Värnamo-Hammarby: Antonsson sänkte Hammarby i våravslutningen!

Värnamo besegrade Hammarby med 1-0. Målskytt för Värnamos del var Antonsson efter assist från Johansson.

Värnamo ställdes mot Hammarby i samband med att vårsäsongen skulle gå i mål. Det var fint försommarväder, nästan fullsatt och upplagt för en riktig fotbollsfest i Småland. Hemmalaget var på gott humör efter vändningen mot helsingborgarna omgången innan. Hammarby å andra sidan hade förlorat en cupfinal mot Malmö FF fyra dagar tidigare. Finalen var mållös efter 120 minuter men Hammarby retirerade efter ett straffdrama där skåningarna alltså drog det längre strået. Hammarby senaste allsvenska match var mot Norrköping och den gången blev det vinst med 3-0 efter två mål av Bojanic och en fullträff från Selmani.

Matchen var förvisso den första allsvenska mellan lagen men under åren 2011, 2012, 2013 och 2014 så mötes man i Superettan. Det blev en vinst, två kryss och fem förluster för Värnamos del under denna sejour. Hammarby var givna favoriter inför matchen, det räckte med att ta en titt på tabellen för att förstå det. Inför omgången var Hammarby etta med 20 poäng medan Värnamo parkerade strax över negativt kval. Hammarby var också det lag som med sina 19 mål producerat flest baljor framåt innan omgången påbörjades.

En person som fått beröm för framgången är den nyrekryterade tränaren Cifuentes som med en offensiv, passningsorienterad och flexibel fotboll fått de grönvita att drömma om allsvenskt guld. Spanjoren ställde upp med följande man:
Blazevic
Kurtulus – Magyar – Fenger – Jeahze
Collander – Sadiku – Andersen
Lahdo – Ludwigsson – Swedberg

En elva som innehåller flera förändringar. För Hammarbys del så saknades försvararen Fjoluson och målvakten Dovin. Det sistnämnda öppnade upp för den unge keepern Blazevic som inte spelat allsvensk fotboll sedan 22 augusti. Vidare valde Cifuentes att ge Magyar, Collander, Andersen och Lahdo förtroende vilket bidrog till att Sandberg, Besara, Bojanic och Selmani bänkades. De nämnda spelarna var inte skadade utan förändringarna berodde förmodligen på att cupfinalen var en fysisk och mental urladdning. Möjligen fanns det också ett visst mått av underskattning från Cifuentes som ville passa på att rotera mot ett bottenlag.

I sammanhanget är det relevant att nämna Sadiku på mitten. Sadiku är uppväxt i Värnamo kommun och hans första fotbollsteg togs faktiskt i Hånger IF. Sadiku var med och vann division 1 2010 och spelade för Värnamo under debutsäsongen i Superettan. Sadiku ryktades till Värnamo inför denna säsong men valde alltså spel för Hammarby. Noterbara namn i sammanhanget är också bänkvärmarna Khalili och Bojanic. Khalili är från Helsingborg men spelade för IFK mellan 2011 och 2013. Bojanic har aldrig spelat för Värnamo men är uppväxt i ”ggvv-regionen”, närmare bestämt Gislaved.

Hellberg ställde upp med denna elva:
Vaitsiakhovic
Winsth – Tihi – Eriksson - de Vries
Vindehall – Kenndal - Magashy
Johansson - Antonsson – Wenderson

Det är i princip samma elva som mot Helsingborg med undantaget att Vindehall ersätter Larsson. Enligt Hellberg så berodde det på att han ville ha Vindehalls aggressivitet på mitten där Hammarby väntas slå många passningar. På skadelistan fanns Becirovic, Wennergrund och Kindberg. Väldigt tråkigt för Becirovic som dragit upp en skada för femte gången sedan nyår.

Första halvlek:
Matchen inleds och det syns att det är två bollrullande lag. Det är knappt någon långboll under inledningen utan primärt passningar längs marken. Det påminde faktiskt om sydeuropeisk fotboll där den typen av lir är mer förekommande. Det dröjde dock fram till tolfte minuten innan första skottet dyker upp och det är Ludwigsson som skjuter men Kenndal blockerar. Bollen studsar vidare till Collander som prövar men den gången är Tihi i vägen.

I den 23:e minuten har Värnamo sin första möjlighet och det börjar med en hörna från De Fries. Den skickas in i straffområdet och det slutar med att Tihi testar på halvvolley men han skjuter över. Det är chansfattigt under hela första halvleken och det hela är i stort ett ställningskrig på mitten. I den 34:e minuten har Hammarby ett bra anfall där dem genom korta passningar passar sig igenom Värnamos press. Det hela leder till att Collander får bollen vid halvplan och börjar driva upp. Det är få försvarare framför honom och Collander försöker hitta Ludwigsson med en längre passning i djupet men passningen blir för hård och rullar ut till inspark.

I den 37:e minuten har Värnamo en ny hörna och den blir lågt slagen. Anfallaren Antonsson försöker styra in den men får en felträff. Minuten därpå slår Winsth ett inlägg till Magashy och nigerianen nickar men Blazevic är på tårna och räddar. Detta var matchens dittils bästa chans och väldigt bra av de två nämnda spelarna.

En ny nämnvärd sekvens sker i den 42:a minuten. Det börjar med en vunnen boll av Vindehall som passar till Kenndal som i sin tur spelar till Johansson. Den sistnämnde slår bollen till Antonsson som tar emot bollen i löpsteget och springer in i straffområdet. Bakom sig har han försvararen Magyar som stoppar Antonsson med en arm i ryggen och genom att trampa på ena skon. På reprisbilderna ser Antonsson förvisso ut att falla ganska enkelt men en straff hade varit rimlig i den sekvensen.

Andra halvlek:
Värnamo får en drömstart på den andra halvleken när Johansson hittar Antonsson som står mellan Fenger och Kurtulus. Anfallaren lyckas ta med sig bollen i löptsteget, kommer i ett friläge mot Blazevic och placerar in 1-0. Hammarby är minst sagt en favoritmotståndare för Antonsson som i och med denna matchen gjort åtta mål på elva matcher mot Stockholmslaget.

Trots att det är Hammarby som måste gå framåt så är det Värnamo som skapar möjligheter. I den 57:e minuten vinner Magashy en boll på mitten och passar till Antonsson som prövar men den gången blockeras avslutet. Magashy får tag på andrabollen men även avslutet från honom blockeras. I den 59:e minuten är också Wenderson framme och hotar med ett skott men bollen skickas över.

Värnamo är alltså klart bättre under starten på den andra halvleken och med timmen spelad är det nära att ledningen utökas. De Vries får tag på bollen och spelar till Johansson. Johansson väljer att driva upp någon meter och hittar därefter Antonsson som återigen gömmer sig mellan två backar. Antonsson får med sig bollen och kommer ensam mot Blazevic men den gången går målvakten vinnande ur striden.

I den 66:e minuten lyckas inhopparen Paulsen ta bollen från Wenderson och dansken testar med ett distansskott som går över. Minuten därpå har spelet vänt och Magashy nickar utanför på ett inlägg från Johansson. Ungefär runt den 70:e minuten så sker en viss förändring där Hammarby tar över mer och mer. Superfarliga chanser uteblir men det är bortalaget som har mer possesion vilket leder till en och annan halvchans här och där. I den 68:e minuten har Andersen ett skott som blockeras av mittbacken Eriksson.

I den 78:e minuten så har Hammarby sin bästa möjlighet. Det är Bojanic som efter ett inspel får bollen i straffområdet men han skjuter över. Mittfältaren fick stå relativt ensam i straffområdet och brukar vara effektiv från den positionen men idag hade han blött krut. I den 80:e minuten skjuter Lahdo över och fem minuter senare testar Besara men Magashy blockerar avslutet.

Det blir alltmer nervöst fram mot slutet. I den 88:e minuten lyckas Ludwigsson dribbla sig förbi inbytte Larsson och han spelar in till Khalili. Khalili får till ett avslut men bollen styrs rakt på Vaitsiakhovic mellan stolparna. Två minuter senare bjuder Hammarby på ännu ett bolltrillande och de slutar med att Bojanic spelar in en boll som skärs längs straffområdet och där är nära att Selmani kan styra in den.

I den 94:e minuten kombinerar Bojanic och Paulsen vilket leder till att Selmani får bollen i en farlig position i straffområdet men den kosovoalbanske landslagsspelaren halkar och backarna kan rensa undan. Minuten efter tilldelas Hammarby ett farligt frisparksläge men Khalili pangar den rakt i muren. Värnamo lyckas hålla ut och ”lida” sig till en uddamålsseger.

Tankar efter matchen:
Matchen kan beskrivas som ”härlig”, allt tycktes nämligen Värnamos väg på ett rekordpackat Finnvedsvallen. Gällande åskådarantalet så såg 5010 individer matchen och det innebar att det tidigare rekordet, 4930 mot Malmö FF, triumferades. Totalt är det 5070 som får släppas in på arenan och det var därmed nästan fullsatt.

Matchen var säsongens bästa och Värnamo påminde om det lag som vann Superettan ifjol. Ett aggressivt försvar som genom en stark pressing stoppade motståndarnas offensiv vilket bidrog till få målchanser för Bajen. Hammarby som inför mötet hade Allsvenskans bästa offensiv hade stora problem med sin speluppbyggnad. Offensivt var det primärt Johansson som var dirigent med tre nyckelpassningar som bidrog till att Antonsson hamnade i frilägen.

Det är svårt att särskilt lyfta någon spelare som utmärkte sig defensivt eftersom insatsen var kollektiv. Backlinjen gör det bra men gynnas av ett starkt mittfält och anfall som stressade Hammarbys spelare. Jag vill ändå ge beröm till Vindehall som var väldigt bra med många blockerade passningar och vunna dueller. Att starta med honom var således ett klockrent val från Hellbergs sida.