Kalmar FF-Värnamo: Rättvis förlust i Smålandsderbyt!

Värnamo förlorade med 1-0 mot Kalmar efter en tidig kalldusch.

Allsvenskan är tillbaka efter ett månadslångt uppehåll och för Värnamo väntade en resa österut till Guldfågel Arena i Kalmar. Det var första gången klubbarna mötes på allsvenskt gräs men de duellerade i en träningsmatch i vintras där Kalmar drog det längre strået.

Värnamo avslutade våren på ett imponerande sätt med två raka segrar däribland en trea mot Hammarby. Efter den tionde omgången väntade en veckolång semester och därefter har det varit uppladdning. Under denna korta mellanperiod har det spelats två träningsmatcher, mot Landskrona och Halmstad, båda matcherna slutade med 1-0-förlust. Det kan dock nämnas att många U21-spelare och bänkvärmare fick förtroende i de nämnda matcherna. Värnamo har också spelat åttondelsfinal i Toyota cup mot Taberg SK och även där blev det förlust med 1-0. I den nämnda matchen ställde dock IFK upp med U19-laget och inga A-lagsspelare deltog.

Mot Kalmar startade följande:
Vaitsiakhovich
Larsson-Tihi-Eriksson-De Vries
Winsth-Kenndal-Magashy
Johansson-Antonsson-Wenderson

Startelvan innehåller en förändring och det är att Larsson spelar i stället för Vindehall. Förändringen innebär att Larsson går in som högerback medan Winsth flyttas fram till mittfältet där Vindehall spelade. I en intervju innan matchen sa Hellberg att han ville se Larsson på plan eftersom han är bollskicklig och bra i försvaret. Han sa inget uttalat om Winsth men troligen ville ha en löpstark spelare på mittfältet som kunde jaga boll mot det bollinnehavsinriktade Kalmar FF. För Värnamos del så saknades Netinho, Dickman och Kindberg. Tillbaka i truppen var dock Becirovic som fått en stor del av säsongen förstörd efter skadeproblem.

Angående elvan så kan det nämnas att Värnamo tidvis spelade med fem försvarare och inte med fyra. Det som hände var att Larsson gick in som en extra mittback medan Winsth lirade på högerbackspositionen där han är mest bekväm. Detta hände när Kalmar anföll med många man och det blev mycket trafik i straffområdet.

Lite kuriosa är alltid värt att ha med, Värnamos skyttekung Marcus Antonsson spelade i Kalmar under 2015 och 2016. Det blev då 22 mål på 41 matcher och det var i Kalmar som han blev en ”etablerad allsvensk spelare”. En annan ”fun fact” är att senast Värnamo besegrade Kalmar i en seriematch var 1936 (!). Det ska dock nämnas att klubbarna oftast varit i olika serier.

Kalmar FF:
Kalmar är den småländska förening som lyckats bäst på denna sida millennieskiftet. Sedan 2004 spelar man i Allsvenskan och det har varit blandade resultat, 2008 blev det guld men under 2019 och 2020 tvingades man kvala sig kvar. Förutom SM-guldet så har det också blivit tre cupguld för Kalmars del. I kontrast till både Öster och Jönköping Södra så har man dock lyckats hålla sig kvar i Allsvenskan länge och det ser onekligen stabilt ut för tillfället.

Inför 2021, säsongen efter två år med negativt kval, anställdes Henrik Rydström som tränare. Rydström är en profil i Allsvenskan och spelade för Kalmar mellan 1993 och 2013. Rydström har fått mycket beröm sedan han anlände till Guldfågeln Arena. 2021 blev det en sjätteplats och inför årets säsong har faktiskt en och annan bedömare tippat att Kalmar kan ta en Europaplats. Rydströms fotboll kännetecknas av mycket rörlighet, hård press och passningar längs marken.

Medan Värnamo varit i Sverige under uppehållet har Kalmar FF laddat upp i Österrike. Nere på kontinenten spelade man också mot ett lokalt lag. I omgången innan hade Kalmar kryssat mot Mjällby, det blev 1-1 efter två självmål. Tabellmässigt var Kalmar på en sjätteplats medan Värnamo huserade på en 12:e plats inför denna omgång. Det var dock enbart fyra poäng som skiljde lagen åt.

Rydström valde att ställa upp med dessa:
Ricardo
Lindahl Saetra Sjöstedt Olafsson
Romario Gustafsson
Girmai Berg Shamoun
Skrabb

Rydbergs formation är just 4-2-3-1 och bland noterbara profiler hittar vi Romario. 37 år gammal brasilianare som trots hög ålder är motorn på mittfältet med både bra teknik och spelförståelse. Romario har varit i svensk fotboll sedan 2009 och utöver Kalmar så har han spelat för GAIS.

