Tappad ledning efter usel andra halvlek.

Djurgården vann med 2-1 på Finnvedsvallen.

I lördags vaknades det allsvensk fotboll på Finnvedsvallen där Värnamo skulle ställas mot Djurgårdens IF. Hemmalaget hoppades på att kunna bryta en dyster trend, i år har nämligen varje allsvensk vinst följts med en förlust.

De elva spelare som fick påbörja det uppdraget var:

Vaitsiakhovich
Larsson – Eriksson – Grozdanic - Lohikangas
Thern – Näsström - Wenderson
Ademi - Johansson - Engvall

Det är exakt samma elva som mot Degerfors och det kan uppfattas som logiskt, det sägs nämligen att man aldrig ändrar ett vinnande lag.

För blårändernas del startade:

Widell-Zetterström
Johansson – Löfgren – Danielsson - Andersson
Sabovic – Bergvall - Schüller
Asoro – Berg - Radetinac

Mittfältaren Hampus Finndell var avstängd och i stället för honom startade Besard Sabovic. Det stod mellan honom och kaptenen Magnus Eriksson och där valdes alltså Sabovic. Det kan framstå som lite besynnerligt vid första anblicken eftersom Eriksson varit en storspelare tidigare säsonger men i år har han varit medioker. Form är som bekant en färskvara och kanske har åren hunnit ifatt Eriksson.

Första halvlek:
I matchinledningen så blir Värnamo nedtryckta samtidigt som de pigga blåränderna kommer upp med många man. I den andra minuten slår Piotr Johansson ett bra inlägg och det är nära att trotjänaren Radetinac kan nicka in bollen men den är lite för hög.

I den sjunde minuten visar dock IFK prov på fint passningsspel när man passar sig igenom Djurgårdens press. Det slutar med att Thern tar emot bollen vid halvplan och avancerar framåt samt slår en passning som går mellan Löfgren och Danielsson. Anfallaren Engvall har samtidigt påbörjat en löpning och lyckas skära in från kanten, ta emot bollen, komma fri mot Widell-Zetterström och sedan placera in 1-0 kyligt.

I den 11:e minuten pressar Schüller en bollhållande tillika osäker Wenderson och bollen hamnar därför hos Sabovic. Mittfältaren tar något steg framåt och skjuter men Grozdanic blockerar ut skottet till en hörna. På hörnan försöker Piotr Johansson med en volley från distans men han får en felträff.

Därefter sjunker tempot och det är mycket spel längs mittcirkeln. Det är Djurgården som har mest boll men man har svårt att göra något av bollinnehavet och tempot i deras passningsspel är lågt. Förvisso lyckas Värnamo vinna bollen vid flera tillfällen men man har svårt att skapa etablerade anfall och således chanser.

På grund av få lägen så presenteras också halvchanser, en sådan kom i den 26:e minuten när en långboll blir slagen mot Asoro som kommer ensam mot Lohikangas. Asoro lyckas också ta sig förbi ytterbacken och är därmed i ett friläge men han blir avblåst av domare Lindgren eftersom han dragit sig förbi Lohi på ett oschyst sätt.

Minuten därefter så har Ademi en frispark från distans. Frisparken är ifrån kanten och Värnamo flyttar in flera spelare i straffområdet vilket gör att Widell-Zetterström förväntar sig ett inlägg. Ademi väljer dock att överraska honom och skjuter ett skott som går mot första-stolpen men det går utanför. Det var dock en smart tanke av Ademi och hade bollen varit på mål så hade målvakten fått svårt att hinna.

I den 35:e minuten så har gästerna en frispark som också är ifrån kanten, det är nästan nere vid hörnflaggan. Andersson skickar in bollen i straffområdet och den går mot Sabovic som står omarkerad på den bortre stolpen. Oturligt nog så studsar den på ett svårhanterligt sätt för Sabovic och den dåliga bollkontrollen gör att bollen studsar ut över kortlinjen. Slarvigt av Sabovic som borde hanterat situationen bättre.

Fem minuter senare slår Radetinac en bra crossboll in mot straffområdet där Piotr Johansson står. Johansson slår därefter en boll till Bergvall som testar med en halvvolley men bollen går över. Även om det är ett bra anfall av gästerna så kan hemmalaget få en dos kritik eftersom Bergvall blir helt omarkerad i straffområdet.

Innan halvtid så lyckas Wenderson bryta en felpass från Radetinac. Brasilianaren slår sedan en passning till Oscar Johansson som levererar ett inspel mot Engvall. Målskytten blir dock stoppad av Djurgårdsförsvaret.

I anfallet därefter så chippar Ademi in en boll mot Larsson och hemmaspelaren faller efter en duell mot Danielsson. Dessvärre för Värnamos del så väljer Lindgren att fria vilket dock var ett fullt rimligt beslut. Larsson ser nämligen ut att falla väldigt lätt och troligen sökte han straffen medvetet.

Andra halvlek:
Djurgården kommer ut hungrigt i den andra halvleken och redan i den 48:e minuten är man framme och pressar Näsström som tappar bollen. Det leder till att Berg får en möjlighet men hans skott går rakt på Vaitsiakhovich.

Under halvlekens inledande kvart så är det primärt spel på Värnamos planhalva. Förvisso skapar inte Djurgården några konkreta chanser förutom Bergs skott men Värnamo blir rejält nedtryckta och hemmalaget har svårt att passa tre gånger inom laget.

När timmen spelats så börjar också de konkreta chanserna att komma för hemmalaget. I den 61:a minuten så slår Berg en hörna och Löfgren nickar men det räddas lätt av Vaitsiakhovich. Minuten senare har blåränderna en ny hörna och den går utanför efter en styrning från Danielsson. Två minuter senare nickar Löfgren på ett inlägg men bollen går utanför.

En av få gånger som Värnamo hotade var i den 66:e minuten när Ademi dribblar sig förbi Andersson och därefter slår ett inspel. Inne i straffområdet finns både Engvall och Oscar Johansson men ingen av hemmaspelarna lyckas få en tå bollen.

I den 68:e minuten så har inhopparen Magnus Eriksson ett skott men det blockeras av en följsam Grozdanic.

Minuten därefter får Djurgården betalt för sin dominans och det börjar med en hörna. Andersson slår in bollen i straffområdet och förvisso lyckas Victor Eriksson nicka bort bollen men den går rakt till en fri Schüller. Den finske landsmannen testar med en volley och trots en mur av vitklädda spelare framför sig så går bollen in i mål.

Djurgården nöjer sig inte med ett 1-1-resultat utan fortsätter pressa Djurgården och gå för segern. I den 70:e minuten så har Fallenius ett distansskott som blockeras och Berg har ett nytt avslut två minuter senare efter en fin upprullning av Djurgården. Även Danielsson är framme och nickar på en hörna.

I den 76:e minuten får Fallenius bollen och trots att Grozdanic pressar honom så slår han ett inlägg som går rakt på Asoro som nickar. Nicken räddas av Vaitsiakhovich men returen går ut i straffområdet. Bollen är på väg mot Radetinac och en ivrig Larsson slänger sig för att försöka stoppa honom och i samband med det så blåses straff för Djurgården. Det är en regelrätt straff och på ett sätt kan Larssons agerande betraktas som klumpigt eftersom det är väldigt riskfyllt att slänga sig i eget straffområde. Samtidigt så hade troligen Radetinac placerat in ett ledningsmål om inte Larsson agerat och därmed hade inte försvararen något bättre val.

Straffen tar Oliver Berg hand om och trots att det är en pressad situation så gör han 2-1 för Djurgården.

Hellberg slänger in en del spelare och spelet förflyttas tidvis till Djurgårdens planhalva efter stockholmarnas mål. Det blir dock inga konkreta chanser och alla inlägg och inspel skyfflas bort från Djurgårdens försvar. Matchen slutar också 2-1 och Värnamo tvingas kliva av planen tomhänta.

Tankar efter matchen:
Det finns inte mycket att hänga i grannen efter denna match. Det är inte bara resultatet som är en besvikelse utan snarare prestationen som var väldigt blek. Spelarna kändes nämligen trötta och omotiverade.

Den första halvleken var förvisso ”okej”, man gör ett tidigt ledningsmål och därefter kontrollerar man ledningen utan att dominera. Värnamo skapar få konkreta chanser men även Djurgården brister ur den aspekten. En tolkning av det kan vara att Värnamos press biter på blåränderna samt att det egna passningsspelet fungerade relativt bra.

Samtidigt så gör Värnamo en del farliga bolltapp på defensiv planhalva och det kunde Djurgården utnyttjat bättre. Dessutom kom motståndarna till en del farliga skottlägen där man dock inte sköt vilket indikerar att Värnamos defensiv inte var stabil. Känslan är därmed att det i stor utsträckning var Djurgårdens oförmåga och inte Värnamos skicklighet som bidrog till att hemmalaget ledde med 1-0 efter 45 minuter.

Vad som sker i den andra halvleken är oklart. Förvisso gör Djurgården ett byte, där Fallenius kommer in med mycket energi, men det är knappast hela förklaringen bakom den ändrade matchbilden. Kanske var det så att Djurgårdens tränarduo höll ett rejält brandtal i paus som motiverade spelarna. Kanske var det värmen som tröttade ut IFK?

Hur som helst så tar Djurgården över matchen totalt och IFK är ständigt steget efter. Värnamo kan knappt få tag i bollen och förlorar samtliga dueller samt andrabollar. Det leder till att det blir massvis med försvarande för Värnamo vilket är energikrävande samtidigt som djurgårdarna bara kom närmre och närmre målet.

Bortalaget fick också betalt för sin press och vann slutligen med 2-1. Trots att Värnamo har mer än en kvart på sig att jaga en reducering så lyckas man inte ens få till ett skott på mål. Att Värnamo är kassa när man hamnar i underläge är dock inget nytt.

Jag tycker faktiskt att backlinjen gör en godkänd insats. Mittbacken Grozdanic är bäst i hemmalaget, han var väldigt passningssäker och läste spelet klockrent vilket bidrog till att han ständigt stod på rätt plats. Även Eriksson är godkänd men hans insats är inte på samma nivå. Han är otrygg med bollen och det märks när han hamnar i press och tvingas slå stressfyllda passningar. Han var också steget efter i några dueller och hade kunnat bli varnad.

Larsson tycker jag gör en bra första halvlek där han rör sig rätt och var väldigt trygg i uppspelsfasen. Även Lohikangas är godkänd fastän jag uttryckte mina tvivel i inför-artikeln. Han var följsam i försvaret, trygg med bollen och vann en del dueller.

Det är mittfältet som är den stora besvikelsen och det är det som gör att Värnamo förlorar matchen. Utan att fungerande mittfältet blir det väldigt svårt att ha en fungerande speluppbyggnad och i stället tvingas man att försvara anfallsvåg efter anfallsvåg. Wenderson som ska vara en spelbar ”spindel i nätet” tappar bollen alltför ofta och blev uppäten av Djurgårdens press.

Inte heller Näsström var särskilt trygg med bollen utan han stod också för en del bolltapp. Mittfältaren blev också uppsnurrad en del gånger när motspelarna dribblade eller tempoväxlade. Thern står förvisso för en fin assist men han blir ganska osynlig i denna match och syns inte mycket.

Samma kan sägas om Johansson längst fram, man såg inte mycket av honom. Yttern Ademi försökte utmana på kanten och kom upp i tempo ibland men det resulterade sällan i något konkret. Engvall kan dock få lite beröm och det är inte bara målet. Anfallaren visade nämligen prov på en hög arbetskapacitet, fin teknik och explosivitet. Det är en spelare som besitter spets och kan leverera både mål och assist på egen hand.

Kim Hellbergs byten var något som jag reagerade på. I den 65:e minuten, när Värnamo är totalt nedtryckta och knappt får låna bollen, så byter han ut Lohikangas och slänger in Viktor Bergh. Frågan är vad han egentligen ville uppnå med det bytet. Det var inte Lohikangas som var den svaga länken utan det var snarare på mitten som man hade tappat matchen.

I den 78:e minuten kommer Zeljkovic och Winsth in medan Adjei och Bustos kom in i den 86:e minuten, samtliga efter Djurgårdens ledningsmål. De besynnerliga med de bytena var att de skedde ganska sent och det är svårt för denna kvartett att göra särskilt mycket på så kort tid. Man kan fråga sig om inte Hellberg borde reagerat tidigare med tanke på att hela den andra halvleken var dålig från IFK:s sida.

Även bytena i sig kan diskuteras. På bänken satt mittfältaren Charlie Vindehall som är bra med bollen och väldigt löpvillig vilket gör honom nyttig i pressingen. En pigg Vindehall hade kunnat hjälpa det dysfunktionella mittfältet när ledningen försvarades Samma kan sägas om anfallaren Edvin Becirovic som kan täcka stora ytor och vara jobbig för motståndarna med allt sitt spring. En annan spelare som hade kunnat vara intressant att byta in är mittbacken Bernardo Vilar. Vilar är nämligen den försvarare som är bäst i luftrummet och han hade därmed kunnat vara användbar på defensiva hörnor där Värnamo hade stora svårigheter.