Värnamo-Djurgården: Mållöst mot formstarkt topplag!

Matchen mellan Värnamo och Djurgården slutade 0-0.

Allsvenskan fortsätter och för Värnamo väntade den fjärde raka matchen utav fem mot Stockholmsmotstånd. Ett Djurgården i storform skulle nämligen besöka Finnvedsvallen varpå en vinst skulle betyda att laget vunnit tio raka tävlingsmatcher. I en jämn liga likt Allsvenskan är en sådan bedrift ovanlig och något som luktar guld.

Lagen mötes tre veckor tidigare på Tele2 och då vann Djurgården med 5-0. Även om resultatet var missvisande så vann stockholmarna fullt rättvist och Värnamo gjorde många enkla misstag på sin planhalva. I den nämnda matchen fick Värnamo kritik för det höga försvarsspelet eftersom det öppnade upp ytor och det utnyttjade blåränderna Det fanns förvisso en del chanser framåt för IFK men den offensiva spetsen och skickligheten saknades för att spräcka Djurgårdens nolla.

Värnamo var också på Tele2 i den föregående omgången för att lira mot Hammarby. Med ett tätt försvar som släppte till få superchanser, en effektiv Antonsson och en dos tur lyckades man vinna mötet med 2-1. En väldigt skön trea för ett Värnamo som haft det svårt ett omstarten.

Det som talade för Värnamo-vinst i denna match var lite. En förhoppning var att segern mot Hammarby skulle ge självförtroende och leda till avslappning i truppen vilket kan höja prestationsnivån. Vidare fanns det alltid en risk att Djurgården skulle underskatta Värnamo och därmed rotera bort sig. Risk för rotation är särskilt påtaglig eftersom Djurgården kvalar till Conference League och därmed har tät matchande. En faktor som var till Värnamos favör var att matchen spelades på Finnvedsvallen där IFK är svårslagna.

I tabellen så var Värnamo på en 13:e-plats med fem poäng ner till negativt kval och sex poäng ner till direkt nedflyttning.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Netinho – Larsson – Eriksson – Winsth
Näsström – Kenndal – Magashy
Johansson – Antonsson – Zeljkovic

Nya i elvan är Näsström och Netinho. Den förstnämnda går in på mitten för att inta rollen som ”fri mittback”. Det innebär att han gick in i backlinjen som en extra mittback när Djurgården anföll men befann sig högre upp när Värnamo attackerade. Netinho var rak ersättare till skadade Lohikangas samtidigt som Larsson bytte position från mittfältet till mittback. Larsson ersatte därmed Tihi som var avstängd efter att ha dragit på sig tre gula kort.

Utöver Lohikangas så var också Becirovic skadad. Lohikangas skada är lindrig och han väntas vara redo inför nästkommande match samtidigt Becirovic väntas missa flera matcher. Väldigt tråkigt för Becirovic som trots en ung kropp dragit på sig mycket skador.

Angående elvan så är det noterbart att Vilar inte får chansen från start. Spelaren anslöt nyligen från IFK Göteborg och var en gigant i Värnamos försvar under fjolårsvåren. Det var under sommaren 2021 som han köpte av Göteborg som imponerats av insatserna i Superettan. Väl i Göteborg så har det primärt blivit bänk och detta har lett till att han är ur matchform vilket förklarar petningen.

Djurgården:
Inför omgången så hade djurgårdarna nio raka tävlingssegrar och denna form har laget inte uppvisat på över 20 år. Senaste allsvenska matchen var mot toppkonkurrenten Häcken och där blev det 2-1 efter en imponerande vändning. I kvalet till Conference League har Djurgården slagit ut Rijeka med totalt 4-1 och vann första mötet mot rumänska Sepsi med 3-1 på bortaplan.

Matchen mot Sepsi spelades tre dagar innan drabbningen på Finnvedsvallen och just europakval kan bli en svaghet för Djurgården. Det finns nämligen svårigheter i att kämpa på två fronter eftersom de blir mycket matcher vilket leder till rotation. Resor ut i Europa kan också påverka kroppen fysiskt med dålig sömn och behov av mental återhämtning.

En statistisk fakta som öppnade upp för Värnamo är att Djurgården har problem på gräs. Denna säsong har det blivit fem gräsmatcher men endast fyra poäng varav en seger. Segern kom mot bottenlaget Helsingborgs IF.

Även om Djurgården gått som tåget den senaste tiden så har de inte dragit ifrån i den allsvenska toppstriden. Blåränderna ledde förvisso ligan men endast tre poäng ifrån var femteplacerade Malmö FF och där emellan fanns Häcken, AIK och Hammarby. Djurgårdarna har därmed inte tagit hem Allsvenskan på långa vägar och har inte råd med särskilt mycket poängtapp. Under eftermiddagen hade dock både AIK och Malmö förlorat vilket gav djurgårdarna chansen att göra ett mini-ryck.

Djurgården har haft ett lugnt transferfönster och enda nyförvärvet är Marcus Danielsson som kommer från kinesiska Dalian Professional. På andra hållet så har Adam Bergmark-Wiberg, Per Kristian Bråtveit och Melker Jonasson lämnat Kaknäs. Dessa spelare hade inga nyckelroller i laget och därmed är deras frånvaro betydelselös.

Följande elva startade:
Vasyutin
Johansson – Hien – Danielsson – Andersson
Banda – Schüller – Eriksson
Radetinac – Edvardsen – Wikheim

För Djurgårdens del så saknades den skadade Elliot Käck och Hampus Finndell som var avstängd. Att man klarat sig med relativt få skador är ett kännetecken för Djurgården och något som kan fälla avgörandet i guldjakten.

Djurgården tränas vanligen av en duo bestående Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf men denna gång var det endast Lagerlöf på plats. Orsaken var att Bergstrand var sjuk.

Lagerlöf roterade och hade därmed flera förändringar i jämförelse med den senaste matchen. Målvakten Vasyutin gör årets första match och petar därmed Zetterström. Danielsson startar sin första allsvenska match sedan återkomsten vilket satte Ekdal på kvisten. Nästsenaste gången Danielsson startade en match var landskampen mellan Sverige-Polen som spelades i mars och mittbacken var således ur matchform.

Andersson gick in som vänsterback i stället för Bengtsson medan den finske landslagsspelaren Schüller ersatte avstängde Finndell. En annan förändring är att Wikheim startade i stället för Asoro.

Första halvlek:
Matchen började faktiskt inte på utsatt tid utan strax innan matchstart identifierades ett hål i nätet vilket behövde åtgärdas. När väl matchen startade så var det slarv som ledde till att målchanser skapades. I den femte minuten slår Kenndal en lös bakåtpassning mot Victor Eriksson och på detta reagerar Edvardsen som får tag på bollen. Anfallaren försöker peta bollen förbi Victor Eriksson i hopp om att komma i friläge men mittbacken stoppar honom.

Tre minuter senare passar Schüller till Danielsson och det är slarvigt, återigen en lös passning. Oscar Johansson pressar Danielsson och lyckas erövra bollen för att därefter driva upp. Yttern slår därefter en passning centralt till Antonsson varpå anfallarens mottagning är halvdan vilket leder till att Schüller kan reparera sitt misstag och rensa. Bra försvarsspel av Hien i det läget som spelar tätt försvar på Antonsson och således blockerar skottyta.

I den 10:e minuten sker en liknande sekvens där det börjar med en slarv-pass. Det är först Victor Eriksson som slår en dålig passning till Kenndal som i sin tur försöker passa vidare till Larsson men Edvardsen blockerar. Anfallaren kommer därefter ensam mot Larsson och slår in ett inspel i straffområdet där han söker Radetinac men Victor Eriksson står rätt och rensar undan.

Tre minuter senare försöker Andersson passa till Danielsson men precisionen är kass och det utnyttjar Antonsson som får tag på bollen och börjar driva fram från halvplan. Forwarden driver men har både Hien och Danielsson framför sig och passar därför i sidled till Zeljkovic. Zeljkovic kommer ensam mot Schüller och gör en dragning och skjuter därefter men Vasyutin räddar och försvaret rensar returen.

Strax därpå uppstår en sekvens där Banda slår en dålig boll som når Oscar Johansson. Yttern söker därefter Antonsson med ett inspel varpå Antonsson skjuter men Hien blockerar ut till hörna. Hörnsparken leder ingen vart.

I den 16:e minuten kommer Djurgården i anfall och det slutar med ett skott från Magnus Eriksson men avslutet blockeras.

Tre minuter därpå har Djurgården sin dittills bästa möjlighet och det inleds med en hörna. Hörnan blir en kort variant där Edvardsen, Magnus Eriksson och Schüller passar sig igenom Värnamo-försvaret. Edvardsen slår därefter en enkel passning till Wikheim som står omarkerad i straffområdet varpå Wikheim skjuter i stolpen. En bra aktion av djurgårdarna som med ett enkelt kortpassningsspel luckrade upp Värnamo.

I den 24:e minuten vänder spelet och Värnamo skapar ett farligt anfall. Det inleds med ett skott från Zeljkovic som blockeras av Hien varpå bollen hamnar hos Winsth som passar vidare till Antonsson. Den sistnämnde skjuter från en dålig vinkel och Vasyutin räddar men returen går ut till centrala straffområdet där Magashy prövar. Schüller försvarar dock skottet tappert vilket gör att bollbanan saktas ned och Vasyutin kan i stället plocka bollen.

Minuten efter försöker Piotr Johansson med ett distansskott men det förblir ofarligt.

I den 28:e minuten, i samband med en hörna, så slår Kenndal ett farligt inlägg mot straffområdet. Där inne finns Antonsson, Victor Eriksson och Larsson men ingen av dessa lyckas få en tå på bollen. I stället studsar den ut över kortlinjen.

Strax därpå så lyckas faktiskt Antonsson få in bollen bland nätmaskorna. Det börjar med ett skottförsök från Oscar Johansson men han får en felträff och via Larssons lår hamnar bollen hos Antonsson som skjuter in den. Målet är dock bortdömt för offside vilket var regelrätt.

I den 33:e minuten har Djurgården en hörna som Edvardsen tar hand om. Den går mot första-stolpen där Wikehim står och yttern skarvar den bakåt. Där hittar han Danielsson som tagit en löpning och därefter skjuter från dålig vinkel men Vaitsiakhovich räddar. Slarvigt försvar i den sekvensen från Netinho och Magashy som inte har koll på Danielssons löpning.

I den 35:e minuten skjuter Radetinac och via Näsström styrs bollen ut till hörna.

Minuten därpå slår Banda ett inlägg och Danielsson nickskarvar till Edvardsson. Anfallaren skjuter från en fin position men bollen går utanför.

I den 39:e minuten så slår Oscar Johansson en kort passning till Magashy som tar sig in i straffområdet. Det är trångt och djurgårdarna pressar Magashy men han lyckas ändå behålla bollen och passar därefter till en stillastående Zeljkovic som skjuter över. Zeljkovic var förvisso i en bra position men det är svårt att få till ett bra avslut stillastående.

I den 42:a minuten har också Netinho ett avslut men Hien är på hugget och blockerar. Just Hien var väldigt bra på att läsa spelet och tycktes alltid stå på rätt plats vilket försvårade för Värnamos offensiv.

Någon minut innan halvtid skjuter Magnus Eriksson från distans men bollen går över mål.

Halvleken var svår att sammanfatta eftersom den var spretig där båda lagen stod för många misstag vilket i sin tur resulterade i målchanser. En majoritet av halvlekens chanser kunde kopplas till enkla slarvmisstag som motståndarna utnyttjat. Periodvis hade båda lagen spelat bra men det fanns också delar med oordnat spel som påminde om hawahii-fotboll.

I jämförelse med den förra matchen mot Djurgården så gör dock Värnamo det bättre vilket resultatet indikerade. Det är fler vunna dueller och försvaret hänger med Djurgårdens offensiv. Det kan dock nämnas att djurgårdarna hade sämre precision i passningarna vilket bidrog till att spelet gick långsammare och likaså deras försök till vändningar. Just förmågan att göra saker fort var Djurgårdens styrka i föregående möte mot Värnamo och på vallen var det inte samma visa.

Variabeln xG visade 0.78-0.37 till Värnamos favör och gällande avslut på mål så ”ledde” Värnamo med 3-1. Matchen var dock jämn där spelet hade svängt fram och tillbaka. Inför den andra halvleken kändes en poäng dock fullt rimlig eftersom Värnamo höll jämna steg med Djurgården.

Andra halvlek:
Det var Värnamo som hade halvlekens första chans och det är ett volleyskott från en omarkerad Zeljkovic. Bollen gick dock över.

Trots den inledande målchansen så är det Djurgården som tar kontroll över matchen efter omstarten och man dominerar possession. Djurgården har dock samma problem som Hammarby hade omgången innan vilket är den sista passen. Det blir därmed mycket passningar runt om straffområdet och något instick ibland som rensas undan.

I den 58:e försöker Radetinac bryta mönstret. Han får bollen på kanten och tar sig in central samt skjuter men Vaitsiakhovich räddar enkelt.

I den 61:a minuten görs ett försök från stockholmarna att bryta dödläget när Asoro går in i stället för Wikheim. Asoro är formstark och har både snabbhet och tekniken för att skapa något på egen hand.

Minuten därefter får ”nästan” Asoro en bra möjlighet efter ett inlägg från Banda. Bollen går mot Asoro som står i fin yta men Näsström lyckas skarva bollen så att den ändrar riktning och därmed studsar förbi Asoro. Om styrningen från Näsström uteblivit så hade det varit ett drömläge får Asoro som troligen nätat.

I den 64:e minuten så kommer matchens bästa möjlighet och det börjar med att Asoro fintar Netinho med en vändning. Han löper sedan på högerkanten och spelar in bollen centralt till Edvardsen. Anfallaren behöver bara peta in bollen i öppen kasse men skjuter utanför, trots att det alltså är öppet mål.

I den 67:e minuten kommer ett distansskott från Banda men det blockeras.

Två minuter senare slår Magnus Eriksson ett inlägg mot Hien. Den långe mittbacken får huvudet på bollen men Vaitsiakhovich räddar.

Strax därefter lyckas Asoro återerövra bollen från Näsström och passar sedan till Banda. Den sistnämnde driver upp och passar Edvardsen som skjuter från dålig vinkel. Larsson står dock rätt och blockerar vilket resulterar i att Vaitsiakhovich enkelt kan plocka bollen.

Djurgården lyckades skapa ett högre tryck från det att Asoro kom in och tio minuter framåt men ett matchavgörande mål uteblev. Därmed lyckades Värnamo rida ut stormen och med hjälp av en långboll som ledde till Djurgårdsinkast högt upp i banan så kunde man flytta upp laget. Värnamos pressar därefter djurgårdarna på offensiv planhalva och det slutar med ett avslut från Wenderson som går högt över mål.

De avslutande tjugo minuterna är chansfattiga men det är Djurgården som primärt har bollen. Värnamo känns trötta av allt försvarsspel och när man väl får tag på bollen så finns det lite energi för att flytta manskapet.

Mot Hammarby var förvisso situationen likartad och ändå lyckades Värnamo vinna efter två kontringsmål. Skillnaden i denna match var dock att Djurgårdens försvarare var väldigt solida och välorganiserade vilket ledde till att de snabbt kunde avvärja faror. Danielsson och Hien hade alltså stenkoll på Antonsson i kontrast till Fenger och Kurtulus som halvsov.

Ett problem, som omnämnts i tidigare artiklar, var också det att det oftast var Antonsson som söktes och han blev ensam uppe på topp. Spelet var därmed lättläst.

I den 87:e minuten slår Magnus Eriksson ett inlägg i straffområdet och han hittar Danielsson som nickar utanför.

Två minuter senare uppstår identiskt mönster med inlägg från Eriksson och en nick från Danielsson men den går utanför. En bra yta för Danielsson som borde fått nicken på mål och kanske avgjort matchen.

I den fjärde tilläggsminuten kommer ännu ett inlägg och den gången är inbytte Ekdal uppspelspunkt. Ekdals nick är halvdan men det blir rörigt i straffområdet och Edvardsen är nära på att få tag på bollen och därmed kunna peta in den men Vaitsiakhovich är på hugget och lyckas greppa den.

Det blir därefter en långboll mot Antonsson och i det läget är det få djurgårdare i försvaret. Wenderson får tag på bollen och försöker slå en nyckelpass till Antonsson som skulle gett honom ett friläge men bortalaget blockerar passningen.

I stället får Djurgården ett nytt anfall och det slutar med ett inlägg från Edvardsen mot Danielsson men återigen är nicken svag.

Tankar efter matchen:
Med tanke på omständigheterna så får resultatet ses som positivt. Djurgården är ett starkare lag  på både papper och om man tar hänsyn till form samt spelade bättre. Den första halvleken var jämn och svängig men den andra dominerades totalt av djurgårdarna. Expected goal visade 0.91 för Värnamo och 1.47 för Djurgårdens räkning.

Nollan hålls och få chanser släpps igenom vilket är ett tecken på att det defensiva fungerade bra. Spelarna var bra på att täcka ytor tillsammans och vinna dueller. Samtidigt gynnades Värnamo av underlaget vilket gjorde att blåränderna inte fick upp samma tempo och laget var inte lika skickliga i sina tekniska utföranden som på Tele2.

Anfallsspelet bestod emellanåt av en del fina kombinationer där bollen gick som ett snöre. Dock skapades det ganska få konkreta lägen och de chanser som skapades kopplades ofta till ett Djurgårdsmisstag. Därmed var Värnamo i slutändan ganska bleka offensivt ifall man tar hänsyn till skapade möjligheter.

På spelarfronten så gör backlinjen samt Vaitisiakovich det stabilt även om de får mycket understöd av mittfältet och fronttrion. I backlinjen vill jag lyfta Victor Larsson som ett positivt exempel. Han gör sin bästa match för i år och är otroligt bollskicklig samt uppvisar en god spelförståelse.

Prestationerna på mittfältet är mer varierade. Näsström tillför defensivt i och med sin tyngd och var ett vapen vid fasta situationer. Spelaren har dock svårigheter i passningsspelet när tempot skruvas upp och slog därmed en del pass utan adress eller till en medspelare som var i ett pressat läge. Därmed har Näsström trots bra bollbehandling problem med att fatta beslut i pressade lägen. Näsströms naturliga position är mittback och troligen hade han passat bättre där än på mitten.

Även Kenndal gör en medioker insats där han blandar hårt arbete defensivt samt öppnade passningar med slarv i samband med att Djurgården pressar. Kenndal har gjort en godkänd säsong men har samtidigt inte varit lika bolltrygg som han var i Superettan.

Den mittfältare som var bäst var Magashy och nigerianen är också den mittfältare som allra bäst anpassat sig till Allsvenskans tempo. Han var väldigt ivrig och fattade smarta beslut i fart vilket gör att han sällan tappar bollen. Mot Djurgården var han också ofta spelbar på offensiv planhalva där han kombinerade med medspelare och gjorde även några finter.

Där framme är Antonsson blek och han var tidvis osynlig. Han blir förvisso ensam men han hade väldigt svårt att skapa något i kampen mot Hien och Danielsson. Det kan nämnas att han alltid är på språng när Värnamo vinner boll och öppnar därmed ytor men mot Djurgården räckte det inte.

Zeljkovic var den i Värnamo som hade flest avslut vilket delvis beror på att ofta är spelbar högt upp i banan. Det har varit en del avslut från hans sida sedan han kom till Värnamo men efter fyra matcher har det blivit noll poäng från hans sida. Förvisso kan en ytter utmärka sig på andra sätt än poäng men det var just hans poängsaldo som bidrog till att han värvades till Värnamo. Mot Djurgården så hade han en chans i den 13:e och en i den 39:e minuten varpå dessa möjligheter förväntas en spelare likt honom utnyttja bättre. Det är överlag svajigt från hans sida där han både visar upp bra bollkontroll, fina dragningar och bra vändningar tillsammans med enkla felpass och begränsad spelförståelse.

Johansson skapade förvisso få lägen idag men han var bra mot Djurgården. Det han utmärkte sig med var att han var snabbtänkt och bra på att läsa av situationen på plan. Det gör att han på ett tillslag kan slå öppnande passningar frispela en medspelare. Det var flera gånger som Johansson tog sådana initiativ men där medspelarna dessvärre inte kunde utnyttja det.

Alla Värnamos fyra bottenkonkurrenter, Norrköping räknas inte med, förlorade i denna omgång. Varberg föll med 4-0 mot IFK Göteborg, Degerfors med 2-0 mot Norrköping, Helsingborg med 5-0 mot Häcken och Sundsvall med 3-0 mot Hammarby.