Lagbanner
Notiser från januari
Tack för 2022 Marcus Antonsson!

Notiser från januari

En genomgång om vad som hänt under januari

Årets första månad är passé och i detta inlägg presenteras några nyheter rörande IFK Värnamo.

Erikssons landslagsdebut:
Som jag rapporterade om senast så blev mittbacken Viktor Eriksson kallad till landslagets januariturné. Spelaren fick också starta och spelade 90 minuter i vinstmatchen mot Finland. Det var en stabil svensk seger och Eriksson skötte sig bra. Enda anmärkningen var en situation i den första halvleken där Eriksson blev för ”het” och i sin iver att vinna bollen gick bort sig vilket gav finländarna en chans.

Den välkände sportjournalisten Olof Lundh bedömde samtliga spelare efter matchen och följande skrev han om Eriksson: ” I mångt och mycket skötte sig Eriksson fint. Men mittbacken förlorade en viktig duell som gav en farlighet för Finland i första halvlek”.

Lundh betygsatte mittbacken med en tvåa på en femgradig skala, ett betyg som ska jämställas med ”godkänd”.


Silly season:

Målvakten Jonathan Rasheed har förlängt sitt kontrakt fram till 2024. Spelaren kom från Häcken i somras och har mestadels suttit bänkad men fick göra några framträdanden där han inte gjorde bort sig. Rasheed har en realistisk chans att bli förstamålvakt under kommande säsong eftersom det är relativt jämnt mellan honom och Vaitsiakhovich. Försäsongen lär fälla avgörande i den frågan. Utöver IFK Värnamo så har Rasheed också spelat i olika lag i Norge och i Sverige men han har aldrig varit förstamålvakt i ett allsvenskt lag.

Albion Ademi lånas in från Djurgårdens IF och det är ett ettårigt avtal med köpoption. Ademi är vänsterytter och han utmärker sig med snabbhet, dribblingsförmåga och bra avslut. Ademi är fostrad i Finland och gjorde seniordebut som 16-åring för Turun Palloseura i andraligan. Hans främsta säsong var 2020 när han spottade in 14 mål på 22 matcher för IFK Mariehamn i den finska högstaligan och det var därefter som Djurgården värvade honom. I Stockholm har han spelat ganska lite och ifjol var han utlånad till finska Lahti men var iskall. Det är därmed en spelare med två tröga år bakom sig men som visat att det finns potential. Kanske kan han få ett genombrott på den svenska scenen hos Värnamo.

Även Marcos Bustos är klar för Värnamo, något som flera riksmedier rapporterade om innan årsskiftet. Avtalet med Bustos är på två år och det är alltså en permanent försäljning från Pacific FC i Kanada. Med dem vann Bustos den kanadensiska ligan 2021. Bustos har huserat i flera nordamerikanska lag men aldrig spelat i Europa. Bustos är värvad för att bidra med individuell spets och därmed väntas han bli en nyckelspelare redan från start.

Fjolårets interna skyttekung Marcus Antonsson lämnar Värnamo och härnäst väntar ett äventyr i saudiska Al-Adalah. Även om möjligheterna var begränsade så försökte Värnamo få Antonsson att förlänga, enligt interna uppgifter har spelaren blivit erbjuden 250 000 kr i månadslön. Det hade varit en ganska stor ökning från de 100 000 kr som han tjänade under 2022. Detta lyckades dock inte och i stället får Värnamo klara sig utan honom.

En annan spelare som lämnar är Haris Avdiu som flyttar till division 1-laget Karlstad FK. Avdiu anslöt inför den allsvenska debutsäsongen efter ett fantastiskt 2021 där han gjorde 39 mål på 28 matcher i division 2. Steget mellan tvåan och Allsvenskan är dock stort och visade sig vara för stort för Avdiu. Under våren fick han knappt någon speltid och höstens utlåning till Östersund FK innebar bänknötande. En ”fun fact” är att Karlstads sportchef, som haft direktkontakt med Jonas Thern, är ingen mindre än meriterade Sven-Göran Eriksson.

Värnamo kommer också att behöva klara sig utan Robin Tihi. Mittbacken var utlånad från AIK under 2022 och har återvänt till Solna samt laddat upp med de gulsvarta under försäsongen. Under ett träningsläger i Portugal sa Tihi att målet är att bli en startsspelare i AIK men han beskrev också att han inte visste hur säsongen kommer falla ut. Det finns därmed en teoretisk chans att Tihi spelar på Finnvedsvallen under säsongen men sannolikheten bedöms vara minimal.

Det är dock definitivt att David Edvardsson inte kommer lira för Värnamo nästa säsong. Edvardsson var utlånad under hösten men fick dessvärre inte spela särskilt mycket. Malmö har lånat ut honom till Landskrona med förhoppningen att han ska få mer regelbunden speltid i Superettan.

En spelare som ryktats bort från Värnamo är mittfältaren William Kenndal. Hans kontrakt gick ut i höstas och han har nobbat en potentiell förläggning. Det finns både intresse från Sverige och från utlandet varav spelarens ambition är att flytta utomlands. I nu läget är Kenndal kontraktslös.

Även mittbacken Victor Eriksson har ryktats bort ifrån Värnamo och Häcken, Djurgården samt Norrköping har nämnts som potentiella köpare. Häcken ska tydligen vara villiga att lägga ett bud på Eriksson men spelaren i fråga har sagt till Värnamo Nyheter att fokus är på att spela för IFK.  

Den sista pjäsen som skulle kunna lämna är ingen mindre en Jonas Thern i tränarstabben. Det har pratats en del om Thern sedan Allsvenskan slutade och det fick nytt bränsle när han uttryckte besvikelse över att klubbledningen inte velat förnya kontraktet med assisterande tränaren Tony Johansson och målvaktstränaren Joakim Wulff. Strax efter Allsvenskan slutade pratades det om Kalmar FF och tanken är troligen att Thern ska ha hand om ungdomsverksamhet. Thern har som bekant inte gått förbundets utbildningar och har därför inte någon tränarlicens vilket gör att han inte kan vara huvudtränare för något allsvenskt lag. Gällande utlandsrykten så har han associerats med lag i Cypern och Mellanöstern men det är i helhet ganska vagt och därför svårt att spekulera i. Thern har dock varit tydlig med att han är öppen för en flytt. 

Matchen mot Landskrona:
Försäsongen är i full gång och Värnamo har spelat årets första match vilket var mot Landskrona. Följande elva startade matchen:

Vaitsiakhovich
Vindehall – Eriksson – Grozdanic – Lohikangas
Näsström – Bilalovic – Johansson
Dickman – Zeljkovic – Ademi

Det är en ganska ”blandad” elva. Det finns fyra startspelare från ifjol, dessa är Vaitsiakhovich, Eriksson, Johansson och Zeljkovic. Vidare innehåller elvan tre rotationsspelare; Vindehall, Lohikangas och Näsström. Dickman och Bilalovic spelade knappt under 2022 medan nyförvärven Ademi och Grozdanic debuterade.

Värnamo vann matchen med 2-1 och det var Zeljkovic samt Dickman som gjorde Värnamos baljor. För motståndarna var det IFK-bekantingen Robin Dzabic som reducerade efter ett slarvigt uppspel för IFK.

Värnamo spelade ganska bra under första halvlek med hög press och bra tempo i passningsspelet. Som alltid, under försäsongen, så finns det enkla brister som förekommer i form av slarv men det var ändå en klart godkänd halvlek. Efter halvtidsvilan sjönk det i tempo och IFK spelade inte särskilt bra. Troligen var många av spelarna slitna efter den hårda starten på försäsongen.

En intressant fråga framöver är hur Zeljkovic kommer axla rollen som nummer nio när Antonsson har lämnat. Zeljkovic var väldigt bra när han fick ha en fri roll och vara mer centralt hos Örgryte.

Under matchen visade Dickman att det finns fina fötter men han har fysiken mot sig. Med hård styrketräning och en tränare som tror på honom så skulle dock 21-åringen kunna bli ett intressant framtidsnamn och en hyfsad fotbollsspelare. Även Bilalovic som gjorde debut, har fått beröm av en intern källa till mig. Det beskrivs som att Bilalovic skulle kunna bli säsongens utropstecken om han håller sig skadefri.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-02-01 11:41:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo