinster tagits och åtta matcher har man torskat.

Trots att det blivit många förluster så har inte spelet varit överdrivet dåligt. Om man tittar på statistik från FootyStats så har Sirius 1.54 i xG vilket är sjätte bäst i Allsvenskan. Angående xG-against så har man 1.45 och det ger en elfteplacering om man jämför med de andra allsvenska lagen.

Laget har gjort 35 mål och det är endast fyra lag som gjort fler baljor än Sirius. I motsatt riktning så har det blivit 36 insläppta mål, man är tolva i allsvenskan utifrån den aspekten. Dessa siffror ger bilden av att Sirius borde vara ett mittenlag snarare än ett bottenlag. Statistik ger dock sällan en heltäckande bild och fotboll är komplext vilket detta vittnar om.

Spelmässigt är Sirius vassa mellan straffområdena där man har högt tempo i passningsspelet samtidigt som spelarna är rörliga. En svaghet är dock att man är ojämna och kan falla nivåmässigt i en och samma match. Därutöver så har man bristande spets vilket förklarar att det blivit så pass många förluster. Det sker nämligen enkla misstag i den egna boxen och ibland har laget haft svårt att förvalta sina chanser.

Som tidigare nämnt så har Sirius tagit tre vinster efter uppehållet, det har blivit två 3-0:or, mot Degerfors och Kalmar, samt en 7-0-seger mot Varberg. Sirius har således vunnit dessa matcher med stor marginal.

Utav de åtta förlusterna, som man åkt på efter uppehållet, så har sju varit förluster med uddamålet. På ett sätt kan det vridas till något positivt, laget är ingen slagpåse utan man har stått upp i matcherna trots att det blivit soppatorsk. Med lite mer ”medstuds” så hade poängskörden kunnat bli en annan.

Det kan dock också tolkas som något negativt. Matcher som står och väger är psykiskt påfrestande och då synliggörs skillnaden mellan ”bra” och ”lite bättre” spelare. De spelare som är ”lite bättre” har förmågan att hålla huvudet kallt och prestera, trots att mycket står på spel. De som inte har den förmågan riskerar att göra enkla och kostsamma misstag. Därmed framstår det som om Sirius helt enkelt lider av ”förlorarmentalitet” och svagt psyke, vilket gör att man inte orkar hela vägen fram.

Mot Värnamo förväntas följande starta:

Mitov-Nilsson
Voelkerling-Persson – Castergren – Carlsson – Widgren
Stensson – De Kamps
Heier – Matthews – Persson
Abou-Ali

Sirius bästa spelare, enligt mig, är Tashreeq Matthews. Han har svarat för sju mål och sex assist denna säsong. Spelaren kan, med sin fart och teknik, hålla en hel backlinje sysselsatt på egen hand.

Efter en trög start så har också Joakim Persson kommit i gång, för hans del så har det blivit sju mål och tre assist. Det är en offensivt skicklig lirare som gillar att kombinera med sina medspelare.

På mitten finns också Stensson som alltid lämnar hjärtat på plan. Han är bra på att driva bollen, stenhård i duellspelet och en trygg bollbehandlare.

På bänken finns bland annat Al Sanati och Bjarnason som också är giftiga spelare offensivt. Eventuellt skulle det kunna göras försök att trycka in dessa spelare i elvan med tanke på att Sirius lär gå för tre poäng. Samtidigt är risken stor man rubbar på den defensiva balansen om man har för många offensiva spelare på plan.

En spelare som hänger löst är målvakten Mitov-Nilsson. Jacob Tånnander, som varit skadad, väntas nämligen återvända och skulle kunna peta Mitov-Nilsson. Tånnander var nämligen förstamålvakt innan han skadade sig.

Tankar om matchen:
Vid första anblicken är nog IFK favoriter. Man har en bra form, med 10 poäng på de fyra senaste matcherna, och dessutom spelar man på hemmaplan. Som alltid kan dock bilden nyanseras.

Det är imponerande att IFK slagit Elfsborg och Djurgården men man hade också en del flax i båda matcherna. Elfsborg fick som bekant sin keeper utvisad samtidigt som Hult var skadad vilket öppnade upp för Boman som i sin tur stod för en usel prestation. I matchen mot Djurgården så var blåränderna väldigt nära ett ledningsmål men Gurbanlis ineffektivitet satte käppar i hjulen. Det ska då poängteras att Värnamo tagit noll poäng i matcher som man legat under i.

Förra året betraktades Finnvedsvallen som en styrka för Värnamo, det var nämligen bara tre bortalag som vann på vallen. I år har man inte varit lika hemmastarka och faktum är att IFK har tagit fler poäng på bortaplan än på hemmaplan. På vallen har 13 av 33 poäng plockats, medan det blivit 19 av 36 poäng på bortaplan.

Motståndarna Sirius lär vara taggade till tårna, dessutom lär segern mot Varberg ha gett dem en rejäl dos självförtroende. Det kan också nämnas att Sirius vann när lagen spelade i Uppsala vilket
gör att optimismen ökar.

Det jag vill säga med detta är att det är en svårtippad och jämn match på förhand. Trots att IFK har en fin form och bättre tabellplacering än Sirius så lär det knappast bli en promenadseger.

Värnamo och Sirius är två lag som påminner om varandra. Båda har nämligen visat prov på bra spel mellan straffområdena men man har också varit misstagsbenägna och ibland haft svårt med målskyttet.

Värnamos defensiv är något som ger en positiv känsla inför, det har nämligen bara blivit två insläppta mål på de sex senaste matcherna. Försvararna arbetar bra ihop och kan täcka upp för varandra om misstag begås. En viktig sak för IFK är att undvika att hamna i en-mot-en-situationer mot Matthews, Persson och Al Sanati. Det är nämligen kvicka lirare som kan dribbla av en motspelare. Både Grozdanic och Eriksson är som bekant ganska långsamma mittbackar.

I den förra matchen lagen emellan så var Värnamo bra på att ta sig till offensiv planhalva och man hade dessutom en del målchanser men det som saknades var målen. Det är därmed av yttersta vikt att Zeljkovic, Ademi och eventuellt Engvall förvaltar de chanser som ges. Om man är lika ineffektiva som i Uppsala så har Sirius goda möjligheter att få fira efter slutsignalen. 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-09-22 21:52:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo