Värnamo-AIK: Tihi i rampljuset när Värnamo förlorade.
Tihi i en match för AIK.

Värnamo förlorade med 3-2 mot AIK trots en periodvis bra insats. Stor syndabock blev Robin Tihi.

Efter 5-0-förlusten mot Djurgården väntade ett nytt Stockholmslag, nämligen AIK som gästade Finnvedsvallen. Det blev förvisso stortorsk på Tele2 men den föregående matchen innehöll ändå jämna perioder och siffrorna var i min mening orättvisa.

Inför matchen mot AIK så var Gnaget favoriter men med vissa reservationer. Värnamo är starka på hemmaplan och hade inför matchen två segrar, tre oavgjorda och endast en förlust på vallen. Vidare hade det enbart blivit tre insläppta mål. En noterbar skillnad mellan Värnamos hemmaborg och Friends Arena är gräset. Finnvedsvallen har något högre gräs än på andra arenor vilket leder till att bollen rullare långsammare och det är utmanade för team som är ovana.

Hellberg valde att ställa upp med följande:
Vaitisiakhovich
Winsth – Tihi – Eriksson – Lohikangas
Magashy – Kenndal – Wenderson
Johansson – Antonsson – Zeljkovic

Johansson var tillbaka efter ett kortare skadeuppehåll vilket höjde Värnamos aktier ytterligare. De nämnde har varit kamraternas bästa spelare i år och är vital offensivt. Även Kenndal var i startelvan efter att ha petats senast. Medan Johansson och Kenndal startade så bänkades Larsson och Becirovic.

En spelare som hamnade i blickfånget inför var Robin Tihi. Värnamos mittback är utlånad från AIK och han spelade 13 matcher för AIK under 2020. Tihi har tillhört de den allmänna idrottsklubben sedan han var 12 år och rimligen borde det finnas sympatier kvar i Solna. Det finns en skara som hävdar att utlånade spelare inte borde få spela mot det lag man tillhör och denna diskussion fick bränsle i samband med denna match vilket diskuteras senare.

AIK:
Att kalla AIK för något annat än ett topplag vore fel. Inför mötet var man fyra men man hade enbart tre poäng upp till förstaplatsen. Ändå hade det hackat i spelet, särskilt i försvarsspelet. Under 2018, guldåret, kännetecknades AIK av en kompakt defensiv, effektiv offensiv och mycket fysik samt löpningar. Efter guldet har det gjorts försök att förändra strategin och frångå ”tråk-fotbollen” genom att spela mer anfallsinriktat och riskfyllt. Den mest radikala förändringen gjordes under 2020 där Rickard Norling försökte implementera ett man-man-spel med många unga spelare, därav Tihi. Detta misslyckades dock och Norling fick lämna.

Sedan guldet så har AIK inte bärgat en ny titel och även misslyckats med att nå ett gruppspel i en uefa-turnering. Detta kan ses som en indikation på att AIK inte riktigt lyckats i sitt försök att utveckla spelet. Under 2022 har det skiftat där insatsernas kvalitet varierat. I defensiven har backarna emellanåt varit osynkroniserade och därför gått bort sig. Det är inte 2018-klass och i stället har målvakten Nordfeldt räddat laget flera gånger. Inför mötet så hade AIK släppt in sex mål på de fyra senaste matcherna vilket vittnar om ett ihåligt försvar. Tränaren Grzelak har försökt få laget att pressa högre än tidigare och detta har ibland till att spelarna hamnat i otakt defensivt. Offensiv har det inte heller varit titelklass och man har saknat en vass målskytt.

Innan matchen på Finnvedsvallen så hade AIK förlorat en kvalmatch mot Vorskla Poltava med 3-2. Gnagets prestation var undermålig i den bataljen. Den senaste allsvenskan matchen var dock mot Kalmar och där tog man en stabil 1-0-seger. Det var dock primärt Nordfeldts förtjänst att man höll nollan och inte försvararnas.

Grzelak mönstrade följande elva:
Nordfeldt
Mendes – Milosevic – Papagiannopoulos – Björnström
Ring – Larsson – Ayari – Abdirahman
Stefanelli – Guidetti

Grzelak gör en del förändringar i jämförelse med matchen mot Vorskla. Nya i elvan är Abdirahman, Guidetti, Ring och Ayari medan Otieno, Elbouzedi, Mbunga-Kimpioka och Hussein går ut.

Utav dessa förändringar så var Ayari i stället för Bilal Hussein den mest omtalade. Hussein var avstängd och spelaren har en fin säsong i AIK:s färger. Mittfältaren är teknisk och bidrar med kreativitet på mittfältet vilket gör att han kompletterar löpstarke Larsson på ett bra sätt. Hussein är således viktig offensivt och svårersättlig.

En spelare som bara måste nämnas är nyförvärvet John Guidetti. Spelaren har flitigt omnämnts i media i över 10 år där han länge beskrevs som Zlatans arvinge. Sedan succésäsongen 2011-12 med Feynoord har dock Guidetti i huvudsak varit en rotationsspelare eller bänkvärmare. Senaste sejouren i Deportivo Alaves var dålig och frågan är ifall han ens håller för Allsvenskan numera. Rimligen borde det finnas en hög grundkvalitet i en spelare som tillhört Manchester City men samtidigt har det varit mer bänk än speltid de senaste 10 åren.

Första halvlek:
Det är gnaget som börjar matchen piggast och radar upp anfall mot Värnamos mål. I den andra minuten kommer första chansen och det är Ring som levererar ett inlägg som Stefanelli nickar utanför.

Fyra minuter därpå slår Lohikangas en idiotpassning rakt till Guidetti varpå anfallaren spelar vidare till Ring. Lohikangas reagerar och med en fot styr han ut bollen till hörna. Larsson tar hand om hörnan och via den får Milosevics en chans på halvvolley men Eriksson blockerar en halvmeter framför mållinjen. I matchens inledningsskede så syntes två negativa tendenser som upprepat sig i Värnamos spel. Den första är att kortpassningsspelet på egen planhalva är riskabelt och riskerar att leda till bolltapp i farliga ytor. Det andra är att försvarsspelet i straffområdet är virrigt vilket resulterade i att Milosevic fick en målchans.

I den sjunde minuten hotar Värnamo och det börjar med att Magashy tar en bra löpning på kanten som öppnar upp. Nigerianen får bollen och slår en höjdboll mot Zeljkovic som skjuter utanför. Vid skottögonblicket stod Zeljkovic omarkerad vid straffområdeslinjen vilket är en utmärkt position.

Därefter har båda manskapen ett halv-farligt anfall vardera. För Värnamos del lyckas Antonsson ta bollen från Milosevic när AIK-försvararen står och sover. Antonsson passar Zeljkovic som försöker passa tillbaka till Antonsson som i så fall skulle haft öppen gata mot Nordfeldt. Dessvärre uppfattar Larsson situationen och den mångårige landslagsspelaren bryter passningen. För AIK:s del vänder spelet och Ayari slår en farlig passning mot Ring som tar en farlig löpning bakom Lohikangas. Vaitisiakhovich är dock vaken och hinner greppa bollen innan Ring får kontroll över den.

I den 14:e minuten skickar Zeljkovic in en farlig höjdboll mot Antonsson som står inne i straffområdet. Antonssons mottagning är dock dålig och därför hinner Mendes fram och blockera hans avslut. Med facit i hand borde Antonsson försökte skjuta på ett tillslag.

Fem minuter senare är Ring aktiv på kanten och han slår ett inlägg mot Guidetti. Vaitisiakhovich är högst upp i luftduellen och lyckas med en halvdan box få bort bollen men den går till Abdirahman som skjuter över med en halvvolley. Återigen har Värnamo svårigheter med inlägg där ingen vitklädd spelare kan rensa undan bollen.

Ett liknande mönster upprepas fyra minuter senare när Ring får tag i bollen. Ring hamnar i en individuell duell mot Lohikangas och med både speed och kraft lyckas han ta sig förbi Lohikangas. Ring driver in bollen i straffområdet och passar därefter en omarkerad Guidetti som skjuter in 1-0. Utöver att Lohi gör ett uppenbart misstag så kan också samspelet mellan Tihi, Eriksson och Kenndal ifrågasättas. Trion är inne i straffområdet för att försvara men samtliga tre blir bolltittande och glömmer därför att uppfatta att Guidetti står ensam i en fin yta. Även om Guidetti inte riktigt blev den superspelaren som vissa trodde så är det en skicklig avslutare och det är enormt klantigt att lämna honom ensam.

I den 27:e minuten är kommer det som vid första anblicken såg ut som en kvittering. Johansson passar Antonsson som kommer fri mot Nordfeldt och placerar in bollen i mål. Hemmapubliken jublar högt men tystas snabbt när det visar sig att målet är bortdömt p. g. a. offside. Reprisbilderna visade att det var tight och det är högst oklart i fall linjedomaren tog rätt beslut.

Värnamo hade marginalerna mot sig i det läget men flyt tre minuter efteråt. AIK får en hörna och den slår Larsson in i straffområdet där Guidetti skarvar vidare till Ring som får öppet mål. Rings nick går dock utanför efter en dålig timing i det avgörande ögonblicket.

AIK får en ny fast situation i den 32:a minuten efter att någon i försvaret, vet inte om det är Eriksson eller Tihi, tagit med handen. Frisparken är några meter utanför straffområdet och Larsson samt Björnström ställer upp. Det är den sistnämnde som tar den men han skjuter utanför.

I slutet av halvleken börjar Värnamo äta sig in i matchen och få mer boll. AIK:s taktik tycks vara att försöka försvara hem en 1-0 i väntan på halvtidspaus. I den 35:e minuten lyckas Johansson och Magashy epassa sig fram till Zeljkovic. Den sistnämnde passar Wenderson som spelar vidare till Antonsson som står ensam med Nordfeldt i en fin position. Antonssons skott går dock rakt till Nordfeldt,

Utöver den nämnda chansen så har Värnamo svårt att skapa konkreta målchanser under halvlekens sista kvart. Det är många inlägg som ofta Winsth slår in men AIK-försvaret nickar undan och Antonsson känns ensam inne i straffområdet. Förutom blockerade skott från Zeljkovic och Lohikangas så lyckades AIK rida ut stormen och gå in i halvtid med en 1-0-ledning.

Halvleken hade varierat nivåmässigt. AIK började starkast men det var därefter relativt jämnt fram till deras ledningsmål. Strax efter målet var det fortsatt ganska jämnt men efter att halvtimmen spelats så tog Värnamo initiativet.

Värnamo radade upp många inlägg på slutet men dessa fick man sällan utdelning på. Som ofta i fotboll hamnar fokus på små marginaler och emellanåt var Värnamo någon sekund långsamma i avgörande moment. En spelare som hade svårt med tempot var Lohikangas som tog lång tid med bollen.

En positiv tendens för Värnamo var att när man lyckades spela sig ur AIK:s press och få fram bollen till offensiv planhalva så öppnades stora ytor. Fronttrion bestående av Johansson, Antonsson och Zeljkovic var väldigt rörliga vilket gjorde det svårkontrollerat för gnagets försvarare. Även Magashy bidrog med sprinter från sin offensiva mittfältsroll. Det som saknades var dock nyckelpassningar in i de farliga zonerna där det är enklast att göra mål.

På egen planhalva var det svajigare. Ring hade ett övertag i både styrka och snabbhet mot Lohikangas medan det var dålig organisering inuti straffområdet vilket det insläppta målet visade. Det skedde också en del enkla slarvpass från mittfältarna och yttrarna på den defensiva halvan vilket.

Andra halvlek:
Värnamo gick in i den andra halvleken med en tuff uppgift, nämligen att besegra ett AIK som försvarar en ledning. Stockholmarna har inte förlorat en allsvensk match som man tagit ledningen i sedan 10 augusti 2017. AIK har också halvlekens första chans i den 49:e minuten efter ett bolltapp från Kenndals sida. Det slutar med att Ayari skjuter från distans men bollen går utanför.

I den 50:e minuten slår Wenderson en perfekt långboll från egen planhalva mot Magashy. Magashy är steget före Björnströn och kommer fri mot målet med Antonsson och AIK-försvaret bakom sig. Den osjälviske Magashy slår en sidledspassning till Antonsson som glidtacklar in 1-1 i öppet mål

Tre minuter senare kommer en ny chock för AIK och mer jubel från hemmapubliken. Winsth får bollen utanför straffområdet och passar till Wenderson som skjuter in 2-1 från distans. Skottet borde Nordström räddat men målvakten är skymd och hinner därför inte se bollen innan det är för sent. Troligen hade keepern och försvararna förväntat sig ett inlägg från Winsth.

Glädjen blir dock kortvarig eftersom det är kvitterat minuten därpå. Ayari slår en långboll som är riktad mot Stefanelli. Bollen är dock felriktad och går i stället mot Tihi som ska rensa men mittbacken får en total felträff och skjuter i stället in bollen i eget mål. Noterbart är att i sekvensen så är Vaitsiakhovich på väg ut och i fall Tihi inte reagerat så hade vitryssen greppat bollen som plockpotatis.

Trots kallduschen fortsätter Värnamo att trumma på och man spelar bättre än gästerna från huvudstaden. I den 57:e minuten dribblar sig Zeljkovic loss till en möjlighet men skottet räddas av Nordström. Dessvärre var det dålig vinkel.

I den 59:e minuten slår Johansson ett perfekt inlägg till Tihi som dock nickar över.

Ungefär tio minuter senare är Johansson på hugget igen. Han får bollen på kanten och slår ett hårt inspel mot straffområdet. Mendes som är i kamp med Antonsson försöker rensa men bollen hamnar i stället hos Magashy som skjuter utanför. Möjligen är det en dålig vinkel och situationen går fort men nigerianen kunde förvaltat chansen bättre. Noterbart är att kommentatorn på Discovery sa något i stil med ”Hur kan inte bollen vara i mål?”.

Minuten därpå får Värnamo betala för missen och det är en situation som påminner om 2-2-målet. Ayari slår en långboll men den är riktad mot Guidetti denna gång. Precisionen är återigen dålig och det leder till att den hamnar hos Tihi medan Vaitsiakhovich springer ut för att plocka bollen. Vad Tihi gör vet jag inte men jag antar att han ska försöka rensa bollen? Hans rensningsförsök blir i stället en lös passning utan adress vilket Guidetti uppfattar. AIK:s nyförvärv springer till bollen och klackar till Stefanelli som kan lägga in 3-2 i öppen bur. Vad Tihi gjorde vet jag inte men ifall han inte rört bollen så hade Vaitsiakhovich enkelt greppat den.

Efter målet så tappar Värnamo sitt momentum och luften tycks gå ur hemmalaget. I stället är det AIK som kopplar grepp om matchen och börjar skapa möjligheter. I den 70:e minuten skjuter Guidetti ett skott som går utanför.

En del liknande möjligheter följer för AIK:s del. Det är mest skott från distans eller dåliga vinklar som egentligen är ganska ofarligt. Det är avslut från Stefanelli, Ayari, Elbouzedi och Larsson. Den bästa gulsvarta möjligheten på slutet kommer i den 81:a minuten efter ett inlägg från Elbouzedi som når Milosevics panna. Den sistnämnde nickar dock över från en farlig yta.

Som tidigare nämnt tappar Värnamo rytm efter Stefanellis mål och offensiven känns uddlös och trög. Förvisso kommer Becirovic in men det hjälper knappt och känslan är att Värnamo nästan gett upp. I den tredje tilläggsminuten slår Tihi en boll in i straffområdet och Nordfeldt lyckas inte greppa bollen eftersom han krockar med Milosevic. Bollen hamnar i stället hos Näsström som på ren kraft skjuter över trots att det är öppet mål. Till skyttens försvar kan det nämnas att chansen dyker upp oväntat och det är troligen stressigt. Förvisso blev Nordfeldt störd i situationen men undertecknad tolkar det som att det hade blivit ett regelrätt mål eftersom målvakten stördes av en medspelare. Därmed kunde Näsström blivit poänghjälte.

På tillägget som varar i upp emot åtta minuter har också Johansson ett skott som blockeras och Magashy ett skott utanför. Det blir dock 3-2 och seger för den allmänna idrottsklubben.

Tankar efter matchen:
Den spontana känslan efter mötet är en enorm besvikelse. Värnamo borde fått med sig minst en poäng och utan amatörmisstagen så hade det nog blivit tre. Ett mönster under säsongen är att spelet haft höga toppar men varierat under en och samma match där enkla misstag blivit dyrbara. Denna tendens syntes mot AIK.

Det finns dock en noterbar skillnad i kontrast med säsongsinledningen. Under uppstarten fick försvarsspelet mycket beröm medan anfallsspelet kritiserades men de senaste matcherna har mönstret varit det motsatta. Värnamo har släppt in tolv mål på fyra matcher vilket är under all kritik. Som tidigare nämnt är det bristfälligt i straffområdet där det ofta blir rörigt med tappade markeringar, förlorade dueller och senfärdiga beslut. En tendens som dock gäller både mittfältarna och fronttrean är att det slarvas mer på egen planhalva med felpass, kortsiktiga beslut och förlorade dueller. Ett tecken på detta är Kenndal som var väldigt bolltrygg i våras men där kvalitén minskat den senaste tiden. Mittfältets brister är därmed en delförklaring bakom varför det blivit fler insläppta mål och det går således inte att helt lasta försvaret för det.

En person som saknats de tre senaste matcherna är de Vries och han kommer även vara borta under hösten. Hans ersättare Lohikangas har än så länge inte kommit upp i en likvärdig nivå. Nyförvärvet har problem med fart och fysik samt tar långsamma beslut när han behandlar bollen.

En försvarare som jag vill hylla efter matchen mot AIK är mittbacken Viktor Eriksson. Han har tidigare fått kritik men var bra mot AIK med många vunna dueller och knappt några felpass.

Tidigare under säsongen har anfallsspelet känts uddlöst där det varit svårt för Värnamo att skapa konkreta målchanser. Periodvis var också detta fall mot AIK men Värnamo lyckades ändå, till sist, skapa en del möjligheter. Fronttrean och Magashy tog fina sprinter i området mellan mittfältet och backlinjen samt en del bra löpningar bakom AIK:s backlinjen vilket hotade. Intressant är att Johansson var relativt kall mot AIK men ändå fungerade offensiven bra. Förvisso var inte Oscar urusel men han syntes mindre och tog färre initiativ än vad han gjort tidigare. Innan har beroendet av Johansson setts som ett orosmoln men i denna match tycktes det ändå fungera.

Zeljkovic, Antonsson, Magashy och även Wenderson var alla bra i offensiv riktning matchen igenom med hög rörlighet och bra passningsspel. Skönt för Zeljkovic att få en bra start i sitt nya lag och kul för Wenderson som hade det kämpigt i rollen som ytter. Brasilianaren passar betydligt bättre på mittfältet och var delaktig i båda målen samt i ännu ett jätteläge.

Efter matchen blossade också diskussionen upp kring om man ska låta utlånade spelare möta det lag man egentligen tillhör. Tihi är som bekant utlånad från AIK men spelar för Värnamo detta år. Det kan bli en svår situation för den enskilde spelaren vilket denna match visade. Ifall spelaren i fråga gör ett matchavgörande misstag så dyker anklagelser om läggmatch upp och ifall spelaren sänker laget man tillhör riskerar hat från deras fans, i detta fall AIK, att bli fallet.

Det är bl. a. förbjudet för utlånade spelare att spela mot laget man är utlånad ifrån i Premier League. Det finns dock två sidor av myntet och rimligen borde det från Värnamos sida finnas ett intresse i att kunna använda en utlånad spelare hela säsongen. Ett intressant exempel i sammanhanget skedde för sex år sedan när Jönköping Södra och Malmö FF mötes Stadsparksvallen. I J-Södra fanns anfallaren Pawel Cibiki som var utlånad från just Malmö FF. Cibicki var matchens bästa spelare och sänkte skåningarna två mål i 3-2-segern, det är således inte bara svart och vitt.

Efter matchen har Tihi fått mycket hatkommentarer på sociala medier men spelaren har personligen inte uttalat sig. Han avböjde t. o. m. att möta pressen efter matchen. Det är en ung spelare och frågan är hur hans psyke kommer hantera situationen. Nästa match är mot Hammarby på Tele2 där burop mot honom kan förekomma.

Hellberg, Grzelak och Värnamos sportchef Enes Ahmetovic har backat Tihi efter händelsen. Ahmetovic sa följande till fotbollskanalen:

” - Fotbollen är fantastisk för att det är så många som engagerar sig, men när den här typen av saker sker och när det händer en sådan här kille... Det otroligt sorgligt att folk ska börja hata.

” - Att ens ta ordet matchfixning i sin mun gentemot en person och att håna och hata… Det är sorgligt.”

Som nyss nämnt är Värnamos nästa match mot Hammarby den 31/7 på Tele2. Senaste besöket på Tele2 slutade som tidigare nämnt 5-0 men just Hammarby besegrades med 1-0 på vallen precis innan uppehållet. En seger är knappast realistiskt men hade minst sagt suttit fint med tanke på att Värnamo tagit en fjuttig poäng de senaste fem matcherna.

Inför matchen kommer mittbacken Bernardo Vilar och målvakten Jonathan Rasheed vara tillgängliga för spel. En artikel om dessa nyförvärv kommer också att publiceras på sidan.

Värnamo är fortfarande på en säker 13:e plats med 13 poäng men det är 3 poäng ner till både negativt kval och direktnedflyttning. Bland bottenrivalerna så har Helsingborg 10 poäng, Sundsvall 10 poäng och Degerfors 8 poäng medan Varberg har 15 poäng. Just denna femma väntas tampas i botten och därför nämns dessa team.

I helgen torskade alla i denna femma förutom Helsingborg som besegrade Sundsvall och därför kunde klättra upp över nedflyttningsstrecket. Just Helsingborg har gjort en del offensiva nyförvärv med Faletas, Rogne och Wiedensen-Paul och dessa kan mycket väl hjälpa helsingborgarna upp i tabellen. Det blir därmed med all säkerhet en spännande höst där ett eventuellt kontrakt, om det nu skulle förnyas, kommer säkras som tidigast i månadsskiftet oktober-november.