Värnamo höll inte måttet mot Elfsborg

Det slutade 2-0 till Elfsborg när Värnamo besökte Borås Arena.

Allsvenskan fortsätter och i den åttonde seriemomgången väntade ett möte mellan Värnamo och Elfsborg. Matchen spelades i Borås och det var således IFK:s tredje besök på Borås Arena för detta år.

I Värnamos läger saknades Charlie Vindehall, William Kenndal och Freddy Winsth som samtliga var borta på grund av skador. Det var oturligt att Vindehall inte var tillgänglig eftersom det är en spelare som är bra defensivt. Han hade kunnat passa bra i en match som denna när fokus låg på att kontrollera Elfsborg kontringar.

Följande män startade matchen:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Thern – Wenderson
Bustos – Engvall – Zeljkovic

Det är en elva utan några direkta skrällar och den mest väntade utifraån tillgängligt material. Möjligen hade Näsström kunnat gå in på mittfältet på grund av sin defensiva skicklighet men han är samtidigt en ganska långsam mittfältare vilket är opassande mot kvicka Elfsborg.

Elfsborg IF:
Laget från Borås är i sina bästa stunder ett lag som kan slå alla i Allsvenskan men man är samtidigt väldigt ojämna. Förra året blev man sexa i ligan medan åkte ur svenska cupen på hösten och fick därför inte spela något gruppspel i år.

Inför 2023 så har man tappat några spelare och de tyngsta tappen är Leo Väisinen och Rasmus Alm. Väisinen var lagets bärande försvarsspelare och någon som skänkte trygghet till backlinjen medan Alm var giftig framåt.

Elfsborg har inte storhandlat under vintern utan endast två spelare har hämtats in. Dessa är André Boman och Melker Uppenberg där bara den förstnämnda väntas kunna få ordentligt med speltid. Utöver dessa så får man också tillbaka en del spelare som varit utlånade, exempelvis Jack Cooper-Love och Gustaf Lagerbielke.

Kvar som tränare är Jimmy Thelin som trots en del dåliga perioder fått stöd av ledningen. Klubben menar helt enkelt att Thelin är en bra tränare och att det bara behövs tid för att han ska nå sin fulla potential. Kanske är också 2023 året då Thelin lyfter Elfsborg till nygamla höjder.

Inför matchen så var men 2:a i tabellen med fem raka vinster i ryggen. Laget hade dock fem pinnar upp till Malmö FF som hittills varit oslagbara. Trots 15 av 15 på de fem senaste så är de på tok för tidigt att få upp förväntningarna på Elfsborg. Dels har man haft tur med spelschemat under seriens inledningsskede där man mött lag som väntas vara på tabellens nedre halva, enda undantaget är Häcken som man förlorade mot.

Därutöver så har det också funnits perioder med slarv och nonchalans i de matcher som man spelat, fastän man vunnit. Mot Sirius blev det exempelvis tre insläppta mål och det dröjde fram till slutet innan man vaknade till. I omgången dessförinnan så spelade man mot Halmstad BK och vann med 6-1 men efter första 45 så ledde faktiskt HBK välförtjänt med 1-0.

En positiv slutsats av detta är att när väl Elfsborg växlar upp så finns det en hög grundkvalitet, särskilt offensivt. Dessutom är det en styrka att kunna växla upp i matcher där man börjat dåligt eftersom det tyder på mental styrka och en bra lagkänsla. Negativt är dock att man emellanåt slarvar med passningar, tappar markeringar och inte är fullt koncentrerade. Det lär nog krävas att man är mer jämna prestationsmässigt över 90 minuter för att vara ett topplag.

Det fanns därmed visst hopp för Värnamo inför denna match fastän Elfsborg var tydliga favoriter. Mot Varberg visade Värnamo att man kunde ställa om med fart och en svaghet för Elfsborg är att de tenderar att lämna stora hål i defensiven.

Mot Värnamo ställde man upp med:

Valdimarsson
Larsson – Lagerbielke – Holmén – Hult
Boateng – Qasem – Romer
Okkels – Gudjohnsen – Ondrejka

En herre som uppmärksammades inför var mittfältare Ahmed Qasem som gjorde sin första start, en 19-åring som fick chansen när Baidoo saknades.

Det finns en del högkvalitativa spelare i elvan. I defensiven visade Gustaf Lagerbielke att han kan är en riktig klippa när han spelade för Degerfors. Där framme är Jeppe Okkels och Jacob Ondrejka väldigt farliga med både fart och teknik. Ondrejka har för övrigt blivit såld till belgiska Antwerpen och kommer lämna Sverige i sommar.

Första halvlek:
Hemmalaget inleder matchen med en hög press och Värnamo trycks ned. IFK är dock bra på att organisera försvarsspelet och trots en del misstag så finns det alltid uppbackning och Elfsborg får därmed svårt att skapa något konkret inledningsvis.

I den 13:e minuten så kommer matchens första möjlighet och det är faktiskt Värnamo som producerar den. Det börjar med att Bergh tar bollen från Ondrejka och passar sedan snabbt till Thern. Mittfältaren lyckas dribbla förbi en gulklädd men stoppas därefter av en annan och bollen studsar i stället till Johansson. Johansson väljer i sin tur att snabbt passa till Zeljkovic som står utanför straffområdet och tar emot samt skjuter men skottet räddas av målvakten.

Minuten därpå har IFK en ny möjlighet och det inleds med en långboll som blir slagen mot en yta där Holmén och Engvall står. Holmén får tag på bollen medan Engvall pressar honom och Värnamos anfallare lyckas bryta passningen som Holmén försöker slå. Det leder till att bollen kommer till Zeljkovic som lyckas dribbla sig förbi Holmén med en tvåfotare och skjuter sedan men Lagerbielke är med på noterna och blockerar.

Två minuter senare har Elfsborg sin första chans och det inleds med en frispark från kanten. Den blir inslagen i straffområdet och Värnamo lyckas inte få bort bollen. Det slutar med att Victor Larsson nickar bollen rakt till Romer som testar med en halvvolley vilket tvingar Rasheed till en kvalificerad räddning.

På den efterföljande hörnan håller sig Johan Larsson framme men hans nick går utanför. Det bör därmed nämnas att båda lagen hade varsin Larsson på högerbacksplatsen, Victor i Värnamo och Johan i Elfsborg.

I den 21:a minuten kommer en ny chans för Elfsborg och det inleds med att Gudjohnsen tar bollen från Wenderson och börjar avancera framåt. Islänningen skjuter men avslutet går utanför. Beröm kan ges till Grozdanic och Eriksson som är snabbt framme och täcker skottytan för Gudjohnsen i den situationen.

Sju minuter därpå har IFK ett läge och det inleds med att Johansson vinner en duell mot en gulklädd-spelare och avlossar sedan ett skott. Valdimarsson i kassen ser ut att rädda skottet enkelt men han har svårt att greppa bollen och det ser därför ut som om han ska tvåla in den. Målvakten lyckas dock få kontroll på bollen och det står fortsatt 0-0.

I den 31:a minuten kommer ett avslut från Gudjohnsen som blockeras från Grozdanic.

Tre minuter efter det får Värnamo en superchans och det börjar med att Bergh driver bollen framåt i banan. Han slår sedan en passning till Engvall som har flera spelare runt sig och uppfattar Zeljkovic som tagit sig till en fri yta. Han passar till Zeljkovic som kommer ensam mot Valdimarsson och bara ska göra mål men skottet går utanför.

Minuten efter det vänder spelet och Qasem lyckas ställa hela Värnamos försvar med en klack. Det leder till att Victor Larsson hamnar ur position och Okkels kan komma ensam mot Rasheed, dock från en dålig vinkel. Okkels skottförsök räddas av Rasheed.

I den 38:e minuten slarvar Johansson med en felpass och det leder till att Okkels kan driva på sin kant och springa framåt. Okkels tar därefter och slår en boll in i straffområdet mot Qasem som tagit sig in men mittfältarens styrning går utanför.

Innan halvleken är över så har också Engvall ett skott som blockeras. Det står dock 0-0 när lagen går till halvtidsvila.

Andra halvlek:
Den andra halvleken ger Värnamo en fin möjlighet redan i inledningsskedet. Bustos driver bollen på kanten och slår in den centralt mot Engvall. Anfallaren tar emot bollen samtidigt som Wenderson tar en löpning in i en tom yta i straffområdet. Därefter passar Engvall till Wenderson som skjuter men Valdimarsson är på tårna och gör en enhandsräddning.

På andra sidan kommer en omställning som slutar med ett bra distansskott från Boateng men det räddas av Rasheed. Det leder till en hörna och även hörnan blir farlig men det slutar med att Qasem skjuter över.

I den 52:a minuten skulle dock det jublas inne på Borås Arena. Det inleds med ett inlägg från Hult som går mot Ondrejka som ostört kan nicka in 1-0 efter att Bergh tappat sin markering.

Nytt slarv kunde straffat sig två minuter därpå. Det är nämligen en sekvens som uppstår vid straffområdets ena linje och det är en oklarhet mellan Grozdanic och Rasheed kring vem som ska ha hand om bollen samtidigt som Gudjohnsen är i närheten och försöker skapa oreda. Det slutar med att Rasheed försöker ta upp bollen men Gudjohnsen är på hugget och lyckas snappa upp bollen samt försöker placera in den men skjuter utanför. Anfallaren hade därmed ett öppet mål eftersom Rasheed hamnade ur position men vinkeln var dålig.

I den 57:e minuten kommer ett nytt skott från Elfsborg och det sker efter att Romer tagit bollen från en stillastående Zeljkovic. Romers avslut går dock rakt på Rasheed.

I den 62:a minuten lyckas Boateng ta bollen från Wenderson och han slår sedan en sidledspassning till Okkels. Okkels väljer i sin tur att slå in en rullande crossboll mot Ondrejka som har öppet mål men han skjuter över. Till Ondrejkas försvar så ska det påpekas att bollen studsade på ett jobbigt sätt.

Förvisso kommer ett halvdant avslut från Engvall men utöver det så är det Elfsborg för hela slanten under denna period.

I den 68:e minuten slår Larsson en dålig passning som Boateng bryter. Han passar i sin tur till Romer som kommer fri och skjuter varpå Rasheed räddar och styr i ribban. Gudhjonsen är framme och nickar på returen men Eriksson blockerar nicken. På den efterföljande hörnan nickar Gudhjonsen återigen men det går utanför.

I matchminut 70 skulle dock Elfsborg få betalt för sin dominans i och med att 2-0 kommer. Det inleds med ett uselt uppspel från Eriksson som går rakt till Boateng som i sin tur passar till Qasem. Debutanten tar något steg framåt och skjuter, Rasheed räddar förvisso skottet men släpper en livsfarlig retur som Bernhardsson trycker in medan Värnamo-spelarna mest tittar på.

Sju minuter efter målet har Värnamo en chans att reducera. Laget tilldöms en farlig frispark och Grozdanic avfyrar ett skott som Valdimarsson räddar. Målvakten släpper dock en ganska farlig retur som varken någon gul- eller vitklädd spelare hinner reagera. Dåligt av Värnamo som borde varit mer på hugget i den sekvensen.

Innan slutskedet har också Ouma ett avslut för Elfsborg och inhopparen Ademi försöker för Värnamo men matchen slutar 2-0 till Elfsborg.

Tankar efter matchen:
Analysen av matchen påminner om den som jag skrev när Värnamo förlorade mot Häcken. Man är ett individuellt sämre lag och då blir det svårt att vinna. Elfsborg spelare är bättre på att behandla bollen och uppvisar högre teknisk skicklighet vilket bidrog till att det blev många tunga löpsteg för Värnamos krigare.

Om man ska vinna en match som denna så krävs det en stark defensiv, en storspelande målvakt, snabba omställningar, effektivitet framåt och en del flyt. Jag tänker direkt på förra årets bortamatch mot Hammarby där IFK vann med 2-1 trots att Bajen var det bättre laget. I den matchen stod Vaitsiakhovich för en del bra aktioner medan Antonsson var effektiv längst fram.

Man känner viss bitterhet över Zeljkovics miss i den första halvleken. Hade den bollen gått in så hade kanske matchutvecklingen blivit annorlunda.

Den första halvleken var annars relativt bra från Värnamo trots spelövertag från Elfsborg. Hemmalaget kom inte till särskilt många bra lägen och det tyder på att defensiven fungerade bra. IFK stod synkade och gjorde ganska få misstag. Emellanåt blev man bortfintade men då fanns de alltid defensivt understöd som kunde reparera missen. Dessutom har man några egna chanser. Expected goals för den första halvleken visade 0.79-0.78 vilket indikerar att det just var jämnt.

Under den andra halvleken var det dock spel mot ett mål och IFK hade inte mycket att komma med. En förklaring kan möjligen vara ren trötthet, det är jobbigt att jaga mycket boll och behöva försvara sig. Tröttheten leder i sin tur till enkelt slarv vilket var något som Elfsborg skapade chanser igenom.

Med tanke på Elfsborgs höga press så fanns det ganska mycket yta bakom deras backar och detta borde ha utnyttjats bättre. De hade dock krävts snabbare beslutsfattande och högre tempo i passningsspelet med öppnande djupledsbollar vilket inte fanns idag.

Ingen spelare är egentligen särskilt bra men jag vill ändå nämna två som gör relativt bra insatser. Oscar Johansson imponerar med sitt defensiva slit där han tar krävande löpningar såväl framåt som bakåt. Han blockerade en del passningar och vann viktiga dueller för Värnamos favör. Dessutom anser jag att Gustav Engvall står för en gedigen insats. Han är rörlig, trygg med bollen och slår en del bra passningar som öppnar upp lägen.

Om man ska vända på det så fanns det två spelare som stod för insatser som inte färgade. Wenderson slarvade en del på mitten med felpass och förlorade dueller. Under fjolåret så fick Wenderson kritik när det vankades motstånd som var på den övre halvan. Även Marco Bustos är en besvikelse. Mot Elfsborg var han tidvis osynlig och hans dribblingsförsök misslyckades samtidigt som hans inlägg var för korta eller för långa.