Lagbanner

Nyheter från december del 1

Nyheter som rör truppen presenteras.

Under den senaste månaden så har det inte spelats några matcher och därför har det varit tyst från Värnamos svenskafans-sida Det innebär dock inte att det inte hänt något i de småländska skogarna utan det finns saker att skriva. I denna artikel kommer nyheter rörande truppens sammansättning att presenteras. Dessutom kommer ytterligare en artikel med december-notiser att publiceras, men det dröjer någon dag. Den andra artikeln kommer behandla nyheter som kan kategoriseras som ”övrigt”. 

Herrlagets träningar drog i gång den 11 december och pågick i knappt två veckor. Därefter har spelarna varit lediga under mellandagarna samt kommer att vara lediga under årets första vecka, den åttonde januari ska den ”riktiga” uppstarten äga rum.

Spelartruppen:
I skrivande stund har Värnamo 20 utespelare och tre målvakter under kontrakt. Årets trupp ska vara smalare än fjolårets och syftet med det är att kunna involvera fler spelare från de egna leden. Den strategin är logisk vid den första anblicken, den är nämligen billigare än den föregående och något som kan generera inkomster på längre sikt. Dessutom är det enklare för akademin att locka unga talanger utifrån om man kan visa att det finns en realistisk möjlighet att gå från U- till A-lag.

Det finns dock en risk med strategin, ungdomsspelare behöver nämligen tid för att bli trygga seniorspelare. I den kortsiktigt resultatfixerade proffsfotbollen finns inte alltid möjligheten att ge detta. För många oförberedda ungtuppar kan i värsta fall innebära degradering till Superettan.

Följande spelare är kontrakterade just nu:

Jonathan Rasheed, Hampus Gustafsson, Viktor Bergh, Victor Larsson, Albin Lohikangas, Freddy Winsth, Emin Grozdanic, Johan Kenneryd, Emin Hasic, William Kenndal, Bernardo Vilar, Wenderson, Simon Thern, Frank Junior Adjei, Kenan Bilalovic, Ajdin Zeljkovic, Gustav Engvall, Carl Johansson, Marco Bustos, Fred Bozicevic, Johnbosco Kalu, Hampus Näsström och Viktor Andersson

Vidare så finns det tre kontraktslösa spelare som var i truppen under 2023 men vars öde är okänt i skrivande stund.

Den förste är Oscar Johansson Schellas som klubben försökt förlänga med men som hittills ej velat. Nyligen läste jag att Elfsborg förhandlar med mittfältsmotorn men än har ingen överenskommelse nåtts mellan parterna. Johansson har under månaden varit i Tyskland och fanns på Borussia Dortmunds läktare när det tyska laget spelade i Champions League. Hans närvaro bidrog i sin tur till att det började spekuleras kring en transfer till ” Deutschland”, men det verkar inte vara aktuellt. Han var helt enkelt i Tyskland som en vanlig turist.

Målvakten Pilip Vaitsiakhovich har inte heller kontrakt och med tanke på att Andersson (se längre ner) värvades in så lär Vaitsiakhovich inte vara kvar i Värnamo. Eventuellt skulle vitryssen kunna få stanna samtidigt som Hampus Gustafsson säljs eller lånas ut, men det skulle framstå som besynnerligt.

Den sista kontraktslösa liraren är Netinho och även han väntas lämna. Redan i början på november började flera webbsidor att skriva att Netinho skulle lämna men klubben har varken bekräftat eller dementerat det. På ett sätt kan IFK tänkas vilja behålla spelaren eftersom det är en offensivt skicklig ytterback som dessutom kan spela på olika positioner. Vad han själv anser är dock oklart.    

Det är inte bara denna trio som är osäker inför 2024 utan även bland de kontrakterade spelarna så finns det ”osäkra kort”. Bland annat så lär Gustav Engvall få bud från andra klubbar. Det är således allt annat än en självklarhet att Engvall stannar hos Värnamo men som alltid så är osvuret bäst.

En annan osäker lirare är Kenndal som har ett år kvar på kontraktet men som nog vill lämna Småland. 2023 blev en besvikelse för spelaren som endast fick speltid i en allsvensk match. Inför säsongen så sa han dessutom att han hellre ville gå utomlands och han stannade därmed i Värnamo halvhjärtat. Inget är klart med William men om han förblir en bänknötare så är det varken i Värnamos eller Kenndals intresse att ha honom i truppen.

