Norrköping-Värnamo: Den negativa bortasviten håller i sig.
Kim Hellberg var tillbaka hos sin tidigare arbetsgivare.

Värnamo förlorade med 2-0 på Parken.

Värnamo lyckades inte bryta den dystra bortamatchtrenden utan lämnade Norrköping tomhänta. En speciell match för tränaren Kim Hellberg som är född i Norrköping och tidigare haft tränaruppdrag i både Sylvia och IFK. Men vi tar det från början. Värnamo kom till matchen med en skön känsla i truppen. Laget vann den tidigare matchen mot Degerfors med 2-0 och har spelmässigt inlett starkt.

Motståndarna hade flera bra spelare på pappret och skulle på förhand kunna ses som en ”dark horse” i Allsvenskan. Det sistnämnda betyder att de skulle kunna skrälla och plocka hem guldet trots att det inte explicit nämns som en förhandsfavorit. Det östgötska laget hade dock startat säsongen med tre förluster, plockade därefter ett kryss och vann sedan en match. Nykomlingen Värnamo hade således fler poäng än Norrköping inför mötet.

Hellberg mönstrade följande elva:
Vaitsiakhovich
Winsth – Tihi – Eriksson – de Vries
Kenndal – Larsson – Magashy
Johansson – Antonsson – Wenderson

Första halvlek:
Värnamo börjar matchen bättre och sätter press på Norrköping. Det är mer boll på hemmalagets planhalva där passningsspelet fungerar som ett klockrent flipperspel. I den tredje minuten dyker första chansen upp. Magashy pressar en av försvararna och lyckas få vidare bollen till Johansson. Värnamos offensiva vapen har två backar på sig men lyckas ändå få i väg ett (halvdant) avslut. Med kvarten spelad dyker ännu en chans upp. Det är Magashy som pressar Ortmark varav hemmaspelaren slår en sidledspassning rakt till Johansson. Livsfarligt av Ortmark som inte tycks ha koll på omgivningen runt omkring. Johansson får bollen vid straffområdets halvmåne men återigen är avslutet alltför dåligt. Till Johanssons försvar så kan man säga att han tycktes bli överraskad av möjligheten men en chans likt den måste man sätta.

I den 17:e minuten får Värnamo en ny möjlighet. Det börjar med att Norrköping tilldöms en frispark på offensiv planhalva. Bollen blir inslagen i straffområdet där det är mycket trafik varav Winsth lyckas vinna en defensiv nickduell. Bollen studsar till Antonsson varav anfallaren driver upp med en hög fart samtidigt som det är få Norrköping-spelare kvar i defensiven. Tillsammans med Magashy hamnar han i ett 2-mot-1-läge mot Ishak. Ett drömanfall för Värnamo men det rinner ut i sanden. Antonsson slår en passning till Magashy men skicklige Ishak lyckas ändå snabbt förflytta kroppen och därmed blockera vägen för Magashy. Nigerianen väljer inte att gå rakt mot mål utan slår en boll i sidled mot Johansson (?) som är någon meter där bak men det hela resulterar i att målvakten Jansson greppar bollen. Magashys passning var helt enkelt för dåligt.

I takt med att klockande tickade uppåt så började Norrköping komma in i matchen alltmer. I den 18:e minuten får hemmalaget en möjlighet efter att Eriksson slagit en felpass till Nyman. Den meriterade anfallaren driver upp bollen men hamnar ensam med tre försvarare. Han lyckades ändå få i väg ett avslut men bollen räddas enkelt av Vaitsiakhovich. Det blir därefter chanser åt båda hållen. För Värnamo hotar Wenderson och Antonsson samtidigt som Markovic, Dagerstål och Nyman är framme för Norrköpings del.

Det hela påminner om ”hawahii-fotboll” med rakt spel och möjligheter åt båda hållen. På slutet av halvleken är det Norrköping som är mer konkreta och i den 43:e minuten kommer lagets dittills bästa chans. Eid levererar ett inspel som når Markovic varav den sistnämnde skjuter över. Markovic fick stå relativt ensam och var i en finfin position. Även Nyman, Ishak och Levi hade möjligheter innan halvtidssignalen. Det var 0-0 i halvtid och Värnamo var i helhet det bättre laget, särskilt under de inledande 35 minuterna. Det fanns en del optimism inför sista 45 och en pinne kändes fullt realistiskt.

Andra halvlek:
Den andra halvleken är till en början ganska jämn spelmässigt. Levi har ett avslut efter ett fint passningsspel samtidigt som Winsth också skjuter efter en hörna. Matchen står alltså och väger men i den 55:e minuten svänger det till Norrköpings fördel. Hemmalaget tilldöms en frispark efter en foul från Eriksson. Levi tar hand om den fasta situationen och hemmaspelaren lyckas skickligt borra in 1-0 till östgötarnas fördel. Efter målet så gör Värnamo ett försök att sätta press och ta tag i taktpinnen. I den 56:e minuten slår Larsson en bra passning till Wenderson. Det är få Norrköpingsspelare i straffområdet men efter ett dåligt avslut så rinner chansen ut i sanden. I den 60:e minuten har De Vries ett skott utanför efter ett bra väggspel från Kenndal och Johansson.

Det är därefter möjligheter åt båda hållen men det är mesta är ofarligt. Ett undantag är dock chansen i den 64:e minuten. Ivrige Johansson roffar åt sig bollen och lobbar den till Antonsson som får ett jätteläge men anfallaren missar hela målet. I tidigare inlägg har effektiviteten kritiserats och denna sekvens påvisar det. Utöver det så har också Wenderson en boll som blockeras över samtidigt som Eriksson nickar över. I den 73:e minuten avgör Norrköping matchen. Ortman har bollen utanför straffområdet och slår en höjdboll in i boxen till Eid. Den sistnämnde spelar vidare på volley till Nyman som lyckas befinna sig steget före Tihi och styr in bollen.

Nymans mål innebär att matchen i praktiken dör. Norrköping backar hem samtidigt som Värnamo har svårt att etablera en riktig press. En potentiell möjlighet dyker förvisso upp i den 87:e minuten efter ett missförstånd mellan Wahlqvist och målvakten Jansson. Netinho får tag i bollen i en farlig yta men han stressar fram ett skott som går utanför. Även De Fries och samme Netinho har en chans vardera men matchen slutar 2-0.

Tankar efter matchen:
En match som är signifikativ för säsongsinledningen. Det är tidvis bra spel, specifikt i första halvlek, men det räcker inte. Den andra halvleken är dock betydligt svagare och effektiviteten saknas. Den återkommande svagheten är skärpa i avslut samt beslut i de avgörande lägena. Eventuellt kan också defensiven mellan halvplanslinjen och straffområdet nämnas där Norrköping väldigt enkelt kunde komma fram. Man måste även nämna försvaret på högerkanten där Winsth hade en del svårigheter. Majoriteten av de farliga anfallen kom via den kanten samtidigt som det var stopp hos De Fries.

Kring spelarinsatser så var Vaitsiakhovich, De Fries och även Tihi stabila pjäser. Eriksson gör sin svagaste allsvenska match. Han kändes stressad och hade svårt att hänga med när Norrköping kom med många man. Winsth har redan nämnts, en högst medioker insats från hans sida. Mittfältstrion med Kenndal, Magashy och Larsson gör det i helhet bra. Kenndal är som alltid tryggheten själv med bollen och alltid spelbar. Magashy imponerade på mig, han var väldigt bra i press-spelet och tog smarta beslut med bollen. Emellanåt kan Magashy tyckas vara lite stressad men inte i denna match.

Larsson var mittfältare i denna match men har tidigare varit högerback. Denna defensiva mittfältsroll passade honom bättre. Han var väldigt rörlig och uppvisade fina passningsfötter. En möjlighet svaghet är att han är begränsad fysiskt och därmed var det en del förlorade dueller. Ändå anser undertecknad att Larsson höjde sina aktier. Där framme så är Johansson väldigt bra. Spelaren är inblandad i en majoritet av Värnamos farliga anfall och vital för offensiven. Antonsson och Wenderson är bra när det gäller hemarbete och press men ibland blir de något ”osynliga”.