Lagbanner
Spelarbetyg 2022: Målvakter och försvarare.

Spelarbetyg 2022: Målvakter och försvarare.

Lagets defensiva spelare blir betygsatta av redaktionen.

Värnamos debutsäsong i det svenska finrummet är över och i denna artikel ska betyg delas ut till målvakter och backar. Betygen som kan ges är 1-5 och följande kännetecknar respektive betyg:

1 – Spelaren håller inte för Allsvenskan utifrån det som visats detta år.

2 – Spelarens säsong är godkänd men inte mer än så. Spelaren har oftast en tydlig styrka vilket gör att han kan fylla en viss funktion på ett bra sätt. Spelaren är dock inte ”komplett” utan har tydliga brister i andra delar av sitt spel.

3 – Ganska bra säsong med en generellt hög lägsta-nivå. Högsta-nivån är dock alltför låg eller uppvisas alltför sällan för ett högre betyg. Noterbart är ”treor” också kan göra misstag men det får endast ske vid få tillfällen för att detta betyg ska erhållas.

4 – Bra säsong där spelaren kontinuerligt haft höga toppar och kan prestera mot olika motstånd och i olika matchsituationer. Har goda möjligheter att spela i ett mer etablerat lag nästa år.
 
5 – Är en av de bästa på sin position i hela Allsvenskan och utan spelaren hade Värnamo troligen varit lägre ner i tabellen.  

Endast tävlingsmatcher kommer att värderas och inte insatser i eventuella vänskapsmatcher.


Målvakter:

Pilip Vaitsiakhovich – 3
Målvakten stod mellan stolparna i 27 omgångar och har hållit en jämn nivå. Han är en av de allsvenska målvakter med flest räddningar och har både bra reflexer samt räckvidd. Han kommunicerar kontinuerligt med backlinjen och är ganska bra i luftrummet. Vaitsiakhovich har inte stått för någon rejäl tabbe men ibland har spelförståelsen svikit. Undertecknad tänker främst på hans löpturer ut från målet som ibland är ogenomtänkta och har straffat Värnamo. Belarusiern har inte heller gjort särskilt många ”högkvalitativa” räddningar som kännetecknar toppmålvakter och detta hade behövts för högre betyg.

Jonathan Rasheed – 2
Rasheed spelade endast tre matcher vilket var två i Allsvenskan och en i cupen. Det är ett ganska litet bedömningsunderlag men han stod för några fina räddningar och tabbade sig inte. En svaghet var dock hans utrensningar som flera gånger var felriktade. Det blir endast en 2:a vilket i hög grad beror på att jag sett för lite för att kunna göra en mer nyanserad bedömning.

Hampus Gustafsson -
Han har bara spelat en tävlingsmatch för IFK under detta år och Gustafsson kan därför inte betygsättas. Matchen som han spelade var avslutningen mot IFK Göteborg där han kommer ut klumpigt vid ett friläge och står felpositionerad vid ett annat av målen. Gustafsson var utlånad under 1-2 månader till Åtvidaberg i division 1 och då blev det 12 insläppta mål på 6 matcher. Jag har inte sett något av målen och kan därför inte värdera Gustafssons ansvar men statistiken är inte smickrande. Av det jag sett från honom tidigare år så känns det som om han är en osäker målvakt som inte riktigt håller för spel med de ”stora pojkarna”. Att Värnamo valde att värva in Rasheed när Filip Eriksson lämnade i somras indikerar att Hellberg inte riktigt litar på Gustafsson som andraspade.


Backar:

Francis de Vries – 3
Det blev blott 11 allsvenska matcher för de Vries som under sommaren åkte på en korsbandsskada. Nyzeeländaren har många strängar på sin lyra med bl.a. styrka, snabbhet och en bra inläggsfot. Han är också snabbtänkt vilket gör att han kan se potentiella luckor i motståndarnas försvar samt förutse potentiella faror. I min mening finns det en högre nivå hos honom och anledningen till att det inte blir något högre betyg är för att han spelade för lite och inte fick chansen att bevisa mer.

Robin Tihi – 3
Tihi, som är inlånad från AIK, har en stabil säsong bakom sig. Han är snabb, teknisk och bra på att läsa spelet. Spelet i luftrummet skulle han dock kunna utveckla och under året sker det emellanåt enkla misstag med dåliga touch, missbedömningar och passiv pressing. Det är dock en spelare med en hög potential och som kan komma väldigt långt. Det ska bli intressant att se ifall Värnamo kommer kunna behålla honom eller ifall AIK tar tillbaka honom.

Netinho – 2
Hans naturliga position är högerback och det är i huvudsak där som han spelat under året. Utöver detta har det också blivit spel på mittfältet och på ytterplatsen vilket indikerar att det är en flexibel spelare. Netinho bidrar mycket med snabbhet och många löpmeter. Försvarsmässigt är han dock svajig med tanke på att han många gånger tar löpningar uppåt vilket öppnar upp ytor bakår. Vidare så är han också medioker när han hamnar i en-mot-en-dueller vilket ofta sker för en ytterback. Spelförståelsen kan också utvecklas och även inläggen.

Victor Larsson – 2
Larsson är kanske den spelare som fått mest kritik från min sida men han verkar vara omtyckt från Hellberg med tanke på att han fått speltid i 27 av 30 seriematcher. Spelaren är mittback men har primärt spelat ytterback vilket missgynnat honom. Han passar helt enkelt sämre på den positionen. Det som gör honom godkänd är att han är rörlig och har en väldigt bra teknik samt fina passningsfötter. Det sistnämnda gör att han är väldigt användbar i Värnamos speluppbyggnad eftersom det i hög grad centraliseras runt korta passningar längs marken. Bristerna är dock att han är relativt svag och trots snabbhet så har han dålig koordination vilket leder till att han blir lättpasserad av en stark och tekniskt skicklig ytter. Ibland har han också svårt att förutse potentiella faror vilket lett till att han hamnar steget efter när motståndarna slår farliga djupledsbollar.

Freddy Winsth – 2
Det har inte varit en ideal säsong för Winsth som spelat 19 matcher och hans frånvaro beror på skador. Just skador är troligen något som bidragit till att Winsth inte riktigt lyckats komma i form vilket synts på planen. Kaptenen är bra offensivt och tar ofta löpningar framåt vilket öppnar upp spelalternativ för medspelare samt har levererat en del bra inspel. Försvarsmässigt har det pendlat mellan godkända prestationer men också en del bottenapp. Emellanåt rör han sig bra och vinner merparten av duellerna men emellanåt har han blivit totalt uppsnurrad. Det har således varit väldigt ojämnt från Freddys sida men det har ändå funnits en godkänd nivå.

Victor Eriksson – 3
Eriksson är en av de spelarna som utvecklat mest under säsongen och växt in i rollen som allsvensk mittback. Han går in stentufft i dueller, är bra i luftrummet och även bra på att läsa spelet och således förutse potentiella faror. Erikssons brister är snabbhet och även tekniken kan utvecklas. Eriksson är tillsammans med Antonsson den ende som spelat samtliga minuter vilket indikerar att han haft förtroende från tränarstaben. En noterbar sak kring försvaret är att det ibland varit rörigt inne i straffområdet där spelarna antingen hamnar för långt ifrån varandra, missar markeringar eller missuppfattar varandra. Detta kan inte endast Eriksson klandras för men det är värt att nämna. Även om Eriksson har en bra säsong och dessutom spelat alla matcher så är det felaktigt att påstå att han varit en ”försvarsgeneral” som stabiliserar backlinjen och sprider ett lugnt. Det nämnda hade han behövt för att klättra på betyg-stegen.

Albin Lohikangas – 1:
Lohikangas värvades från Gefle i somras för att ersätta långtidsskadade de Vries. Trots att det varit många skador på ytterbackspositionerna så har Lohikangas fått ägna sig åt mycket bänknötande och i stället har mittbackar placerats på kantplatserna. För Lohis del har det blivit 9 matcher varav 5 starter. Lohikangas har svårt att spela försvar mot snabba yttrar, förlorar många dueller och tappar markeringar. Lohikangas är en mer modern ytterback som ofta brukar delta i anfallsspelet och han levererade många assist i Gefle. I Värnamo har det inte blivit några poäng och trots många kliv framåt så har han svårt att skapa något konkret. Samspelet med medspelarna och beslutsfattandet i de avgörande lägena är inte tillräckligt bra. Jag kan därför inte annat än att underkänna Lohikangas. Betyget innebär dock inte nödvändigtvis att fortsatt spel i Allsvenskan är omöjligt eftersom alla är utvecklingsbara. Med en ordentlig försäsong och mycket förtroende så kanske Lohikangas kan bli mer samspelt med laget och växa in i det. Det var Hellberg som tog in honom till IFK och detta borde rimligen indikera att han tror på honom.

Bernardo Vilar – 2
Vilar värvades till Värnamo i somras efter ett år i IFK Göteborg. Förhoppningarna var ganska höga med tanke på att Vilar var en gigant under sin första sejour i Värnamo men comebacken har varit en besvikelse. Vilar besitter en grundkvalitet och är bra i dueller, har fina fötter och ganska bra på att nicka bort bollar. Det har dock blivit många enkla misstag där han dragit på sig onödiga frisparkar, avvärjt offsidefällor eller tappat boll i farliga situationer.

Felix Wennergrund - 1
Wennergrund har fått speltid i sju tävlingsmatcher varav tre från start. När han väl spelat så har nivån varit låg och det som visats upp håller inte allsvensk klass. Han har svårt att hänga med i tempot, slår många felpass, förlorar dueller och har svårt att skapa något konkret. En noterbar detalj är att Wennergrund är vänsterback men han har i huvudsak fått spela som vänsterytter vilket försvårat för honom. Troligen hade insatserna varit bättre ifall han fått spela på sin primära position i stället.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-11-10 22:56:21
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo