Lagbanner
Tankar kring försäsongen.
Thern blir viktig i år.

Tankar kring försäsongen.

Värnamo fick med sig två vinster och ett kryss på de tre avslutande försäsongsmatcherna. Försäsongen har i sin helhet både bestått av bra och dåliga prestationer.

Försäsongen har nått sitt slut och snart börjar den efterlängtade Allsvenskan. I denna artikel kommer mars-månads tre träningsmatcher att summeras och på slutet följer personliga reflektioner kring hur undertecknad ser på försäsongens insatser.

IFK Värnamo – IFK Värnamo U19: 9-0 (3-0)
Den första matchen var mot Värnamos egna U19-lag och som resultatet antyder så vann A-laget utan några direkta bekymmer. Mravac ställde upp med följande:

Mikhail
Winsth – Kotto – Rapp – Lohikangas
Kenndal – Adjei – Bustos – Alsalkhadi
Zeljkovic – Bilalovic

Elvan kan betraktas som reservbetonad med tanke på att bl.a. Larsson, Thern, Wenderson och Engvall saknades vilket är spelare som väntas vara ordinarie.

Trots det så blev det en tämligen enkel seger, det är svårt att beskriva ett 9-0-resultat som något annat. I helhet kontrollerar A-laget matchen väl och man är bättre när det kommer till fysik, tempo och teknisk skicklighet. Det radades upp chans på chans och det blev alltså en hel del baljor också.

Det kan sägas att juniorerna hade några bra anfall och man tvingade Mikhail till en fin parad i den första halvleken. Kanske blev också resultatet överdrivet stort, på slutet var det nog en känsla av bristande motivation som tog över och det kan resultera i onödigt insläppta mål.

Målskyttar för Värnamo var Alsalkhadi (2 mål), Kenndal, Adjei, Lohikangas, Johansson (3 mål) och Engvall. En person som fick beröm efter matchen var Alsalkhadi som var hal som en ål med sina dribblingsförsök och direkta spel.

Så här i efterhand så kan det dock diskuteras hur mycket av en värdemätare detta egentligen var. Det är en betydande skillnad mellan junior- och seniorfotboll, och det är denna drabbning en indikation på. Det jag menar är alltså: att Alsalkhadi dominerade mot U19-laget, betyder inte nödvändigtvis att han kommer kunna hävda sig på allsvenskt gräs.

IFK Norrköping – IFK Värnamo: 1-1 (1-1)
Den andra träningsmatchen var mot IFK Norrköping och mötet spelades i just Norrköping. Värnamo ställde upp med:

Andersson
Winsth – Rapp – Kotto – Larsson
Johansson – Wenderson – Thern – Bilalovic
Bustos - Zeljkovic

Det mest anmärkningsvärda med elvan är att Larsson sattes som vänsterback, vilket i sin tur berodde på att Bergh och Lohikangas saknades. Deras frånvaro var ett resultat av lindrigare skadebekymmer.

Värnamo får en tuff start och åker på ett baklängesmål redan i den fjärde minuten efter onödiga bolltapp på halvplan. Man lyckades dock revanschera sig i den elfte minuten. Zeljkovic tar hand om en frispark och Norrköpings målvakt släpper en slarvig retur som Johansson tar vara på.

Under den resterande delen av halvleken så spelar Värnamo ganska bra och man tar sig till flera farliga lägen. Anfallsspelet är varierat och tempot är högt vilket gör det svårt för Norrköpings defensiv. Den bästa målchansen, utöver målet, har Engvall men han prickar dessvärre ribban.

I den andra halvleken så är det östgötarna som tar initiativet och Värnamo blir tillbakapressade. Dessvärre slarvas det också en hel del från IFK:s sida och Andersson tvingas till en och annan fin räddning. Trots att Norrköping är bättre på slutet så lyckas Värnamo rida ut stormen och matchen slutar 1-1.

Summa summarun så kan man säga att Värnamo gör en ”okej” insats, 1-1 mot ett förväntat allsvenskt mittenlag är inte fy skam. Den första halvleken höll dessutom en hög nivå med flera skapade målchanser och fina kombinationer från de offensiva spelarna. I backlinjen kan Rapp få en guldstjärna med sin fina bollbehandling och sitt driv. Utifrån den aspekten så är han bättre än Eriksson.

Dessvärre är den andra halvleken ganska mycket sämre och skillnaden mellan halvlekarna indikerar ojämnhet. Förvisso ser Bustos tidvis bra ut men han är slarvig på den sista tredjedelen och har svårt att ta rätt beslut i de avgörande lägena. Kanadensaren är knappast given i startelvan och desamma kan sägas om Bilalovic som har problem med fysiken och tempot.

IFK Värnamo – Utsikten: 2-1 (1-1)
Den senaste drabbningen spelades i Gislaved, som ligger ungefär 40 km från Värnamo. IFK ställde upp med:

Andersson
Larsson – Kotto – Hasic - Lohikangas
Johansson – Wenderson – Näsström - Thern
Zeljkovic – Bilalovic

Utsikten stod för motståndet, de huserar i Superettan till vardags. Trots att laget gjorde en relativt bra fjolårssäsong så finns det en del skeptiska röster som hävdar att laget spelar en primitiv fotboll och hade mycket flax under våren 2023. Denna skara fick rejält med vatten på sin kvarn efter Utsiktens höst samt playoff-debaclet mot Brommapojkarna.

De Superettan-tippningar som undertecknat tagit del av placerar Utsikten på den nedre halvan och vissa tror till och med att göteborgarna åker ut. Det är dock svårt att ta Superettan-tippningar på alltför stort allvar eftersom experternas kännedom om de olika lagen är alltför begränsad.

Matchen mellan Värnamo och Utsikten blev en jämn historia. IFK vann förvisso, men spelet var inte högklassigt. Utsikten lyckades bra med sin aggressiva och höga press. Flera av de vitklädda hade nämligen svårt att hantera den fysiska kampen och få chanser skapades.

I den första halvleken kommer 1-0 efter att Wenderson tagit bollen från en felvänd Utsikten-spelare. Strax innan halvtidspausen kommer dock 1-1 och det är efter ett missförstånd mellan mittbacken Kotto och målvakten Andersson.

Det är dock Värnamo som vinner och avgörandet kommer i den andra halvleken. Det börjar med ett bolltapp från Utsikten vilket resulterar i en omställning där Wenderson driver bollen framåt och skjuter in 2-1. Utöver det så är det få målchanser och båda lagens offensiva förmåga är uddlös. Det kan dock nämnas att Utsikten faktiskt är mer konkreta och ett oavgjort resultat hade inte varit orättvist.

Tankar om matcherna:
Om man summerar försäsongen i sin helhet så har det spelats nio matcher varav tre har varit i cupen. Det har blivit sex vinster, ett kryss och två förluster. Framåt har 20 mål gjorts, varav 9 gjordes mot U19-laget vilket gör att bilden delvis blir skev. Samtidigt har sex bollar blivit insläppta.

Det vore felaktigt att påstå att det defensiva har klaffat, för det har den inte. Värnamos försvarsspel har varit nämligen sämre än vad det var under hösten 2023. Det är samtidigt något som är förståeligt eftersom det skett spelarskiften. I höstas bestod den defensiva trion utav målvakten Rasheed och mittbackarna Grozdanic och Eriksson, ingen av dessa har varit tillgänglig den senaste månaden.

Det är därmed logiskt att det sker en del enkla misstag och missförstånd när spelarna håller på att lära känna varandra, och förhoppningsvis kommer försvararna växa ihop samt bli en stark enhet. Det ska bli intressant att se vilken nivå defensiven håller i år: Andersson, Kotto, Hasic och Rapp är samtliga oprövade namn på denna nivå.

Vidare så är det svårt att säga något generellt om mittfältet och om anfallsspelet. Det har helt enkelt varit blandade insatser i de olika matcherna. Exempelvis såg det fint ut mot Öster och i den första halvleken mot Norrköping, man skapade också en del lägen mot Halmstad BK. Samtidigt så var insatserna mot Utsikten, Örgryte och cupmatchen mot Helsingborg svaga ur offensiv synvinkel.

På mitten kommer Thern och Wenderson vara viktiga för speluppbyggnaden. Det är positivt att båda mittfältarna spelat bra under försäsongen. Vem som tar den tredje platsen på innermittfältet är mer osäkert, Adjei, Näsström, Bustos, Kenndal och även Bilalovic gör upp om positionen.

Längst fram är Engvall mer eller mindre given, antingen som ytter eller som centralanfallare. Även Gustav väntas inneha en nyckelroll och det faktum att han inte fått det att stämma under försäsongen är bekymmersamt. Kanske kommer han att ”tagga till” när han spelar inför en allsvensk publik.

Utöver honom så är Zeljkovic, Kalu, Johansson och Alsalkhadi med och tampas om en plats i offensiven, även Bustos skulle kunna placeras där. Av dessa fem så är det väl egentligen ingen som har en fantastisk försäsong i ryggen utan det har funnits både bra och dåliga insatser från samtliga.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-03-24 21:38:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo