Thern blev matchhjälte mot Häcken!

Värnamo vann med 1-0 mot fjolårsmästarna, målet gjordes av Simon Thern.

Ett mönster denna säsong är att det blivit vinst var tredje omgång. Värnamo segrade nämligen i premiären mot IFK Göteborg, och vann därefter mot AIK i omgång fyra, mot Varberg i omgång sju, mot Hammarby i omgång tio och mot Degerfors i omgång tretton. Enligt den logiken borde det blivit vinst mot Häcken i den sextonde omgången, vilket det också blev.

I matchen ställde Värnamo upp med:

Vaitsiakhovich
Winsth – Larsson – Grozdanic – Bergh
Adjei – Wenderson – Engvall
Ademi – Johansson – Thern

Vid första anblicken är elvan besynnerlig och det är framför allt positioneringen på Engvall som åsyftas. Engvall är anfallare men är placerad som mittfältare. Förvisso växlade de offensiva spelarna positioner men oftast var Engvall uppe och agerade just anfallare, även om han också sjönk ner då och då. I mitt tycke hade det varit mer sanningsenligt att byta plats på Engvall och Johansson eftersom den sistnämnde oftare rörde sig längre bak i planen.

Eriksson var avstängd och det bidrog till att Larsson-Grozdanic bildade mittbackspar samtidigt som Winsth blev högerback. Vanligen brukar Larsson vara högerback och Winsth sitta på kvisten. Innan matchen så förväntades Vilar spela som mittback och trots att Vilar är en bra försvarare så kan man knappast klandra Hellberg för valet att peta honom. Victor och Emin stod nämligen för en fantastisk prestation och höll nollan.

På vänsterbacken petades Lohikangas utav Bergh. Det är två relativt jämna spelare och jag tror att Hellberg anser att Bergh är bättre i det defensiva och därför valde honom i en match där IFK förväntades få försvara mycket.

Thern var tillbaka efter sjukdom och ny i elvan var också Frank Adjei Junior som startade sin första allsvenska match. Ghananen har varit i Värnamo i ett år och i podden Tuttosvenskan sa Hellberg att han imponerats mycket av Adjei på träningarna och att det är en spelare med hög potential.

Häckens laguppställning var följande.

Abrahamsson
Fridriksson – Sandberg – Hovland – Lund
Rygaard – Gustafsson – Dahbo
Sadiq – Kamara – Sonko

Matchen mot IFK var Häckens femte under loppet av två veckor och under den perioden så har Hovland, Rygaard, (Samuel) Gustafsson och Sadiq startat samtliga matcher. Det är ingen enkel situation för coach Högmo som måste ta hänsyn till skaderisken å ena sidan samtidigt som han vill ha nyckelspelare på planen.

Simon Gustafsson var som bekant skadad och i stället för honom lirade 17-åringen Pontus Dahbo. Mittfältaren är en av Allsvenskans största talanger, han har en bra första-touch och är väldigt smidig när han driver och behandlar bollen.

Första halvlek:
I början av matchen så är det lågt tempo och lagen känner mest på varandra. Den första målchansen kommer i den sjunde minuten och det är en snabb omställning där Dahbo tar sig förbi Adjei och sedan slår en djupledsboll mot Sonko. Den sistnämnde tar emot och skjuter men Vaitsiakhovich räddar. Målvakten släpper förvisso en livsfarlig retur men hinner greppa bollen innan någon motspelare kan stänka in den.

Tre minuter senare gör Winsth en skicklig glidtackling där han stoppar Lund som var på väg framåt. Bollen hamnar hos Wenderson som passar till Ademi som är på kanten och finländaren levererar ett inspel. Bollen är tänkt att gå till Engvall och det är nära att forwarden kan få
en tå på bollen men han hinner inte.

Strax innan kvarten spelats så har båda lagen varsitt distansskott. För Häckens del så kommer det från Dahbo och för Värnamo så testar Wenderson men båda skotten går över målet.

Från och med den 20:e minuten till ungefär den 40:e minuten så börjar Häcken ta över matchen spelmässigt. Getingarna dominerar på mitten och IFK har svårt att etablera ett eget spel. Det leder till att det blir mycket bollinnehav för gästerna som ofta kommer runt på kanterna och skickar in bollar i boxen. Värnamo får därmed ägna sig åt mycket försvarsspel men kommer upp och hotar med några kontringar ibland.

I den 19:e minuten så slår Rygaard en långboll som går in i straffområdet. Där inne hittar han Sadiq som befinner sig på utkanten av straffområdet och försöker nicka in bollen centralt mot Kamara. Vaitsiakhovich är på tårna och försöker boxa undan men utboxningen blir bristfällig och bollen lämnar inte straffområdet utan går i stället till Dahbo som nickar mot mål. Mittfältaren nick är dock svag och Larsson nickar undan några meter framför mållinjen. Andrabollen hamnar hos Sonko som testar men en hemmaspelare blockerar. Minuten därefter kommer Sonko loss på kanten och testar med ett avslut men det går över mål.

I den 26:e minuten så har Häcken en hörna och landslagsspelaren Gustafsson slår den mot den bortre stolpen där Fridriksson nickar in den centralt. Bollen går mot Sandberg som nickar mot mål men där står Winsth och nickar undan. Andrabollen hamnar hos Dahbo som är vid straffområdeslinjen där han avlossar en volley som Larsson blockerar.

Fem minuter senare slarvar Hovland i ett uppspel vilket leder till att Thern kan få bollen och avancera framåt. Mittfältaren försöker slå en nyckelpassning som kunnat ge Engvall ett friläge men Sandberg läser passningen och målchansen uteblir.

I den 37:e minuten har Adjei ett skott strax utanför straffområdet där han försöker borra in den i krysset men det går utanför. Därefter vänder spelet och Häcken gör en snabb omställning där Sadiq hamnar ensam mot Bergh och den offensive spelaren lyckas ta sig förbi försvararen och skjuta. Vaitsiakhovich räddar avslutet men släpper återigen en livsfarlig retur som han dock hinner plocka innan Kamara är framme.

Två minuter senare har Sadiq bytt kant och han lyckas ta sig förbi både Winsth och Larsson men Vaitsiakhovich räddar återigen hans skott.

Värnamo kontrar och en bolldrivande Ademi passar till Johansson som skjuter men vars skott blockeras. I sekvensen var det få gulsvarta spelare i försvaret och med snabbare beslutsfattande från Ademi så hade utfallet kunnat bli annorlunda.

Andra halvlek:
Den andra halvleken börjar i ett ganska lugnt tempo och det dröjer fram till den 51:a minuten innan första skottet kommer. Getingarna försöker spela sig igenom med ett kortpassningsspel där Rygaard hittar Sadiq men den sistnämnde får en dålig träff.

Strax därefter gör Adjei ett bolltapp på defensiv planhalva vilket leder till att Rygaard får bollen. Dansken tar några steg framåt och skjuter men avslutet går rakt på Vaitsiakhovich.

Mellan den 55:e minuten och den 75:e minuten så uppstår samma tendens som under den första halvleken. Häcken vinner nämligen mittfältskampen och dominerar bollinnehavet fullständigt samtidigt som Värnamo fokuserar på kontringar. Tidvis har Värnamo svårt att ha tre passningar inom laget.

En farlighet uppstår när Dahbo fintar Larsson vid halvplan och sedan slår en passning till Sonko. Yttern har mycket yta och tar sig enkelt för Winsth och har sedan en bra möjlighet men avslutet går över mål. Med ett mer kliniskt avslut så hade de gulsvarta tagit ledningen.

Tre minuter senare är samma Häcken-spelare inblandade igen, Sonko försöker nämligen hitta Dahbo med en djupledspassning. Mittbacken Larsson läser dock av situation och bryter
passningen, han skickar sedan bollen till Ademi som är på kanten. Den sistnämnde slår en crossboll till Thern som hittar Johansson med ett tillslag. Det leder till att en två-mot-två-situation uppstår med Johansson och Engvall mot Hovland samt Fridriksson. Johansson slår först en passning till Engvall som tar emot bollen och två-tre sekunder därefter passar Engvall tillbaka till Johansson som får en jättemöjlighet men avslutet går utanför.

I den 57:e minuten så är spelet tillbaka på Värnamos planhalva där en Häcken-spelare slår ett inlägg mot straffområdet. Bollen hamnar hos Fridriksson som testar men skottet blockeras.

Tre minuter senare sker en potentiellt farlig situation där Larsson ska passa hem bollen till Vaitsiakhovich. Bakom honom finns Layouni som påbörjat en löpning och det verkar inte som om Larsson märker det och därför blir passningen ganska lös. Målvakten är dock på tårna och lyckas reda ut situationen.

I den 63:e minuten kommer ett distansskott från Dahbo som går över. Strax därefter uppstår en handsituation där Lund levererar ett inspel mot boxen och Larsson beskylls för att täcka med handen. Domaren väljer dock att fria vilket är ett rimligt beslut.

Häcken hade alltså mycket boll men svårt att skapa några kvalificerade målchanser. Det blev mest inlägg som nickades ut, långskott och några halvdana avslut som blockerades.

I den 72:a minuten har IFK en hörna och det blir en kort variant där Winsth passar till Ademi som därefter slår den direkt till Johansson. Oscar väljer att leverera ett inlägg mot den bortre stolpen där Larsson står omarkerad och nickar in bollen mot Thern som står centralt i straffområdet och skjuter men skottet blockeras. Andrabollen hamnar hos Lohikangas men det blir återigen en blockering.

Därefter uppstår ett kontringsförsök där Sadiq får ett skottläge men avslutet går återigen rakt på Vaitsiakhovich.

I sekvensen därefter har IFK en möjlighet. Larsson får bollen från målvakten och slår en långboll mot Ademi som touchar bollen på ett sätt så att den styrs direkt till Johansson och en två-mot-en-situation uppstår. Johansson börjar driva bollen och han har Engvall med sig i anfallet. Bollhållaren slår en sidledspassning mot Engvall som kommer ensam mot Abrahamsson. Anfallaren försöker dribbla Abrahamsson men han får en dålig första-touch i dribblingsförsöket vilket leder till att Fridriksson, som kommer framrusande bakifrån, lyckas få undan bollen.

När kvarten återstår så blir matchen lite jämnare och Häckens tryck avtar. En möjlig förklaring är att det är tunga ben hos getingarna vilket gör att orken sviktar.

I den 76:e minuten har Värnamo ett bra passningsspel som slutar med ett inspel från Ademi. Bollen går mot Lohikangas som skjuter men det blockeras varpå andrabollen kommer till Wenderson vars skott också täcks av en gulsvart spelare.

Två minuter senare har Häcken en hörna som Gustafsson tar hand om. Den är bra slagen och Fridriksson touchar den men hans styrning plockas lätt av Vaitsiakhovich. Strax efter det sker en omställning där Johansson försöker överraska Abrahamsson. Yttern ser nämligen av att keepern är långt ute och därför försöker Johansson lobba in den men Abrahamsson lyckas rädda.

Det såg länge ut som om matchen ska sluta 0-0 men under tilläggsminuterna lägger Värnamo in en extra växel i jakten på ett ledningsmål.

I den 90:e minuten har man en hörna som Johansson tar hand om. Han skickar in den i straffområdet och bollen prickar Näsströms panna men han får inte nicken på mål.

Häcken gör ett försök att ställa om men man stoppas av Engvall som avväpnar bollhållaren vid halvplan. Engvall driver därefter framåt och slår en passning till Thern som tagit in sig i straffområdet samt skjuter men Hovland är följsam och blockerar skottet.

Minuten senare kommer dock matchens enda mål och det börjar med att Näsström slår en passning till Johansson som står vid halvplanslinjen. Johansson vänder om och börjar gå framåt, det är få Häcken-spelare på rätt sida samtidigt som Näsström påbörjar en löpning framåt i banan. Uppe på offensiv planhalva finns dessutom Thern och Engvall. Näsström tar en löpning in i straffområdet, mellan mittbacken Tebo och ytterbacken Lund, samtidigt som Johansson slår en passning mot honom. Näsström har förvisso ett skottläge men han väljer att glidtackla bollen i sidled till Thern som nickar in bollen bland nätmaskorna.

Det är en imponerande aktion av Näsström som lyckas få fram bollen till Thern på ett skickligt sätt. Med facit i hand var det dessutom smart att inte gå på eget avslut utan passa till Thern. Abrahamsson förväntade sig nämligen ett avslut och blev nog ställd av Näsströms aktion.

Matchen var dock inte slut efter 1-0-målet utan det fanns fortsatt tid kvar. Strax efter avsparken så är Thern framme och pressar Gustafsson vilket leder till att Thern blockerar hans uppspel. Thern är därmed nära att komma i ett friläge men väljer att hålla i bollen och springa mot kanten i stället för centralt. Syftet med det var att spela av matchen och undvika att Häcken fick en kontringsmöjlighet.

Thern passar därefter till Johansson som i sin tur passar till Wenderson. Den sistnämnde är dock inte med på Therns noter utan väljer att avfyra ett skott som går över ribban vilket leder till vrede från Winsth. Turligt nog så lyckas inte Häcken etablera ett avslutande anfall utan matchen slutar 1-0.

Tankar efter matchen:
Det är en match som är något svåranalyserad. Först och främst är resultatet något att hurra över, det förstår i princip vem som helst. Det var dock ingen ”klang-och-jubel-tillställning” rent spelmässigt utan det fanns flera brister. Det betyder inte nödvändigtvis att Häcken dominerade fullständigt, men det fanns ändå en viss nivåskillnad som var synbar enligt mig.

En indikation på att Häcken var lite bättre är att de hade ett högre xG, nämligen 1.74 mot 1.47. Avsluten på mål var 6-2 till getingarnas fördel. IFK var inte lyckosamma i sin pressing och hade därmed svårt att återerövra bollen.

Till Värnamos försvar ska det nämnas att man hade fler kvalificerade målchanser än gästerna. Häcken hade förvisso mycket boll på offensiv planhalva men det var osynkat mellan deras offensiva spelare och avsluten var inte kliniska.

Mellan stolparna stod som bekant Vaitsiakhovich och han räddade flera skott vilket gör att hans insats blir godkänd. Belarusiern släppte dock två farliga returer och stod för en dålig utboxning som kunde resulterat i ett insläppt mål.

En sak som IFK ska ha eloge för är försvaret inuti eget straffområde. Larsson och Grozdanic sköte det galant, inga amatörmässiga misstag gjordes och de var synkade. Larsson visade att han har en bra uppspelsfot och dessutom kan läsa spelet. En begränsning som han har är dock försvarsspelet i en-mot-en-situationer.

Den andre mittbacken, Grozdanic, har även han bra teknik och spelförståelse. Enligt lokalpressen så är andra allsvenska klubbar intresserade vilket inte förvånar. En noterbar sak med Grozdanic är dock att han ibland slår riskabla passningar på egen planhalva. Om han skulle få en felträff och bollen hamnar hos en motspelare så kan det bli kostsamt.

Försvarsspelet på kanterna var dock inget vidare där Sadiq rundade Winsth vid flera tillfällen och Sonko hade lekstuga mot Bergh. Det påminner om matchen mot HBK där deras ytterbackar, Ofosu -Ayeh och Olsson, fick leverera inlägg efter inlägg vilket till sist resulterade i två insläppta mål. Jag skulle dessvärre vilja underkänna Viktor Berghs insats i denna match, utöver dåligt försvarsspel så tar han långsamma beslut när han är uppe i offensiven. Flera gånger tog offensiva medspelarna öppnande löpningar medan Bergh höll i bollen lite för länge vilket bidrog till att chansen rann ut i sanden. Winsths insats är något bättre och han gjorde en del resoluta brytningar som fick publiken att jubla. Samtidigt hade han svårt att täppa till sin kant och offensivt bidrog han knappt, därmed är det svårt att ge honom mer än ett godkänt betyg.

På mitten hade Värnamo svårt att få kontroll på bollinnehavet. Wenderson stod för många bolltapp och hans crossbollar blev ofta misslyckade. Debutanten Adjei sprang mycket och hjälpte faktiskt defensiven i och med hans disciplinerade hemjobb. Han var ganska bra med boll men spelet utan uppvisade brister. Han förlorade nämligen merparten av duellerna och flera gånger promenerade Häcken-spelarna förbi honom.

Den tredje mittfältaren var Johansson och han hade en mer offensiv roll. Som vanligt bjöd han på många löpmeter och han var med i de offensiva omställningarna. Flera gånger var han dock osynkad med lagkamraterna i den sista tredjedelen.

Samma kan sägas om Ademi, Thern och Engvall. Det är tre vassa spelare individuellt men i matchen hade de emellanåt svårt att fungera kollektivt och skapa chanser. Ademi kan få beröm för att han försöker bryta mönster med sina dribblingsräder men mot Häcken så skapade han ganska lite.

Thern var något bättre, han är en bra bollbehandlare och tar fina löpningar vilket öppnar upp spelet. Dessutom blev han matchens enda målskytt vilket är nämnvärt. Engvall gör ingen särskilt bra match i mitt tyckte trots att han är inblandad i några chanser. Han bränner ett friläge och hans löpningar är flera gånger dåligt timade.