Lagbanner
Spelarbetyg 2023: Mittfältare och anfallare.

Spelarbetyg 2023: Mittfältare och anfallare.

Innemittfältare, yttrar och anfallare betygsätts i artikeln. Det är två spelare som får det högsta betyget.

En lång säsong är över och innemittfältare, yttrar samt anfallare ska bedömas och betygsättas. I en tidigare artikel så har samma sak gjorts fast med de defensiva spelarna. Skalan 1-5 används och i min föregående artikel finns betygskriterier samt annan relevant information för den som är intresserad.

Länk till den artikeln är: https://www.svenskafans.com/fotboll/varnamo/spelarbetyg-2023-malvakter-och-forsvarare--663825

Mittfältare:

Hampus Näsström – 2:
Näsström har fått flitigt med speltid under året med 17 starter och 10 inhopp. Han har en fysik som gör honom användbar i och med att han täpper till stora ytor samt vinner många närkamper. Det är också en rörlig spelare som tagit en och annan konstruktiv djupledslöpning. Med sina två meter är han givetvis en hyfsad huvudspelare, men paradoxalt nog upplever jag att detta är något som han skulle kunna utveckla. Han har exempelvis knappt nickat på en offensiv hörna och jag har dessutom sett honom förlora några nickdueller. Han är ”okej” när det kommer till passningsspel och teknik men kan få problem när tempot höjs och det blir trångt på mitten.

Oscar Johansson – 5
Mittfältaren har en hög högstanivå och är en komplett spelare. Han är stark i dueller, springer fort, är rörlig och väldigt bra på små ytor där han är en redig tekniker. Det finns också en fin frisparksfot samt en imponerande spelförståelse, Oscar har nämligen alltid en tanke bakom sina aktioner på planen. På poängkontot så har han bidragit med fem mål och nio assist vilket nästan är en poäng varannan match. Det är kanske seriens mest underskattade lirare. Det skulle inte förvåna mig om han säljs till ett guldvinnande lag inför nästa säsong, han har nämligen den kvalitén. En person likt mig, som vill problematisera och diskutera, har funderat kring om Johansson har någon svaghet. Det skulle väl möjligen vara att man ibland sett några missade uppspel, men det är knappast något som kan frånta honom ”femman”.

Wenderson – 3
Brassen har höjt sig under året och fått en position som passar honom som handen i handsken. Positionen som åsyftas är rollen som balansspelare på det defensiva mittfältet. Han är nämligen en stark duellspelare, bra på att läsa spelet samt förutse faror vilket gör att han kan hjälpa backarna med sina snabba löpningar bakåt i banan. Wenderson är en viktig förklaring bakom varför Värnamo släppt in så pass få baljor. Han är dessutom en hyfsad passningsspelare men mittfältaren är dessvärre ojämn ur den aspekten, vi har nämligen sett honom göra en del enkla slarvpass. En annan begräsning är spelförståelsen på den sista tredjedelen, emellanåt tar han nämligen naiva och förhastade beslut. Det var den främsta orsaken bakom varför han inte passade som ytter. Wenderson är inte heller en vidare avslutare.

Simon Thern – 3:
Thern kom, ganska överraskande, till Värnamo inför årets säsong. Det finns en hög fotbollskompetens hos den erfarne spelaren men samtidigt har han också dragits med en del skador samt varit ojämn. Han är trygg med fötterna och därmed användbar när det kommer till kortpassningsspel. Simon är också rörlig och tar ofta nyttiga djupledslöpningar som öppnar upp spelalternativ för medspelarna. Mittfältaren är ganska rak i sitt spel och försöker ofta gå framåt och slå målgivande passningar, ibland lyckas det och ibland inte. Det har blivit en balja och fem assists för Thern på 23 matcher vilket är ”helt okej”. En begräsning för Thern är dock att han ibland har en tendens att falla ur matcherna och vara osynlig. Han har ofta placerats av Hellberg på en ytterposition och kanske är det inte riktigt idealt för Simon som egentligen är central mittfältare. Mittfältaren har också haft det kämpigt i duellspelet i flera av matcherna.

Frank Junior Adjei
Adjei har fått spela 318 minuter, fördelat på tre starter och sex inhopp. Det är ett för tunt bedömningsunderlag. Det är dock en intressant spelare för framtiden som har fin teknik, bra passningsfötter och är löpvillig. Han fick faktiskt en hel del beröm när han spelade mot Djurgården, bland annat för sin frenesi. Ghananen är dock lite småslarvig och man har sett en del enkla misstag i form av exempelvis felpass. Adjei ser ut att ha en bra fysik men han har haft det kämpigt i närkamperna vilket i och för sig inte är ovanligt för nyblivna seniorspelare. Som nyss skrivet så är Frank löpvillig men ibland har jag uppfattat det som om han springer mest för ”springandet skull” och inte har någon tanke med sina löpningar, det gör att han riskerar att hamna fel positionsmässigt.

Kenan Bilalovic:
För Bilalovic gäller samma som för Adjei, han har lirat för lite för att kunna bedömas. Det har endast blivit speltid i nio matcher (tre starter), totalt 193 minuter. Det finns en bra bollkontroll och ett fint driv framåt, men han har också uppvisat svårigheter med tempo, fysik och beslutsfattande.

Charlie Vindehall:
Vindehall har en riktig ”skit-säsong” i ryggen och har dessutom lämnat Värnamos organisationen efter fyra säsonger. Det blev en start och fem inhopp för Charlie som spelade 102 minuter i Allsvenskan 2023.

William Kenndal:
Kenndal har förpassats till frysboxen och under året så har det varit tydligt att han inte ingått i Hellbergs planer. Endast tolv ynka minuter har han fått lira.


Yttrar och anfallare:

Albion Ademi – 2
Ademi kom, som inlånad spelare, från Djurgården och det är en lirare som visat att det finns potential. Han har fått spela mycket, totalt har det nämligen blivit 23 starter och fyra inhopp. Det är positivt att han är löpvillig och söker en ny yta när han slagit en passning. Dessutom besitter han både fart och teknik samt utmanar ständigt motståndarnas ytterbackar. Även om det är en offensiv lirare så är han lojal i det defensiva och slarvar alltså inte ur den aspekten. Han kan särskilt få eloge för hemmamatchen mot Elfsborg där han var ”man of the match” när ligatvåan besegrades. Trots flera fina ord så blir det ändå ”bara” ett godkänt betyg för albanen. Han är helt enkelt alltför icke-produktiv trots att det finns en god vilja, ett tecken på det är att det enbart blivit 3+3 på poängkontot vilket inte är så värst mycket. Han har svårt att ”göra sin gubbe” utan hamnar ofta på utsidan och därmed i en dålig vinkel. Det är också en halvdan avslutare och hans inlägg håller väl ingen superklass heller. Även spelförståelsen på den sista tredjedelen är något som han måste utveckla för att nå nästa nivå.

Ajdin Zeljkovic – 2
Anfallaren var uppsnackad inför säsongen och betraktades som en potentiell skytteligavinnare. Med facit i hand blev dock säsongen, om man tar hänsyn till förväntningarna, en flopp och det dröjde fram tills den 18:e omgången innan den första baljan kom. Förvisso ska det sägas att Ajdin gjorde sju mål under den andra halvan av säsongen, därmed fick han en mini-revansch efter den dåliga våren men det är ändå inte tillräckligt för att strössla med beröm. Hans största svaghet är att han varit alltför ineffektiv och bränt många fina målchanser. Det blir ett stort handikapp när ett lags tilltänkta målspruta inte presterar och Zeljkovic är dessvärre en orsak bakom varför Värnamos vår blev som den blev. Andra utvecklingsområden är att han är ganska svag i kroppen, har en dålig första-touch och inte heller är särskilt bra på huvudet. Även spelförståelsen och timingen är något som han skulle kunna utveckla. Det som ändå ger honom en tvåa är att det trotsallt blivit sju mål och han har också haft förmågan att ta sig till flera bra lägen. Vidare har Zeljkovic ett fint tillslag och det är en spelare som gärna kombinerar med medspelarna i form av bland annat väggspel.

Gustav Engvall – 5
Engvall värvades i vintras och har minst sagt kommit till sin rätt på Finnvedsvallen. Förvisso började det lite segt under våren men därefter har han verkligen steppat upp och varit en nyckelspelare för IFK. Det har blivit elva mål och fyra assist på 26 matcher (22 starter). Femton poäng är en hög siffra för en spelare med Engvalls egenskaper, hans primära styrka är nämligen inte poängproduktionen. Engvall har dessutom imponerat med sin kraftfullhet, han är nämligen stark och även snabb trots sin storlek. Det finns också en teknisk förmåga där han imponerat med sina dribblingar och tempoväxlingar vilket skapat oro bland de allsvenska försvararna. Ett tecken på att Engvall varit bra är att han nominerades till årets anfallare i Allsvenskan. Det är högst tveksamt om Gustav blir kvar i Småland, trots att han har två år kvar på kontraktet. Det är alltid på sin plats att försöka påtala någon begränsning eller ett förbättringsområde. Visst, det finns inga ”superspelare” i Allsvenskan, men det känns verkligen som om Engvall fått ut sitt fulla register hos Värnamo. En svaghet är väl kanske att han ibland känts osynlig men det har primärt berott på att mittfältet blivit tillbakapressat vilket gjort att han fått få bollar att jobba med.

Marco Bustos – 2
Kanadensaren kom till laget någon vecka efter årsskiftet och det sas att han skulle ta Allsvenskan med storm. Så blev det inte och med facit i hand skulle man kanske kunna kategorisera Bustos som en flopp, särskilt om man tar hänsyn till övergångssumman och de löpande lönekostnaderna. Samtidigt vill jag inte alltför hård mot honom, när han väl spelat så har han inte varit överdrivet ”dålig”. Bustos har fått starta sju matcher och gjort elva inhopp, det har resulterat i tre mål och en framspelning. Emellanåt så har man sett att han är smidig på planen men snabba rörelser och trygg dribbling. Det är dessutom en bra avslutare som löper i högt tempo. Det går dock inte att blunda för att han inte varit ordinarie vilket indikerar att det finns brister. Hans främsta problem är nog att han är alltför ”blek” där han sällan gör något extraordinärt likt slår en farlig passning som leder till målchans eller gör en dribbling som öppnar upp en yta.  Det har i stället blivit alltför många enkla passningar i sidled och det var inte det han värvades för. Han har också varit dålig på att kombinera med medspelarna och involvera sig i spelet. Även duellspelet är något som kan utvecklas.

Edvin Becirovic:
Becirovic, som numera tillhör GAIS, går inte att betygsätta eftersom det endast blivit 180 minuters speltid under året. Det ska dock bli spännande att se hur det kommer att gå för honom hos den allsvenska nykomlingen. Under åren i Värnamo har han visat att han är bra i pressingen, bolltrygg och även en effektiv avslutare.

Carl Johansson
Calle har endast gjort tre inhopp i Allsvenskan och dessutom dragits med skadekänningar under hösten. Det är i stället nästa år som Johansson får sikta in sig på. En positiv notering är att Calle gjorde en bra insats i cupen mot Berga. Det är förvisso ett lag som till vardags huserar i division två men en bra prestation är alltid en bra prestation.

Johnbosco Kalu
Det har bara blivit ett inhopp för Kalu, det kommer dessutom på tillägg.

Jesper Dickman
Dickman redovisas eftersom han har spelat allsvenska minuter för Värnamo under 2023. Det blev dock bara en kvart fördelad på tre matcher, vilket gör att han inte går att bedöma. Lite extrainformation är att för tillfället spelar Jesper för Trelleborg FF. Under hösten gjorde han en start och tio inhopp för skåningarna men inga poäng producerades.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-11-26 11:24:13
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo