Lagbanner

Rasheed och Vilar återvänder medan Erick och Avdiu flyttar till Östersund!

Det har hänt saker på transfermarknaden.

Värnamo är inne i en formsvacka och man har endast tagit en poäng på de fem senaste matcherna. I hopp om att vända trenden och säkra nytt kontrakt har två nya spelare med viss allsvensk erfarenhet tagits in. Samtidigt som två lirare ansluter så lämnar också två herrar som flyttar till Östersund. Syftet med denna artikel är att beskriva dessa transfers.

Jonathan Rasheed från Häcken:
Målvakten är en 31 år gammal göteborgare som började lira boll i Kortedala IF och han har även spelat juniorfotboll i GAIS. Under seniorkarriären har Rasheed varit runt i både Sverige och Norge.

Det nykritade kontraktet sträcker sig säsongen ut och det är inte första gången som Rasheed tillhör Värnamo. Han spelade i IFK säsongen 2016 där han var given etta. Under 30 seriematcher höll han tio nollor och släppte in 40 baljor. Insatsen under året höll en hyfsad nivå och det bidrog till att Häcken värvade honom året därpå.

Rasheed har varit i Häcken sedan dess men alltid varit reserv bakom Peter Abrahamsson. Sedan 2017 har det endast blivit 7 allsvenska matcher varav 5 starter. Det är faktiskt ganska konstigt att Rasheed ändå valt att stanna på Hisingen och därmed kasta bort flera år av karriären.

Frågan är ifall det blir särskilt mycket speltid för målvaktens del på Finnvedsvallen. Nuvarande målvakten Vaitsiakhovich har knappast gjort bort sig och kommer därmed inte bli enkel att peta. Andramålvakten Gustafsson lär dock få flytta upp till läktaren i och med denna värvning.  

”I Jonathan får vi en duktig och rutinerad målvakt. Han har dessutom varit i föreningen tidigare vilket gör att vi känner oss trygga i att Jonathan kommer passa väl in i vår miljö. Det är en professionell karaktär vi får in och jag tror att han kommer göra vår starka grupp än starkare.” – Sportchefen Ahmetovic

”Det ska bli otroligt kul att komma tillbaka till Värnamo då jag hade en fantastisk tid sist. Mycket har hänt sedan dess och klubben har tagit enorma steg på och utanför planen och har något stort och spännande på gång som jag är glad att jag får vara del av ” - Rasheed


Bernardo Vilar från IFK Göteborg.
Vilar är en 24 år gammal mittback som kommer från IFK Göteborg. Vilar är 192 centimeter lång, stark, har bra teknik och fin spelförståelse. Förhandlingar mellan parterna förekom redan i vintras men det dröjde alltså fram tills nu innan en överenskommelse nåddes. Kontraktet är skrivet fram till 2025.

Vilar är från Brasilien och spelade i sitt hemland fram till corona-säsongen 2020. Det nämnda året kom han till Värnamo och var med när laget vann division 1 södra. Under våren 2021 var Vilar en gigant i Superettan och gjorde det fantastiskt vilket förklarar intresset från blåvitt.

Det blev alltså bara ett år på Ullevi och sejouren i Göteborg blev en besvikelse. Det blev totalt 15 matcher men enbart sex framträdanden i Allsvenskan och detta var under hösten 2021. På denna sida av nyårsskiftet har han inte spelat seriefotboll och i stället sett sig petad av Calle Johansson, Mattias Bjärsmyr och Johan Bångsbo.

Förhoppningen är att Vilar ska kunna stabilisera Värnamos backlinje på samma sätt som i fjol. Han förlorade knappt en duell och hans spelförståelse bidrog till att han kunde förutse eventuella faror. Just någon som kan vara ”ledare” i backlinjen behövs hos Värnamo eftersom det blir rörigt vid inlägg och inspel.

Den intressanta frågan är ifall han håller för Allsvenskan. Att man presterar i Superettan och i division 1 är knappast en garant för att det går på räls i det svenska finrummet. Å ena sidan kan man påstå att Vilar aldrig fick en riktigt chans i blåvitt och därmed inte fått visa vad han går för.

En positiv sak är dock att Vilar talat positivt om Värnamo och både tror på föreningen samt beskriver att han trivdes där. Fotbollsspelare är knappast robotar utan den omgivande miljön påverkar i hög grad välmående och även insatser på plan.

”Vi är förstås väldigt nöjda över att ha lyckats ro den här övergången i hamn. Bernardo var en majestät i försvaret senast han var här och jag känner mig trygg i att han kommer bidra till laget på planen såväl som utanför den. Det är en mycket fin personlighet vi får in och en väldigt duktig försvarare som passar väl in i vårt sätt att spela fotboll på”. Sportchefen Ahmetovic

“I totally believe in the project, very good players and very good people around the club. I'm very happy to be back home!” – Vilar


Erick till Östersund.
Erick Brendon lämnar IFK Värnamo och flyttar till Östersund som numera huserar i Superettan. Erick är född i Rio di Janeiro och spelade i olika brasilianska lag innan han kom till Värnamo i juli 2019. Erick var ordinarie under b2019 och 2020 samt spelade merparten av matcherna i Superettan. Under sistnämnda säsongen var det oftast ett tremannamittfält som utgjordes av Erick, Magashy och Kenndal.

Erick är en bolltrygg mittfältare och var ofta navet i uppbyggnadsfasen. Han var länken mellan backlinjen och mittfältet samt väldigt rörlig vilket gjorde att han ofta var spelbar. I sin roll påminde Erick om Jorginho även om det givetvis är en betydande kvalitetsskillnad mellan spelarna.

Trots ett bra fjolår så har det endast blivit en start och sex inhopp i Allsvenskan. Det är faktiskt lite konstigt att Erick aldrig riktigt fått chansen med tanke på att han höll en hög nivå i Superettan. Det motsatta gäller Magashy och Kenndal som startat nästan varje match i serien. Detta trots att Kenndal varit medioker i flera av matcherna.

På den tredje mittfältsposition har Hellberg växlat mellan Netinho, Vindehall, Näsström och Larsson. Syftet är förmodligen att få en tydligare offensivt alternativt defensiv tyngd. Hellberg betraktar nog Erick som en kopia av Kenndal och anser därför att det inte tillför något ifall man spelar med båda.

Ericks nya klubb är Östersund som är jumbo i Superettan efter halva säsongen. Laget har endast åtta poäng med fyra pinnar upp till negativt kval och nio poäng upp till säker mark. Att klara sig kvar i Superettan är inte omöjligt för ÖFK men det har varit en turbulent säsong hittills.

Personligen anser undertecknad att det är tråkigt att Erick går till ett lag i bottenträsket av Superettan. Han har som sagt uppvisat att det finns kvalitet och 27-åringen har allsvensk potential. Förmodligen går han till Östersund eftersom han blivit lovad mycket speltid.

”Erick har varit en del av klubben under några av våra mest framgångsrika år i historien. Han var starkt bidragande till såväl seriesegern i Division 1 och Superettan. Det är alltid lite sentimentalt när man tar avsked av en uppskattad personlighet men sådan är fotbollen ibland och vi önskar Erick ett stort lycka till i hans framtida åtaganden”. - Sportchefen Ahmetovic


Avdiu lånas ut till Östersund:
Erick är inte den enda som flyttar från de småländska skogarna upp till Jämtland, även Haris Avdiu följer med. En skillnad är dock att Avdiu endast lånas ut och inte säljs permanent. Utlåningen varar året ut. Avdiu är 25 år gammal och kan både spela som ytter och som central anfallare.

Avdius resa till Allsvenskan har knappast varit spikrak. Spelaren är fostrad i Häcken men fick aldrig något A-lagskontrakt. Under åren mellan 2016 till 2021 har han varit runt i Gunnilse IS, Torslanda IK, Utsikten och Angereds BK i division 3 och division 2. Ett undantag är säsongen 2019 då han faktiskt spelade i division 1 för Utsikten men misslyckades med att ta en startplats.

I fjol fick spelaren ett genombrott när han smällde in 39 mål på 28 matcher i division 2 Norra Götaland. Intressant är att han i huvudsak spelade ytter och inte i ”nio-rollen”. Han utmärkte sig med ett bra tillslag, snabbhet och kvalité i kortpassningsspelet. I vintras reagerade IFK och tog in Avdiu. Värvningen av Avdiu påminner om flera andra som Värnamo gjort där man försökt hitta billiga och oslipade diameter lägre ner i seriesystemet samt utveckla dem till proffsspelare.

Avdius sejour i Värnamo började också bra. Det blev mål efter enbart tio minuter i debutmatchen tillika vänskapsmatchen mot Jönköping Södra. Tävlingsdebuten kom i cupen mot Ängelholm där Avdiu bytes in med timmen spelad och han nätade efter bara några minuter på plan.

Den målfarlige spelaren har dock enbart fått göra 3 inhopp i Allsvenskan. Även när Värnamo legat under och jagat kvittering har Avdiu fått sitta kvist. Att han endast lånas ut indikerar dock att det fortfarande finns en tro på hans kvalité. Det ska bli intressant att se hur det går i ÖFK och ifall Avdiu på sikt kan få kontinuerligt med speltid i Värnamo.

”Utlåningen av Haris möjliggör mer speltid för Haris. Det är en kille med fina egenskaper och jag tror att han kommer kunna göra många betydande insatser för ÖFK samtidigt som han samlar på sig än mer erfarenhet. Jag önskar Haris ett stort lycka till i ÖFK under hösten.” – Sportchefen Ahmetovic
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-07-29 08:54:09
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo