Lagbanner
Värnamo besegrade Berga i cupen.

Värnamo besegrade Berga i cupen.

IFK vann med 2-1 mot Berga.

Värnamo fick en fin lottning i svenska cupens andra omgång, lotten föll nämligen på IFK Berga. Berga är ett lag ifrån Kalmar och man spelar i division 2 där man är på den nedre halvan av tabellen. Med tanke på att det skiljer flera divisioner mellan lagen så förväntades Värnamo promenera hem segern.

Värnamos elva var (ungefär) enligt följande:

Vaitsiakhovich
Winsth – Larsson – Eriksson – Lohikangas
Becirovic – Vindehall – Adjei – Bilalovic
Bustos – Zeljkovic

Exakt hur elvan såg ut är faktiskt oklart, tv4play hade nämligen inte de uppgifterna men
kommentatorn beskrev det som ett 4-4-2.  

Det ska därmed poängteras att jag inte helt säkert vet hur Berga ställde upp, men så här uppfattade jag deras elva:

Yuusuf
Maikkula - Fredriksson – Dahlström – Ziarat – Andersson
Lindh – Engström – E. Eliassi
Citaku – P. Eliassi

Det är ett gäng okända spelare och erfarenheten av professionell fotboll är väldigt begränsad. Noterbart är att tre av spelarna har varit hos IFK Värnamo, dessa är Maikkula, Citaku och Dahlström.

En spelare som imponerat under säsongen är anfallaren Peiman Eliassi som har mäktat med tolv mål på fjorton seriematcher. Det var därmed någon som Värnamo behövde se upp med.

Matchen:
Vanligen brukar matchrapporterna vara ganska långa och beskriva i princip alla skottförsök. På grund av tidsbrist så blir denna rapport mer kortfattad och fokus riktas primärt åt kvalificerade målchanser.

Matchen börjar på ett väntat sätt där Värnamo har mycket boll medan Berga sjunker och blir låga. Den allsvenska representanten skapar dock inte mycket som är konkret och det dröjer tills den 27:e minuten innan IFK har en bra chans. Winsth har bollen och chippar den till Zeljkovic som tagit en löpning in i straffområdet. Ajdin tar i sin tur och passar snett inåt bakåt och den kommer till Bustos som prickar ribban.

Fyra minuter senare så har faktiskt Berga en ganska bra möjlighet och det är Lohikangas som blir passerad av deras kantspelare, jag tror det är Maikkula men är inte helt säker. Kantspelaren tar och levererar ett inspel som kommer till inhopparen Samuelsson vars skott blockeras av Eriksson.

Berga har en ny möjlighet i den 35:e minuten där Värnamo har svårt att få ut bollen i samband med ett inlägg. Den hamnar i stället hos Citaku som står vid straffområdeslinjen och skjuter varpå avslutet går rakt på Vaitsiakhovich.

På tillägg har Värnamo en hörna och den blir slagen av Bustos. Bollen går mot Larsson som är på änden av straffområdet och han väljer därför att nicka in den centralt. Bollen går mot Vindehall som får en ganska bra nickmöjlighet men bollen nickas rakt på Yuusuf.

Det står 0-0 i halvtid och efter halvtidspausen så är det Berga som har den första chansen. Fredriksson slår en klockren djupledsboll, som slår ut mittfältet, och frispelar Pejman Eliassi som därmed får komma fri på kanten. Han börjar avancera och skjuter men Vaitsiakhovich räddar.

I den 58:e minuten försöker Hellberg röra om grytan, Adjei, Bilalovic och Bustos går nämligen ut medan Ademi, Calle Johansson och Kenndal kommer in.

Minuten därpå kommer 1-0 för gästerna och det börjar med ett fint passningsspel av hemmalaget. Samuelsson har bollen och passar därefter till Ziarat som snabbt spelar vidare till Citaku. Den sistnämnde får en fri yta och börjar avancera framåt, han har Larsson framför sig vid mittlinjen men lyckas dribbla förbi backen. Han passar sedan vidare till Maikkula som tar emot bollen, väntar några sekunder och slår därefter en långboll mot Pejman Eliassi. Eliassi har tagit sig in i straffområdet och nickar in 1-0 med hjälp av stolpen.

Målet leder till att Värnamo blir ännu mer aggressiva i sin press och flyttar upp backlinjen ännu mer än tidigare. Även Oscar Johansson kommer in vilket stärker offensiven ytterligare. I den 63:e minuten så blir ett inspel inslaget som kommer perfekt till Becirovic som har en öppen skottyta men han får en felträff.

I den 70:e minuten så slår Winsth ett inlägg som Berga-backarna försöker nicka undan men bollen hamnar hos Calle Johansson. Johansson tar bollen och skjuter men skottet rullar retfullt i stolpen.

Värnamo fortsätter att jaga och tio minuter senare kommer en kvittering. Det börjar paradoxalt nog med att Ademi tappar bollen efter att ha halkat. Bollen hamnar hos en Berga-spelare och spelaren i fråga slår en passning rakt till Lohikangas. Lohi tar i sin tur och passar till Calle Johansson som tar emot och fintar förbi en motspelare som är framme och pressar. Ademi kommer och överlappar samt får en passning av Johansson, Ademi tar sedan och kvitterar tillställningen.

Tre minuter senare så kommer en ny smäll för Berga. Zeljkovic rundar Benattalah på mitten, tar några steg framåt och passar till Calle. Den sistnämnde passar tillbaka till Zeljkovic som därefter tar och placerar in 2-1 vilket också blir slutresultatet.

Berga känns väldigt tröttkörda på slutet och har ingen ork att flytta upp laget. Värnamo kan därmed passa runt bollen och spela av matchen.

Tankar efter matchen:
Värnamo vinner, till sist, och det är ett rättvist resultat. IFK var betydligt bättre än motståndarna och vann dessutom skottstatistiken med 22-6. Eloge kan ges till Berga för att de försökte spela sig ur pressade situationer och dessutom hade en del fina kontringar. Det märks att Citaku har varit högre upp i seriesystemet och. Ändå hade man svårt mäta sig med IFK.

Ur Värnamos perspektiv så är det givetvis positivt att det blev vinst, särskilt med tanke på fjolårets flopp mot GAIS. Spelet på den sista tredjedelen är dock fortsatt något som kan utvecklas, trots många skott så har man inte särskilt många kvalificerade målchanser. Vid det första Värnamo-målet har man dessutom en del flyt i samband med ett bolltapp från motståndarna.

Det är svårt att recensera defensiva spelare i en sådan här match med tanke på att merparten av spelet var på motståndarnas planhalva. Jag vill dock, dessvärre, kritisera Lohikangas. Han blev bortdribblad några gånger och är slarvig i passningsspelet. Personligen är jag tveksam kring om han håller allsvensk klass.

Angående startspelarna på mitten och i anfallet så är det ganska bleka prestationer. Becirovic är ganska osynlig och har svårt att komma in i rätt ytor. Bilalovic försöker utmana en del och sprang mycket men inte heller han kom riktigt till sin rätt. Adjei visade upp att det är en teknisk och passningsskicklig spelare men det var ingen märkvärdig insats. Bredvid honom hade han Vindehall som gör en stabil match, han är rörlig och trygg i passningsspelet.

I anfallet startade Bustos som visade att han är väldigt vass på små ytor med sin bolltrygghet. Ett problem är dock att han inte är särskilt konkret. Liknande sägas om Zeljkovic som förvisso sätter en balja, men förutom det så är han tidvis helt osynlig.

Från bänken hoppade Kenndal in som varit skadad i flera månader. Det är givetvis kul att han är tillbaka men det märktes att han är ur form, första-touchen var svajig och flera dåliga passningar slogs.

En positiv injektion var Carl Johansson. Han kommer in och visar prov på snabbhet och att han gillar att dribbla med konstruktiva tempoväxlingar. Dessutom är han ganska rak i sitt spel och gör dessutom två assist. Det är därmed en bra prestation från Johansson som lär kunna användas i situationer där Värnamo ligger under.

Även hans namne, Oscar Johansson, kan få beröm. Det är bra bollbehandling och smarta passningar från hans sida vilket också stärkte offensiven. Johansson II visade återigen att han besitter en högre nivå än sina medspelare.

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-24 17:04:52
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo