Lagbanner
Påskbergsvallen, 2023-08-19 17:30

Varbergs BoIS - IFK Värnamo
0 - 3

Inför. Varberg borta

Inför. Varberg borta

Värnamo spelar mot Varberg härnäst.

Efter bottennappet mot Degerfors så väntar en ny utmaning för Värnamo, man kommer nämligen resa från inlandet och ut mot västkusten. Motståndare för omgången är jumbon Varberg BOIS och matchen är minst sagt viktig.

Trots den senaste förlusten så är Värnamo fortsatt elva vilket vid första anblicken är en ganska bra placering. Det är dock bara tre poäng ner till playout-sträcket och sex poäng ner till direktnedflyttning. Det vore därmed naivt att andas ut, även om man stundtals imponerat spelmässigt.

Undertecknad förväntar sig följande elva:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic
Winsth – Näsström – Wenderson – Ademi
Johansson – Zeljkovic - Thern 

Vissa av spelarna är mer eller mindre givna medan andra namn är osäkra. Backlinjen lär bestå av både Larsson och Eriksson, det enda som är osäkert är Grozdanics vara eller icke vara. Mittbacken klev nämligen av skadad mot Degerfors men det såg inte allvarligt ut och faktum var att Emin personligen ville fortsätta.

Om Grozdanic inte är tillgänglig så borde det bli Bernardo Vilar som vikarierar men man vet aldrig med Hellberg. Trots att Vilar gjort bra inhopp så verkar det inte som om Hellberg litar på hans förmåga. I veckan rapporterade Expressen att Helsingborg och Västerås SK är intresserade av Vilars tjänster och det tråkigt om han lämnade eftersom det är en bra spelare som besitter en hög högsta-nivå. Samtidigt är det förståeligt med tanke på att han får lite speltid hos IFK.

Med tanke på att Thern var skadad mot Degerfors så kan även hans närvaro ifrågasättas. Det har dock beskrivits som en lättare skada och därmed väntas han vara fit for fight. 

Vidare bör inte Winsth, Ademi och Zeljkovic ta ut något i förskott. Alla tre är relativt bleka spelare som uppvisat tydliga begränsningar i sitt spel. Det måste dock finnas något bättre alternativ för att dem ska petas och det är osäkert.

En intressant spelare är nykomlingen Calle Johansson. Det är teknisk lirare som är rak i sitt spel och dessutom arbetar stenhårt. Han var inte spelklar inför matchen mot ”degen” men borde vara det inför Varberg. Han har potentialen för att slå sig in i startelvan.

Varberg:
Förvisso är Varberg ett tilltänkt bottenlag men säsongen hittills lär ändå betraktas som en besvikelse. Ledningen har nämligen varit ganska passiv och verkar inte vara intresserade av att värva mer meriterade namn trots att föreningen har en god ekonomi.

I skrivande stund är Varberg sist med elva poäng och man har åtta poäng upp till kval. Med tanke på att elva matcher återstår så finns det fortsatt en teoretisk chans att förnya kontraktet men då måste man höja sig rejält.

Värnamo och Varberg möttes i maj och sedan dess har saker förändrats i klubben. Den dåvarande tränaren Jocke Persson har lämnat efter en fantastisk sejour och ny coach är Martin Skogman. Tanken är att Skogman ska vara huvudtränare tillfälligt.

Under Perssons 2023 så plockades fem poäng på tolv matcher, alla pinnar bärgades i oavgjorda matcher. Skogman har hittills coachat klubben under sju matcher och bärgat två vinster vilket genererat sex poäng. Vinsterna kom mot IFK Göteborg och mot Halmstad, segrarna var välförtjänta men det kan diskuteras om det berodde på Varbergs skicklighet eller på rejäla brister hos motståndarna. Bland annat stod HBK för flera enkla misstag i det halländska derbyt.

Man har agerat under transferfönstret och värvat in två anfallare, Mads Borchers från färöiska HB Torshavn och Kristoffer Hoven från Skeid i den norska andraligan. Syftet med värvningarna är att ha mer offensiv spets och en effektiv målgörare där fram.

Varberg har också tappat flera spelare men merparten är bänknötare vars frånvaro inte kommer att märkas. Ett namn sticker dock ut och det är brassen Eliton Junior som var ordinarie och som flyttat till Finland. Junior gjorde förvisso bara två mål och fyra assist på 34 matcher men hans transfer riskerar ändå att försämra lagets slagstyrka. Junior är nämligen en duktig dribbler och en spelare som kan göra saker på egen hand vilket behövs i ett lag som Varberg. Beslutet att släppa honom kan nästan tolkas som att ledningen gett upp ambitionen om Allsvenskan 2024.

Förväntad startelva mot Värnamo är:

Lukic
Lindner – Stanisic – Zackrisson
Dahlström – Le Roux – Lushaku – Silverholt
Borchers – Krasniqi – Hoven

Två negativa omständigheter för Varbergs del är att högerbacken Sainte och högeryttern Tranberg är avstängda. Vidare så är Alfonsi, som även han är högerytter, skadad. De naturliga ersättarna är Dahlström som är andranamnet på högerbacksplatsen samt Borchers som också kan lira som ytter.

Det är lite osäkert kring vem som ska starta längst fram, i truppen finns de två nyförvärven samt Krasniqi. I den senaste matchen så var den sistnämnda centralt medan Hoven var ute som vänsterytter. Norrmannen trivs dock bäst centralt och skulle kunna peta Krasniqi och på så vis öppna upp för Karlsson på vänsterytterpositionen. Eventuellt skulle också El Ouatki kunna användas på någon av kanterna.

En styrka som Varberg har är innermittfältet där Le Roux och Lushaku är två tunga pjäser. Le Roux är väldigt bra i pressingen, teknisk och en väldigt smart spelare. Samma kan sägas om Lushaku som dessutom är snabb och har ett fint tillslag. Om Varberg skulle åka ur Allsvenskan så lär dessa inte hänga med neråt.

En profil som bara måste nämnas är målvakten Stojan Lukic som är 43 år gammal och varvar jobbet som fotbollsmålvakt med att vara mäklare. Det är sånt man sällan ser i dagens moderna toppfotboll.

Matchen:
Det är en viktig match för båda lagen men jag skulle nog betrakta den som viktigare för Varberg med tanke på deras utsatta tabelläge. För Värnamos del vore dock allt annat än en vinst en besvikelse, samtidigt som en seger knappast ska ses som något givet.

En positiv indikation för Värnamos del är Varbergs usla hemmafacit, man har nämligen bara tagit tre poäng på hemmaplan. Dessa poäng har bärgats i oavgjorda tillställningar vilket därmed betyder att BOIS har noll hemmasegrar.

Även formtabellen talar mot Varberg. På de senaste fem omgångarna så har bara tre poäng tagits och det enda laget som är sämre ur den aspekten är Halmstad BK. IFK har tagit sju poäng under detta tidsintervall.

Man kan kalla det för hybris men enligt mig är Värnamo ett bättre lag än Varberg och ska därmed ses som favoriter.

En oroande aspekt är dock att Engvall fortsatt saknas. Senast mot Varberg så var det Engvall som var segerregissör och Gustav är lagets bästa anfallare. Dessutom är både Thern och Grozdanic osäkra kort vilket också vore två tunga tapp för IFK:s del.

Vidare så lär nog Varberg försöka sjunka lågt, som Degerfors gjorde, och IFK har som bekant haft svårt att hantera sådana matchsituationer. Om effektiviteten saknas så kan det bli en tragisk omgång för IFK:s del.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-18 16:45:20
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo