Lagbanner
Information om den nya arenan
Fina fina Finnvedsvallen

Information om den nya arenan

Vi rivstartar året med en artikel som handlar om hur processen ser ut med den nya arenan.

Ända sedan Värnamo tog sitt första kliv upp i Superettan, vilket var inför 2011-säsongen, så har Finnvedsvallen varit ett diskussionsämne. Inför debutsäsongen i andraligan så var det faktiskt osäkert kring om Värnamo skulle få spela sina matcher på vallen. Under Superettan-åren så löste det sig via dispens samt genom att vissa mindre justeringar gjordes, bla byggdes en mindre läktare på den ena långsidan.

Under säsongerna i Superettan så fanns det förvisso diskussioner rörande en ny arena men det blev aldrig av. Den dyra kostanden kändes helt enkelt orimlig för ett lag som vid den tidpunkten lirade i Superettan.

Efter att Värnamo avancerat till Allsvenskan så har dock läget förändrats. I princip samtliga inblandade har varit överens om att en fortsättning på Finnvedsvallen inte är möjlig utan i stället har planen varit att bygga en ny arena. Finnvedsvallen är nämligen en omodern anläggning och det finns flera svårigheter med att bygga ut alternativt renovera arenan.

I korthet har följande hänt sedan man tog klivet upp:
- I början på 2022 får Värnamo en treårig dispens från svenska fotbollsförbundet. Planen var därmed att en ny arena skulle stå klar inför säsongen 2025.
- I februari 2022 kommer klubben och kommunen överens om en tidsplan. I planen anges när bygget ska påbörjas och ungefär hur mycket det väntas kosta. Även några andra principer står med i planen.
- I juni 2023 håller Värnamos kommunstyrelse ett möte och en majoritet röstar för att skjuta upp arenabygget. Majoriteten anser att pengarna, 210 miljoner, bör gå till kommunens kärnverksamheter. Noterbart är att kommunstyrelsen inte avfärdade planen på en ny arena men man ville i stället påbörja byggnationen några år senare än vad den ursprungliga planen var.
- Veckan efter så väljer kommunfullmäktige att gå emot kommunstyrelsen och man röstar ”för” den nya arenan. Planen i det skeendet var att arenan skulle börja byggas under sensommaren (2023) och man gjorde dessutom klart med ett företag, Wästbygg Entreprenad, som vann upphandlingen.

Efter fullmäktiges besked så såg det ljust ut ur fotbollssynvinkeln. Beslutet innebar nämligen att man skulle kunna påbörja bygget i augusti 2023, göra en slutbesiktning i februari 2025 och spela den första tävlingsmatchen två månader därefter.

Så enkelt blev det dock inte. Detaljplanen som tagits fram har nämligen överklagats av Värnamos naturskyddsförening. Det finns flera kritiska punkter som organisationen har presenterat och den röda tråden är att bygget inte tar hänsyn till de biologiska värdena i tillräcklig utsträckning.

Det mest konkreta problemet är att arenan ska byggas i skogsområdet vid Ljusvecka, vilket ligger i närheten av Finnvedsvallen. På platsen finns Värnamos huvudvattentäkt och om man bygger arenan riskerar grundvattenbildningen att påverkas negativt vilket i sin tur kan påverka dricksvattnet för kommuninvånarna.

Vidare har naturföreningen sagt att kommunens koldioxidbudget kommer att överbelastas om arenan byggs. Ett annat problem är att den biologiska mångfalden i området hotas eftersom vissa arter riskerar att påverkas negativt.

Arenan har alltså inte börjat byggas, trots att Wästbygg Entreprenad vunnit upphandlingen. I skrivande stund är det Mark- och miljödomstolen som har beslutet i sina händer och i mitten av januari väntas deras utfall komma. Om de godkänner arenan så påbörjas troligen processen i april 2024. I det skeendet skulle den första matchen kunna spelats först 2026, och inte 2025 som den ursprungliga planen var. Kanske skulle man kunna spela några matcher under hösten 2025 men det bedöms som orealistiskt.

Om detaljplanen ej godkänns så blir det mer komplicerat. Då måste helt enkelt planen byggas på en annan plats och enligt Stefan Åberg, fastighetschef på kommunen, finns det fyra-fem andra planer som kommunen har i huvudet. Han ville dock inte presentera några konkreta exempel.

Den spontana tanken som poppar upp är Bredasten. Det borde finnas en hel del yta i det området och platsen ligger smidigt rent geografiskt, med dess närhet till både E4:an och riksväg 27. Som tidigare nämnt så har dock inte Åberg konkretiserat det utan det var bara en spontan tanke.

Oavsett vad som sker så finns det ett problem. Värnamos nuvarande dispens sträcker sig endast över 2024 och den kommer behöva förlängas minst ett år. Åberg tror dock att en förläggning är fullt möjlig eftersom det är yttre omständigheter som drabbat IFK Värnamo.

I värsta fall skulle man behöva spela hela 2025-säsongen i Borås vilket vore en rejäl ekonomisk smäll. Enligt klubbchefen Lisa Lidén så skulle det innebära att klubben skulle behöva lägga ner elitsatsningen.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-01-01 10:23:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo