Lagbanner

Två transfers på deadline-day!

Två spelare lämnar IFK Värnamo.

Det svenska transferfönstret stängdes nyligen och Värnamo hann ro i hamn två överenskommelser under fönstrets slutskede. Det handlar om Victor Andersson och Christian Moses som lämnar Finnvedsvallen.

Victor Andersson till Ljungskile:
Andersson är en 27-årig forward som lånas ut till division 1-laget Ljungskile SK. Lånet sträcker sig fram till nyår och därefter väntas han återvända till Värnamo. Spelaren kom till IFK ifrån Onsala BK efter en imponerande fjolårssäsong i division 2. Under 2021 blev det nämligen 29 mål och 7 assist på 21 matcher.

Spelarens karriär har varit allt annat än spikrak. Han flyttades upp till Onsalas seniorlag 2012 och var klubben trogen fram till 2021 men med ett undantag. Under åren hos Onsala blev det spel i division 4, division 4 elit, division 3 och division 2. Det nämnda undantaget skedde 2018 där han under ett halvår flyttade till Tvååker i division 1. Det blev dock endast sex inhopp hos Tvååker och han återvände därför till sitt gamla lag. 2018 platsade han alltså inte ens i division 1 och några år därpå värvas han av en allsvensk nykomling.

I Värnamo har det dock varit motigt och Andersson har inte ens varit på bänken i tävlingssammanhang. Steget från division 2 till Allsvenskan är enormt stort och konkurrensen är helt enkelt för bred för Andersson. En parallell kan göras till Haris Avdiu som var dominant i tvåan förra året men som i huvudsak fått ägna sig åt bänknötande och spel i U21-laget hos Värnamo. I likhet med Andersson så blev Avdiu utlånad under detta fönster.

Anderssons nya klubbadress är Ljungskile SK och laget huserade länge i Superettan där man tampades med bl.a. IFK. Sedan 2021 är man i division 1 och i skrivande stund placerar sig klubben på en andraplats vilket innebär positivt kval. Man har tre poäng ner till tredjeplacerade Oddevold och sju poäng upp till ligaledaren GAIS. Det kan därmed bli så att Ljungskile lirar i Superettan nästkommande säsong och om de vill sig illa kanske de blir tillsammans med Värnamo.

"Utlåningen av Victor möjliggör mer speltid för honom. Det är en kille som jag tror kommer kunna hjälpa Ljungskile med målproduktionen under hösten och där han själv blir en erfarenhet rikare". – säger sportchef Enes Ahmetovic

Christian Moses till Örebro SK:
Moses lämnar Värnamo och säljs permanent till Örebro SK där ett flerårigt avtal är påskrivet. Moses spelar som anfallare och är 29 år gammal med ursprung från Sierra Leone.

Moses väg till Allsvenskan har varit lång där han klättrat upp i seriesystemet. 2012 och 2013 spelade han i division 3 för Juventus IF som är från Västerås. Efter dessa år återvände han till hemlandet där han lirat för både FC Kallon och Lion Pride.

Inför vårsäsongen 2017 återvände han till Europa där spel för Vendsyssel i den danska andraligan väntade. Senare blev det också en övergång till serierivalen Viborg. Totalt var han i Danmark under tre och ett halvt år där han enbart spelade i andradivisionen och gjorde totalt 60 matcher.

Sommaren 2020 köptes han av Linköping City i division 1 och det blev ett år i Östergötland med 15 mål på 26 matcher. Under sitt första halvår spelade han faktiskt mot IFK och det var i samband med detta som dåvarande huvudtränaren Jonas Thern fick ögonen på honom. Thern imponerades av hur Moses med bra teknik och intensitet lyckades hålla en hel backlinje upptagen.

Sommaren 2021 värvades han av Värnamo och under hösten blev det speltid i 15 matcher varav 12 starter. Det blev fem mål i Superettan för Moses del. Anfallaren hängde med Värnamo upp i Allsvenskan men därefter har han inte fått det att stämma. Det har bara blivit fyra inhopp detta år och under de fyra senaste matcherna så har Moses inte ens varit uttagen i truppen. Detta förklarar varför han tar steget ner till Superettan.

Med tanke på att Moses knappt spelade så lär hans frånvaro inte märkas. Antonsson går förre honom alla dagar i veckan och även Becirovic samt Zeljkovic tycks ha imponerat mer på Hellberg. Möjligen hade Moses kunnat vara en pigg inhoppare med hans frenesi men inte mer än så.

En fun fact är att Moses har landslagsmeriter. Det har totalt blivit speltid i sex landskamper för Sierra Leone.

Hans nästa klubbadress är alltså Örebro SK som åkte ur Allsvenskan under 2021. Målet inför i år var att återvända till finrummet men laget är just nu nia och Allsvenskan 2023 känns orealistiskt. Målet är snarare att undvika division 1. ÖSK har fem poäng till negativt kval och sex poäng ner till direktnedflyttning varpå med en jobbig formsvacka kan det värsta inträffa.

”Det är en ära och glädje att komma till Örebro. Jag har hört mycket gott om klubben från min vän Crespo Kamara. Nu ser jag fram emot att träffa laget, tränarna och supportrarna och att komma i gång med det hårda jobbet" – säger Moses

”Vi hälsar Christian varmt välkommen. I Christian får vi en anfallare som är en duktig bollmottagare och stark i boxen. Med Christian på plats får vi fler alternativ på de offensiva positionerna och en spelare som med sina egenskaper kommer att vara nyttig för oss i flera delar av spelet” säger Örebros huvudtränare Axel Kjäll.

” Det är en person vi värderar högt inom föreningen eftersom han alltid har gett sitt yttersta och för att han alltid varit otroligt professionell under sin tid i klubben” säger Ahmetovic
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2022-08-12 22:15:56
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo