Lagbanner
Notiser från december

Notiser från december

Noteringar från den senaste månaden.

Det har varit en lugn decembermånad för IFK Värnamos del och det har därmed skrivits lite om laget i riksmedia. I denna artikel följer några notiser från den senaste månaden:

Spelschema:
Klubbens försäsongsschema har släppts och det är dessa matcher som väntar:

28 januari:
Landskrona Bois (h)

4 februari
Trelleborg FF (h)

18 februari
Örgryte IS (h)

25 februari
Östers IF (b)

11 mars
Varberg Bois (h)

18 mars
Halmstad BK (b)

25 mars
Skövde AIK (b)

Samtliga hemmamatcher kommer att spelas på Ljusveckas konstgräs som ligger i nära anslutning till Finnvedsvallen.

Noterbart är att Värnamo inte kommer spela i svenska cupen eftersom man blev eliminerade mot GAIS under sensommaren efter en välförtjänst förlust.

Första tävlingsmatchen blir därmed i Allsvenskan och det spelschemat är släppt. I likhet med förra året så inleder Värnamo mot IFK Göteborg på bortaplan i den första omgången, Mötet spelas den 2 april vid halv sex.

Den sista matchen mot AIK på Friends Arena i vad som kanske kommer vara en guldmatch för motståndaren. Exakt datum är inte spikat men det preliminära är den 12 november.

Eriksson uttagen till landslaget:
Om ungefär en vecka väntar landslagets traditionsenliga januariturné. Syftet med turnén är att ge allsvenska spelare en chans att visa upp sig för en bredare publik och eventuellt utmana om en plats i det ”riktiga” landslaget.

Förbundskapten Janne Andersson valde att skicka en kallelse till Värnamos mittback Victor Eriksson. Spelaren i fråga har varit i IFK sedan 2018 då han anlände ifrån grannklubben Värnamo Södra. Under 2022 var Eriksson given i elvan och uppvisade blandade insatser under våren men var dominant under hösten.

Landslaget kommer att spela mot Finland den 9 januari och mot Island den 12 januari. Chanserna till speltid är relativt goda med tanke på att det är träningsmatcher.

Pontus Kindberg förlänger:
Det enda konkreta som hänt på transfermarknaden som är kopplat till herrlaget är att Kindberg förlänger. Kindberg är en 19 år gammal vänsterback som missade hela 2022 på grund av en korsbandsskada.

Kindberg kom till IFK Värnamo inför säsongen 2021 men spelade inget i A-laget under våren och lånades därför ut till Husqvarna FF resterande del av året. Han har tidigare spelat i Östersund FK men fick aldrig chansen för A-laget. Spelaren har således väldigt lite erfarenhet av spel på seniornivå.

Kindberg är den tredje vänsterbacken i truppen, utöver honom finns också Albin Lohikangas och nyförvärvet Viktor Bergh.

Är Bustos klar för Värnamo?
I mitten av december intervjuades sportchef Enes Ahmetovic av lokala Värnamonyheter och han sa då att IFK planerar att värva tre offensiva spelare samt att en av dessa kommer vara en bomb. Angående det sistnämnda så sas också att värvningen kommer att få uppmärksamhet på andra kontinenter vilket rimligen indikerar att det är en utomeuropeisk värvning.

Några dagar efter Ahmetovics uttalande skrev Expressen att denna bomb är Marco Bustos från Kanada, en 26-år gammal offensiv spelare. Bustos favoritposition är högerytter men han kan användas som central offensiv mittfältare och som anfallare. Bustos har under karriären huserat i en rad olika nordamerikanska klubbar varav den senaste är Pacific i den kanadensiska ligan.

Trots att riksmedia beskrivit övergången som klar så har inte IFK Värnamo gjort den officiell. Därmed ska det understrykas att inget är givet trots att flera källor beskrivit övergången som klar.

Vidare ryktas det att övergången kan bli den dyraste någonsin för Värnamo och det ska bli intressant att se om Bustos är värd pengarna.

Kanadensaren har spelat landslagsfotboll på seniornivå men det har endast blivit sex matcher och den senaste var 2017. Under föregående säsong spelade han 30 matcher och noterbart är att han var den spelare som fick nästmest speltid i sitt lag vilket indikerar att han har levererat. Det blev dock bara 2 mål och 6 assist vilket inte är några super-siffror för en offensiv spelare. Året innan spelade han 17 matcher och då producerades 7 mål och 6 framspelningar vilket är mer imponerande.

Om allt kring de ekonomiska detaljerna stämmer så kommer Bustos komma med mycket press till Värnamo. Antonsson ryktas lämna och kanske är tanken att Bustos ska fylla tomrummet efter honom, d.v.s. kunna vara avgörande i matcher som står och väger. Kanadensaren och Antonsson har inte samma position men det är två offensiva spelare som visat att de kan göra poäng genom karriären.





 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-01-02 15:00:28
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo