Lagbanner
Sirius-Värnamo: Det var inte rättvist... men vi vann!
Yakoubs ribbträff kan vara det som räddar kvar IFK i Allsvenskan.

Sirius-Värnamo: Det var inte rättvist... men vi vann!

Värnamo vann med 3-2 mot Sirius på Studenternas.

Efter den tunga vinsten mot Helsingborg väntade en resa till Uppsala för kamraterna. Med mycket optimism i truppen och med en stekhet Antonsson hoppades man på en ny trepoängare.

Inför matchen var IFK på tolfte plats med sex poäng ner till kval och åtta poäng ner till direktnedflyttning. Med tanke på att nio omgångar återstod så var det allt för tidigt att ta ut säkrat kontrakt i förskott.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Winsth - Tihi - Eriksson - Larsson
Magashy - Kenndal - Wenderson
Johansson - Antonsson – Zeljkovic

Elvan är exakt samma som sist och anmärkningsvärt är att Larsson tycks gå förre Lohikangas. Den sistnämnde är renodlad vänsterback medan Larsson egentligen är mittback vilket gör att det är anmärkningsvärt.

Netinho saknades på grund av för många gula kort.

Sirius:
Sirius har varit i Allsvenskan sedan 2017 och lagets bästa placering togs under den nämnda säsongen när man blev sjua. Under resterande år har man förvisso varit på den nedre halvan men också undvikit kval. Det nämnda väntas man också upprepa under denna säsong.

I år har Sirius varit ett relativt stabilt mittenlag och man har inte varit indragna i bottenstriden. Senaste omgången blev det förlust med 1-0 mot Djurgården efter att Wikheim avgjort till stockholmarnas fördel. Innan omgången spelades så var Sirius tia i den allsvenska tabellen men endast tre poäng före Värnamo.

Ett orosmoment för Sirius var målskyttet. Innan denna match hade man varit mållösa i fyra raka omgångar och klubbrekordet ligger för övrigt på fem raka matcher. Dessutom saknades anfallarna Koaukou och Sylsufaj på grund av avstängningar. Det nämnda innebar att Bäckström inte hade några renodlade strikers tillgängliga. Anfallarna är inte lagets enda avbräck utan både Olsson och Karlsson-Lagermyr är korsbandsskadade medan Murbeck och Nwadinke också hade krämpor och därför inte kunde delta.

Bäckström mönstrade följande elva:

MitovNilsson
Bjarnasson – Björkström – VoelkerlingPersson – Matthisen - Widgren
Stensson - Roche - Rogic
Sugita - Matthews

Detta är en offensivt orienterad 3-5-2 uppställning där ytterbackarna är wingbacks som hänger med i anfallen. Ett kännetecken för Sirius är att man likt Värnamo försöker spela längs marken och gärna utnyttjar kanterna.

Även om Sirius är på dem undre halvan så finns det en del noterbara namn. Målvakten Mitov-Nilsson vann allsvenskan 2015 med Norrköping och har spelat landslagsfotboll för Nordmakedonien. En ”fun fact” är att målvakten var i Norrköping samtidigt som Hellberg var i lagets tränarstab.

Utöver Mitov-Nilsson så finns också Widgren i truppen. Han har vunnit svenska cupen två gånger och var delaktig när Östersund gjorde succé i Europa League för fem år sedan. En annan högkvalitativ spelare är Sugita som var en av Allsvenskans bästa mittfältare under 2020. Japanen är teknisk, snabb och har en bra spelförståelse vilket ledde till många poäng under 2020 och fick Sporting Braga intresserade. Dessvärre för hans del så åkte han på en jobbig skada under 2021 och därefter har han inte kommit upp i samma nivå.

Värnamo och Sirius duellerade i omgång 2 och då blev det 0-0. Även om undertecknad är subjektiv så hävdar jag att IFK var bättre den gången och förtjänade vinsten. Det som saknades var effektivitet och även lite tur.

Inför lördagsmatchen fanns det dock optimism på grund av Sirius formsvacka i kombination med Värnamos sena vinst som gav självförtroende Faktum är dock att Värnamo aldrig hade besegrat Sirius i en tävlingsmatch. Noterbart är dock att lagen oftast varit i olika serier.

Under året har dock Sirius varierat kraftigt insatsmässigt beroende på motståndarnas tabellposition. 14 gånger har man spelat mot lag som varit över dem i tabellen och då har det blivit två vinster, två oavgjorda och tio förluster. Sju gånger man Sirius spelat mot lag som varit under dem i tabellen och då har det blivit fem segrar, två kryss och inga förlusterer.

Första halvlek:
Det är nära att Sirius tar ledningen efter bara två minuter. En av backarna i hemmalaget slår en långboll mot Matthews som springer ifrån Tihi och kommer fri mot Vaitsiakhovich. Förvisso hinner Tihi tillbaka men Matthews lyckas ändå finta honom och skjuter sedan. Hans skott styrs via Vaitsiakhovich upp i ribban.

Minuten därpå slår Sugita ett inlägg mot Voelkerling-Persson som nickar utanför. I den tionde minuten så visar Matthews återigen klass när han lurar Winsth med en kroppsfint. Det nämnda leder till att sydafrikanen avancerar mot mål och skjuter. Kenndal blockerar första avslutet men returen studsar tillbaka varpå Matthews skjuter över ribban.

I den 13:e minuten är återigen Matthews i centrum när han passar till Widgren som tagit en bra löpning på kanten. Widgren levererar ett ”skott-liknande” inlägg som tvingar Vaitsiakhovich till en räddning. Minuten efter kommer Matthews själv mot Tihi efter att han vunnit en närkamp mot Winsth. Matthews skjuter också men Tihi står bra och blockerar.

Den första kvarten är usel från Värnamo och man har väldigt svårt att etablera ett bollinnehav eftersom Sirius är oerhört skickliga i sin återerövring. Det noterbara är att Sirius ofta har två eller tre spelare som pressar eventuell bollhållare hos IFK. Sirius anföll mycket längs vänsterkanten där Matthews hade ett övertag mot Winsth. Värnamo hade dessvärre inte skapat något konkret under inledningskvarten.

I den 16:e minuten kommer en potentiell farlighet för IFK och det börjar med att Johansson driver upp centralt och försöker sedan slå en nyckelpassning till Antonsson. Antonsson tar emot bollen inuti straffområdet men Mathisen gör en fantastisk glidtackling som avväpnar Värnamos skyttekung.

Det blir hörna och IFK prövar en variant där Johansson slår en boll längs marken mot en omarkerad Antonsson. Anfallaren prövar med ett skott och det går över. Dåligt försvar av Sirius som borde ha bättre koll på Antonsson efter hattricket mot HIF där just ett mål kom på hörna.

Två minuter senare visar Sirius prov på bra offensiv fotboll där det börjar en kort passning från Mathews till Stensson. Den sistnämnde slår sedan en ny passning till Widgren som tagit en öppnande löpning på kanten och han levererar ett inspel till Sugita. Japanen försöker styra in den men träffen är dålig och därför kvarstår 0-0.

Sirius har fortfarande initiativet men under en period på tio minuter så skapar de inga chanser. I stället är det Värnamo som kommer upp i den 29:e minuten efter att Zeljkovic och Johansson kombinerat. Det slutar att Magashy skjuter från distans men Mitov-Nilsson räddar.

I den 31:a minuten passar Sugita till Rogic som är totalt själv i straffområdet efter att Tihi tappat markering. Rogic ska bara placera in ett ledningsmål men han skjuter utanför.

I den 34:e minuten har IFK en möjlighet och det börjar med djupledsboll från Winsth till Johansson och den sistnämnde slår ett inspel som går mot Antonsson. Mathisen försöker blockera inspelet och lyckas styra bollen så att Antonsson måste stanna upp för att ta emot bollen. Forwarden blir därefter omringad av tre spelare och skottet blockeras ut till hörna. En viktig styrning av Mathisen eftersom Antonsson annars hade kunnat skjuta på ett tillslag.

Tre minuter senare kommer Värnamos dittills bästa chans och det är Winsth, Kenndal och Johansson som passar sig igenom Sirius försvarslinjer. Det slutar med att Johansson passar Magashy som kommer in med bollen i straffområdet och skjuter men Mitov-Nilsson gör en enhandsräddning.

På den efterföljande hörnan så skulle Magashy revanschera sig. Johansson slår in den i straffområdet och Magashy styr in den efter att ha sträckt fram benen och styrt bollen med fotens främre del. Starkt av Magashy att kunna näta eftersom det var väldigt mycket trafik och kamp inne i målzonen.

I den 42:a minuten utökas ledningen och det börjar med att Larsson som står vid eget straffområde slår en passning till Antonsson. Bakom Antonsson står Mathisen som genom att tryckta sig framåt försöker rensa men han missar bollen och faller ur försvarslinjen i sin river. Detta resulterar i att anfallaren kommer i en-mot-en-situation mot Björkström och Värnamos skyttekung lyckas dribbla förbi och sedan placera 2-0.

Sirius ger dock inte upp utan påbörjar ivrigt en reduceringsjakt. I den 44:e minuten slår Bjarnasson ett inlägg som via Widgren nickas till Matthews som får en möjlighet men träffen är dålig. Minuten efter kommer Bjarnasson loss på kanten och passar sedan till Rogic som skjuter men avslutet blockeras.

Under tilläggstiden följer två hörnor. På den första så nickar Rogic och han tvingar Vaitsiakhovich till en räddning. Väldigt bra ingripande av målvakten som sträcker ut med hela kroppen. På den andra hörnan nickar också Rogic men den gången är avslutet enklare och målvakten kan enkelt greppa bollen.

Värnamo ledde därmed med 2-0 i halvtid men ledningen kändes minst sagt otrygg. Sirius hade ett enormt spelövertag och de var skickliga med sina djupledsbollar bakom backlinjen. Sirius var särskilt vassa på kanterna där Bjarnasson och Widgren fick mycket yta. Det enda som saknades var slutprodukten.

Andra halvlek:
Inför den andra halvleken väntades Sirius komma ut aggressivt och anfalla på högsta växeln. Om Värnamo kunde stå emot deras inledande forcering så skulle hemmaspelarna tröttna fysiskt och bli frustrerad av att bollen inte vill in. Det var därmed viktigt att hålla tätt under halvlekens inledande tio-minuters-period men detta misslyckades man med.

Det börjar med att inhopparen Omarsson skjuter från en dålig vinkel och bollen går ut till hörna. På hörnan är Voelkerling-Persson starkast i straffområdet och han nickar in 2-1 efter att ha vunnit en nickduell mot Winsth. Även Vaitsiakhovich kan kritiseras eftersom han står still på linjen och borde tagit ett steg ut för att försöka plocka bollen i den situationen.

Sju minuter senare skulle dock Sirius åka på en kalldusch och det börjar med att Larsson slår en bra passning till Wenderson. Den sistnämnde avancerar på kanten och passar sedan i sidled mot Zeljkovic som har Omarsson mot sig men han lyckas vända bort honom. Yttern skjuter därefter från distans och får till en kalasträff som går i mål vilket innebär 3-1.

Efter Zeljkovics mål så är det mycket blåsvart och Värnamo backar hem med hela laget där även Antonsson är långt nere på defensiv planhalva. Den logiska följden av detta blir att Sirius radar upp chanser medan Värnamo knappt skapar något.

I den 64:e minuten kommer ett inlägg från Widgren som går mot Matthews. Den sistnämnde är steget förre Winsth men hans försök går utanför. Matthews har ett skott två minuter därpå men det blockeras av Tihi.

I den 70:e minuten så kommer dock en reducering och det börjar med att Sugita slår en passning till Yakoub som sprungit bakom Vilar och in i straffområdet. Yakoub skjuter från dålig vinkel och Vaitsiakhovich räddar men returen styrs rakt på Vilar och därefter till Widgren som skjuter och nätar. Värnamo har oflyt i den situationen med tanke på att returen styrs rakt på Vilar och sedan studsar vidare till målskytten.

De första minuterna efter målet är det något jämnare och Värnamo försöker trycka upp laget. Bland annat har Kenndal ett skott från distans men det går utanför. Minuten därpå skapar Sirius en bra målchans och det börjar med en djupledspassning från Sugita till Stensson. Stensson tar i sin tur och passar vidare till Yakoub som skjuter utanför.

Sirius flyttar upp allt på slutet och det resulterar i konkreta lägen. I den 87:e minuten slår de Graca ett inlägg och Mattisen vinner en nickduell mot Larsson. Mattisens nick går i sin tur till en fri Yakoub som nickar över ifrån en finfin position. Slarvigt försvar av inbytte Lohikangas som helt tappar Yakoub.

Minuten därpå sker en liknande situation som inleds med ett inlägg mot straffområdet. En blåsvartrandig spelare vinner en nickduell mot Vilar och bollen kommer återigen till en fri Yakoub. Denna gång testar dock Yakoub med fötterna och en den omarkerade spelaren prickar ribban. Det är ännu en gång dåligt försvar av Värnamo inuti straffområdet där ingen stoppar Yakoub vilket gav honom denna supermöjlighet.

När fjärdedomaren visar sex tilläggsminuter så stiger nervositeten men faktum är att Värnamo gör det ganska bra under tilläggsminuterna. Efter att Antonsson brutit en passning så får man över bollen till den offensiva planhalvan och håller den där i ett par minuter. Wenderson har ett avslut från distans men det går utanför. Dålig spelförståelse av Wenderson i den situationen som borde hållit i bollen för att få tiden att gå. Hans avslut innebar att Sirius fick en inspark och därmed en möjlighet att flytta upp manskapet.

På slutskedet vaskar Sirius fram två hörnor. På den första är Rodge högst i luftrummet men han nickar utanför. På den andra hörnan är en vitklädd spelare först på bollen och mitt i en tilltrasslad situation så vinner IFK en frispark. Detta är också det sista som sker innan domaren blåser av.

Tankar efter matchen:
Värnamo tar sin andra raka vinst och kopierar resultatet mot Helsingborg. Precis som mot helsingborgarna så är det i hög grad tillfälligheter som avgör och IFK har ren tur. Sirius var det klart bättre laget under matchen och borde avgjort tillställningen redan under den första halvleken.

All statistik talade till Sirius favör. Expected goal visade 3.21 för hemmalaget och endast 1.19 för Värnamo medan avslut i målzonen var 15-5 för Sirius. Tillfällen i offensivt straffområde var 26-12 för Sirius och tillfällen på offensiv tredjedel 47-20 för de blåsvarta.

En ljusglimt för IFK är att man är effektiva och ändå gör tre mål på de få möjligheter man skapar. Under den första halvan av säsongen så var ineffektivitet en svaghet för IFK och undertecknad har tidigare kritiserat Antonsson för att han bränner många lägen. Nu har man dock gjort sex mål på två matcher varav två på hörna. Under de 20 första omgångarna hade Värnamo enbart gjort ett mål i samband med en hörna och på de två senaste har två baljor producerats.

Mot Sirius var dock försvaret svajigt och Sirius kunde enkelt passa sig igenom Värnamos försvarslinjer. Uppsala-laget kom snabbt högt upp på planen och IFK hade svårt att stå emot. I slutet av matchen, när Sirius forcerade, så kändes det som om Värnamo förlorade varje duell. Sirius spelade väldigt kvickt och det bidrog till att IFK inte hängde med och ytor lämnades fria.

Bland spelarna så utmärkte sig Winsth och Tihi negativt. Winsth var steget efter Matthews och sydafrikanen hade lekstuga på hans kant. Tihi gör en av sina sämre matcher där han ofta tappar markeringar vilket resulterade i chanser för Sirius. Inhopparen Lohikangas imponerade inte heller och det är tempot han har problem med. Det måste vara en besvikelse för Lohikangas att inte ta en ordinarie plats fastän han är den enda renodlade vänsterbacken som är tillgänglig.

Om Värnamo blir kvar i Allsvenskan så ska det bli intressant att se ifall det blir några defensiva nyförvärv. Det känns som om de hade behövts en mittback som tydligt kan vara ”ledare” i backlinjen och på så viss stabilisera den. Det känns ofta rörigt inne i straffområdet när inspel och inlägg levereras, backarna blir som ett gäng yra hörnor.

Ett annat eventuellt nyförvärv skulle kunna vara om en mer utpräglad defensiv mittfältare värvades in. En spelare som löper mycket och kan bryta passningar för att på så viss skydda backlinjen. Både Larsson och Näsström har haft en mer defensivt orienterad mittfältsroll i några matcher men de står ofta långt nere när motståndarna anfaller. Spelarna lyckades därmed inte stoppa motståndaranfall högt upp på planen vilket en defensiv mittfältare skulle kunna göra.

Mot Sirius hade Kenndal en mer defensiv roll men det är ingen spelare vars styrkor är att vinna dueller och bryta passningar utan snarare passningsspelet. Även Kenndal var väldigt långt ner när Sirius anföll.

På den positiva sidan kan vi möjligen nämna att det var roligt för Zeljkovics del att göra sitt första allsvenska mål. Yttern vann Superettans skytteliga ifjol men han hade ännu inte nätat i Värnamo vilket troligen var psykiskt krävande. Kanske blir det några fler baljor innan säsongen över.

Även om Värnamo tagit två vinster i följd så är kontraktet ännu inte är säkrat. Segern innebar dock att man går upp på en elfte plats med 25 poäng och man har därmed både Norrköping och Varberg bakom sig medan man är på samma poäng som Sirius. På kvalplatsen finns Helsingborg som har 17 poäng och på direktnedflyttning finns Degerfors med samma poängsaldo. Det är således visst avstånd ner men det är knappast över ännu.

Anmärkningsvärt är att Helsingborg vann sin senaste match mot Göteborg med 3-1 efter en kanoninsats där man var klart bättre på gamla Ullevi. Degerfors kryssade mot Mjällby och har nu tre raka matcher utan förlust.

Nästa match för Värnamo är mot Varberg på hemmaplan och den är oerhört betydelsefull. Endast en poäng skiljer lagen och en eventuell vinnare kan gå in till landslagsuppehållet med tio poäng ner till degraderingsplatserna. Varberg vann för övrigt med 2-0 senast mot AIK efter två sena mål.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-09-14 22:20:08
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo