3 - 1

Rydström-Hellberg: 4-0
Rydström har vunnit alla gånger han coachat mot Värnamo.

Värnamo torskade med 3-1 mot Malmö FF på Eleda.

En mardrömsomgång har nyligen passerat. Utöver att Värnamo förlorade sin egen match så vann fyra av fem lag som befinner sig bakom IFK vilket innebär att avståndet neråt minskade rejält.

Motståndare för omgången var Malmö FF och trots skåningarnas favoritskap så kändes inget som omöjligt. I omgången dessförinnan hade nämligen IFK besegrat Häcken och Malmös form var krampaktig där de inte vunnit någon av de tre senaste matcherna.

En sak som lagen har gemensamt är att båda har intressanta tränare. Både Henrik Rydström och Kim Hellberg har beskrivits som moderna och nytänkande tränare som har potential att bli framtida förbundskaptener. Herrarna förespråkar en liknande fotbollsfilosofi där man vill äga bollinnehavet och försöka luckra upp motståndaren med snabba kortpassningar.

Inför denna match så hade Rydström och Hellberg duellerat tre gånger (som huvudtränare) och vid samtliga tillfällen hade Rydström dragit det längre strået. Det var något som givetvis Hellberg ville ändra på i måndags.
Inför matchen ställde Värnamo upp med:

Vaitsiakhovich
Larsson – Eriksson – Grozdanic
Ademi – Wenderson – Näsström – Engvall
Johansson – Zeljkovic – Thern

Hellberg gör ett formationsbyte där han väljer en trebackslinje och ett fyrmannamittfält i stället för det motsatta. En möjlig teori bakom det är att han ville ha många spelare centralt och göra det svårt för Malmö att kombinera sig igenom mitten.

En annan möjlig orsak är att han ville ha de bästa spelarna på planen och det möjliggjorde ett 3-4-3. Formationen innebar nämligen att IFK hade moderna wingbacks och inte mer traditionella ytterbackar. Om IFK haft ”vanliga” ytterbackar så hade Larsson eller Winsth spelat högerback medan Bergh eller Lohikangas varit på vänsterkanten. Samtliga fyra spelare har uppvisat begränsningar och mot ett offensivt starkt Malmö så var det kanske något som Hellberg betraktade som alltför riskabelt.

Noteras kan att Larsson ändå var på planen men det var som mittback och inte som högerback. Han har nämligen varit bättre när han spelat centralt i jämförelse med på kanten.

Engvalls och Therns respektive positioner kan framstå som ologiska vid den första anblicken. Gustav placerades på vänsterkanten, som en hybrid mellan vänstermittfältare och ytterback, fastän hans naturliga position är anfallare. Simon fick spela vänsterytter trots att hans primära position är central mittfältare.

Vid lite mer eftertanke är det dock lite ”onödigt” att fokusera för mycket på hur spelarna är placerade på pappret. Thern och Engvall, tillsammans med de andra offensiva spelarna, växlade nämligen positioner och flera gånger sprang Thern inåt i banan samtidigt som Engvall var längst fram.

Under Hellbergs styre har spelarna ofta fått röra sig fritt och hans mantra verkar vara att, det viktigaste är inte vem som har vilken yta utan att det alltid finns någon på varje yta. Därmed ska inte betydelsen av ”position på pappret” överdrivas.

För Malmös del så startade:

Dahlin
Nielsen – Jansson – Cornelius
Ali – Lewicki – Pena – Busanello
Jörgensen – IKT – Nanasi

Rydström kontrade med samma formation och överraskar i backlinjen. Moisander och Olsson har nämligen startat de flesta av Malmös matcher men i denna batalj så bänkas dem till förmån för Nielsen och Cornelius. Utöver det så är det väntade val på samtliga positioner.

Första halvlek:
Redan i Värnamos inledande anfall så blir det farligt för bortalaget. Ademi kommer nämligen loss på kanten och inuti Malmös straffområde så står både Zeljkovic och Engvall ensamma med Nielsen. Inspelet från Ademi är dåligt bristfälligt och därmed rinner målchansen ut i sanden.

Minuten därpå så har IFK en hörna där Johansson slår en enkel passning till Thern. Den sistnämnde tar emot bollen och skickar en boll in i boxen där han hittar Eriksson som nickar. Mittbackens nick går dock rakt på Dahlin.

Trots att Värnamo etablerar två farliga situationer i matchupptakten så är det Malmö som är bättre under denna period. De ljusblåa har en hög press och under den första kvarten så är det mest spel på Värnamos planhalva.

I den sjätte minuten så chippas bollen in i Värnamos straffområde och Jörgensen får den. Det är trångt men nyförvärvet lyckas få i väg att skott som dock blockeras. Minuten därefter slår Busanello ett inlägg som nickas utanför utav Kiese-Thelin.

En liten stund därpå har Ali bollen och han söker efter Jörgensen med en passning in mot straffområdet. Johansson är på hugget och blockerar passningen men den styrs i ”fel” riktning och är på väg mot Värnamos mål och inte ut ur straffområdet. Turligt nog är Vaitsiakhovich på tårna och räddar det som skulle kunnat bli ett självmål.

I den 16:e minuten får Nanasi mycket yta på offensiv planhalva efter att Malmö spelat sig ur Värnamos press. Mittfältaren avancerar framåt och drar i väg ett distansslut men Vaitsiakhovich räddar ganska enkelt.

I anfallet därefter har IFK matchen dittills bästa möjlighet. Efter att ha passat runt bollen på defensiv planhalva så får Thern bollen vid halvplan samtidigt som Malmös backlinje är osynkad. Thern slår en klockren passning till Zeljkovic som kommer i ett friläge efter att Jansson upphävt offsiden. Målvakten Dahlin kommer dock ut och räddar Ajdins skott med en enhandsräddning.

Därefter börjar dock Värnamo äta sig in i matchen och det blir en jämnare tillställning. I den 23:e minuten så vinner Zeljkovic en frispark i ett farligt läge, i straffområdets halvmåne närmare bestämt. Den tar Grozdanic hand om och försvararen går på kraft varpå skottet går utanför.

En minut senare så kommer dessvärre 1-0 för Malmö och det inleds med en hörna som Cornelius skickar in i boxen. Bollen går mot en yta där Zeljkovic är och anfallaren ska egentligen bara nicka bort bollen men han uppfattar inte att Pena kommer bakifrån och peruanen lyckas skarva in den centralt. Bollen går därefter via Therns rygg till Kiese-Thelin som prickar in 1-0. Definitionen av oflyt.

Det tar dock bara tre minuter för Värnamo att rycka upp sig. Efter att Engvall tampats med Lewicki så hamnar bollen hos Johansson som placerar in 1-0 bakom Dahlin. Det är en imponerande aktion av Oscar med tanke på att han skjuter från en dålig vinkel och ganska långt avstånd.

Malmö är därmed tillbaka på ruta ett och tvingas jaga ett nytt ledningsmål. I den 29:e minuten är Busanello på språng och han slår ett Dani-Alves-inlägg som går mot Kiese-Thelin som nickar rakt på Vaitsiakhovich från nära avstånd. Det är dåligt försvarsspel från Grozdanic, han hamnar nämligen långt ifrån IKT som kan nicka ostört.

Fem minuter senare nickar Kiese-Thelin igen efter en ny höjdboll. Vid första anblicken ser det ut som om Vaitsiakhovich ska plocka bollen enkelt men han tappar dessvärre ut bollen till en hörna på ett slarvigt sätt. Till målvaktens försvar kan det nämnas att han får en knuff av Lewicki men han borde ändå kunnat greppa bollen. Turligt nog för vitryssen så nickas hörnan ut av Värnamo-försvaret.

I den 35:e minuten har bortalaget en jättechans. Ademi fintar Lewicki på kanten och slår sedan en rullande passning till Thern som skjuter över. I sekvensen är Thern inuti straffområdet och dessutom omarkerad, det är minst sagt bekymmersamt att han ens inte kunde få bollen på mål.

Fyra minuter senare så testar Busanello med en frispark men Vaitsiakhovich tar den. Värnamo försöker ställa om men uppspelsförsöket misslyckas och i stället får malmöiterna en ny möjlighet. Busanello får nämligen bollen samtidigt som Eriksson samt Larsson försöker stoppa honom men han passar bollen till Ali som har mycket yta. Ali tar några steg framåt och slår därefter en svepande boll till Jörgensen som är på den andra kanten. Dansken tar emot bollen, vänder in och skjuter utanför.

Malmö var produktiva på deras vänsterkant och i den 41:a minuten skapar Busanello och Ali problem igen. Ytterbacken har både Ademi och Larsson mot sig men lyckas få fram en passning till Ali som är inne i straffområdet. Svensksomaliern spelar därefter vidare till Nanasi som får bollen centralt men hans avslut är bristfälligt och plockas av keepern. Det är dock imponerande samspel från hemmalaget med tanke på att det är många rödklädda spelare inuti boxen och därmed krävs det skicklighet i bollbehandlingen.

I efterföljande Malmö-anfall så slår Nanasi en djupledsboll till Ali. Yttern kommer ensam mot Eriksson och lyckas finta mittbacken som försöker stoppa honom med en glidtackling. Ali chippar därefter bollen till Kiese-Thelin som nickar över från en ganska fin position. Återigen hamnar Grozdanic bakom anfallaren vid inlägget.

Även under tilläggsminuterna så testas Värnamo-försvaret. I en situation får Ali mycket yta och han passar Nanasi som är utanför straffområdet. Spelaren tar emot bollen och passar därefter snabbt till Busanello som tagit en löpning in i straffområdet. Brasilianaren skjuter från en dålig vinkel och Vaitsiakhovich räddar men släpper en farlig retur in i straffområdet. Turligt nog har Wenderson tagit hemjobbet vilket leder till att han kan rensa returen, annars hade Nanasi tryckt in den.

Därefter har IFK en bra attack där Ademi avancerar mot Dahlins mål samtidigt som det är få ljusblåa försvarare på rätt sida. Han passar till Engvall som får bollen vid straffområdets halvmåne samtidigt som Nielsen pressar honom i ryggen. Anfallaren försöker förlänga till Thern som sprungit in i boxen men passen är för hård och bollen går ut över kortlinjen.

Det sista som sker i halvleken är att Nanasi skjuter ett distansskott som blockeras efter ett bolltapp från Wenderson. Det står därmed 1-1 efter en ganska jämn första halvlek.

Andra halvlek:
I den andra halvlekens första minut så slår Pena en idiot-passning till Zeljkovic. Anfallaren tackar och tar emot samt skickar en crossboll till Ademi som har mycket plats på sin kant. Albanen börjar därefter avancera mot buren samt levererar ett avslut som dock blockeras.

När 50 minuter spelats så kommer en ny möjlighet för IFK och det börjar med en frispark. Thern tar och chippar bollen mot Dahlins vänstra stolpe samtidigt som Engvall tar en löpning dit. Malmös höga backlinje blir överraskade och Engvall kommer ensam mot Dahlin men målvakten räddar. Returen går mot Johansson som får en jättechans men Cornelius blockerar hans avslut på ett heroiskt sätt.

Det blir alltså inget mål utan i stället en hörna för bortalaget. Det leder till att bollen återigen hamnar hos Johansson som försöker placera in den i krysset men bollen går utanför.

Det dröjer fram till den 56:e minuten innan halvlekens första Malmö-chans kommer och då är det Kiese-Thelin som har ett avslut som går ut till hörna. Även Ali och Pena har varsitt blockerat skott kort därefter.

I den 62:a minuten har IFK ett snabbt uppspel där Grozdanic, Näsström, Johansson och Thern kombinerar tillsammans så att Ademi får bollen på kanten. Yttern hamnar ensam mot Cornelius och väljer att avsluta men skottet går utanför.

Det är en ganska svängig match med många chanser där båda lagen är framme och hotar. I den 67:e minuten kommer en möjlighet för Malmö efter att Ali passat till Rosengren som springer framåt. Nyförvärvet får i väg ett avslut men Eriksson står rätt och blockar försöket.

Minuten därefter kommer Ali en-mot-en mot Wenderson och hemmaspelaren viker in och skjuter men avslutet går över.

Därefter kommer två nästan-lägen för IFK. I den 69:e minuten lobbar Thern bollen till Engvall och det är nära att anfallaren kan få tag på den men han är lite för långsam. Hade han hunnit så hade anfallaren haft en ypperlig bra chans. Tre minuter senare så slår Adjei en passning till Ademi och en två-mot-tre-situation uppstår där Engvall är med i anfallet. Ademi håller dock i bollen lite för länge och det leder till att Ceesay hinner avväpna honom.

Det blir därmed inget mål för Värnamo och i stället vänder matchen till Malmös fördel. Det är Ali som får bollen och passar in den till Nanasi som är inne i boxen. Den sistnämnde slår en direktpassning till Rieks som tagit en löpning och skjuter mellan benen på Vaitsiakhovich. Eloge kan ges till Rieks som tar en smart löpning vilket blir rörigt för IFK:s försvar. Han hamnar dock i en dålig vinkel och belarusiern borde räddat avslutet, även om det inte nödvändigtvis är en tavla.

Värnamo påbörjar därmed en kvitteringsjakt och i den 77:e minuten försöker Adjei med en fräckis. Han får nämligen bollen av Rosengren, som slarvat, och ghananen ser att Dahlin är relativt långt ute vilket leder till att han försöker överlista honom med en långboll. Avslutet går dock över.

I den 80:e minuten testar Rosengren med ett distansskott men det blockeras ut till hörna. Bagarns son var minst sagt skottvillig under sitt inhopp och han ville nog göra ett debutmål för MFF.

Fem minuter därefter har Värnamo ett frisparksläge, det är på högerkanten och en bra bit från straffområdet. Bustos slår bollen perfekt mot den bortre stolpen där han hittar Grozdanic som är fri. Mittbacken ska egentligen bara slå till med en volley men hans skottförsök blir mer som en passning som keepern enkelt kan plocka. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som sker i sekvensen, det verkar nästan som om skytten blir överraskad av möjligheten och därför inte hinner reagera på ett adekvat sätt.

Matchen fortsätter och i den 90:e minuten passar målskytten Nanasi till Rieks som i sin tur spelare vidare till Ceesay. Ytterbacken kommer ensam mot ”målsumparen” Grozdanic och försöker finta honom genom att gå på utsidan. Emin är dock följsam och Ceesay kommer inte förbi utan tvingas till ett avslut från en dålig vinkel som går utanför.

I den första tilläggsminuten så visar Thern prov på fin bollbehandling när han kommer loss på kanten och fintar en motspelare. Han hittar dock ingen skottlucka och passar i stället till Adjei vars avslut går utanför.

I den 93:e minuten punkteras tillställningen och det börjar faktiskt med att IFK vinner en frispark på egen planhalva. Samtliga utespelare i Värnamo går upp förutom Adjei och Grozdanic som stannar kvar. Jag vet inte vem det är som skjuter, jag tror det är inhopparen men kan inte säga helt säker.

Hur som helst, frisparken går nästan rakt på Nanasis huvud och därmed uppstår en 3-mot-2-situation. Utöver Nanasi så kommer Rieks och Kiese-Thelin mot Grozdanic och Adjei. Nanasi väljer att passa Rieks som förlänger på ett tillslag till en omarkerad Kiese-Thelin som i sin tur placerar in 3-1-målet.

Detta blir också matchens slutresultat. Innan slutvisslan så har förvisso Ademi ett desperat långskott men det är inget som skrämmer Dahlin.

Tankar efter matchen:
Som flera gånger detta kalenderår så blir det ingen utdelning trots en gedigen prestation. Det finns därmed en hel del besvikelse kopplat till resultatet samtidigt som prestationen är värd att berömma. Värnamo vann faktiskt xG-statistiken med 2.05-1.88 och det var sex lika kring avslut på mål.

På ett sätt kan man vifta bort förlusten och skylla allt på oflyt eller otur, den tesen stärks om man ser det första målet. Samtidigt så finns ordspråket; en gång är ingen gång, två gånger en vana och tre gånger tradition. Med det vill jag säga att det höga antalet förluster detta år inte enbart kan skyllas på oflyt, även om det finns enskilda situationer där bollen studsat ”fel”.

Värnamo har problem med spetskompetensen, både bakåt och framåt vilket gjorde sig gällande mot Malmö.

Defensivt är Vaitsiakhovichs insats noterbar. Förvisso gör han en del räddningar och är relativt bra i luftrummet. Han står inte för någon tydlig tabbe men 2-1-målet är klantigt. Även mot Häcken så var han inblandad i några aktioner som kunde blivit dyrköpta men den gången räddades han av att getingarna inte hade någon het straffområdesspelare. Utifrån det som Vaitsiakhovich visat upp denna säsong så är det en okej målvakt men inte mer än så. Det är ingen keeper som på egen hand kan hålla kvar Värnamo i en match och vara den som förhindrar att det blir förlust. Han har inte den spetsen.

Inte heller trebackslinjen står för en ”spetsig” prestation. Larsson har problem med Busanellos fysik och Alis tempoväxlingar vilket syntes gång på gång. En majoritet av Malmös attacker kom på hans kant där både inlägg och inspel levererades. Larsson var också slarvig i bollbehandlingen samtidigt som flera av hans uppspel inte nådde rätt adress.

Eriksson är bra i luftrummet där han nickade bort en del bollar och står för en okej prestation där inga misstag förekom. När han hade bollen så söker han alltid efter det enkla alternativet och slår inga riskabla ”indianare”. Victor är dock inte mer än godkänd utan även han hamnade på efterkälken när Malmö växlade upp.

Grozdanic har tidigare visat att han är en bra passningsspelare men i denna match så var han faktiskt ganska otrygg ur den aspekten, i alla fall om man jämför med tidigare. Dessutom var han dålig i luftrummet. Därutöver så måste chansen på slutet också nämnas, även om det är en förmildrande omständighet att Emin är en defensiv och inte offensiv lirare. Undertecknad skulle dock kunna godkänna Grozdanic eftersom det inte är några rejäla misstag han gör. Dessutom var det knappt några farligheter på hans kant.

Rent kollektivt så var försvaret inuti straffområdet bristfälligt. När Malmö kom in med inlägg eller inspel så blev det ibland rörigt med många som blev bolltittande. Det var särskilt problematiskt när de ljusblåa spelarna fick upp tempot i passningsspelet och dessutom tog kloka löpningar.

Även den offensiva spetsen är en bristvara på kamratgården och återigen måste Zeljkovic kritiseras. Det är en väldigt tråkig att det blivit så här och personligen lider jag med Ajdin. Det är en spelare som imponerar på träningar och även har vunnit Superettans skytteliga, ändå har det inte fungerat i år. I denna match bränner han ett friläge, var svag i närkamperna och kombinerade sällan med medspelarna.

Av det som Zeljkovic visat upp det senaste året, han anslöt till Värnamo förra sommaren, så är det en begränsad forward. Det är ingen spelare som på egen hand kan avgöra jämna tillställningar och kliva fram när det behövs som mest, han har inte den skickligheten.

Under säsongen har Engvall varit bättre än Zeljkovic, tidvis har Gustav spelat på en riktig toppnivå. Mot Malmö var han dock blek. Han hade lite boll och var dålig på att kombinera med medspelarna vilket ledde till att han hamnade i få farligheter. Antingen tar han löpningen lite för snabbt, lite för sent eller inte alls.

En annan offensiv spelare var Ademi och hans prestation är godkänd. Han är nere i defensiven och hjälper till samt är kreatören bakom en av Värnamos superchanser. En begränsning visas dock upp och det är spelförståelse. Ibland blir han nämligen lite för ”bollkär” och håller i bollen för länge när han borde släppa den. Det är konstruktivt att Albion försöker utmana på kanten men det är relativt få inlägg och inspel som kommer från hans fötter, han måste helt enkelt bli mer produktiv för att nå nästa nivå.

Det kan tolkas som att undertecknad är missnöjd med insatsen med tanke på att mycket kritik nämns. Det är dock inte riktigt sant utan även jag anser att Värnamo gör en bra match, det som saknas är den är den sista spetsen. Spetsen i sin tur kan inte förbises eftersom det är det nivåunderskottet som fällt Värnamo flera gånger i år.

Det som dock fungerade bra mot Malmö var spelet på mittfältet där man är kompakta defensivt och pressar tillsammans vilket gör det svårt för motståndarna att spela sig igenom. Spelet med boll är också imponerande där man förvaltar bollen väl och det var få felaktiga kortpassningar. Bollinnehavet vanns förvisso av Malmö men endast med 51-49%.

Johansson är väldigt bra med många löpmeter, vunna dueller, trygg bollkontroll och återkommande smarta beslut. Även Wenderson imponerar och han kan särskilt berömmas för sina sprinter på egen planhalva där han många gånger vara nere i eget straffområdet och avvärjde faror.

En annan mittfältare som gjorde det fint var Thern med en hög passningsprocent och hög rörlighet. Ett besvärande faktum för Simon är dock att han bränner en jättechans i första halvlek och även har svårt att sätta de avgörande passningarna.

Den sista mittfältaren var Näsström vars insats också är godkänd. Han är bra i passningsspelet och täckte ytor vilket hjälpte försvaret. En svaghet är dock att Hampus är relativt dålig på huvudet fastän han nästan är två meter lång. Runt den 83:e minuten så fick faktiskt IFK en frispark på kanten som blev perfekt slagen mot mittfältaren men ändå feltimade han den. Han har något lära av Amanda Ilestedt i det svenska damlandslaget.

Spelmässigt var alltså Värnamo väldigt bra i de centrala zonerna och även när närmade sig straffområdet så var det hyfsat, det skapas faktiskt flera möjligheter. Det är därmed svårt att vara överdrivet kritisk utifrån den aspekten. I denna match är man därmed bra på att komma till chanser och farliga ytor, men brister när man ska förvalta dem.

Förlusten påverkar inte Värnamos tabellplacering, IFK är fortfarande elva. Samtidigt är omgången närmast mardrömsliknande för kamraterna eftersom Varberg, IFK Göteborg, Degerfors och AIK vann sina respektive matcher. Denna kvartett är alla bakom Värnamo och knappar därmed in på IFK vilket förstärker känslan av bottenstrid.

Värnamo har bara två poäng ner till negativt playoff och sex poäng ner till direktnedflyttning. Totalt återstår tretton matcher och den nästföljande är på lördag, då kommer Värnamo spela mot Brommapojkarna på Grimsta IP.

Avslutningsvis kan vi nämna att Rydström förlängde sin plusstatistik mot Hellberg. Malmös tränare har nämligen vunnit fyra av fyra bataljer mot Hellberg, det kan tolkas som att ”Henke” kommit längre i sin tränargärning.