Värnamo-Elfsborg: Bara en poäng trots tidigt ledningsmål.
Näsström stod för en svag insats mot Elfsborg.

Det blev oavgjort mellan Värnamo och Elfsborg. Värnamos mål gjordes av målsprutan Antonsson medan Näsströms självmål frälste elfsborgarna.

Efter fem raka matcher mot Stockholmsmotstånd väntade Elfsborg hemma på Finnvedsvallen för vårt kära IFK. Det är relativt nära mellan Borås och Värnamo vilket öppnade upp för en publiktät match. Totalt hade nio supporterbussar åkt från västra Götaland och bortasektionen var därmed fullpackad med gulklädda fans.

Inför omgången var Värnamo på en 13:e plats med sex poäng ner till Degerfors på kvalplats och sju poäng ner till Helsingborg på direktnedflyttningsplatsen. Det fanns därmed luft ner till degraderingspositionerna men samtidigt är det mycket fotboll kvar att spela och det är således allt för tidigt att ta ut något i förskott. Efter tre förlustfria matcher mot Stockholmslagen var dock känslan i truppen positiv. Inför matchen sa bl.a. Oscar Johansson något i stil med att laget växt under säsongen och möjligheten att klara allsvenskt kontrakt är realistiskt.

I den senaste omgången hade kamraterna rest till Friends Arena och kryssat mot AIK. Matchen slutade 2-2 efter att Antonsson blivit tvåmålsskytt. Noterbart är att Värnamo ledde matchen vid två tillfällen men lyckades dessvärre inte hålla det utan fick nöja sig med en poäng.

Hellberg valde att ställa upp med denna elva:
Vaitsiakhovich
Netinho – Tihi – Eriksson – Winsth
Wenderson – Näsström – Magashy
Johansson – Antonsson – Zeljkovic

En förändring görs i jämförelse med AIK-matchen och det är att Netinho ersätter skadade Larsson.

På skadelistan återfanns utöver Larsson fortsatt de Vries, Becirovic och Lohikangas.

Elfsborg:
Elfsborgs säsong har varit en besvikelse vid en titt på tabellen och resultateten. Inför matchen var klubben på en tionde plats vilket är allt annat än godkänt. Laget hade nio raka matcher utan vinst och de blev bland annat utspelade mot Molde i kvalet till Conference League. Över två matcher förlorade man med totalt 6-2 efter att den första ronden slutat 4-1.

Ytligt kan man säga att det finns en bra offensiv kraft i laget. I skrivande stund har laget gjort 33 mål vilket är fjärde bäst i Allsvenskan och något som gör att laget har en hög högsta-nivå. Samtidigt är de defensiva hålen stora vilket är den primära orsaken bakom varför det inte lyft i tabellen. Elfsborg är ofta ojämna under en och samma match vilket också kostat poäng. Inför detta möte hade laget 8 kryss vilket är flest antal i Allsvenskan och något som indikerar att man saknar matchvinnartyper som kan avgöra jämna matcher.

Laget tränas av Jimmy Thelin som varit där sedan 2018. Innan det var Thelin i Jönköping Södra där han fick sitt genombrott som tränare. Thelin var huvudtränare när J-Södra tog steget upp i Allsvenskan och lyckades hålla kvar vår länskollega i det svenska finrummet under två säsonger. I Elfsborg började det dålig med en 12:e-placering under 2018 och året därefter en 8:e-placering. Under 2020 fick han det att gå på räls och Elfsborg nådde en andraplats vilket är bästa placeringen sedan guldet 2012. Noteras bör att Elfsborg var nio poäng efter ligavinnaren Malmö FF och man var således aldrig riktigt nära att vinna titeln. 2021 var Elfsborg indragna i toppstriden länge och slutade fyra men med endast fyra poäng från guldet.

I senaste matchen duellerade Elfsborg mot Norrköping på Borås Arena. I ”floppmötet” tog Elfsborg ledningen efter mål från Baidoo men därefter kom en kvittering från Sigurdsson. I matchens slutskede kom ytterligare ett mål från Elfsborg efter en fullträff från Bernhardsson men målet dömdes bort efter en tveksam hands. Väldigt surt för Elfsborg som hade mått bra av att bryta denna dystra trend.

Thelin startade med dessa:
Valdimarsson
Strand – Väisinen – Holmen – Hult
Boateing – Baidoo – Romer
Alm – Frick – Ochels

Tre nya namn går in i startelvan för Elfsborgs del. Den förste är högerbacken Strand som ersätter den skadade Larsson. Mittbacken Väisinen är också tillbaka. Väisinen har varit ordinarie tidigare men petades efter 4-4-matchen mot Häcken. Även centralforwarden Frick är tillbaka efter skadefrånvaro och detta var hans 200:e match för Elfsborg.

Intressant namn i Elfsborg elva är vänsterbacken Niklas Hult som är född i Värnamo och fostrad i IFK. Spelaren var hos Värnamos A-lag under åren 2008 och 2009 men lämnade sedan för Elfsborg. Han blev kvar i Borås till 2014 och har därefter spenderat 8 år utomlands. Han återvände till Elfsborg under sommarfönstret men har faktiskt kopplats ihop med Värnamo. Han är god vän och har spelat pojkfotboll tillsammans med lagkaptenen Freddy Winsth.

Första halvlek:
IFK får en drömstart efter ett missförstånd mellan Alm och Strand i den andra minuten som utnyttjas av Zeljkovic. Zeljkovic får bollen i höjd med eget straffområde och driver på egen hand upp mot Elfsborg mål varav ingen gulklädd spelare lyckas stoppa honom. Framme vid motståndarnas straffområde slår han en enkel passning som Antonsson timar perfekt och forwarden kan sedan kyligt chippa in 1-0 i mål. Ett väldigt bra samspel mellan Zeljkovic och Antonsson där den sistnämndes löpning är synkad med Zeljkovics passning.

Målet var Antonssons tolfte för i år och anfallaren bästa allsvenska säsong målmässigt var 2015 där han gjorde 12 mål på 29 matcher för Kalmar FF. Mot Elfsborg lyckades han alltså tangera rekordet och mer än 10 omgångar återstår.

Att göra ett tidigt ledningsmål är vid första anblicken något bra eftersom de leder till avslappning i truppen. Dock kan det ha en motsatt effekt vilket är att man sjunker ner lågt och ger motståndarna total kontroll över mittfältet. Att enbart försvara i 90 minuter är väldigt energikrävande och det är få lag som kan ha samma defensiva stabilitet som AC Milan på tidigt 90-tal. Därmed kan ett tidigt ledningsmål vara något som stjälper mer än vad det hjälper och detta var fallet mot Elfsborg.

Värnamo börjar sjunka väldigt lågt och ger Elfsborg initiativet. I Superettan fungerade ofta denna taktik eftersom andradivisionens spelare sällan hade farten och skickligheten att luckra upp IFK:s täta försvarslinjer. Troligen är man i IFK influerade av bortamatchen mot Hammarby där man, något turligt, lyckades man gå vinnande ur striden efter mycket försvar och en effektiv offensiv. Mot Elfsborg skulle dock utfallet bli annorlunda.

I den 5:e minuten kommer Elfsborgs första möjlighet och det inleds med att Boateng får bollen utanför straffområdet. Mittfältaren är omarkerad och skjuter ett skott mot mål varpå Ochels tar en löpning in i straffområdet och försöker styra in bollen men den går utanför. Slarvigt försvar av Värnamo där ingen markerar Boateng och mittbackarna missar Ochels löpning.

Intressant statistik är att Elfsborg efter bara tio minuter hade vunnit fyra hörnor men ingen av dessa ledde till någon farlighet.

I den 11:e minuten kommer ett inlägg som Alm nickar men hans träff är dålig.

Tre minuter senare nickar Frick över efter ett nytt inlägg.

Under inledningen och stora delar av matchen skapades mycket via Hult och Ochels. Särskilt Hult var produktiv med många löpningar och fina inspel. Netinho hade stora svårigheter med att hantera de offensiva initiativen på sin kant.

I den 16:e minuten lyckas ghananen Baidoo erövra bollen från Näsström och Baidoo slår sedan en passning in i straffområdet. Passen är riktad mot Ochels men Tihi kommer mellan och försöker rensa undan. Utrensningen blir dock en klockren passning till Hult som står i en fin yta och försöker placera men Vaitsiakhovich är på tårna och räddar.

Två minuter därpå testar Frick återigen med en nick men det blir ofarligt.

I sekvensen därpå slår Strand ett inlägg och en ivrig Baidoo kolliderar med Vaitsiakhovich i samband med att ghananen försöker nicka. Vaitsiakhovich blir liggandes på marken och har smärtor i nedre delen av ryggen men kan turligt nog spela vidare.

Det dröjer fram till den 27:e minuten innan nästa målchans skapas och det blir en händelserik situation. Det inleds med en hörna från Römer och en gulklädd spelare nickar varpå Näsström blockerar och bortaspelarna skriker på hands. Domaren Sundell väljer att fria men ifall VAR funnits i Allsvenskan så hade troligen beslutet blivit ett annat eftersom Näsströms arm är i en onaturlig position. Möjligen skulle det korta avståndet kunna bidra till Näsströms fördel men Värnamo har flyt i det läget.

Efter denna situation rensas bollen men rakt till en av elfsborgarna som skickar tillbaka bollen i straffområdet. Den går mot en yta där det är trångt och den hamnar hos Väisinen och Frick som står i vägen för varandra och därmed inte lyckas få iväg ett bra avslut trots att de är någon meter från mål. Det slutar med ett halvdant försök från Väisinen som går utanför. Väldigt klantigt av duon som borde löst situationen bättre och en sekvens som speglar Elfsborg säsong i sin helhet, d.v.s. att det där lilla extra saknas.

Värnamo skapar alltså väldigt lite efter målet men i den 31:a minuten får man i alla fall in bollen i Elfsborgs straffområdet. Magashy gör en fin vändning och passar Johansson som tar en öppnande löpning på kanten. Johansson levererar sedan ett inspel mot Antonsson men Väisinen är i vägen och rensar.

I den 33:e minuten får Elfsborg ett inkast och bollen kastas in i straffområdet där Frick vinner en luftduell mot Eriksson. Anfallaren skarvar vidare bollen till Ochels som får ett jätteläge men Vaitsiakhovich gör en jätteräddning.

Strax därpå kommer också ett inlägg där Frick nickar men det är ofarligt.

I den 37:e minuten lyckas Boateng finta sig förbi Wenderson som hamnar på efterkälken vilket leder till en regelorättfärdig nerdragning från Wendersons sida. Elfsborg tilldöms en frispark från ett drömläge men Strand skickar den högt över ribban.

I den 41:a minuten kommer Zeljkovic ensam mot Elfsborg-försvaret. Han gör ett försök att skruva in bollen i ena hörnet men den går utanför.

I den 43:e minuten slår Vaitsiakhovich en slarvig passning till Näsström som Baidoo bryter varpå bollen hamnar hos Ochels. Ochels uppfattar att Alm är i en fri yta och slår en snabb sidledspassning vilket ger Alm ett drömläge. Den sistnämnde avfyrar dock ett avslut som går ganska rakt på Vaitsiakhovich och målvakten kan därmed revanschera sig.

Innan halvtid har även Boateng ett distansskott som går utanför. En potentiell möjlighet uppstår också i den andra tilläggsminuten där en passning från Alm olyckligt styrs av Antonsson till Frick. Frick är nära på att få en supermöjlighet men anfallaren hinner inte få kontroll över bollen och den går ut till utspark.

Det stod 1-0 i halvtid och utöver resultatet så var det inte mycket som var positivt. Värnamo var väldigt tillbakatryckta och Elfsborg har dessutom en del bra lägen som mycket väl kunde resulterat i mål. Det var således inte bara desperata distansskott utan man lyckades ta sig in i straffområdet till farliga ytor. Utöver Vaitsiakhovich så räddades IFK också av Elfsborgs oförmåga och oskicklighet.

Talande statistik är att tillfällen på offensivt straffområdet var ett för Värnamo och 19 för Elfsborg. Motsvarande siffra för den offensiva tredjedelen låg på 6-                18. Siffrorna indikerar att Värnamo hade svårt att vinna kampen på mittfältet där Elfsborg med aggressiv press och fart lyckades ta sig förbi Värnamos mittlinje. Känslan var att det enbart var en tidsfråga innan en kvittering skulle komma.

Trots dessa farhågor fanns det en ljusglimt för Värnamo. Som tidigare nämnt har Elfsborg defensiva brister och det syntes också emellanåt även om Värnamo inte kunde utnyttja det. När Värnamo kom i närheten av halvplanscirkeln så kunde det gå fort fram till Elfsborg straffområde men detta syntes enbart enstaka gånger eftersom Värnamo var tillbakatrycka och mestadels stod runt eget straffområde.

Andra halvlek:
Thelin gör ett byte direkt i halvtidspausen och det är att Bernhardsson kommer in i stället för Alm. Bernhardsson är en kvick spelare och i den 50:e minuten visar han prov på det. En långboll blir slagen från Elfsborgs planhalva och den går mot just Bernhardsson som hamnar i en löpduell mot Eriksson. Bernhardsson sprintar på ett imponerande sätt ifrån mittbacken och kommer i friläge mot Vaitsiakhovich men återigen räddas Värnamo av sin målvakt.

Minuten därpå skulle dock Elfsborg få jubla och det börjar med att Hult fintar sig förbi Netinho på kanten. Hult slår därefter ett inspel mot straffområdet och efter en kamp med Frick styr Näsström olyckligt in en kvittering. Det är därmed ett självmål som fäller Värnamo och trots att det är surt så är det välförtjänt.

Vid en första anblick tycks Värnamo vakna till liv efter kvitteringen och ett anfall skapas utav Värnamo. Det leder till ett blockerat skott från Zeljkovic.

Elfsborg lyckades dock relativt snabbt återta kontrollen och är de klart bättre laget från 55:e till 80:e minuten.

I den 55:e minuten nickar Väisinen på en hörna men nicken är dålig och således ofarlig för Värnamo.

I den 61:a minuten lyckas Römer vinna en fysisk duell mot Wenderson och passar sedan till Bernhardsson som står utanför straffområdet. Den sistnämnde prövar med ett skott men Vaitsiakhovich räddar.

I den 68:e minuten kommer ett distansskott från Römer efter att försvaret runt om honom agerat väldigt passivt.

Fyra minuter skapar inhopparen Ondrejka en målchans. Han passar bollen till Hult som testar från en ganska bra position men skottet går över.

Minuten därefter har Boateng också ett avslut men det går utanför.

I den 75:e minuten väcks lite hopp för Värnamo när Zeljkovic blir neddragen av Väisinen vilket leder till en farlig frispark. Johansson tar hand om den fasta situationen men den räddas enkelt av GOLMAN trots att den går på mål.

I den 77:e slår Vindehall en felpass som Ondrejka tar hand om. Den gulklädde avancerar och testar med ett avslut men Valdimarsson räddar.

I den 81:a minuten slår Hult ett inlägg mot Cooper Love som nickar men bollen räddas enkelt av Vaitsiakhovich.

Under i princip hela matchen så är Elfsborg det bättre laget men under de avslutade tiominutersperioden så blir spelet något jämnare och Elfsbors offensiv är väldigt trubbig. Elfsborg har därmed svårt att skapa ett rejält tryck och i stället lyckas faktiskt Värnamo komma upp några gånger

Denna tiominutersperiod är ett konkret exempel på varför Elfsborg inte lyft i tabellen, man saknar den offensiva spetsen i de avgörande lägena. En tydlig skillnad i jämförelse med exempelvis Djurgården som radade upp målchanser mot Varberg i samband med att stockholmarna jagade en kvittering.

I slutet av matchen kommer två konkreta lägen för respektive lag. För Värnamos del tar sig Simba igenom i den 89:e minuten och han passar Antonsson som försöker styra in bollen felvänd men försöket räddas. För Elfsborg del har Hult ett försök men det räddas av Vaitsiakhovich.

Tankar efter matchen:
Även om Elfsborg har ett bättre lag på pappret så var 1-1-resultatet en besvikelse. Inför matchen hade Elfsborg nio raka matcher utan vinst vilket gav hopp om att en seger kunde bärgas varpå denna förhoppning stärktes i och med det tidiga ledningsmålet. Vidare så var spelet väldigt bristfälligt både offensivt och defensivt från Värnamos sida.

Försvarsmässigt hade Värnamo problem både inuti straffområdet, centralt och ute på kanterna. Anfallsspel fanns det knappt att tala om. Att det inte blev förlust beror till
stor del på Elfsborgs oförmåga att avgöra matchen och inte på Värnamos egen insats.

Det var specifikt på mittfältet som Värnamo hade svårigheter där Näsström, Magashy och Wenderson var en nivå under Römer, Baidoo och Boateng. Elfsborgs mittfältare kunde med fart och teknik ta sig förbi många gånger.

En intressant diskussion i fotboll rör hur man ska försvara ledningar där det finns två tydliga huvudlinjer. Å ena sidan kan man genom att sjunka ner lågt och parkera en buss försöka försvara sig igenom matchen i hopp om att vinna med uddamålet. Å andra sidan kan man försöka bibehålla initiativet och med hjälp av offensiv kraft försöka gå för 2-0 och döda matchen på det sättet.

Värnamo applicerade en taktik som gick i linje med det förstnämnda och det blev ganska blekt i slutändan. Ifjol var Värnamo väldigt bra på att bevara ledningar och vann 18 av 20 matcher som man tog ledningen i. Motsvarade siffra denna säsong är fyra av nio.

Skillnaden har en enkel förklaring och det är att prestationsnivån är högre i Allsvenskan i jämförelse med Superettan. I Superettan hade inte spelarna samma nivå av spelförståelse, teknisk skicklighet och snabbhet. Detta gör att de allsvenska lirarna är bättre på att spela sig igenom Värnamos försvarslinjer från fronttrio via mittfält och in bakom backlinjen.

En slutsats från denna match är möjligen att Värnamo bör undvika att sjunka ner alltför lågt och försöka parkera bussen om man går upp i tidig ledning härnäst. Matchen senast men också drabbningen mot Sundsvall för en månad sedan indikerar att man inte har den defensiva tryggheten att bevara en 1-0-ledning i 90 minuter.

Bland spelarna så utmärkte sig Vaitsiakhovich med flera kvalificerade räddningar. Förvisso släppte han in ett mål och slog en idiotpassning men målvakten var Värnamos bästa spelare. Vaitsiakhovich är den enskilt viktigaste spelaren bakom varför en poäng stannade på Finnvedsvallen.

Lite ros kan möjligen ges till mittbacken Eriksson som inte är felfri men vinner sympati med sin glöd. Han vann flera kamper i luften och gick in stenhårt i närkamperna.

Det bör även uppmärksammas att Antonsson gjorde 12 mål och därmed gjort 63% av Värnamos 19 mål vilket är en galen siffra.

Det var också positivt att Zeljkovic levererade assist för andra matchen i rad. Förhoppningsvis kan även några mål produceras som räddar kvar Värnamo i Allsvenskan.

De positiva spelarinsatserna var få i denna match men de negativa och/eller medelmåttiga var desto flera. Netinho hade stora problem på sin kant och hängde inte med Hult och Ochels. Brasilianaren hade dålig koll i markeringsspelet och gick förlorande ur en-mot-en-duellerna. Återigen påmindes vi om att det är väldigt tråkigt att de Vries är skadad eftersom hans defensiva stabilitet hade behövts.

Näsström var steget efter många gånger vilket ledde till bolltapp och stressfyllda beslut. Utöver självmålet så var faktiskt Näsström inblandad i två handsituationer där dock domaren friade. Som vi tidigare sett så är Näsström ganska långsam både fysiskt och mentalt vilket gör att han hamnar i trubbel när tempot skruvas upp.

Magashy gör nog sin sämsta insats under säsongen. Defensivt hängde han inte med och offensivt skapade han i princip ingenting. Han stod också för många felpass och drog på sig en del frisparkar.

Efter matchen så började också undertecknad fundera kring Johansson poängstatistik under säsongen. Yttern hade 8 mål och 7 assist under 2021 vilket var bäst i Värnamo men detta år har det endast blivit 2 mål och 3 assist. Under hösten har han spelat 7 matcher och på dessa har inga poäng producerats ifrån spelaren. Tempomässigt håller han för Allsvenskan men en möjlig förklaring är att Antonsson oftast är utgångspunkten för anfallen denna säsong. Under sommaren anslöt också Zeljkovic som delvis ”konkurrerar” med Johansson i rollen som framspelare.

I tabellen är Värnamo fortfarande på en säker 13:e-plats och numera har IFK 19 poäng. Varberg tog en poäng mot Djurgården och har därmed 20 poäng och samma gäller för Norrköping som förlorade.

Bland bottenlagen så tog Helsingborg en väldigt viktig seger mot Sundsvall samtidigt som Degerfors förlorade med 5-1 mot Hammarby. Resultateten innebär att Helsingborg går upp på kval med 14 poäng medan Degerfors är nästjumbo med 12 poäng. Sist i tabellen är Sundsvall med 10 poäng och fem raka förluster.

Utav bottentrion så är det Helsingborg som är mest oroande med bara fem poäng upp till säker mark. Under våren tog laget 5 poäng på 10 matcher med Lennartsson vid rodret och efter att han sparkades så har det blivit 9 poäng på 9 matcher. Tränarbytet tycks därmed ha gett viss effekt.

Dessutom har sportchefen Andreas Granqvist varit aktiv under transferfönstret där man köpt in åtta nya spelare och sålt tio. Bland nyförvärven så finns Rogne, Falsetas, Khalili och Wiedensein-Paul som bidrar med både kvalité och erfarenhet.

I nästkommande omgång åker IFK till Hisingen för att möta Häcken. Göteborgarna leder Allsvenskan med en tvåpoängsmarginal och drömmen om guld lever i högsta grad. När man talar om Häcken så måste Jeremejeff nämnas som med sina 19 mål leder skytteligan överlägset. Offensiven i Häcken håller därmed högsta klass men defensiven har under säsongen varit något skakig. På 19 matcher har 26 mål släppts in och man har enbart hållit tre nollor under säsongen vilket inte är statistisk som kännetecknar ett guldlag. Kanske kan Värnamo med Antonsson i spetsen utnyttja detta och i alla fall få med ett kryss?