Värnamo-GAIS: 1-2 (1-2)

Värnamo föll mot GAIS efter en dålig insats.

Omgång två blev en enda stor besvikelse för vårt kära IFK Värnamo. För det första så blev matchen flyttad, från Finnvedsvallen till Borås, vilket missgynnar Värnamos supportrar, klubbens ekonomi och lagets status som elitförening.

Den sportsliga insatsen, mot GAIS, blev även den ett rejält nederlag. Det var en bedrövlig prestation rättare sagt där både defensiven och offensiven inte fick det att stämma. Om ingenting förändras så lär det bli en placering under sträcket och Superettan-fotboll 2025.

Värnamo ställde upp med:

Andersson
Larsson – Rapp – Kotto – Bergh
Johansson – Kenndal – Wenderson – Thern
Engvall – Zeljkovic

Det är samma elva som mot Elfsborg och det var faktiskt ganska oväntat. Undertecknad hade nämligen förväntat sig en mer offensivt balanserad elva med Bustos på mitten samt Winsth och/eller Lohikangas som ytterbackar.

För GAIS startade:

Krasniqi
Wängberg – Frej – Cardaklija – Ibrahim
Lundgren – Åberg – Milovanovic
Amatkarijo– Ahl-Holmström – Celik

Holmberg slängde in fyra nya atleter, dessa var Frej, Milovanovic, Amatkarijo och Celik. Med facit i hand så visade Fidde prov på fingertoppkänsla, Frej var stabil där bak, Milovanovic nätade, Amatkarijo ett ständigt hot och Celik bjöd på en rejäl arbetsinsats.

Första halvlek:
Värnamo är inte riktigt på tårna under inledningsskeendet vilket är en kontrast till GAIS. Det kändes nämligen som om de grönsvarta ville mer och tog matchen på större allvar, samtidigt som IFK gick på halvfart.

Redan i den andra minuten kommer den första möjligheten och det är efter ett farligt inspel som styrs mot mål. Bergh står dock på linjen och avvärjer farligheten.

I den elfte minuter har Celik bollen på kanten och han passar i sidled till Ahl-Holmström. Anfallaren tar emot och skjuter men Andersson räddar.

Tre minuter senare så gör Zeljkovic sig skyldig till ett bolltapp. Det resulterar i att Lundgren slår en bra djupledsboll till Amatkarijo som kommer fri mot Andersson, dock från en dålig vinkel. Yttern skjuter men Andersson räddar på nytt.

I den 18:e minuten kommer dock 1-0. Det börjar med ett inlägg från Lundgren som Kotto försöker nicka bort. Kamerunierns nick går dock rakt upp i luften, och inte bort från straffområdet. Samtidigt som bollen är uppe i luften så backar Kotto vilket ger en fri yta till GAIS-spelarna. Milovanovic är framme på andrabollen men får en felträff, bollen hamnar i stället hos Ahl-Holmström som drämmer till och gör 1-0. Förutom Kotto så kan också Rapp kritiseras på grund av hans passiva press på målskytten.

Värnamos jakt på en kvittering blir därefter inte särskilt lyckosam. Det kommer långskott från både Zeljkovic och Wenderson men avsluten går högt över. Värnamo har dessvärre väldigt svårt med att ta sig in i motståndarnas straffområde.

I den 26:e minuten så utökas i stället ledningen, Amatkarijo slår ett lågt inlägg och en omarkerad Milovanovic styr in den i mål. I det skeendet är det ungefär 7-8 Värnamos-spelare i boxen men ändå är det ingen som markerar målgöraren Milovanovic.

IFK får dock en biljett in i matchen några minuter därpå. Johansson tar sig fram på kanten och slår en passning in i straffområdet mot Zeljkovic. Ajdin är tätt uppvaktad av Frej som fäller honom när han försöker vända om vilket ger Värnamo en straff. Straffen är faktiskt dåligt slagen, den går nämligen rakt mot mål samtidigt som Krasniqi står kvar. Ändå ”lyckas” målvakten få den bakom sig på ett klumpigt sätt, straffen går nämligen mellan benen på honom.

Under halvlekens sista kvart så har Värnamo sin bästa period. Den intensiva pressen, som kännetecknade GAIS i början av matchen, avtog, samtidigt som Värnamo hade flera anfall. Det leder också till en del målchanser. I den 32:a minuten så slår Thern ett inlägg och det uppstår ett missförstånd mellan målvakten Krasniqi och bortalagets mittbackar. Det resulterar i att ingen får bort bollen från straffområdet, i stället hamnar den hos en överraskad Wängberg. Bollen går via hans lår till Engvall som testar med ett avslut men skottet blockeras av GAIS-försvararna.

Fyra minuter senare så har Engvall en ny chans. Det börjar med att Larsson driver bollen på kanten, passar den i sidled till Zeljkovic som förlänger till Gustav. Den sistnämnde avslutar men Krasniqi är med på noterna. Innan halvlekens slut så har också Zeljkovic ett nickförsök efter ett inlägg från Bergh.

Andra halvlek:
Inför den andra halvleken så har GAIS ett tydligt mål, det är att försvara ledningen. Det leder till att man blir mer benägna att backa hem och ha många spelare centralt. Konsekvensen blir att få konkreta chanser skapas och med facit i hand så var Fiddes strategi lyckosam. IFK har nämligen svårt att ta sig igenom GAIS tighta defensiv.

Bland chanserna finns ett GAIS-läge i den 50:e minuten. Wängberg, som hittat en fri yta inne i straffområdet bakom Wenderson och Bergh, får en passning. Han vänder om och skjuter men Andersson står i vägen. Det blir en hörna och återigen är Värnamos defensiv rörig. Det slutar med ett skottförsök från Frej men det går rakt i händerna på målvakten.

Två minuter därefter så har Värnamo sin bästa chans i spelet. En ivrig Thern kämpar sig fram längs kortlinjen och slår sedan en perfekt boll snett-inåt-bakåt som till Wenderson, som är inne i boxen. Brasilianarens avslut går dock högt över. Till hans försvar så ska det sägas att studsen är jobbig, men... mm...

Utöver det så har Värnamo väldigt svårt att skapa chanser. Det langas inlägg på inlägg men de blir oftast helt misslyckade. Antingen nickas de undan av en GAIS-spelare eller så plockar Krasniqi de i famnen. Det fanns förvisso några få tillfällen där en hemmaspelare lyckades få skallen på bollen men då gick nicken utanför.

Ett sådant tillfälle skedde i den 69:e minuten när Bustos levererar en boll till Näsström varpå mittfältaren nickar utanför. Fem minuter tidigare hade Bustos prövat med ett eget distanssavslut som dock prickat en motspelare. Kanadensaren hade ett nytt långskott några minuter senare men det gick utanför.

I den 76:e minuten är det nära att GAIS kan stänga matchen, Inbytte Becirovic bidrar med ett inspel och bollen styrs mot mål via Rapps lår. Andersson är dock påkopplad och lyckades reda ut situationen. Även inhopparen Wedin Thomason har ett stenhårt avslutsförsök men Andersson räddar på nytt.

Tankar efter matchen:
Matchen kan inget annat än att beskrivas som en besvikelse. Det är inte endast resultatet som är dåligt, utan det är prestationen i sin helhet. IFK kommer in i matchen dåligt och känns omotiverade, tempot är lågt, löpviljan är inte där och GAIS var bättre på allt. Det är alltså samma GAIS som tippas bli jumbo och som i omgången dessförinnan hade blivit överkörda av Brommapojkarna.

Pressen var osynkad, vissa gick fram medan andra sjönk tillbaka. Det resulterade i stora ytor som GAIS kunde ta sig in i. Därutöver så var försvarsspelet på inlägg och inspel bristfälligt, det hela såg ut som en hönsgård där grönsvarta spelare lämnades omarkerade. Prestationen bestod också av en hel del enkla misstag, särskilt defensivt, vilket syntes vid båda målen.

Förvisso får Värnamo en chans att göra ”match av det” i och med den tilldömda straffen. Försöket till forcering blir dock väldigt uddlöst. Anfallsspelet mot ordnat förvar bestod primärt av inlägg och dessa ledde ingen vart. Det fanns exempel på såväl dåligt slagna inlägg som dåliga nickar. När man försökte spela längs marken så fungerade det inte heller. Värnamo hade behövt mindre stillastående och mer ”one-touch” i den sista tredjedelen för att kunna bryta upp GAIS-defensiven.

Emellanåt så anföll GAIS. I de situationerna öppnades kontringsmöjligheter upp för Värnamo men även dessa misslyckades. Omställningarna kändes väldigt ”stressade” och rann ofta ut i sanden efter något enkelt tekniskt misstag.

Att bedöma spelarna individuellt blir knepigt eftersom det på många sätt är ett dåligt fungerande kollektiv. Det blir nämligen svårt för en enskild lirare att hävda sig i ett dysfunktionellt kollektiv. Det finns dock vissa saker som kan sägas.

Inledningsvis så gör Andersson en godkänd insats, målvakten räddar flera skott och var dessutom trygg med fötterna. Förvisso släpps två baljor in men dessa kan inte han klandras för.

Jag tycker också att Larsson är bra på vänsterbacksplatsen, i alla fall defensivt. Han var som en fluga på Celik som inte fick mycket uträttat. Det offensiva är dock något som kan utvecklas, trots att Larsson tog en del sprinter framåt. Det jag menar är att hans konkreta bidrag i anfallsspelet var tunt.

Den andra ytterbacken, Bergh, var ofta uppe på offensiv planhalva och rörde sig fritt. Det är positivt på så sätt att han bidrog med ett ytterligare spelalternativ i anfallsspelet. Problemet är dock att han ibland hamnade långt från sin defensiva utgångsposition och det bidrog till att Värnamo blev sårbara för GAIS-kontringar, hans kant blev nämligen tom och det kunde Amatkarijo utnyttja.

Samtidigt vet jag inte om det primärt är Bergh som ska ”klandras” för det. Kanske är tanken att Kotto ska bredda, alternativt att Kenndal eller Wenderson ska sjunka ner när Bergh går framåt. Samma problem syntes mot Elfsborg i samband med att Hedlund gjorde 2-0, d.v.s. att det var tomt på Värnamos vänsterflank.

Mittbacksparet, Rapp och Kotto, är nog inte nöjda med sina respektive insatser. Det är en hel del onödigt småslarv här och där. Jag upplever att Rapp ibland kommer fel och är passiv i duellerna samtidigt som Kotto har problem med att läsa spelet och veta hur han ska röra sig på planen. Det första målet som släpps in är ett skolboksexempel på dåligt mittbacksspel.

Rent individuellt så är det ”okej” från mittfältarna Kenndal, Wenderson och Thern, de sköter sina uppgifter någorlunda bra men blir lidande av att laget i sin helhet brister. Lite eloge kan ges till Thern som verkligen försöker skapa chanser genom att vara rörlig och ta sig framåt med bollen.

På mittfältet så spelade också inhopparna Bustos och Näsström. Den förstnämnde bidrog med flera bra inlägg men hade aldrig bollen inuti boxen. Han bjöd på några dribblingsförsök men det ledde inte till något konkret. Näsströms inhopp var inget att hänga i grannen, han är alltför långsam i bollbehandlingen.

Johansson fixar förvisso en straff men är tidvis osynlig. Till hans försvar så ska det sägas att GAIS var bra på att omgruppera sin defensiv. När Johansson fick bollen, vilket ofta var på kanten, så var det ständigt en grönsvart spelare på honom och den grönsvarte hade dessutom ett understöd. Det är svårt för Johansson att göra så mycket när han är helt omringad.

Zeljkovic syntes inte mycket. Förvisso gör han mål men straffen är, trots det, dåligt slagen med tanke på att den går rakt på målvakten. Mot både GAIS och Elfsborg gick Zeljkovic ner till defensiv planhalva i hopp om att få agera ”playmaker”, för att sedan göra ett bolltapp. Det är förståeligt att Ajdin vill känna på bollen, men bolltappen kan bli kostsamma.

Engvall gör också en blek insats och är sällan delaktig i något. Ibland tog han några löpsteg i Värnamos omställningsförsök men de ledde egentligen ingen vart. Engvalls 2024 har börjat dåligt och han har inte blivit den nyckelspelare som han förväntades vara.

Om vi ska avsluta med något ”positivt” så är det att det är 28 matcher kvar och ingenting är kört, långt ifrån. Även under fjolårets succésäsong så var starten på Allsvenskan dålig, med svaga insatser mot både Mjällby och Brommapojkarna. Kim Hellberg lyckades dock utveckla laget under året, har Mravac samma förmåga?