Lagbanner
Tre nya spelare till Värnamo!

Tre nya spelare till Värnamo!

Tre nya spelare har värvats till Värnamo medan en har lämnat.

Det svenska transferfönstret öppnar den 15 juni men nykomlingen IFK Värnamo har redan hunnit värva tre spelare. Denna trio kommer att presenteras närmare i denna artikel men det kommer dröja några dagar innan de kan ta på sig den vita tröjan. Transferfönstret är för övrigt öppet till 11 augusti och det finns därmed tid att ta in ytterligare förstärkning alternativt sälja spelare. Den som har det yttersta ansvaret för övergångarna är sportchefen Enes Ahmetovic.

Frank Junior Adjei
En ung ghanan, född mars 2004, som primärt lirar vänsterytter men som också kan vara på mittfältet. Hans kontrakt är 3 år långt och Adjei tillhörde senast Bibiani Gold Stars FC, han kommer alltså direkt från den ghananska ligan. En total okänd spelare för den stora allmänheten och det finns inte heller mycket information kring tidigare speladresser eller statistik på nätet.

Ahmetovic sa följande om Adjei:

"Frank är en spelare som vi har haft på besök i vår miljö tidigare och som har gjort det bra då. Det är en lovande fotbollsspelare med en hel del fina egenskaper. Frank kommer säkerligen behöva tid till att acklimatisera sig till den svenska fotbollen men när han väl har gjort det så kan detta bli riktigt bra.”

Uttalandet indikerar att detta är en mer långsiktig värvning och ingen lirare som förväntas gå rakt in i elvan. Förmodligen är förhoppningen att ha honom i truppen några år, ge honom chansen när han är redo och därefter sälja honom dyrt.

Albin Lohikangas:
Lohikangas kommer till Finnvedsvallen ifrån Gefle IF. Lohi är ursprungligen från just Gävle men började spela fotboll i Brynäs innan han 2013, som 15-åring, gick till Gefle IF. Vänsterbacken är idag 24 år och utöver VB så kan han spela som högerback och som vänstermittfältare. Lohikangas har varit Gefle trogen sedan han kom och det har blivit över 120 matcher för A-laget.

Spelaren var 18 år gammal när han gjorde allsvensk debut mot Jönköping Södra i september 2016. Det blev därefter två säsonger i Superettan under 2017 och 2018 samt spel i Norrettan sedan 2019. Under årets säsong har han spelat 13 matcher (12 starter) samt levererat tre mål och tre assist. Det nämnda antyder att Lohikangas har offensiva kvalitéer vilket Värnamo minst sagt är i behov av.

Den intressanta frågan är ifall han håller för Allsvenskan. Som tidigare nämnt har Lohi erfarenhet av allsvenskt spel men det är bara två inhopp för ungefär sex år sedan. I Superettan blev det totalt speltid i 21 matcher (12 starter) vilket är relativt lite. Det är primärt i division 1 som Lohikangas varit ordinarie och det skiljer som bekant två divisioner mellan ettan och Allsvenskan.

Lohikangas har också en tuff konkurrenssituation. I nuläget är Francis de Vries lagets ordinarie vänsterback och nyzeeländaren är en väldigt stabil kugge som ofta håller en hög nivå. Å andra sidan är de Vries skadad just nu och detta kan öppna upp en dörr för nyförvärvet. Undertecknad vet inte hur allvarlig skadan är och en möjlig orsak bakom denna värvning är att Lohikangas ska komma in och vikariera medan de Vries sitter i sjukstugan. Ifall de Vries återvänder så lär det dock bli en del bänknötande för Lohikangas. Det ska dock nämnas att de Vries mycket väl kan lämna Värnamo efter säsongen och därmed kan det finnas en långsiktig förklaring bakom varför Lohikangas köps.

Ahmetovic sa följande kring transfern::

Albin är en skicklig fotbollsspelare som jag tror kommer passa perfekt in i vår grupp och vårt sätt att spela. Han har genom sina prestationer under de senaste åren visat att han är redo att ta klivet uppåt igen. Jag ser fram emot att få se honom i den vita tröjan inom kort. Välkommen!

Lohikangas sa detta::

Det känns jättebra att jag har fått chansen att representera Värnamo. Jag ser fram emot att lära känna alla runtomkring klubben och sätta igång att träna med laget.

Ajdin Zeljkovic:
Denna transfer är den som fått mest uppmärksamhet och den som har mest potential på kort sikt. Värnamo värvar Zeljkovic från Örgryte, en vänsterytter född 1997. Utöver VY så kan också Zeljkovic lira som anfallare och affären är den största som Örgryte gjort på över tio år. Expressen har rapporterat att treårskontraktet ligger på runt fem miljoner kronor.

Zeljkovics väg till Allsvenskan har varit långt ifrån spikrak. Hans seniorkarriär började i division 2-klubben Gunnilse IS år 2013. Sedan 2017 har han huserat i både division 1 och Superettan samt representerat GAIS, Ljungskile, Lindome, Oddesvold och nu senast Örgryte. Zeljkovic blev en etablerad startspelare hos Lindome under säsongen 2020, den nämnda säsongen spelade han samtliga 30 ligamatcher och stod för 12 mål. Innan dess hade han enbart varit en rotationsspelare.

Inför 2021 köptes han av Örgryte och där blev det succé med 18 mål på 29 matcher i Superettan samt en skytteligatitel. I år hade det blivit 8 mål på 12 matcher varpå denna statistik vittnar om att det är en spelare med ”öga för mål”. Just i offensiven har Värnamo haft det knackigt och det är därför Zeljkovic är så välkommen. Förhoppningen är att han ska kunna minska beroendet av Johansson och Antonsson samt producera poäng. I skrivande stund är Wenderson vänsterytter men det har enbart blivit 2 assist och inga baljor på 13 matcher vilket är dåliga siffror för en offensiv spelare. Zeljkovic har därmed en realistisk chans att ta sig in i elvan. Det ska dock nämnas att Zeljkovic aldrig spelat i Allsvenskan och det finns inga garantier för att bra insatser i Superettan genererar bra insatser i Allsvenskan.

Ahmetovic sa följande kring värvningen:

Vi är oerhört nöjda över att kunna välkomna Ajdin Zeljkovic till IFK Värnamo. Ajdin kommer passa perfekt in i vårt spelsätt och han kommer bara göra vår starka grupp än starkare. Ajdins karaktär i kombination med hans spets i sista tredjedelen kommer göra oss mycket gott och jag ser fram emot att få se honom debutera.

Zeljkovic sa följande kring flytten till Småland:

Det känns otroligt skönt att allting är klart nu. Jag är glad och stolt över att ha skrivit på för Värnamo. Klubben har en filosofi och spelidé som tilltalar mig. Jag ser fram emot att ta på mig Värnamo-tröjan och köra igång!

Filip Eriksson lämnar:
Tre spelare har alltså kommit till IFK men samtidigt har en spelare lämnat och det är andramålvakten Filip Eriksson. Den 30 juni skrev klubben följande på sin instagram:

Vi tackar Filip för hans tid i IFK Värnamo.

Filip anslöt till vår akademi från Värnamo Södra och han har sedan dess alltid gett sitt yttersta för klubben. Filip har varit med oss under några av föreningens absolut mest framgångsrika år och vi vill passa på att tacka honom för vår tid tillsammans samtidigt som vi givetvis vill önska honom ett stort lycka till i sina framtida åtaganden.


Orsaken bakom flytten nämns inte och inte heller vad som väntar härnäst. Eriksson började spela fotboll i Värnamo Södra men kom till den blåvita delen av staden inför 2015 års säsong. Under åren har han varit utlånad till Värnamo Södra, Gnosjö IF, Nässjö FF och Gislaved IS. Eriksson har aldrig varit ordinarie i Värnamos A-lag men det har blivit 22 ligamatcher sedan 2018.

Ifjol fick han faktiskt starta de inledande matcherna men blev petad av Vaitsiakhovich och lyckades aldrig ta tillbaka platsen. Erikssons målvaktsinsatser var under den föregående säsongen högst mediokra och rent fotbollsmässigt så kommer hans exit ha liten påverkan. Ny andramålvakt är Hampus Gustafsson.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-07-12 23:19:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo