Lagbanner
Stor besvikelse i hemmapremiären

Stor besvikelse i hemmapremiären

BP tog tredje raka segern när de besegrade IFK Värnamo på Finnvedsvallen.

Efter många om och men så var allsvensk fotboll slutligen tillbaka på Finnvedsvallen. Gräsplanen höll knappast internationell toppklass men ansågs ändå vara spelduglig enligt fotbollsförbundets kontrollanter.

Det var två lag, som inlett med dubbla segrar och tre förluster, som skulle drabba samman. Det ena var IFK Värnamo som haft en ”ok” start på säsongen men inte mer än så, offensiven var något som oroade. Motståndarna BP startade med tre raka förluster men lyckades bryta den negativa trenden och kom till mötet med två segrar i ryggen.

Hellberg valde att starta med följande:

Rasheed
Netinho – Eriksson – Vilar – Grozdanic
Johansson – Vindehall – Wenderson
Engvall – Zeljkovic – Becirovic

Tränaren gör fyra förändringar och flera ommöbleringar. Inför matchen sa Hellberg att det är en väldigt jämn och bred trupp, kanske är därmed förändringarna tecken på rotation med tanke på att det är en midweek-omgång.

Därutöver så upplevs elvan som mer offensiv än tidigare. Netinho startar som vänsterback och i senaste matchen var Larsson på den positionen. Troligen ville Hellberg ha Netinhos offensiva löpningar på kanten som öppnar upp alternativ. Samma kan sägas om Vindehall i stället för den mer defensivt orienterade Näsström på mittfältet. Båda spelarna är förvisso starka defensivt men Vindehall är mer benägen att gå framåt med bollen. På kanterna fanns löpvilliga Becirovic och Engvall som också väntas kunna bryta ner BP:s försvarslinjer genom hög rörlighet.

Brommapojkarna:
Laget som huserar på Grimsta har de senaste åren varit en riktig jojo-klubb. Sedan 2006 har man aldrig spelat i samma division under tre raka säsonger. Mellan 2016-2018 tog man steget från division 1 till Allsvenskan och samma bedrift upprepades mellan 2021-2023. Något som också Värnamo lyckats med och som indikerar att skillnaden mellan Superettan och division 1 inte är så stor som vissa tror.

Inför denna säsong så har man varit nederlagstippade av de flesta. Trots en del nyförvärv har diverse experter beskrivit truppen som alltför tunn och därutöver sparkades tränaren Christer Mattiasson. Mattiasson vann alltså två raka serier med klubben men fick ändå sparken från ledningen.

In kom i stället Olof Mellberg som coachar tillsammans med Andreas Engelmark. Mellberg vann Superettan 2017 med Brommapojkarna och beskrevs som en tränare som fick in en vinnarkultur i klubben. Därefter tränade han Helsingborg och åkte ur Allsvenskan 2020 fastän han förfogade över en relativt bra trupp. Den förre landslagskaptenen har relativt lite tränarerfarenhet och det är därmed osäkert om han håller för Allsvenskan.

Hans kollega, Andreas Engelmark, har även han lite erfarenhet på seniornivå. Faktum är att detta är hans första säsong som huvudtränare men han har jobbat i BP tidigare och känner därmed truppen flera i truppen sedan innan.

Klubbens värvningsstrategi inför i år skiljer sig i jämförelse med tidigare. Tidigare har klubben satsat mycket på egenproducerade unga spelare som saknat rutin medan man i år köpt mer rutinerade namn. I stället har flera av klubbens talanger försvunnit, den mest omtalade var Lucas Bergvall som gick till Djurgården.

Därutöver så har man också sålt flera av spelarna som var bärande under året i Superettan. Jag tänker främst på mittbacken Frej, målvakten Olsson och vänsterbacken Krusnell vilket är tre spelare som stärkte lagets defensiv.