Första halvlek:
Efter en pigg inledning från hemmalaget så åker Värnamo på en kalldusch. Kalmar tilldöms en hörna och den nickas in i mål utav norrmannen Saetra efter en kamp mot både Eriksson och Johansson. Målskytten är hela 195 centimeter och minst sagt ett hot på fasta situationer vilket märktes i sekvensen. Två minuter senare har Magashy ett skott utanför straffområdet efter en fin aktion från Wenderson men Ricardo räddar enkelt. Det är mycket Kalmar i inledningen och Värnamo har stora problem med att etablera ett spel. När de rödklädda spelarna har bollen så går bollen som på ett snöre och det är hög rörlighet på medspelarna vilket öppnar upp alternativ. När Värnamo lyckas roffa åt sig bollen så blir de vitklädda spelarna stressade och det ivriga hemmalaget är snabbt framme och stör.

I den 16:e minuten slår Skrabb en klockren längre passning till Berg. Berg gömmer sig bakom de Vries och kommer ensam med Vaitsiakhovich men tian skjuter utanför. Fyra minuter senare har Lindahl bollen på kanten och ytterbacken dribblar sig förbi De Vries och spelar in den i straffområdet. Där inne lyckas Berg skarva den skickligt till Romario som testar men skottet blockeras. I sekvensen som följer lyckas Värnamo inte rensa undan bollen utan Kalmar återerövrar den. Det slutar med att Shamoun avfyrar ett skott som går utanför.

Två minuter därpå slår Kenndal en felpass och bollen hamnar hos Skrabb. Den finske landslagsspelaren driver upp och passar vidare till Gustafsson varpå den sistnämnde skjuter utanför. Gustafssons avslut var ganska nära. En liknande situation sker i den 24:e minuten där Eriksson och Wenderson blir uppätna i pressen vilket leder till avslut från Romario som blockas och ett försök från Netabay som går utanför.

Det är alltså mycket Kalmar i inledningen och hemmalaget dominerar totalt under den första halvtimmen. Det syns att det är klasskillnad på planen, ”män mot pojkar” är ett passande uttryck. Ändå bör det nämnas att Värnamo emellanåt vinner boll efter lyckad press. Problemet är dock att Kalmar snabbt lyckas ta tillbaka bollen och därmed blir det sällan en seriös farlighet.

Under första halvlekens slutskede, sista kvarten, så höjer sig dock Värnamo ett snäpp. I den 32:a minuten lyckas Johansson blockera en passning och spelar vidare till Wenderson. Wenderson driver upp och det är en tre-mot-fyra-situation där Wenderson har Antonsson till vänster och Magashy till höger. I tidigare inlägg har jag kritiserat Wenderson för hans oförmåga i de avgörande situationerna och min bild av honom som medioker bekräftades. Wenderson försöker slå en passning till Antonsson men den är både alltför hård och felinriktad vilket leder till att den rullar ut utanför sidlinjen och Kalmar tilldöms en inspark. Olyckligt att det inte var Johansson som drev upp bollen.

I den 35:e minuten har Kalmar ett fint frisparksläge men Skrabb skjuter utanför. Två minuter senare vänder spelet och det är bollförande Johansson som tar en lång löpning, från egen planhalva upp mot motståndarnas straffområde. Han har med sig Antonsson och Magashy och passar till Magashy som skjuter utanför. Även om Antonsson aldrig rörde bollen så bör det nämnas att han tog en bra löpning vilket öppnade upp yta för Magashy. Just Antonsson var matchen igenom hårt markerad av Kalmars försvar.

I den 39:e minuten är det återigen Johansson som är inblandad i en farlighet. Yttern slår nämligen en höjdboll som Antonsson är väldigt nära att få kontroll över men han lyckas dessvärre inte. Ifall Antonsson fått tag på bollen så hade han haft ett klockrent läge. I den 41:a minuten spelar Johansson till ytterbacken De Vries som tagit en öppnande löpning på kanten. Nyzeeländaren driver upp bollen och spelare vidare till Magashy som tar sig in i straffområdet. Magashy skjuter och bollen går ut via en Kalmarfot men den får en otäck båge och Ricardo kände sig nog inte helt säker mellan stolprna.

I den 44:e minuten slår De Vries en fin långboll till Antonsson. Anfallaren tar emot bollen klockrent med bröstet och skjuter men en av Kalmarförsvarana är som ett plåster på honom och lyckas blockera. Bollen studsar till Magashy men nigerianen har en dålig mottagning vilket leder till att Kalmar får tag på bollen. Under tilläggsminuterna har båda lagen en möjlighet vardera. För Kalmars del så är det Skrabb som passar till Netabay men hans avslut går utanför. För Värnamos del blir det en kontring där återigen De Vries driver upp och slår en höjdboll till Antonsson. Antonsson försöker ta emot med brösten men lyckas inte få kontroll på den och därmed kan hemmalaget få undan bollen och försvara sin ledning.

Andra halvlek:
Värnamo lyckades alltså få till en stark avslutning på den första halvleken men efter halvtidsvilan så är det Kalmar som återtar stafettpinnen. Särskilt imponerande är att Kalmar trots hög värme lyckas ha ett högt tempo i både löpningar och passningar. Under dagen hade det varit 30 grader i Kalmar och när matchen påbörjades låg temperaturen på 26 grader. Ändå visade Kalmarspelarna prov på en hög arbetskapacitet.

I inledningen på den andra halvleken får Kalmar en farlig frispark och den tar Berg hand om. Hans skott går utanför efter en styrning från muren. I den 51:a minuten slår målvakten Ricardo en långboll från eget straffområde. Den går mot Shanon som hamnar i en duell med Larsson varav Shanon går vinnande ur den striden och spelar till Berg. Berg kommer i sin tur ensam med Tihi och hans skott går utanför. Bra försvar av Tihi som är bra positionerad i relation till Berg vilket gör att Tihi tillsammans med Vaitsiakhovich täcker en stor del av målet..

I den 55:e minuten slår Netabay en passning till Skrabb efter att finländaren befunnit sig mellan Tihi och Eriksson.: Skrabb tar emot bollen och har fri sikt mot Vaitsiakhovich men målvakten räddar hans avslut. Dåligt samarbete mellan mittbackarna i det läget som gav Skrabb en superchans. Två minuter senare tappar Kenndal bollen och Shanoun kommer ensam med Larsson men hans skott går utanför.

Som tidigare nämnt lyckas Värnamo ibland fånga Kalmarspelarna med hjälp av hård press och det sker i 58:e minuten efter misstag från Gustafsson. De Vries får tag på bollen och försöker hitta Antonsson men misslyckas. Istället hamnar bollen hos Wenderson som har tre spelare runt om sig och något desperat skjuter han ett skott som blockeras.

I den 61:a slår en försvarare i hemmalaget en bra långboll som går från eget straffområde upp till Berg som är på Värnamos planhalva. Berg driver upp och det blir ett 2-mot-2-läge men den skicklige Tihi följer honom perfekt rörelsemässigt och blockerar hans skott. På den efterföljande hörnan så är det rörigt och Värnamos försvar har svårt att få bort bollen. Först har Gustafsson ett skott som blockeras, sedan tvingar Berg Vaitsiakhovich till räddning och därefter skickas en farlig boll in i straffområdet men Tihi rensar undan.

I den 68:e slår Eriksson en idiotpassning som går direkt till Berg. Berg, som var inblandad i mycket, skjuter men Vaitsiakhovich räddar och de Vries rensar undan returen. Minuten efter lyckas den ivrige Magashy tråckla sig förbi trots en hård press. Han spelar vidare till Antonsson som skjuter men bollen går utanför.

I den 70:e minuten så är det ”cooling break”, d. v. s. vätskepaus. Utöver möjligen att dricka vatten så ger tillfället också tränarna en chans att samla laget och ge taktiska direktiv, något som nog Värnamo var i behov av eftersom ingenting tycktes fungera. Efter avbrottet backar Kalmar hem mer vilket leder till att Värnamo får mer bollinnehav. Trots mer possession så haglar inte direkt chanserna.

I den 84:e minuten slår Johansson ett inlägg där Becirovic nickar men Ricardo räddar enkelt. Fem minuter senare kommer bästa chansen för Värnamo och det är inte via egen förmåga utan efter misstag från hemmalaget. Målvakten Ricardo slår en passning som nästan går rakt till Johansson men oturligt nog går den någon centimeter förbi honom vilket gör att han ej får kontroll på den. Gustafsson lyckas, efter kamp mot Vindehall, få tag i bollen och rensa undan.

När fjärdedomaren visar sex tilläggsminuter så tänds en liten gnista om en ”twist in the tale” och Värnamo börjar skicka upp mer folk. I den 93:e minuten bjuder Becirovic på ett fint inspel och det är ganska nära att Antonsson kan styra in den. Värnamo får två hörnor i matchens definitiva slutskede. På den första är Vaitsiakhovich framme och försöker nicka in men Ricardo boxar ut den till en ny hörna. På den andra så skarvar De Vries men en försvarare nickar undan på linjen. Bollen hamnar hos inbytte Simba som testar på volley men skottet styrs ut. Egentligen till en ny hörna för Värnamo men domaren väljer att blåsa av eftersom klockan passerat 96 minuter, trots protest från bortalaget.

Tankar efter matchen:
Det var egentligen inget snack om saken utan Kalmar vann rättvist och slutsiffrorna borde varit högre. Egentligen fungerade ingenting och Kalmar var en tydlig nivå över oss. ”Smålands stolthet” som de kallar sig själva hade ett högt tempo i passningsspelet och Värnamo som vanligen är bra på pressingen hängde helt enkelt inte med. När Värnamo väl förfogade över bollen så blev vi direkt uppätna och det blev stressigt. Det sistnämnda ledde till att speluppbyggnaden kännetecknades av kortsiktiga beslut som inte ledde någonvart. Värnamo skapade knappt några målchanser och Kalmars ledning kändes väldigt tryggt matchen igenom. Enda möjliga svagheten från Kalmars sida är dess ineffektivitet.

Hur presterade spelarna då?

Vaitsiakhovich gör en bra match och räddade tre skott. Målet kan han inte klandras för. Jag har tidigare kritiserat Larsson flera gånger men matchen mot KFF var kanske hans bästa någonsin i Värnamos färger. Han är väldigt trygg med fötterna och tar alltid säkra beslut. Det är dock mer begränsat när det gäller ”rent försvarsspel” och han hade problem i man-mot-man-dueller. En svaghet är också att han knappt bidrog offensivt från högerbacksplatsen. Tihi gör en bra match och är i mitt tycke Värnamos bästa spelare. Han är bra på att läsa spelet och tycks därför alltid stå rätt. Han tar också bra beslut i de avgörande situationerna, han vet när han ska stöta och när han ska avvakta med tacklingar.

Mittbackskollegan Eriksson kom inte riktigt upp i samma nivå. Eriksson har haft en del bra insatser under säsongen men jag uppfattar dessvärre honom som högst medioker. Hans brister syns när Värnamo förlorar mittfältskampen vilket leder till mer försvarsspel, högre tempo och mindre understöd. De är Eriksson som förlorar nickduellen vid ledningsmålet och under matchen slår han flera idiotpassningar rakt till motståndet. Orsaken bakom dessa misstag är förmodligen att han inte kan hantera stressen som är ett resultat av motståndarnas dominans. Vidare så är han allmänt långsam och ser emellanåt klumpig ut. De Vries gjorde också en halvdan match och han tappade sin kant flera gånger. Det ska dock nämnas att De Vries var konstruktiv offensivt och på slutet tog han flera bra löpningar framåt vilket öppnade upp spelalternativ.

På mittfältet så är det också en del olika bedömningar. Winsth är ”okej” men inte mycket mer än så. Han tar många löpningar och visar därmed fin inställning men skapar inte särskilt mycket framåt. Vill minnas att jag sällan såg honom med bollen. Kenndal gör en av sina sämre matcher i Värnamo och han blev uppäten i pressen. Det är dock en svår match för Kenndal som ofta hade två eller tre spelare runt sig när han väl fick bollen samt få medspelare att passa. Magashy gör dock det ganska bra och är väldigt ivrig på mitten. Han går hårt in i närkamperna och har fart i benen när han har bollen. Det var primärt Magashy som kunde oroa Kalmar från mittfältet.

Johansson gör en av sina sämre matcher men är ändå den med mest spets offensivt. När han väl får bollen så finns det alltid potential till en farlighet och de flesta farliga anfall kopplas till honom. I denna match är han dock ofta isolerad och det var mycket jaga boll för honom. Lite boll hade också Antonsson och anfallaren var dessutom hårt markerad vilket gör det svårt för honom att göra något. Möjligen kan jag ge honom eloge för att han är rörlig och kämpar mycket vilket hjälper försvaret. Wenderson är som alltid ljummen. Emellanåt visar han prov på teknisk skicklighet eller dribblingsförmåga men det resulterar inte i assist eller mål. Offensiven förblir fortsatt väldigt beroende av Johansson.

Tabellmässigt innehar Värnamo fortfarande en 12:e-plats och i botten ser det ut så här: