Lagbanner

Värnamo-Halmstad: 0-1 (0-1)

Värnamo förlorade mot Halmstad och är ute ur Svenska cupen. Stor syndabock blev Rasheed som dessutom klev ut skadad.

Värnamo hade goda förutsättningar inför den avgörande cupdrabbningen mot Halmstad BK. IFK stod nämligen på sex poäng samtidigt som Halmstad hade fyra. Det innebar att HBK behövde gå framåt och inte kunde inta en alltför defensiv strategi vilket de vanligen föredrar. Ett framåtlutat Halmstad skulle dessutom leda till stora ytor som Värnamo eventuellt hade kunnat utnyttja.

Så blev det dock inte. I slutändan var det nämligen Halmstad som fick fira ett cupavancemang efter en 1-0-vinst. Vi tar det hela från början, Värnamo ställde upp med:

Rasheed
Larsson – Wenderson – Kotto – Bergh
Bustos – Näsström – Thern – Johansson
Engvall – Bilalovic

Larsson var tillbaka efter några dagars sjukdom och gick rätt in i elvan. Desamma gäller tyvärr inte för Kalu som fortfarande är indisponibel och skadad.

En annan anmärkningsvärd grej är att mittfältaren Wenderson återigen positionerades som mittback fastän Rapp var tillgänglig. Därutöver så fick 18-årige Bilalovic starta sin andra raka match, kanske kommer han få chansen till ett genombrott i år.

Halmstad startade med:

Rönning
OfosuAyeh – Wallentin – Baffo – Nogueira
Ahlstrand – Svedberg – AlAmmari – Ingasson
Mohammed - Granath

Det är en elva som i mångt och mycket påminner om fjolårets trupp och man har lyckats behålla sina nyckelspelare, enda undantaget är Erik Ahlstrand. Det finns således relativt goda förutsättningar inför i år med tanke på att man har kontinuitet.

Första halvlek:
Det är Värnamo som inleder starkast och tar initiativet. Redan i den andra minuten lyfter Engvall in bollen i boxen där Bustos får ett nickläge men bollen går rakt på Rönning. Två minuter senare så har Halmstad en hörna och bollen går till Ofosu-Ayeh, som ställt sig mellan Kotto och Bilalovic, och han nickar men Rasheed räddar.

Därefter följer en del halvchanser för Värnamo och även Halmstad har något skott. Det är dock primärt ofarliga långskott som inte är särskilt nära att gå på mål. En positiv sak för Värnamo är dock att passningsspelet runt mittplan såg bra ut där Thern, Näsström och Bilalovic kombinerade med varandra.

Emellanåt syntes det dock att Värnamo har defensiva brister, bla i matchminut 20. Ahlstrand uppfattar nämligen att Mohammed står omarkerad vid straffområdeslinjen och passar honom. Mottagaren tar emot, vänder om och verkar faktiskt bli överraskad, och nästan lite stressad, över hur fri han är. Mohammed tar sedan och avslutar men skottet går utanför.

I den 22:a minuten så kommer ett inlägg från Bustos. Han siktar på Näsström men bollen är lite för hög och i stället får Bilalovic en möjlighet men han nickar utanför. Det var en bra chans men timingen från Bilalovic brister.

Minuten senare så sker en farlighet på motsatt planhalva. Halmstad har ett inkast och bollen kastas till en HBK-spelare som skarvar vidare till Mohammed som får en jättechans men nickar rakt på Rasheed. Det är återigen dåligt hemmaförsvar, Bilalovic är klen i förstaduellen och Wenderson tappar sin markering,

I den fjärde minuten lyckas Halmstad återigen hota Värnamo. Ahlstrand får bollen felvänd, och har förvisso en aggressiv Bergh som pressar bakifrån, men lyckas ändå klacka vidare bollen till Ofosu-Ayeh som springer med full fart framåt. Ghananen passar sedan i sidled till Granath som förlänger till Ingason. Islänningen väljer att avsluta och träffar stolpens utsida.

I den 35:e minuten så lurar Granath mittbacken Wenderson med en kroppsfint. Det leder till att mycket yta uppstår och anfallaren slår en passning framåt med målet att sätta Mohammed i ett friläge. Turligt nog för Värnamo så tar Bergh hemjobbet och han lyckas blockera passen och avvärja faran.

Två minuter senare så får IFK en farlig frispark, strax vid straffområdets halvmåne. Bustos tar hand om den fasta situationen varpå Rönning plockar hans avslut tämligen enkelt.

I den 43:e minuten så kommer 1-0 och det är ett riktigt ”skitmål”. Rasheed slår en passning som är tänkt att gå till Thern men Granath är på tårna och läser den. Anfallaren tar bollen, fintar Rasheed och petar sedan in bollen i öppet mål. Det är svårt att kalla det för något annat än en dundertabbe från målvakten. Frågan är varför han ens passar till Thern, som hade två spelare i närheten, samtidigt som Kotto var omarkerad på kanten.

Innan pausen så får Halmstad en chans att utöka ledningen. Den irakiske landslagsspelaren Al-Ammari slår en långboll som går mot Mohammed. Anfallaren har både Larsson och Bergh runt sig men lyckas ändå avancera framåt. Han kommer ensam mot Rasheed och försöker placera in bollen men Larsson hinner rensa innan den rullar in.

Andra halvlek:
Mravac agerar direkt i den andra halvleken i form av att två byten görs. Näsström och Bilalovic går ut medan Zeljkovic och Rapp går in. Förändringarna innebär att Wenderson kan gå upp som mittfältare vilket är hans primära position.

Värnamo har halvlekens första möjlighet och det är en nick från Johansson som blockeras. IFK försöker tidigt att gå framåt och sätta press vilket öppnar upp ytor och gör att man är ihåliga bakåt. Det syns i den 51:a minuten där defensiven står på hälarna i samband med att Granath passar till Mohammed. Den sistnämnde påbörjar en löpning och Värnamos backar hinner inte riktigt reagera vilket leder till ett friläge. Mohammed skjuter ett skott som förvisso räddas av Rasheed men målvakten får bollen i huvudet och blir liggandes kvar på marken.

Värnamos fysio kallas in på plan och han gör bedömningen att Rasheed måste gå av. Vid första anblicken verkar det som om målvakten protesterar men efter en del ”om och men” så kliver han av och in kommer Andersson.

Som tidigare skrivet så är det hawahii-liknande fotboll under den andra halvlekens inledning.  Värnamo försöker spela bollen framåt och undvika för många sidledspassningar samtidigt som HBK försvarar sig bra. Det blir därmed en del bolltapp för Värnamo samt kontringsmöjligheter för gästerna.

I den 59:e minuten så har Värnamo en chans. Engvall slår en bra passning mot kortlinjen som går mot Johansson. Den sistnämnde tar i sin tur och slår en passning snett-inåt-bakåt och siktar på Zeljkovic men hallänningarna får undan bollen.

Tre minuter senare så har Värnamo en frisparksmöjlighet någon meter utanför straffområdet. Zeljkovic kliver fram och skjuter men bollen går rakt i famnen på Rönning.

När ungefär 20 minuter av halvleken har spelats så ändras delvis matchbilden. Halmstad blir låga och försvarar runt eget straffområde samtidigt som IFK slår många korta sidledspassningar. Det är tydligt att det är en matchbild som passar gästerna för man är trygga i sina försvarspositioner och Värnamos offensiv är krampaktig.

I den 74:e minuten kommer en farlighet via en fast situation. Thern tar hand om en hörna och bollen går mot Wenderson som nickar utanför. Även Bustos får en nickmöjlighet strax därpå efter att Zeljkovic avslutat.

Tre minuter senare så hamnar Bustos en-mot-en mot ytterbacken Nogueira. Kanadensaren utmanar motspelaren och tar sig inåt i planen samt skjuter men Rönning räddar.

En ny chans uppstår nio minuter därpå när Wallentin missbedömer en långboll. Det leder till att Bustos kan avancera framåt samtidigt som det är få Halmstad-spelare på rätt sida. Det slutar med att Bustos försöker skjuta från en dålig vinkel varpå skottet går inte ens på mål. Det ska noteras att både Johansson och Engvall var i boxen och kanske borde Bustos försökt passa någon av dem i stället.

I anfallet därefter kunde Halmstad avgjort bataljen efter att Värnamos backlinje återigen varit skakig. Mohammed passar till en fri Granath som kommer ensam mot Andersson men Halmstads anfallare skjuter rakt på keepern.

Det sista som händer är att Larsson har en jättechans på hörna där han får nicka ostört. Ytterbacken nickar dock över.

Tankar efter matchen:
Det fanns rejäla förhoppningar inför matchen och en kvartsfinalplats kändes som en rimlig ambition. Förvisso hade inte IFK dominerat under försäsongen, men det hade inte Halmstad heller. Därutöver så är Halmstads primära styrka det defensiva och inte det offensiva, att behöva gå framåt och göra minst ett mål förväntades missgynna HBK.

Det blev dock förlust samt uttåg, och det känns inte heller som något orättvist. Värnamo hade nog fler konkreta avslut men Halmstad hade mer kvalificerade målchanser och var bättre på att ta sig till farliga ytor.

Det såg förvisso lovande ut när den första halvleken började för Värnamo var bollskickliga och det blev också en del konkreta möjligheter, även om det inte var några 100%-iga målchanser. Dock var defensiven ihålig och det blev tydligt när Halmstad tog sig in på sista tredjedelen och hamnade ensamma med backlinjen. I slutet av halvleken kom också det insläppta målet.

Det finns vissa bra delar i den andra halvleken, men sammantaget var Halmstad trygga i sitt försvarsspel. Detsamma kan inte sägas för IFK som hade svårt att försvara sig när Halmstad ställde om och det hade kunnat bli ytterligare insläppta mål om motståndarna varit lite skickligare och mer noggranna.

Vi har tidigare sett att Rasheed är ganska begränsad med fötterna och det är knappast idealt att han ska vara delaktig i uppspelen. Även innan målet kom så fanns det sekvenser där han var otrygg med bollen. En förmildrande omständighet är att han inte är samspelt med backarna vilket i sin tur kan resultera i misstag och spä på osäkerhet.

Andramålvakten Andersson kom in men tvingades inte till särskilt många räddningar, han gör dock en fin aktion på slutet när han räddar Granaths avslut. Andersson kommer förmodligen att få stå i premiären eftersom Rasheeds skada kommer hålla honom borta i mer än en månad. Med tanke på att Rasheed visat sig vara misstagsbenägen så är kanske inte vägen till förstaspaden är så överdrivet lång för den unga målvakten.

Ett orosmoln, som synts under hela försäsongen, är defensiven. Backlinjen i sin helhet, såväl ytterbackar som mittbackar, är inte trygga med varandra och det skapar osäkerhet samt stress. Under matchen syntes flera misstag där man tappade markeringar, var svaga i dueller och kom för långt ifrån varandra.

Vilka som spelar i mittbackslåset när Allsvenskan kickar igång är svårt att säga. Troligen har Kotto en realistisk chans fastän han varit medioker. Det som gör att jag tror att han startar är att Mravac påbörjat samtliga tränings- och cupmatcher med honom på planen.

Wenderson ska nog helst vara på mitten och inte i backlinjen, hans insats mot Halmstad var allt annat än bra. Rapp kom in i halvtid och såg förvisso trygg ut med bollen men han blev uppsnurrad några gånger när han hamnade en-mot-en. Han gav också HBK några frisparkar efter att ha kommit in felaktigt i dueller. Därutöver finns också Hasic som beskrivits som Erikssons ersättare. Han har haft problem med en baksida i några veckor och återkomstdatum är tyvärr okänt.

Spelarna på mitten såg bra ut under stora delar av matchen, i alla fall i zonerna runt halvplan. Thern är bolltrygg och slog flera lagsdelsskärande passningar vilket öppnade upp spelet. Även Näsström och Bilalovic gjorde det ganska bra när de spelade med fin rörlighet och god teknik.

Det är dock på den sista tredjedelen, i offensiven, som problemen finns. Värnamo hade svårt att skapa bra möjligheter och utnyttja sitt bollinnehav. Det är många gånger lågt tempo, dålig spelförståelse och dålig bollkontroll från spelarna. På plan fanns det inte heller någon lirare som var särskilt bra på huvudet och därför blev många av inläggen uddlösa. 

Johannson söker ofta bollen men föll lätt i dueller och hade svårt att skapa något konkret på den sista tredjedelen. Engvall hade en dålig förstatouch och beslutsfattandet var inte heller på topp. Inte heller Zeljkovic gjorde något anmärkningsvärt.

Om man ska säga något positivt så är det väl att Bustos gör en relativt bra match. Kanadensaren slog flera bra inlägg och kändes farlig när han hamnade en-mot-en. Hans beslutsfattande i de avgörande situationerna var dock en svaghet.

En förhoppning är att Bustos ska kunna steppa upp under säsongen och bli en nyckelspelare för IFK. En annan förhoppning är att Kalu ska bli frisk från sin skada och vara tillgänglig. Nigerianen är fysisk och stark, samt bra på huvudet, och hade varit användbar i denna match för att bryta ned Halmstads defensiv.

Avslutningsvis vill jag säga något om fasta situationer. Värnamos defensiv har haft problem med fasta situationer under försäsongen och så även mot Halmstad, det gäller både hörnor och frisparkar. På den positiva sidan så kan vi dock säga att IFK var desto bättre på offensiva fasta där man skapade flera konkreta målchanser.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-03-06 23:08:32
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo