Ingen kvartsfinal för Värnamo - Förlust mot MFF med 2-0.
Freddy Winsth hade en svår afton på Malmö IP.

Värnamo förlorade den sista gruppspelsmatchen mot Malmö FF. De aktuella svenska mästarna segrade med 2-0.

Inför matchen mellan Malmö och Värnamo så stod båda lagen på sex poäng. Malmö hade dock bättre målskillnad och därför krävdes enbart ett kryss för hemmalaget. Malmö har dock inte vunnit cupen sedan 1989 och har floppat i turneringen tidigare. Exempel på detta är uttåg mot Västerås SK (2020-21), Öster (2018-19) och Landskrona (2016-17) tidigare säsonger. Alla de nämnda lagen var antingen i Superettan eller Division 1 när de besegrade MFF.

Malmö hade två 5-1-segrar i ryggen, man vann alltså mot GAIS och Ängelholm med samma siffror. Det nämnda vittnar att Malmö öppnat turneringen relativt bra samtidigt som Värnamo trots två segrar knappast varit dominanta. Den allsvenska nykomlingen vann med 2-1 mot Ängelholm och 1-0 mot GAIS vilket är godkänt men inte mer än så med tanke på att de skiljer två divisioner mellan lagen.

Mihojevic ställde upp med följande elva:

Dahlin
Olsson – Moisander – Nielsen – Larsson
Pena – Rakip - Nanasi
Birmancevic – Abubakari – Berget

Både Christiansen och Beijmo placerades utanför startelvan pga känningar samtidigt som Nalic var avstängd. Trots det höll Malmös lag en hög nivå. Den mest meriterade liraren är högerbacken Martin Olsson med över 50 landskamper och totalt 12 säsonger i England. Den som enligt mitt tycke håller högst nivå är dock serbiske Birmancevic som med hjälp av både fart, teknik och speluppfattning är en av Allsvenskans starkast lysande stjärnor Även mittfältaren Nanasi är värd att nämna. En spelare född 2002 som är giftig i individuella dueller och en skicklig dribbler. En spelare med potential att etablera sig i europeisk toppliga och bli landslagsspelare på sikt.

Hellberg och Thern ställde upp med följande elva:

Vaitsiakhovich
Larsson – Tihi – Eriksson -Winsth
Kenndal - Näsström
Johansson – Magashy – Vindehall
Antonsson

En intressant förändring är bytet av formation, från 4-3-3 till 4-2-3-1. Syftet med att spela både Kenndal och Näsström var troligen att ha två bollsäkra passningsspelare på mitten som kan hålla i bollen trots press. Den offensiva trion framför dessa består av tre löpningsstarka spelare som inte latar sig i det defensiva jobbet. Särskilt Vindehall har utmärkt sig med sin tuffa spelstil och höga arbetskapacitet.

Matchen:
Värnamo börjar matchen relativt bra och bataljen är jämn under den första kvarten. Det kommer inga skott från hemmalaget under denna period men Värnamo är framme. I den sjätte minuten slår Larsson en alltför svag passning till Nielsen. Anfallaren Antonsson uppfattar misstaget och hinner roffa åt sig bollen och hamnar i en fin position i straffområdet men Dahlin räddar hans avslut. Både Näsström och Magashy har två avslut som blockeras några minuter därpå.

Efter den jämna kvarten så tar Malmö tag i matchen på riktigt. De höjer tempot i passningsspelet och Värnamospelarna hänger helt enkelt inte med. Det blir svårt för smålänningarna att hålla i bollen eftersom de blir uppätna i Malmös press och förlorar de fysiska duellerna. Vidare så har också Värnamo svårt att försvara sig i 1-mot-1-situationer eftersom man helt enkelt inte hänger med i tempoväxlingarna. Det var särskilt svårt för Freddy Winsth i hans kamp mot Veljko Birmancevic.

I den 18:e minuten kommer Malmös första möjlighet efter en klassaktion från Birmancevic på vänsterkanten. Serben spelar in bollen i straffområdet men hans lagkamrat Larsson styr bollen utanför. I den 25:e minuten är det omvända roller, en ostörd Larsson slår in ett inlägg och ett passivt försvar missar Birmancevic som nickar in 1-0. Ett svagt defensivt ingripande från hemmalaget i det läget. Med facit i hand så kunde Johansson stört framspelande Larsson mer samtidigt som Winsth var steget efter målskytten.

Trots ledningsmålet så fortsätter Malmö att anfalla och det är Malmö för hela slanten fram till halvtidvisslan. De ljusblåa spelarna bjuder på en del väldigt fina individuella aktioner där Rakips dribbling i slutet på halvleken är ett klockrent exempel. Värnamos krigare såg tyvärr väldigt bleka ut och trots en del ansträngningar så kunde man knappt passa fem passningar inom laget. I den 35:e minuten kommer 2-0 efter ett högklassigt anfall. Det börjar på vänsterkanten där Olsson driver upp bollen, han kombinerar med Nanasi varav Olsson väljer att slå en fin passning i straffområdet till Berget som rullar in den i mål.

Det är återigen ett försvar som agerar passivt och långsamt. Värnamos högerback Larsson tappar markering på Birmancevic men återigen har Winsth, Eriksson och Näsström svårt att kontrollera vänsterkanten. Utöver målen så har också Rakip, (Eric) Larsson och Birmancevic försök framåt men Malmö FF ledde ”bara” med 2-0 i halvtid. Det var dock betydligt närmre ”3-0” än ”2-1).

Den andra halvleken blir delvis annorlunda vilket är väntat. Malmö behövde enbart ett oavgjort resultat för att avancera och var på god vägenär den andra halvleken började. Detta innebar att skåningarna slog av på tempot och lät Värnamo ha mer boll. Den stenhårda pressen som den första halvleken avslutades med upphörde. Bollinnehavet är relativt jämnt under perioden och Värnamospelarna uppvisar mer självsäkerhet och höjer sina individuella betyg.

Ändå är det ganska få chanser för Värnamos del och Malmös seger känns aldrig hotad. Det är i stället Malmö som skapar de farligaste målchanserna. Den första riktiga farligheten sker i den 74:e minuten där Birmancevic hamnar i ett friläge efter en klockren passning från en av medspelarna. Vaitsiakhovich är dock ute snabbt och lyckas via en räddning styra bollen i stolpen och förhindrar därmed en utökning av ledningen.

I den 85:e kommer ännu en farlig chans för malmöiterna. De ljusblåa tilldöms en hörna och bollen når en av hemmalagets pannor. Nicken är hård men går relativt nära Vaitsiakhovich som lyckades rädda. Även inbytte Beijmo har ett skott efter att Rakip snappat åt sig bollen från Kenndal under tilläggsminuterna men också detta räddas.

Gällande Värnamo så är lagets främsta målchans ett skott från Johansson i den 88:e minuten. Skottet avfyras utanför straffområdet men det var fri sikt och därmed en relativt bra chans i detta sammanhang. Två minuter därpå prövar Avdiu från en fin frisparksposition men hans tunga skott går rakt på Dahlin.

Tankar efter matchen:
Matchen visade dessvärre att Kim Hellberg och tränarstaben har en hel del att jobba på inför den allsvenska starten. Man var totalt utspelade stora delar av första halvleken och matchen påminde kvalmatcher där mikrostaters landslag tampas med professionella lag. Samtidigt så är Malmö FF regerande mästare och en förlust mot dem betyder inte nödvändigtvis nedflyttning.

Enligt mitt tyckte så utmärkte sig ingen av Värnamos spelare i denna match. Det var förvisso ganska bra lir under den andra halvleken men Malmö gick på halvfart under denna del av matchen. Ett möjligt undantag från tesen som började detta stycke är målvakten Pilip Vaitsiakhovich. Belarusiern står för tre räddningar och gör egentligen inga direkta misstag under matchen. Han kan inte heller lastas för de insläppta målen. Vaitsiakhovich kommer förmodligen få mer att göra under denna säsong än den föregående och keepern är en trygg pjäs mellan stolparna. Även anfallaren Antonsson kan få viss eloge för sin arbetskapacitet. Anfallaren producerade inte mycket framåt men deltog helhjärtat i det defensiva arbetet vilket behövdes.

Värnamos allsvenska premiär spelas den 3 april mot IFK Göteborg. Innan dess väntar träningsmatcher mot Mjällby, Trelleborg och Kalmar FF.