Mållöst mot HBK

Det blev inget nät-trassel mot Halmstad.

Ännu en omgång har passerat och denna gång blev det mållöst. Det är årets första 0-0-match och trots att målen uteblev så fanns det flera chanser åt båda håll.

Inför matchen så var det en optimistisk stämning hos Värnamo, en vinst var nämligen en realistisk målsättning med tanke på Halmstads dåliga form. Oroande var dock skadan på den interne skyttekungen Gustav Engvall.

Hellberg ställde upp så här:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Oscar – Näsström – Wenderson
Bustos – Thern – Ademi

Det är en relativt väntad elva och det finns inte så mycket att ifrågasätta. Det mest anmärkningsvärda är att Thern, som inte är en ren anfallare, är placerad som ”nia”.  Det som gör det ännu mer udda är att det oftast var Bustos som sprang centralt medan Thern antingen var på kanten eller steget efter Bustos. Det hade således varit mer sanningsenligt att byta plats på Thern och Bustos.

Halmstad ställde upp så här:

Johansson
Ofosu-Ayeh – Baffoe – Wallentin – Olsson
Mohammed – Allansson – Al-Ammari – Cooper-Love
Ahlstrand - Granath

Två noterbara saker kan sägas kring elvan. För det första så var faktiskt vänsterbacken Martin Olsson ett osäkert kort eftersom han hade dragits med en förkylning tidigare under veckan. Hans ersättare hade i så fall varit Boakye vilket är en mer offensiv ytterback, men så blev det alltså inte.

Vidare så startade Cooper-Love i stället för Karlsson, det kan tolkas som att Haglund ville ha en mer offensiv prägel och gå för tre poäng. Det är knappast något oväntat då Värnamo är ett lag som Halmstad har en realistisk chans att besegra.

Första halvlek:
Det är IFK som börjar piggast och man har en del bra anfall under upptakten. Det dröjer dock tills den 10:e minuten innan det första avslutet kommer. Det är en hörna som går mot Eriksson men mittbacken är lite för långsam och hinner inte få huvudet på bollen. I stället nickas bollen undan av en HBK-spelare, Larsson är dock framme på andrabollen och nickar men försöket plockas av Marko Johansson.

Tre minuter senare så har Värnamo en jättechans, där börjar med att Ademi levererar ett instick till Wenderson som är inuti straffområdet. Wenderson tar sedan och spelar bollen snett till Bustos som skjuter. Skottet går nästan rakt på Marko Johansson som styr bollen i stolpen via en benparad. Bustos är dessutom framme på returen men han skjuter utanför.

I den 16:e minuten så kommer ett distansskott från Grozdanics vänsterslägga men bollen går långt utanför.

Fem minuter därpå så har Halmstad sin första målchans. Ofosu-Ayeh slår en boll på djupet till Ahlstrand som är snabbare än Grozdanic. Ahlstrand tar därefter och spelar bollen centralt mot Cooper-Love som hamnar i en fin position och skjuter. Eriksson är dock följsam och blockerar.

Spelet vänder och minuten efter lyckas Ademi ta sig förbi Mohammed efter en rivig duell. Albanen passar sedan till Näsström som är vid straffområdeslinjen, avslutet från mittfältaren går dock över. Det är ett ganska bra läge och Näsström borde i alla fall fått bollen på mål.

I den 27:e minuten så är Oscar Johansson pressad och han slår ett uppspel rakt till Ahlstrand som är centralt på planen. Ahlstrand tar i sin tur och passar till Ofosu-Ayeh på kanten och ytterbacken slår därefter en svepande boll på ett tillslag. Tilltänkt mottagare är Mohammed och det är nära att han kan styra in ett ledningsmål men han är lite för långsam.

Samma spelare har en skottmöjlighet en minut efter och det tvingar Rasheed till en räddning.

I den 32:a minuten så uppvisar Värnamo snabbt passningsspel på egen planhalva och det leder till att man kommer ur Halmstads press. Thern får bollen vid halvplan och han skickar en höjdboll mot Bergh som påbörjat en löpning. Bergh hamnar i princip i ett friläge men han har Ofosu-Ayeh tät bakom sig och dessvärre lyckas ghananen ge Bergh en tryckare så att han faller. Viktor vill ha en frispark men Victor Wolf väljer att fria, sannolikt anser Wolf att Bergh faller för enkelt.

En straffsituation uppstår cirka 30 sekunder efteråt. Det är Bustos som faller efter att ha hamnat i en duell mot Mohammed men återigen väljer domaren att gynna den defensiva spelaren. En teori är att Wolf anser att Bustos faller för enkelt och aktivt söker straffen.

I stället fortsätter spelet och bollen hamnar i en yta på Halmstads planhalva där både Ahlstrand och Grozdanic försöker få tag på den. Emin springer i full fart framåt men Ahlstrand är lite snabbare och lyckas passa bollen till Ofosu-Ayeh som därmed har mycket yta att löpa in i eftersom Grozdanic lämnat sin försvarszon.

Ofosu-Ayeh springer med full fart och lyckas även finta sig förbi Eriksson inne i boxen med en enkel petning. Han kommer ensam mot Rasheed men målvakten är med på noterna och räddar hans skott. Returen hamnar hos Ahlstrand som passar till Cooper-Love som också testar men Rasheed räddar även det skottet.

I stället för mål så blir det hörna och även då hotar bortalaget. Hörnan går nämligen mot Olsson som dock nickar utanför.

I den 37:e minuten har spelet svängt och Värnamo kommer upp i ett anfall. Larsson passar till Ademi, som är inne i ett trångt straffområde, och han fintar i sin tur Al-Ammari. Han testar sedan med ett avslut som dock går utanför. Det är förvisso en smådålig vinkel men Ademi borde ändå kunnat få bollen på mål.

Fyra minuter senare så lyfter Allansson in bollen i Värnamos straffområde. Höjdbollen går mot Mohammed som nickar men hans försök styrs utanför av Wenderson.

På den efterföljande hörnan är det nära för Halmstad. Det är en fin hörna och mittbacken Wallentin är högst i luftrummet men Rasheed är snabb med reflexerna.

Det fortsätter komma avslut minuterna innan halvtidspausen. I den 44:e minuten så har Wenderson ett skott som blockeras ut till hörna. Den fasta situationen tar Bustos hand om och han skickar bollen till Eriksson som får bra tryck i nicken. Dessvärre går den nästan rakt på Marko Johansson som därmed kan rädda försöket.

Det sista som sker innan pausen är att Oscar Johansson försöker skruva in en frispark bakom sin tidigare lagkamrat, men skottet går högt över och är ofarligt. För den som undrar så spelade Oscar och Marko Johansson tillsammans i Trelleborg FF för fem år sedan.

Andra halvlek:
I den 47:e minuten så får Värnamo en frispark, ganska nära straffområdeslinjen. Grozdanic hittar en lucka i muren och skottet är på väg mot ena hörnet men Marko Johansson är på tårna och räddar. Väldigt dåligt av spelarna i muren som lämnade en stor lucka åt Grozdanic.

Två minuter senare så kunde Värnamo åkt på en rejäl kalldusch. Ofosu-Ayeh slår nämligen ett inlägg och Eriksson ska nicka undan men hans nick går i stället mot eget mål. Turligt nog är Rasheed vaken och han räddar Eriksson från att bli stor syndabock. Till Erikssons försvar så ska det påpekas att han har Cooper-Love som pressar i ryggen vilket gör att han kommer fel i situationen.

I anfallet efteråt så har Ademi bollen och han spelar till Larsson som kommer på överlapp. Larsson tar sedan och spelar bollen snett inåt bakåt och Bustos klackar bollen mot mål men Baffoe blockerar försöket.

Den Värnamo-fostrade försvararen, Baffoe, blockerar också ett försök i den 54:e minuten. Situationen som åsyftas är när Bustos slår ett inlägg som går mot Eriksson. Försvararen nickar över Marko Johansson men mittbacken står på mållinjen och skickar bollen långt därifrån.

Det är en händelserik match och redan minuten därpå så har HBK en hörna som blir lite små-farlig. Allansson skickar in den i boxen och bollen styrs ut över kortlinjen utav en bortaspelare. Det är lite läskigt när det är trångt inne i boxen och bollen studsar vilt, om IFK haft oflyt så hade den nämligen kunnat studsa in i mål.

Några minuter därefter så har Ademi ett skott som blockeras och även Grozdanic har ett tungt avslut som går utanför.

I den 62:a minuten så lobbar Ademi en boll mot en yta där Zeljkovic är. Den sistnämnde hamnar i en duell mot Al-Ammari men Zeljkovic lyckas gå vinnande ur den kampen och han tar sedan några steg framåt. Han passar därefter till Oscar Johansson som uppfattar att Bergh kommer i en löpning på vänsterkanten. Johansson passar därför till Bergh som kommer med fart men han har både Ofosu-Ayeh och Baffoe framför sig. Viktor lyckas få i väg ett skott men det blockeras.

Fyra minuter senare så slår Al-Ammari en djupledsboll mot Mohammed som kommer i en löpduell mot Larsson. Spelarna tampas med varandra och det ser vid första anblicken ut som om Larsson ska kunna lösa situationen men Mohammed pressar honom rejält och lyckas slå en sidledspass centralt. Där inne söker han Boakye som dock inte lyckas styra in den. Väldigt bra försvarsspel av Wenderson som stoppar Boakye från att göra en enkel tap-in.

I den 68:e minuten så har Halmstad ännu en hörna och återigen är det Allansson som slår den. Bollen går mot Cooper-Love som är omarkerad på den bortre stolpen men han skjuter utanför. Det är förvisso en dålig vinkel men med tanke på att Cooper-Love får stå ensam så borde han kunnat utnyttjat situationen bättre.

Två minuter senare så kommer ett klass-inlägg av Ofosu-Ayeh och bollen går mot landsmannen Boakye som dock nickar utanför.
I den 73:e minuten så kommer ett avslut från Ademi men det går rakt på Baffoe. Den sistnämnde blir liggandes på plan i några minuter men kunde, som tur är, fortsätta matchen. Ademi är också iblandad i en ny chans ett par minuter senare. Han slår nämligen ett bra inlägg och det är nära att Zeljkovic kan nicka in ett mål men anfallaren feltimmar bollbanan.

Värnamo fortsätter att hota och i den 77:e minuten så har Bergh ett avslut men det går dessvärre på medspelaren Näsström.

Minuten därpå så levererar den nyss nämnde Näsström ett inlägg och bollen går mot Eriksson som hamnar i ett bra läge men han får inte ens nicken att gå mot mål utan det går snarare i sidled. Andrabollen hamnar hos Bergh som skjuter utanför.

Matchen fortsatte och i den 79:e minuten får Ofosu-Ayeh bollen på kanten. Ytterbacken levererar en boll centralt, det är en mix mellan ett skott och ett inlägg, vilket tvingar Rasheed att agera.

Tre minuter senare försöker Al-Ammari med en fräckis, han ser att målvakten står långt ute och mittfältaren lobbar bollen mot mål men det går över.

I matchminut 85 kommer även ett försök från Wenderson men återigen så blockeras det.

Minuten senare så har Halmstad en bra möjlighet, Boakye slår ett inlägg och det går mot (lillebror) Villiam Granath som nickar ner bollen till Ahlstrand. Den sistnämnde får ett ypperligt läge inuti boxen men hans halvvolley går över ribban.

Det sista som händer i matchen är att Larsson skickar en långboll mot Zeljkovic. Bollen är dock lite för hög och studsar över anfallaren samt går mot en yta där Bergh och Ofosu-Ayeh är. Värnamo-spelaren lyckas på något sätt vända sig förbi motspelaren men hans avslut går över.

Tankar efter matchen:
Enligt mig så är matchen en besvikelse. Värnamo är inte så pass dominanta som man hade förväntat sig och det är faktiskt ganska jämnt. Delad poängskörd framstår som rättvist med tanke på att det fanns kvalificerade chanser för båda manskapen.

Inte helt oväntat så hade IFK mer bollinnehav, de landade på 69% medan Halmstad hade 31%. Värnamo har också fler avslut än hallänningarna, 21 mot 13, enligt mina beräkningar. När det kommer till ”farliga” målchanser blir dock bilden delvis en annan.

Expected goals visade nämligen 2.06-1.99 till Värnamos fördel vilket är jämna siffror. Avslut på mål var faktiskt 4-5 till Halmstad och HBK ”vann” också avslut i målzonen med 9-10 och tillfällen i offensivt straffområde med 21-20. Utifrån det perspektivet så framstår det som att Halmstad var bättre på att utnyttja bollen, när de väl hade den, i kontrast till Värnamo.

Det ska förvisso poängteras att Värnamo hade 2.06 i xG vilket är en hög siffra, men ändå fanns det brister. Av totalt 21 skott så var det endast fyra som tvingade Marko Johansson att agera, resterande gick utanför eller blockerades.

De offensiva spelarna hade svårt att spela sig igenom och luckra upp Halmstads press. Förvisso var motståndarna både låga och kompakta, men det är egentligen ingen bra ursäkt. Med högre tempo i passningarna, smarta förflyttningar, spelare som är synkade och ett mått av individuell spets så hade ett mål kommit. Brist på spets är för övrigt något som påtalats förut, och återigen är det relevant att påpeka.

Längst fram startade som bekant Ademi, Bustos och Thern. Ademi är den spelare som är mest konkret i offensiven och han står för en godkänd insats. Dessvärre så går det dock inte att hylla honom till skyarna och hans begränsningar gjorde sig påminda mot Halmstad. Flera gånger så håller han i bollen för länge och missar smarta löpningar från medspelarna. Trots att han både är explosiv och teknisk så har han svårt att dribbla sig förbi en motspelare och han tvingas därför gå på utsidan. På 18 matcher så har Ademi endast gjort ett mål och två assist vilket är lågt för en ytter, som faktiskt har jämförts med Eden Hazard. Ademi saknar den där sista spetskompetensen som krävs i matcher som dessa.

Bustos kom inte riktigt till sin rätt mot HBK. Han har ganska lite boll och när han väl hade den så är de mest enkla passningar som produceras. Även Thern har en dålig match i bagaget. Simon är osynlig matchen igenom och hamnade ofta i passningsskugga.

Det var alltså en medioker prestation där framme och inte heller på mitten så nådde Värnamo den nivå som man hoppades på. Det var många slarviga passningar, förlorade dueller och ibland kändes man inte heller helt påkopplade där man blev stående på hälarna.

Oscar Johanssons insats kan både få ris och ros. Han är väldigt rörlig och löser flera pressade situationer på ett utmärkt sätt där han visar upp en fin bollbehandling och bra blick över spelet. Samtidigt så slarvade han också en del med sina uppspel och på den sista tredjedelen så var han blek. Johansson är en spelare som tidigare har visat att han kan bidra med spets men det gjordes inte mot Halmstad.

Hampus Näsströms insats är inget vidare. Han hade flera felpass och han kom sent in i många dueller.

Wenderson var vass defensivt där han tog väldigt viktiga rusher bakåt som kan ha varit poängräddande. Framåt så saknas det dock spets, han gör en del försök att slå längre djupledsbollar men oftast blockerades försöken.

Defensiven gör en ”okej” insats, man stoppar bland annat flera kontringsförsök från Halmstad. Det syntes att Larsson, Eriksson och Grozdanic har spelat med varandra under en längre period. Deras samarbete håller nämligen hög klass vilket gör att en miss från en medspelare snabbt kan repareras av en annan. Trion rör sig också som ett kollektiv och hamnar sällan för långt ifrån varandra eller i otakt.

Trots en del positiva tendenser från backarna så fanns det också problem kopplat till försvarsspelet. Värnamo hade svårt att försvara sig mot Halmstads hörnor, markeringsspelet brast och ytterbacken Ofosu-Ayeh var svårhanterlig.

Det var vänsterbacken Bergh som hade Ofosu-Ayeh på sin kant och det var minst sagt en tuff uppgift. Flera gånger så hamnade Bergh helt ur position vilket gav ghananen mycket yta att springa in i och det skapade problem för IFK. Samtidigt så tror jag att Bergh hade blivit tillsagd utav Hellberg att våga gå framåt, tanken var nog att medspelarna, såväl försvarare som mittfältare, skulle täcka upp för honom. Detta funkade ibland, och ibland inte.

Angående Berghs offensiva räder så kan han berömmas för att han är väldigt löpvillig och öppnar upp spelalternativ på kanten. Samtidigt så märktes det att han har tekniska begränsningar vilket gör det svårt för honom att prestera på en hög nivå.

Värnamos bästa spelare var Rasheed i målet som gör flera räddningar. Han kommunicerade också livligt med sina backar och läste spelet på ett klockrent sätt vilket bidrog till att han stod rätt.

Att spela med Rasheed i stället för Vaitsiakhovich är knappast något som kan ifrågasättas efter den senaste omgången. Det är dock möjligt att kritisera Kim Hellbergs matchcoachning där Calle Johansson endast fick några minuters speltid och Becirovic ingen. Calle visade att han är vass offensivt mot Berga och en spelartyp likt honom, som är både rak och irrationell, hade varit spännande att se mot Halmstad. Becirovic blev målskytt i den senaste allsvenska matchen och är väldigt rörlig samt en bra avslutare vilket hade kunnat skapa huvudbry för HBK-försvaret.

Poängen mot Halmstad betyder att Värnamo klättrar en placering och man är nu nia med 26 poäng. Det är sex poäng till båda kvalsträcken med nio matcher kvar. För att säkra kontraktet så kan det mycket väl räcka med att man tar sex poäng under de återstående matcherna. Skulle man plocka uppemot åtta-nio poäng så är det väldigt hög sannolikhet att det blir Allsvenskan 2024. Trots viss besvikelse efter matchen mot Halmstad så har man därmed fortsatt en bra utgångsposition inför höstmånaderna.