Nationalarenan, Friends Arena, 2023-11-12 15:00

AIK - IFK Värnamo
3 - 1

Pittas sänkte Värnamo med ett hattrick

Värnamo förlorade årets sista match mot AIK.

Allsvenskan är över för den här gången och Värnamo slutar på en stark femteplats vilket minst sagt är imponerande. Den sista insatsen är dock allt annat än något att hänga i grannen, särskilt den första halvleken.

Följande spelare startade matchen:

Rashed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Ademi – Johansson – Näsström – Engvall
Zeljkovic – Thern

Jag hade förväntat mig viss rotation med tanke på att det ändå var en betydelselös drabbning, men så blev det alltså inte utan det var de ordinarie som startade. En förändring gjordes och det var att Näsström äntrade elvan i stället för avstängde Wenderson.

För AIK så spelade:

Nordfeldt
Thychosen – Hansen – Milosevic – Otieno
Modesto – Celina – Saletros – Ayari
Faraj – Pittas

Det är en väntad elva som inte innehåller några ”wild cards”. Jag skrev i inför-artikeln att Besirovic eventuellt hade kunnat få starta men han visade sig vara avstängd.

Första halvlek:
Hemmalaget börjar bäst och redan efter den första minuten så har Faraj ett avslut men det blockeras. Samma spelare får också bollen i matchminut fem och han lyckas dribbla sig förbi både Johansson och Thern. Han skjuter därefter från straffområdeslinjen men avslutet plockas enkelt av Rasheed.

Fyra minuter senare så avlossar Johansson från distans och Nordfeldt räddar trots en smålurig studs. Inne i straffområdet fanns för övrigt Engvall som var beredd på att hugga på en eventuell retur.

I den 16:e minuten så vinner Värnamo bollen och Larsson påbörjar en kontring. Han tar sig långt in på offensiv planhalva och slår därefter en sidledspassning till Zeljkovic som skjuter från långt avstånd men Nordfeldt räddar.

En minut därpå så kommer 1-0 för AIK. Det börjar med att Grozdanic passar till Thern som i sin tur försöker passa till Bergh men passningen bryts av Thychosen. Dansken uppfattar en djupledslöpning av Pittas och slår en långboll mot cyprioten som kommer i en löpduell mot Eriksson där anfallaren är betydligt snabbare.

Eriksson ger Pittas några enkla knuffar bakifrån och cyprioten får problem med balansen. I samband med friläget så kommer Rasheed ut och trots att Pittas ser ut att kunna ramla så lyckas han runda målvakten på högersidan och sedan placera in 1-0 från en snäv vinkel. Det är en dålig utrusning av Rasheed, han kommer nämligen fel i situationen vilket möjliggör målet. Även Eriksson kan få en dos kritik. Han slutar nämligen löpa när han är några meter från mållinjen och beskrev själv att han inte trodde att han skulle hinna. Hade han fortsatt löpningen i maxfart så hade han stått på mållinjen när Pittas skjöt.

I den 19:e minuten så utökas ledningen och det är ännu en gång dåligt försvarsspel av bortalaget. Nordfeldt slår en långboll och Ademi försöker nicka bollen framåt men missbedömer bollbanan varpå bollen kommer i stället över honom. Larsson står bakom och ytterbacken försöker i sin tur att rensa med fötterna men även han feltimar vilket gör att Modesto får bollen och börjar springa i full framåt. Yttern tar sig in i straffområdet och skjuter från en dålig vinkel. Förvisso räddar Rasheed skottet men han släpper en livsfarlig retur rakt i målområdet och där kan Pittas göra en tap-in.

Noterbart i situationen är att Pittas har fyra Värnamo-spelare runt sig, det är Larsson, Grozdanic, Johansson och Eriksson. Trots det så är det ingen som tydligt markerar målgöraren.

Värnamo hade inte bara defensiva problem utan även offensiven var undermålig. Det tydligaste tecknet på det var att man hade svårt att ta sig in i motståndarnas straffområde och det blev därför många lönlösa distansskott. I den 22:a minuten kommer ett från Zeljkovic men det går högt över ribban.

Fyra minuter därpå så har Johansson bollen på kanten och han slår en diagonal passning mot Thern som i sin tur förlänger till Engvall. Gustav kommer sedan ensam mot tre svartklädda spelare och anfallaren väljer att skjuta men Nordfeldt räddar.