En del nya spelare har värvats in för att kompensera bortfallen. På förhand var Oscar Linnér en av värvningarna med högst potential med tanke på att han är relativt ung och dessutom har ett allsvenskt guld med sig i bagaget. Även mittbacken André Calisir väntas bli viktig. Det är en spelare med erfarenhet från både Allsvenskan och den danska högstaligan samt landslagsfotboll för Armenien. Förhoppningen är att han ska kunna vara en ledare i backlinjen som kan styra och ställa.

Tävlingssäsongen inleddes uselt och i cupen blev det tre raka förluster i en grupp med Djurgården, Örebro SK och Landskrona BOIS. Defensiven var den tydligaste svagheten. Även Allsvenskan inleddes med tre förluster, det var en platt match mot Djurgården, en kämpainsats mot Malmö och därefter en storförlust mot Elfsborg. Det blev dock ingen panik utan efter två försvarsmässigt stabila insatser där man var effektiva framåt så blev det sex poäng mot Mjällby och Halmstad.

Förvisso dominerade inte laget i någon av dessa två vinstmatcher men man var just effektiva framåt och arbetade hårt som ett kollektiv i defensiven. Det är just det som lär behövas om man ska kunna hålla sig kvar med tanke på att offensiva individualister saknas.

Mot Värnamo ställde man upp med följande:

Sidklev
Jensen – Sögaard – Abrahamsson – Callisir
Pettersson – Fritzon – Holm – Woker
Vasic – Sandberg.Gustavsson

Två spelare som utmärkt i sig i inledningen är målvakten Sidklev och yttern Oscar Pettersson. Sidklev är född 2005 och fick chansen i samband med att Linnér skadades och gjorde det med bravur. En väldigt stor talang med enorm potential. Pettersson gjorde 15 mål i Superettan under fjolåret och har inlett den allsvenska säsongen med två baljor. Det är en bra avslutare som också kan leverera giftiga inspel.

Första halvlek:
Den första halvan av matchen är ganska chansfattig och de mesta som skapas är på bortalagets planhalva. I stället för chanser så är det mycket närkamper på mitten och det hela påminner om ett ställningskrig.

Den första farligheten sker i den andra minuten och det är Johansson som driver bollen för att därefter leverera ett inspel mot straffområdet. Inspelet går mot Becirovic som dessvärre är steget efter och därför inte hinner styra in den.

I dem 10:e minuten står Sögaard med bollen samtidigt som Becirovic pressar honom och ger honom en tuff närkamp så att han tappar bollen vilket ger Becirovic ett friläge. Målvakten Sidklev är snabbt och lyckas dock rädda Becirovics skott. Ett dåligt avslut från Edvin med tanke på att bollen gick rakt på Sidklev.

Det dröjer fram till den 27:e minuten innan nästa skott kommer och det är en snabb omställning som inleds med en crossboll från Grozdanic. Bollen känns som en chansning och jag tror inte Grozdanics ambition är att skapa en målchans utan snarare att rensa. Bollen går långt ner på Brommapojkarnas planhalva och snabbe Becirovic hinner fånga upp den i närheten av hörnflaggan. Han slår därefter en sidledspassning som kommer till Vindehall som tar emot bollen i löpsteget och skjuter men den styrs utanför.

Precis innan halvtidsvilan så kommer ytterligare några chanser för Värnamo. I den 44:e minuten så skapas ännu en omställning och det börjar med en rensning från Vilar. Många Värnamo-spelare flyttar upp medan det är ganska få rödsvarta spelare där bak och det slutar med ett skott från Johansson som tvingar Sidklev till en räddning.

På tillägg så levererar Netinho ett inlägg som kommer perfekt till Engvall. Ölänningen tar emot bollen och vrider sig ett kvartsvarv samt skjuter men Sidklev visar prov på en hög reaktionsförmåga och lyckas rädda. Skottet är inuti målzonen och det måste utnyttjas bättre i en jämn match som denna. Innan halvtidsvilan har också Netinho ett långskott som går högt över men det är ofarligt.

Andra halvlek:
Efter en halvlek som bestod av få chanser men mycket närkamper och slarv så är det faktiskt BP som har den andra halvlekens första möjligheter. I den 47:e minuten försöker Sandberg-Magnusson styra in ett inspel men han är hårt uppvaktad av Netinho och styrningen går utanför. Därefter har också Sögaard ett avslut som blockeras.

I den 56:e minuten slår Netinho en bra höjdboll mot Vindehall som tar emot den elegant och därefter tar sig in i straffområdet. Han slår en sidledspassning som Engvall hoppar över och det ger därmed Zeljkovic en väldigt bra möjlighet men anfallaren får en felträff och bollen går utanför. Till hans försvar så kan det nämnas att han pressas av Jensen men utförandet är ändå inte något som håller allsvensk klass. Förmodligen är det den dåliga mottagningen som är problemet, det gör att han får bollen långt ifrån sig och därmed bli stressad när han känner av närkampen från Jensen.

Med timmen spelad så gör Hellberg tre byten där Ademi, Larsson och Thern går in i stället för Vindehall, Becirovic och Zeljkovic. Förmodligen ville han få fart på offensiven med pigga ben men bytet fick relativt liten påverkan.

I stället sker en händelse i den 66:e minuten som skulle få en stor påverkan på utgången av matchen. BP:s Woker ramlar i samband med en duell med Netinho och brasilianaren försöker därefter springa över honom. Det leder till att Woker får en del av Netinhos sko på sitt huvud och resulterar i utvisning för Netinho och att Woker bärs ur på bår.

Det är därmed tio mot elva och inledningsvis är matchen sig lik där BP skapar få chanser. Det känns nästan som om gästerna från Stockholm är nöjda med en poäng och därför ville spela av matchen. Men när en kvart återstod så tryckte BP gasen i botten, man skickade upp fler spelare samtidigt som IFK blev tillbakapressade.

I den 75:e minuten hamnar Kroon ensam mot Larsson efter en crossboll. Den förstnämnde tar sig enkelt förbi Larsson och slår ett inlägg mot en helt omarkerad Cosic som nickar. Rasheed är dock med på noterna och räddar men släpper en retur som Cosic hugger på men inte lyckas förvalta. Kritik kan riktas mot Eriksson som ger Cosic mycket utrymme.

I anfallet därefter visar Johansson prov på individuell briljans när han på egen hand tar sig förbi tre BP-spelare som försöker stoppa honom. Spelaren levererar ett inspel men ingen är inne i straffområdet och hugger. Några minuten innan det hade samma spelare också bränt en frispark som gått över mål.

I takt med att BP började gå framåt mer så öppnades också ytor bakåt men dessa lyckades inte Värnamo utnyttja. En sekvens som jag tänker på uppstod i den 81:a minuten när Wenderson fick bollen på egen planhalva samtidigt som Ademi påbörjade en löpning. Om Wenderson slagit en bra passning så hade Ademi kunnat komma fri eftersom BP:s backar var stod högt upp och var långt ifrån varandra. Passningen från brassen blir dock dålig och går rakt på en rödsvart spelare.

I den 84:e minuten testar Lidsholm med ett skott från distans men det räddas stabilt av Rasheed. Fem minuter därefter skulle dock BP få betalt för sin press. Det börjar med att en höjdboll blir slagen mot Fritzon som sprungit in i straffområdet. Fritzon hamnar i en dålig vinkel och har Vilar tät på sig. Spelaren väljer därför att chippa bollen mot Omorowa och Rasheed blir helt ställd samtidigt som Omorowa, som står mellan Larsson och Eriksson, nickar in 1-0.

Även om Eriksson och Larsson kan kritiseras för att de tappar markeringen på Omorowa så ska Fritzon berömmas för en snygg höjdboll som träffar målgöraren på pricken. Dock kan Rasheed få lite ris eftersom han totalt felbedömer situationen vilket gör att han står helt felplacerad när chippen kommer och därför varken kan rädda eller plocka bollen i luften.  

Efter målet så försöker Värnamo gå framåt och matchen pågår faktiskt i 97 minuter. Värnamo lyckas dock knappt skapa något och har svårt att få fram bollen mot BP:s straffområde. De mest konkreta man får till är att skott från Ademi i det absoluta slutskedet men det räddas av Sidklev. Lite tidigare hade Cosic nästan kontrat in ett mål men det gick utanför. Matchen slutar därmed 1-0 till Brommapojkarna.

Tankar efter matchen:
Resultatet är en stor besvikelse. Brommapojkarna på hemmaplan är en match som Värnamo bör kunna vinna och en förlust indikerar att det väntas bli en strid i botten och inte en lugnare mittensäsong.

IFK är det bättre laget under 70 minuter men därefter skiftade initiativet och Brommapojkarna är starkare på slutet. Den enklaste förklaringen bakom skiftet är Netinhos klumpiga utvisning. Detta var tredje gången som Värnamo hamnade i en tio-mot-elva-situation i en tävlingsmatch där Hellberg är tränare. De två tidigare gångerna var Kalmar FF hemma och IFK Göteborg hemma under 2022. I dessa matcher så har Värnamo blivit betydligt sämre sedan man fått en utvisning och Hellberg tycks därmed inte ha någon fungerande strategi för hur man ska hantera dessa sekvenser.

I likhet med tidigare matcher så är defensiven ganska bra. Under den första halvleken så hade Brommapojkarna inga avslut och samtliga inlägg nickades undan av Vilar och Eriksson. På slutet blir backlinjen mer pressad och man tvingas dessutom släppa in ett mål men det är ändå få konkreta chanser som produceras från BP. Man är därmed relativt bra inuti eget straffområde och det beror en del på hjälp från mittfältet.

Offensiven är dock fortsatt det stora problemet och en delförklaring är dålig plan men samtidigt har detta mönster synts tidigare. Speluppbyggnaden är långsam, det slarvas och kommunikationen är dålig mellan spelarna. Inför matchen hade Värnamo skapat flest hörnor av allsvenska lag, jag tror de låg på 46 hörnor och det ligger därmed på över 50 efter denna match. Utav dessa så har det inte blivit några mål och högst en handfull som känts farliga.

När omställningsmöjligheter dyker upp så blev det sällan något konkret utan antingen bidrog brist på fart eller någon felpass till att BP kunde avvärja faran. När man spelade mot ett samlat försvar så uppvisas få snabba passningskombinationer eller bra löpningar vilket gjorde att Brommapojkarna kunde försvara sig. När väl chanser skapas så saknas skärpan och diverse inlägg och inspel höll sällan god kvalitet. Försöket att sätta press på slutet misslyckades också.

Det är svårt att hitta en enskild syndabock eftersom alla offensiva spelare gör mediokra insatser. Jag vill dock nämna Vindehall, som fick starta sin första match för i år. Han tog en del bra löpningar framåt men flera gånger visade han upp problem kopplat till en dålig blick. Han hinner inte uppfatta öppningar i Brommapojkarnas försvar och därmed uteblir nyckelpassningar som kan leda till målchanser. Liknande mönster syntes också när Värnamo spelade i Superettan. Även Wenderson hade samma problem och spelaren visade att han primärt är en löpvillig box-to-box-mittfältare som är bra i kortpassningsspelet men inte någon offensiv ”tia” som levererar poäng.

Något som kan bekräftas är att Värnamo har haft svårt att få träff på sina nyförvärv. Undantaget är Grozdanic som är stabil där bak. Utöver honom så har Thern, Ademi och Bustos haft skadeproblem och därför inte varit tillgängliga för spel i många av matcherna. Engvall har förvisso varit frisk men hans insatser har varit krampaktiga.

Nästa match är hemma mot Varberg som är sist i Allsvenskan med noll vinster, fyra kryss och två förluster. I senaste omgången förlorade de med 6-0 mot Malmö FF och lär vara taggade till tårna mot Värnamo. Vid en vinst skulle de klättra förbi IFK i tabellen och troligen vara på säker mark.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-05-07 12:26:04
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo