Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-09-25 19:00

IFK Värnamo - Sirius
0 - 1

Larssons halkning fällde Värnamo
Larsson på bilden

Värnamo förlorade med 1-0 mot Sirius på hemmaplan. Syndabock blev Victor Larsson som halkade i slutminuterna.

Efter två imponerande vinster så var det optimistiskt i Värnamos läger. Kontraktet kändes nämligen mer eller mindre säkrat samtidigt som formkurvan pekade uppåt. Sirius är förvisso ingen enkel motståndare men Värnamo förväntades ändå kunna brotta ner gästerna från Uppsala och förlänga segersviten. Så blev det inte, i stället var det de blåsvartrandiga som fick skratta sist.

Värnamo ställde upp med följande:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Ny i elvan är Engvall som startade sin första match sedan hans skadefrånvaro. Det ledde i sin tur till att mittfältaren Adjei petades.

För motståndarna spelade:

Mitov-Nilsson
Volkerling-Persson – Castegren – Carlsson – Widgren
Stensson – De Kamps
Heier – Matthews – Persson
Abou Ali

Det är en förväntad elva och det finns egentligen inget att anmärka på.

Första halvlek:
Det är en avvaktande start på matchen där lagen känner på varandra. IFK har, som väntat, mer boll men man skapar inga konkreta chanser.

I den 11:e minuten kommer det första skottet och det är Johansson som dribblar förbi Widgren på kanten. Han kommer i en dålig vinkel och skjuter men Mitov-Nilsson räddar. Andrabollen hamnar hos Thern som också avlossar ett skott men det går utanför.

Två minuter senare behöver Rasheed att agera. Sirius har en frispark ute på kanten och Stensson slår in bollen vilket gör att målvakten måste boxa ut den. Det är oklart om Stensson försöker gå rakt på mål eller om det var tänkt som ett inlägg.

I den 21:a minuten har Värnamo en frisparksmöjlighet från ett ganska bra avstånd. Grozdanic stegar fram och skjuter men bollen går högt över ribban.

Sju minuter senare så tilldöms Värnamo en ny fast situation. Bergh petar lätt på bollen och Zeljkovic försöker därefter placera bollen intill stolpen men den går utanför. Syftet med Berghs petning var att ge Ajdin en bättre skottvinkel men det gick alltså inte i vägen.

För Sirius del så kommer ett inspel mot Abou Ali i den 30:e minuten. Lagets nyförvärv testar men han får en dålig träff och bollen går inte ens mot mål.

En minut senare så slarvar Värnamo i sin speluppbyggnad. Grozdanic passar till Ademi och den sistnämnde förlorar bollen efter en duell mot Persson. Persson tar i sin tur och passar direkt till Abou Ali som klipper till med ett skott som går utanför.

I den 33:e minuten så har Sirius en hörna där bollen blir inslagen i straffområdet men nickas ut. Andrabollen hamnar hos Stensson som står omarkerad och skjuter varpå avslutet går utanför.

Två minuter senare så sprintar Matthews förbi Grozdanic i samband med en tempoväxling. Han kommer fri, fast från en dålig vinkel. Sydafrikanen prövar med ett avslut men det går utanför.

Det är mycket Sirius i slutet av halvleken. I den 37:e minuten så har Matthews ett skott som räddas av Rasheed. Sex minuter senare så dribblar Persson på kanten och slår sedan ett inspel till Stensson vars avslut blockeras. Minuten senare så har Widgren och Matthews ett försök vardera som täcks av en vitklädd spelare

I den 45:e minuten så slår Abou Ali en boll snett inåt bakåt. Bollen går länges med kortlinjen innan Wenderson rensar undan den. Andrabollen hamnar i en yta där Bergh står och ytterbacken ska egentligen bara rensa men han skjuter ”hål i luften” vilket gör att Abou Ali får en möjlighet, hans avslut går utanför.

Andra halvlek:
I halvtid görs ett byte och det är att Eriksson går ut medan Näsström går in. Det ledde till flera positionsbyten; Näsström blev mittfältaren, Larsson blev mittback och Wenderson gick ner som högerback.

I den 48:e minuten så har Sirius halvlekens första möjlighet. Det är Persson som driver upp anfallet och han slår en passning mot Matthews som tagit en fin löpning bakom Wenderson. Matthews kommer ensam mot Rasheed, fast i en dålig vinkel, varpå skottet går utanför. Med facit i hand så borde Matthews siktat mot den bortre stolpen där det fanns en större öppning.

Två minuter senare så kommer Värnamos första skott på mål och det är i samband med slarv från Sirius. Carlsson slår nämligen en idiotpassning som hamnar hos Ademi, yttern tar i sin tur emot bollen och börjar avancera framåt mot en ensam försvarare. Spelaren tar och skjuter men Mitov-Nilsson räddar.

I den 58:e minuten så visar Persson prov på rejäl spänst när han hoppar upp på ett inlägg. Nicken plockas dock enkelt av Rasheed. Minuten därpå skjuter Abou Ali efter att ha kombinerat med Matthews men återigen räddar keepern.

I den 61:a minuten så jublas det i bortalaget. Sirius tilldöms nämligen en hörna och den slår Stensson in. Bollen går mot första-ytan där en Sirius-spelare styr bollen mot mål. På mållinjen står Johansson och han nickar upp bollen i ribbans underkant, så att den studsar ner på linjen. Sirius-spelarna ropar på mål i det läget men Aganovic dömer till Värnamos fördel.

Matchen fortsätter och i den 65:e minuten så har Värnamo en målchans. På ett trångt och fysiskt mittfält lyckas Adjei passa bollen till Johansson. Den sistnämnde får bollen utanför straffområdet och skjuter men skottet går över ribban.

Fyra minuter därpå så skjuter Abou Ali från en dålig vinkel och Rasheed räddar återigen.

Strax därpå så har Värnamo ett av sina bättre anfall. Bergh får bollen på kanten och levererar ett inspel. Adjei har hittat en lucka mellan mittfält och försvar vilket ger honom ett bra skottläge men han skjuter över.

Under den sista kvarten så är det ganska chansfattigt. Det är fortsatt mycket kamp och många dueller men spelarna känns ganska trötta vilket leder till få löpningar. Det framstår nästan som om båda lagen är nöjda med 0-0 och därmed är rädda om den erövrade poängen.

Bland skapade chanser så finns ett skott från Ademi som går högt över, tidigare hade han fått en väggpassning från Adjei.

I den 90:e minuten så får Sirius en hörna och en bortaspelare skjuter ett volleyskott men avslutet blockeras.

Två minuter senare så kommer matchens enda mål. Värnamo har ett inkast och Bergh kastar bollen till Grozdanic som är långt nere i ena hörnet. Både Matthews och Abou Ali är uppe och pressar. Mittbacken väljer ändå att slå en enkel sidledspassning till Larsson som halkar i samband med att han ska spela vidare vilket leder till att han ger bollen rakt till Matthews. Sydafrikanen tar emot bollen och placerar in 1-0 bakom Rasheed.

Innan matchen är över så har också Ademi ett distansskott, men det går högt över och är inte ens nära.

Tankar efter matchen:
Matchen är en enorm besvikelse, både när det kommer till prestation och resultat. Att målet blev till som det blev gör inte saker bättre.

Mittfältet gör en dålig match. Det är många förlorade dueller och man är steget efter på andrabollarna. Det bidrog till att det blev svårt att få i gång ett bra passningsspel och ha en fungerande speluppbyggnad. Wenderson och Johansson skulle jag kunna ge godkända betyg, de jobbade hårt och täckte ytor i defensiven. Thern, som ska ha en mer offensiv roll, syntes knappt och det verkar som om han blev uppäten på mitten.

Inte heller backlinjen imponerade, man hade det svårt mot Matthews, Persson och Abou Ali. Sirius offensiva trio var väldigt rörliga och snabba vilket gjorde det svårt för backarna att läsa av spelet och stå på rätt plats vid rätt tillfälle.

Offensivt så finns det inte mycket att hänga i grannen, knappt några möjligheter skapades. Engvall och Zeljkovic syntes knappt samtidigt som Ademi gjorde några försök till dribblingsräder men utan att lyckas.

I matcher där det är svårt att skapa chanser genom öppet spel så kan man i stället försöka genom fasta situationer, men det var inte helt heller något som bar frukt. Hörnor och frisparkar är som bekant inte Värnamos grej.

I efterhand har Hellbergs byten ifrågasatts. Som tidigare skrivet så byter han ut Eriksson efter 45 minuter samtidigt som Näsström äntrade planen. Om jag förstått det rätt så berodde det på spelmässiga orsaker och inte på någon skada.

På ett sätt kan förändringen betraktas som rimlig. Det var fysiskt och mycket dueller på mitten och det passar Näsström. I den sista tredjedelen så var det i stället mycket fart och det kan tänkas passa snabbe Larsson (som gick från högerback till mittback) bättre än Eriksson som är en långsam försvarare.

Med facit i hand framstår dock beslutet som felaktigt med tanke på att det är Larssons halkning som kostar oss matchen. Därutöver så har Eriksson och Grozdanic varit mittbackspar i nästan varje match, desamma gäller inte för Larsson och Grozdanic. Således kan Hellbergs coachning också kritiseras ur den synvinkeln.

En annan udda sak är att mittfältaren Wenderson fick agera högerback i den andra halvleken samtidigt som Freddy Winsth, som är naturlig högerback, satt på kvisten. Förmodligen ville inte Hellberg offra ännu ett byte i det skeendet. Det ska dock noteras att Winsth kom in i den 85:e minuten och då som mittfältare, samtidigt som Wenderson fortsatt var ytterback.

Hellberg valde också att, när ungefär en halvtimme återstod, byta in Adjei, Det är ett beslut som inte föll väl ut. Ghananen gjorde nämligen flera felpass och var svag i duellspelet.

Till Hellbergs försvar så ska det dock sägas att Värnamos trupp är ganska tunn och frågan är om det ens fanns någon potentiell ”super-sub” att byta in. Möjligen hade Becirovic kunnat vara ett intressant alternativ, det är en spelare som är bra i pressingen och väldigt löpvillig. Han hade kunnat användas för att kontra.

En förklaring bakom matchbilden, något jag var inne på i inför-artikeln, skulle kunna vara bristande motivation. Det är logiskt med tanke på hur respektive lag ligger till i tabellen, där Sirius är på negativt kval medan IFK är i mitten. Samtidigt så är inte kontraktet säkrat och denna säsong kan det komma att krävas mer än 32 poäng, vilket IFK har nu, för att vara helt säker.

Trots förlusten så är Värnamo fortfarande nia i tabellen med 32 poäng. Man har faktiskt bara åtta poäng upp till fjärdeplacerade Djurgården, vilket är ett relativt litet avstånd med tanke på hur många förluster det blivit i år.

Sirius, som är på kval, har 26 poäng medan nästjumbon Degerfors har 23 poäng. Trots att kontraktet inte är säkrat så ser det ganska ljust ut. Utöver de tre bottenlagen så är Brommapojkarna (27 poäng), AIK (28 poäng), Halmstad (29 poäng) och IFK Göteborg (29 poäng) bakom Värnamo.

Att de fyra lagen samt Sirius ska hinna ifatt IFK känns orealistiskt, även om inget är omöjligt. Särskilt svårt lär det bli för Brommapojkarna som har en svag form med många förluster samt ett tufft spelschema. Den klassiska klubben har Malmö, Elfsborg, Djurgården och Häcken kvar att möta.

För Värnamos del väntar Mjällby på bortaplan härnäst och där är vinstchanserna ganska goda. Mjällby har 34 poäng och är åtta i tabellen, man är därmed varken inblandade i topp- eller bottenstrid. Således lär motivationen inte vara på topp hos de gula. En annan noterbar aspekt är att Mjällby varit svaga på hemmaplan i år, samtidigt som Värnamo tagit majoriteten av poängen på bortaplan.