I anfallet därefter så kombinerar hemmaspelarna på ett snyggt sätt. Saletros har bollen vid halvplan och slår en långboll mot Ayari som nickar ner till Modesto som står vid straffområdeslinjen. Modesto tar i sin tur och klackar till Faraj som skjuter men han får en felträff och skottet går utanför.

I den 29:e minuten slår Johansson in bollen i straffområdet och den nickas ut av en försvarare. Andrabollen studsar till Adjei som skjuter men avslutet blockeras.

Strax därpå så är det minst sagt rörigt i Värnamos försvar. Celina slår en hög boll framåt och det uppstår en löpduell mellan Eriksson och Pittas där båda springer mot bollen. Samtidigt så rusar Rasheed ut från målet och det verkar vid första anblicken som om keepern ska plocka den men så blir det inte.

I stället tar Eriksson och försöker rensa men han får en rejäl felträff och bollen går högt i luften och inåt i straffområdet, samtidigt som Rasheed är ur position. Inuti boxen så tampas Bergh och Modesto varpå Bergh lyckas störa motspelaren tillräckligt mycket för att han inte ska kunna nicka in ett mål. I stället hinner Rasheed komma tillbaka och få tag på bollen.

Det blev alltså inget mål vid det tillfället, utan det kom en minut efter. Celina passar till Pittas som har Larsson tätt i ryggen. Anfallaren tar emot, vänder och skjuter från ganska långt avstånd samt gör 3-0. Det verkar som om Rasheed står och småsover på linjen och han hinner därför inte reagera på det oväntade avslutet.

AIK har bud på fler mål. I matchminut 37 så får Faraj bollen och han dribblar sig förbi Grozdanic och skjuter men skottet går över.

En minut senare så är det återigen oroligt i Värnamos straffområde, Thychosen slår nämligen ett inspel som Grozdanic styr mot eget mål. Tur i oturen så är Rasheed mer påkopplad denna gång han hinner snabbt ner och avvärja faran.

Kort därefter så slarvar dessvärre Eriksson. Han ska egentligen bara slå en enkel passning till Larsson men passningen blir för lång vilket gör det svårt för Larsson att ta emot den. Faraj är på tårna och är snabbt framme och pressar Larsson samt får tag på bollen. AIK-spelaren passar därefter till Saletros som får en skottmöjlighet från straffområdeslinjen men avslutet går utanför.

I den 44:e minuten så har Faraj ett avslut men det går utanför. Skottet var från en dålig vinkel.

Andra halvlek:
I halvtid så gör Hellberg ett par byten, Hasic och Lohikangas går in i stället för Zeljkovic och Bergh. Dessförinnan hade också Adjei äntrat planen i samband med att en skadad Ademi lämnat planen. Bytena innebar att man ändrade formationen och började spela 3-5-2 med Engvall och Thern längst samt Hasic-Eriksson-Grozdanic som trebackslinje.

Defensiven stabiliseras under den andra halvleken och det är ganska jämnt, vilket delvis kan förklaras av att AIK:s press är mer passiv.

I den 50:e minuten så skjuter Johansson direkt på en frispark men skottet går över.

En minut efteråt så har Celina en halvvolley men den går rakt in i Rasheeds armar.

Efter 54 minuter så levererar Otieno ett bra inspel som ger Modesto en möjlighet på volley varpå skottet går utanför. I situationen går Lohikangas bort sig, han missar nämligen Modestos löpning bakifrån.

Två minuter senare så får de tillresta bortafansen jubla. Grozdanic har bollen och han slår en höjdboll in mot boxen. Bollen är nog tänkt att gå till Thern men den blir lite för hög och i stället får Larsson den fast i en dålig vinkel. Victor tar i sin tur och slår ett inspel direkt på volley som Engvall klackar in i mål. Det är fin löpning från Engvall som överraskar Milosevic som stod på hälarna.

Målet leder till att AIK blir ännu mer defensiva och avsluten är få. I den 69:e minuten så avväpnas Oscar Johansson utav Otieno som skjuter men Grozdanic blockerar.

I ett senare skeende så är det Adjei som slarvar i bollbehandlingen vilket ger Modesto en skottmöjlighet men Rasheed räddar.

I den 72:a minuten så är det nära att spänningen kan väckas till liv. Thern slår en bra djupledsboll mot Engvall som tar emot den i löpsteget och sedan slår ett inspel. Bollen går mot Calle Johansson vars styrning blockeras. Andrabollen kommer till Oscar Johansson som skjuter men även hans avslut täcks. AIK lyckas dock inte få undan bollen utan den hamnar hos Larsson som testar två gånger om, första gången är Otieno i vägen och andra gången är det faktiskt Magashy som slutligen får undan bollen.

I matchminut 79 så kommer Modesto ensam mot Grozdanic och det slutar med att den offensive spelaren skjuter men Grozdanic står rätt och blockerar.

En minut senare så passar Hasic till Larsson som står på kanten. Larsson uppfattar i sin tur en sprint från Engvall in i boxen och tar därför och passar honom. Engvall tar emot och skjuter varpå Nordfeldt räddar men han släpper en farlig retur. Andrabollen hamnar hos en omarkerad Thern som står i mitten av straffområdet och bara ska skjuta men han halkar i skottögonblicket vilket leder till att avslutet går utanför.

Värnamo kom inte närmre ytterligare ett mål än så. I den 83:e minuten så har Engvall ett distansskott och även Oscar Johansson skjuter men det går rakt i målvaktens händer.

Tankar efter matchen:
Det var en blek avslutning från Värnamos sida och förlusten var inget annat än välförtjänst, även om det faktiskt kunde blivit en spännande avslutning på matchen.

Den första halvleken var nog det sämsta som Värnamo presterat under 2023, bland annat var defensiven ihålig. AIK hade många ytor att attackera och skapade flera möjligheter samtidigt som de vitklädda stod för flera enkla misstag.

Eriksson, Bergh och Rasheed är tre lirare som inte nådde upp till det godkända betyget. Eriksson är väldigt slarvig och kändes allmänt okoncentrerad under matchens gång. Bergh är som alltid löpvillig men han var dålig i bollbehandlingen och förlorade många dueller. Målvakten Rasheed står för tveksamma ingripanden vid alla de tre insläppta målen.

Grozdanic och Larsson är dock godkända i mina ögon. Den förstnämnde står ofta rätt och är säker med boll, det kan också sägas om den andre som dessutom stod för en assist.

En potentiell förklaring bakom att försvarsspelet brast kan ha varit att Wenderson saknades. Brassen är som bekant viktig defensivt med många nyttiga hemåtlöpningar, vilket täcker ytor, samt vunna dueller. Det är ingen orimlig tanke att han hade kunnat stoppa Pittas vid 1-0-målet om han varit Värnamos representant i löpduellen i stället för Eriksson.

Spelare-mässigt så var det förvisso Näsström som ersatte Wenderson, men i praktiken så var det Johansson som tog hand om den avstängde spelarens uppgifter. Det var nämligen Oscar som skulle bistå backlinjen med löpningar långt ner i eget straffområdet och täcka ytor.

Det är alltför orättvist att ensidigt klandra Johansson för de defensiva problemen, men hans insats som ”defensivt ankare” var ändå inte av högsta klass. Det kändes som att han ofta var högt upp i banan vilket bidrog till att mittfältet blev alltför offensivt balanserat. Samtidigt så är försvarsspel något kollektivt och ett problem för IFK var att backarna och mittfältarna hamnade långt från varandra vilket gav AIK mycket ytor. Tidvis var också pressingen passiv och tandlös.

Det ska poängteras att försvaret stabiliseras efter halvtidsvilan och AIK har ingen särskilt farlig målchans under den andra halvleken. Det är dock inget ovanligt att ett lag som leder med 3-0 tappar i offensiv kraft. Det är således högst tveksamt om den defensiva insatsen i den andra halvleken kan kopplas till Värnamos skicklighet, det var snarare matchbildens förtjänst.

Även offensiven gör en dålig insats i den första halvleken där man knappt får in bollen i AIK:s straffområde. Förvisso höjer man sig efter halvtidspausen men det beror, återigen, i hög utsträckning på att gnaget ger initiativet till Värnamo och bjuder in dem i matchen. Även om Värnamo har några bra lägen så känns det faktiskt aldrig som om stockholmarnas seger var hotad.

Zeljkovic och Ademi syntes knappt när de var på plan. Thern var slarvig i passningsspelet där han slog bort flera bollar och duellspelet var också tufft för hans del.

Den som verkligen stack ut är, som flera gånger förut, Engvall. Det är hans rörlighet och löpningar som öppnar upp spelet och ställer frågor till AIK:s försvar. Han imponerar dessutom med sina tempoväxlingar som är svåra att försvara sig mot.

I efterhand så kan man ifrågasätta Hellbergs laguttagning. Förvisso förväntar man sig att professionella fotbollsspelare alltid ska vara fysiskt och psykiskt förbereda samt motiverade oavsett omständigheter. Därmed bör inte det faktum att matchen var betydelselös påverka prestationerna. Samtidigt så är det bara människor, många av de ordinarie startspelarna hade förmodligen tunga ben och ville gå på semester.

Med rotation så hade Värnamo kunnat få in ny energi som hade kunnat ändra matchens utfall. Samtidigt är rotation lättare sagt än gjort, som tidigare skrivet så inte Värnamos trupp så överdrivet bred. Det är därmed inte givet att reserverna hade gjort bättre ifrån sig än de ordinarie spelarna.

Ser man över säsongen som helhet så är det en mycket fin säsong som Värnamo gör, man slutar till sist femma. Defensiven har utvecklats under året och har hållit hög klass under stora delar av hösten. Värnamo är faktiskt det lag som, med sina 34 insläppta, släppt in tredje-minst mål i hela Allsvenskan. Larsson, Eriksson och Grozdanic har varit väldigt samspelta och samverkan med Wenderson och Rasheed har också varit bra.

Den defensiva begränsningen är dock att man alltför ofta gjort enkla misstag som resulterat i insläppta mål. Utan de här misstagen så hade Värnamo kunnat komma ännu högre upp i tabellen. Vidare så skulle jag hävda att man inte haft ett stabilt vänsterbacksalternativ, även om Bergh utvecklats och blivit bättre under året

Offensiven gör det ganska bra men där är statistiken inte lika positiv. Värnamo gör 37 mål och man är nia i allsvenskan utifrån den aspekten. Värnamo har varit bra på att ställa om snabbt och straffa motståndare som har få defensiva spelare på rätt sida. I matcher som man spelat mot handbollsliknande försvar så har man dock haft det tuffare, även om man också gjort några bra insatser mot uppställda försvar.

Inför året så pratades det en del om hur Antonsson skulle ersättas och så här i efterhand så skulle jag vilja påstå att man aldrig gjorde det. Engvall har förvisso varit bra men det är en annan spelartyp än Antonsson. Gustav är en mer rörlig forward som är bra i djupled, han är dock inte en lika skicklig avslutare. IFK har således saknat en bra nia och då ska poängteras att jag inte ser Engvall som en ”nia”.

Engvalls säsong har alltså varit väldigt bra, men desamma kan inte sägas om exempelvis Ademi, Zeljkovic och Bustos. Den förstnämnde har bra teknik och är både snabb och explosiv men har svårt att uträtta saker konkret. Ajdin har varit alltför ineffektiv och Bustos har knappt fått spela. De här tre spelarna, tillsammans med Engvall, var de som väntades vara bärande och trions underprestation är givetvis något som drabbat Värnamos offensiv.

Det ska bli intressant att se hur det blir i vinter, dessvärre väntas Hellberg lämna och likaså flera spelare. Exempelvis har Oscar Johansson och Eriksson varit ovilliga att förlänga. Det är väl egentligen bara att tugga i sig, sådan är fotbollen för småstadsklubbar likt IFK Värnamo.

Det hade dock varit väldigt intressant att se vad Hellberg skulle kunna göra om han fick behålla merparten av stommen och eventuellt krydda med något ytterligare färgstarkt namn. Hellberg är en bra tränare, dessutom verkar det som om spelarna i Värnamo trivs väldigt bra med varandra och älskar att representera klubben.

Youtubern och kommentatorn Gustav Karlsson (även kallad Gurra), som följer svensk fotboll väldigt nära, sa faktiskt att IFK skulle kunnat vinna SM-guld om man behöll Hellberg, de tongivande spelarna och värvade in något namn till. Det är en intressant tanke!