Hampus Näsström förlänger:
Mittfältaren valde att förlänga kontraktet med Värnamo och den nya dealen är skriven över 2024. Det betyder i sin tur att Näsström kommer påbörja sin tredje säsong med Värnamo och hittills har det blivit totalt 55 tävlingsmatcher för Hampus del.

Spelarens väg till Allsvenskan är anmärkningsvärd. Mellan 2013 och 2021 huserade han i divisionerna mellan trean och ettan, lagen han representerade var Smedby AIS, Lindö FF, Sleipner och Sylvia, samtliga i Östergötland. Under dessa år var Näsströms oftast mittback men i Värnamo så har han primärt huserat på det defensiva mittfältet i rollen som sexa.

Under den första säsongen så blev det sju starter och 18 inhopp. Det var ett godkänt år med tanke på att det var hans första på elitnivå. Under det andra året så har han fått mer förtroende, det har nämligen blivit 17 starter och 10 inhopp samt 2+2 på poängkontot. En positiv sak är att Näsström har utvecklats och blivit bättre på de mesta. Under 2022 kunde han bland annat se lite klumpig och trögrörlig ut men det senaste året han varit betydligt smidigare på planen.

Att det skulle bli en förläggning var inte givet, det fanns nämligen saker som talade både för och emot. Sannolikt har Näsström jublat över att Mravac är ny på tränarposten. Anes var nämligen huvudansvarig när han spelade i Sylvia för några sedan och under den perioden hade parterna en god relation.

Förvisso sa Näsström att han ville sondera terrängen och undersöka vilka bud som fanns tillgängliga innan han förlängde med Värnamo. Det är dock tveksamt om han hade något särskilt ”hett” bud att ta ställning till. Även om Näsström har utvecklats så har han ”bara” varit en rotationsspelare hos Värnamo, han närmar sig dessutom 30-sträcket och har flera begräsningar i sitt spel.

Det är osannolikt att något annat allsvenskt lag, än mindre någon hyfsad utländsk klubb, har varit intresserade av hans tjänster. Samtidigt så är det som skrivs endast spekulationer, det kan exempelvis nämnas att Näsström provspelade för IFK Norrköping för två år sedan och kanske finns det fortsatt ett genuint intresse från Pekings sida. Det är alltså inget jag tror på men samtidigt inget som jag kan dementera med full säkerhet.

Nyligen lyssnade jag på podden ”Fotboll är fotboll” och där intervjuades sportchefen Enes Ahmetovic. Enes sa att han vill att en majoritet av spelarna i truppen ska vara mellan 20 och 25 år gamla, det missgynnar i sin tur Näsström som är född 1994.

Förvisso sa Ahmetovic att det finns platser för ”överåriga” spelare, men då ska det vara lirare som spelar mycket och inte primärt sitta på kvisten. Det komplexa med Näsström är att han varken är en ordinarie startspelare eller bänknötare, utan han är en rotationsspelare. Förvisso fick han spela ganska mycket under 2023 men det berodde till viss del på att flera ordinarie spelare skadade sig.

Som en positiv och framåtblickande avslutning så vill jag säga att förläggningen med Näsström innebär att IFK får behålla en erfaren och defensivt användbar spelare. Näsström kommer vara nyttig när Värnamo försvarar en ledning och behöver en spelare som kan vinna tuffa dueller på mittfältet.

Viktor Andersson till Värnamo:
Värnamo har gjort klart med målvakten Viktor Andersson, det är en 19-åring som ursprungligen kommer från Lomma. Hans moderklubb är GIF Nike och som elvaåring bytte han till Malmö FF.

Efter flera år för pojk- och juniorlagen så började han träna med A-laget 2021. Året därpå fick han sitt första A-lagskontrakt men det blev aldrig något allsvenskt spel med A-truppen. 2023 lånades han ut till Lund BK i division 1 och det visade sig vara ett bra drag. Han var nämligen ordinarie i laget och stod för 10 nollor på 26 matcher. Det är ett spännande framtidsnamn som besitter snabba reflexer och bolltrygghet.

Hans kontrakt är skrivet fram tills sommaren 2027 och det ska bli intressant att se hur hans transfer påverkar Värnamos målvaktsuppsättning. I nuläget finns det tre målvakter i truppen, det är Rasheed, Gustafsson och Andersson. Vaitsiakhovich, som var reservmålvakt under 2023, är kontraktslös och klubben har ännu inte sagt vad som är planen med honom.

Klubben lär vilja ha tre målvakter under kontrakt varav ha två tillgängliga för matchspel, en mellan stolparna och en på bänken. Vaitsiakhovich är 33 år och det är nog inte särskilt lockande att satsa på en ålderstigen reservmålvakt. Samtidigt är det inte heller omöjligt att han stannar. Om förstamålvakten Rasheed skulle få ett bättre bud och lämna så finns det nämligen en ledig plats för belarusiern.

Jag tror dock att det är större sannolikhet att Gustafsson lämnar. Målvakten är född 2001 och har varit en del av Värnamos A-trupp i flera år men aldrig lyckats bli en startspelare utan i stället varit utlånad i omgångar. Det sägs att man bara är ung en gång och det är knappast givande att växla mellan att sitta kvist i Värnamo och befinna sig i en ändlös lånekarusell som aldrig leder någonvart. Jag skulle således inte bli förvånad om han lämnar.

Med det sagt så ska de bli spännande att se hur det går för Andersson, blir han förstamålvakt eller blir det mer av en ”se-och-lära”-säsong för hans del? Kanske lånas han ut till ett annat lag. En positiv sak är att Andersson spelade bra i division 1 och visade att det finns en hög potential. Samtidigt så är steget från ettan till Allsvenskan stort och många spelare har svårt att ta det.
 
Är Grozdanic långtidsskadad?
Henrik Hultqvist på Värnamonyheter har rapporterat att mittbacken Emin Grozdanic har åkt på en tung skada, hela korsbandet kan nämligen vara avslitet. Exakt hur allvarligt det är vet inte Hultqvist men det finns en risk att Emin missar hela nästa säsong.

Det vore minst sagt olyckligt för både den enskilde spelaren och för Värnamo som klubb, något som är lätt att förstå. Grozdanic var Värnamos bästa försvarare ifjol och är 24 år vilket inte är någon jättehög ålder. Jag tror att han hade kunnat platsa i en bättre liga än Allsvenskan och jag skulle inte heller betrakta en kallelse till Bosniens A-landslag som något otänkbart. I sammanhanget ska det noteras att Grozdanic är född i Sverige men har bosniskt påbrå och skulle därför kunna representera nationen.

En annan oroande aspekt är att det inte är lätt att återvända från en långtidsskada. Det kan nämligen krävas flera månader för att bli ”fit” igen och komma in i matchtempot. I värsta fall når man aldrig samma höga nivå som man hade innan man blev skadad.

Om Grozdanic missar hela 2024 så innebär det att Värnamo blivit av med både honom och Eriksson, tillika de ordinarie mittbackarna från årets succésäsong. Värnamos trupp är dessutom relativt tunn och det går att ifrågasätta om det finns likvärdiga ersättare tillgängliga.

En som skulle kunna agera ersättare är Victor Larsson som faktiskt är naturlig mittback. Problemet är att han troligen kommer användas som högerback, förutsatt att man inte värvar en högerback utifrån.

Sommarnyförvärvet Emin Hasic skulle kunna ses som ett alternativ och noterbart är att Enes har beskrivit honom som ”Victor Erikssons ersättare”. Tanken var nog att Hasic skulle spela bredvid den mer rutinerade Grozdanic för att på så sätt kunna få det enklare att växa in i rollen som allsvensk försvarare. Grozdanic skulle helt enkelt vara någon som Hasic skulle kunna ”hålla i handen”.

Bernardo Vilar har återvänt efter en fin lånesejour hos Helsingborg IF och det är en skicklig försvarare, men samtidigt någon som aldrig lyckats i Allsvenskan. Om Värnamo inte tar in någon ny mittback så lär han dock ha goda möjligheter att få starta regelbundet.

Utöver dessa så finns även Kenneryd tillgänglig men det är en försvarare som aldrig spelat i Allsvenskan, trots att han varit med i truppen ett tag. Det är osannolikt att han skulle gå in och bli en startspelare direkt, men man vet aldrig.

Ny mittback på väg in?
I samband med Grozdanics eventuella skada så har det börjat spekulerats i att Värnamo kan komma att värva en ny försvarare. Merparten av Värnamos inköp, sedan man gick upp till Allsvenskan, har varit spelare från lägre divisioner. Det har dock också skett transfers av mer etablerade lirare.

I en artikel från Värnamonyheter så står det att mittbacken Oskar Ågren har synts i staden och det är en spelare som provtränade med IFK Värnamo för två år sedan. Ågren har haft en speciell karriär. Han är född i Malmö och moderklubben är LB07. 2019 flyttade han till USA för att spela college-fotboll för Clemson Tigers samtidigt som han också studerade på Clemson University. Det blev tre säsonger i den klubben med 61 matcher och 6 mål på CV:et.

2022 gick han till MLS-laget San Jose Earthquakes men debutåret i MLS var en besvikelse, han satt nämligen mycket på bänken och hade svårt att platsa i förstaelvan. I stället fick han primärt ägna sig åt lir i B-laget. Året därpå så blev han utlånad till Colorado Springs Switchbacks, de spelar i den amerikanska andradivisionen.

I nuläget är Ågren kontraktslös och således bör inte ett köp vara överdrivet dyrt. Han är född 2000 och är därmed i en bra ålder. Han har dessutom beskrivits som passningsskicklig och borde således passa i ett spelande lagt likt IFK Värnamo. Samtidigt så är det svårt att uttala sig om hans prestationsnivå. Det är sällan man tittar på MLS och jag har aldrig sett en match i den amerikanska andraligan varifrån Ågren närmast kommer.

Återigen så ska det påpekas att Ågren inte är klar för Värnamo utan det är bara rykten. Även andra potentiella namn har nämnts i lokalpressen. En är Hugo Andersson som spelade i Värnamo under höstsäsongen 2021 och var således delaktig när laget vann Superettan. Värnamo ville dessutom behålla mittbacken när lånet gick ut men det lyckades man inte med. I skrivande stund tillhör han Randers i den danska ligan men där är han en bänknötare vilket kan öppna upp för en försäljning. Problemet är att en transfer lär bli dyr och risken är dessutom att Andersson måste gå med på en lönesänkning vilket knappast är ett föredra.

En annan som nämnts är Gustav Granath som är kontraktslös. Han har varit i Degerfors sedan 2019 men väljer att lämna efter degraderingen. Jag har flera gånger imponerats av Granath som är mångsidig försvarare. Personligen tror jag att det är en spelare som skulle kunna spela i ett mer etablerat lag som har bättre faciliteter och mer pengar i jämförelse med IFK. Det som skulle kunna locka honom till Värnamo är att IFK är en välfungerande förening där trivselnivån är hög.

Även Wilhelm Loeper, som tillhör Helsingborgs IF, har nämnts i diskussionerna. Loeper har ett utgående kontrakt och hans framtida öde är i nuläget okänt. Han har primärt spelat som högerytter under 2023 och har fina offensiva egenskaper. Tidigare i karriären har han dock också varit både ytterback och mittback vilket gör honom till en potentiell ersättare till Grozdanic. Det är alltid positivt att ha spelare som kan bemästra olika positioner.

Staben:
Som jag skrev i min föregående artikel så är Anes Mravac ny huvudtränaren och Kim Vaattovaara har fått jobbet som en av två assisterande tränare. Den andra platsen som ass-tränare intas av Vedran Vucicevic, som därmed ersätter David Sellini.

Vucicevic har jobbat med Mravac tidigare och är ursprungligen från Serbien. Som spelare var han bland annat junior i storklubben Partizan Belgrad. Det finns dessvärre ganska lite information om hans egen spelarkarriär vilket är en indikation på att han aldrig varit på någon särskilt hög nivå. Det enda konkreta jag hittar är att han spelat för FC Rosengård i division 1 samt haft problem med skador.

I början av hans tränarkarriär så var Vucicevic i bland annat Smedby AIS och i IFK Norrköpings ungdomslag. 2019 blev han för första gången en del av Norrköpings A-trupp och har haft olika uppgifter inom deras stab. Faktum var att han under en kortare period varit, tillsammans med Mravac, huvudansvarig för klubben. Det var några veckor under sommaren 2022 efter att Norling fick sparken.

Utöver Mravac, Vaattovaara och Vucicevic så kommer staben bestå av dessa:

Dusan Babic (Målvaktstränare)
Philip Andersson (Fysio)
Adem Bukaric (Lagledare)
Jevgenji Kuznetsov (Laganknuten)
Sreten Kenic (Hjälptränare)
Abdulkader Awama (Hjälptränare)
Tony Johansson (Övergångstränare)
Oscar Hjelm (Massör)

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-12-26 16:22:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo