Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-11-04 15:00

IFK Värnamo - Hammarby
0 - 0

Värnamo kryssade mot Hammarby

Värnamo kryssade mot Hammarby

Det blev 0-0 mot Hammarby.

Värnamos fina vinststreak på fyra matcher avbröts i den senaste omgången när man kryssade mot Hammarby. Innan mötet så skrev jag att matchen påminde mer om en vänskapsmatch än en tävlingsmatch med tanke på respektive lags tabelläge. Det fanns därmed en risk för att det skulle bli ett avslaget möte, något som de också blev trots en pigg start från IFK.

Värnamo ställde upp med:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zelkovic – Engvall

Det var denna elva som förväntades starta och därför finns det inget att diskutera eller problematisera.

För Hammarby startade:

Dovin
Adjei – Fenger – Pinas
Karlsson – Besara – Demirol – Hammar – Llinares
Djukanovic – Trawally
I mångt och mycket en väntad elva, förutom det faktum att Kurtulus och Nalic saknades. Den förstnämnde var skadad och den andre sjuk. I stället för Kurtulus så startade Pinas, det är en försvarare som spelat ganska mycket i år och därmed inte är ett oprövat namn.

Trawally var den spelare som fick ersätta Nalic och det är ett mer ovanligt namn. Inför mötet så hade gambiern endast fått speltid vid ett allsvenskt tillfälle under 2023, det var i form av ett inhopp. Ifjol spelade han totalt 368 minuter fördelat på nio seriematcher, det vittnar om att det är en lirare som primärt suttit bänk sedan han kom till Sverige.

Första halvlek: 
Det var många tillresta bortasupportrar och således en härlig atmosfär som kännetecknade matchbilden. Den första möjligheten skapas i den fjärde minuten när Ademi slår ett inlägg som Dovin boxar ut. Därefter hamnar bollen hos Wenderson som skjuter från långt avstånd varpå skottet går över målburen.

I den tionde minuten så tar sig ytterbacken Larsson upp längst kanten och in i straffområdet. Han slår sedan en sidledspassning som Thern försöker styra in men Adjei är välplacerad och blockerar.

Sex minuter därpå så har Ademi bollen och han slår en passning till Thern som står utanför straffområdet. Simon tar därefter och lobbar in bollen i boxen och det är nästan så att Zeljkovic kan få tag på den men Adjei är återigen med på noterna och lyckas avvärja farligheten. En fin aktion från Therns sida som överraskade många grönvita spelare.

En ny nästan-chans uppstår i den 20:e minuten och det är Grozdanic som slår en djupledsboll mot Engvall som tagit en bra löpning. Dovin är dock påkopplad och hinner komma ut från målet och plocka bollen.

Fem minuter senare så är Engvall inbladad i en ny situation. Han har bollen nere vid kortlinjen, tar sig in i straffområdet och faller efter att ha fått en tryckare av Adjei. Anfallaren tittar mot domare Glenn Nyberg men rättskiparen är tydlig med att det inte är straff.

Med halvtimmen spelad så har Hammarby sitt första ordentliga anfall. Besara har bollen och han slår en passning till Trawally som hamnar en-mot-en mot Bergh. Trawally levererar därefter ett bra inspel mot Llinares men Larsson lyckas rensa. Klockrent försvarsspel av Victor som står tätt framför spanjoren vilket hindrar honom från att göra en enkel tap-in.

Minuten senare så har Besara ett eget skott men det blockeras av en Värnamo-spelare.

I den 34:e minuten så passar Besara till Trawally och anfallaren kommer ensam mot Eriksson. Förvisso är anfallaren inuti boxen men han står i en dålig vinkel vilket gör det svårt att näta. Trawally väljer ändå att försöka, genom att gå snabbt i sidled och skjuta men bollen går utanför.

Ett par minuter därpå så skjuter Hammarbys andre anfallare, Viktor Djukanovic, men det täcks av Grozdanic. Andrabollen kommer till Trawally som också prövar men återigen är det en vitklädd spelare i vägen.

När 43 minuter passerats så blir en djupledsboll slagen mot en löpvillig Engvall. Gustav timar passningen klockrent men är ensam mot flera grönklädda spelare. Engvall håller därför i bollen, och väntar in Zeljkovic som springer in i boxen, för att därefter passa till Ajdin. Zeljkovic passar tillbaka till Engvall, som i sin tur slår en ny pass till Johansson som får bollen lite utanför halvmånen. Oscar har en fri skottyta och väljer att avsluta men bollen går rakt i Dovins famn.

I den första tilläggsminuten så är Johansson aktiv igen. Han har bollen nere vid kortlinjen och slår en passning snett-inåt-bakåt. Bollen hamnar hos Engvall som dock får en dålig mottagning vilket gör att försvaret kan rensa. Med facit i hand så borde Gustav hoppat över bollen eftersom Zeljkovic, som stod bakom honom, hade ett superläge.

Samme Zeljkovic skjuter kort därefter men avslutet går utanför.

Andra halvlek:
Det är en avvaktande inledning efter halvtidspausen och båda lagen har svårt att ta sig in i varandras straffområden. I den 52:a minuten testar Besara med ett distansavslut som styrs ut till hörna. Hörnan lyckas inte Värnamo få undan utan det slutar med att Hammar får ett skottläge, men avslutet går rakt på Rasheed.

I den 54:e minuten så har Värnamo en av få kvalificerade målchanser. Det är Thern som är regissör i samband med att han slår en passning mot Zeljkovic som hittat en lucka mellan Fenger och Llinares. Passningen är perfekt och Ajdin kommer fri mot Dovin men målvakten räddare och går därmed vinnande ur den striden.

En minut därpå så skjuter Grozdanic från distans men Adjei blockerar hans försök.

Ett par minuter efteråt så har Hammarby en nästan-chans. Besara har bollen på mitten och han passar till Trawally som tar en djupledslöpning in i boxen. Dessvärre för Hammarbys del så hamnar Trawally felvänd när han tar emot bollen samtidigt som Rasheed kommer ut och gör sig stor. Anfallaren försöker lösa situationen genom att klacka mot en medspelare men bollen hamnar hos Larsson som rensar.

Nästkommande försök kommer från Pinas och det är nytt distansavslut som går utanför. Det var flera av den sorten i den här matchen.

I matchminut 63 så får Värnamo en hörna och Ademi halkar i samband med att han ska slå den. Bollen kommer ändå in i boxen och där skjuter Johansson men bollen blockeras.

Tre minuter därefter så har nyckelspelaren Besara ett avslut men även det täcks av en motståndare.

I den 77:e minuten så passar Boudah till Djukanovic som lyckas dribbla sig förbi Larsson och ta sig in i straffområdet. Montenegrinen slarvar dock med touchen och det gör att Grozdanic, som kommer bakom, kan avväpna honom.

Kort därefter så är det en ny farlighet för gästerna. Besara passar till Karlsson som tagit en löpning in i boxen. Det är många vitklädda spelare runt honom och han tar därför och passar i sidled till Djukanovic. Den sistnämnde får bollen en bit ifrån mål men har en fri skottyta och skjuter. Avslutet är ganska bra men Rasheed sträcker ut och räddar.

Med fem minuter kvar så håller Sadiku i bollen lite för länge och han avväpnas av en Värnamo-spelare. Det leder till att Bilalovic får bollen och han kommer själv i full fart mot tre grönvita backar. Mittfältare tar och väntar in Engvall som han därefter slår en passning till, den sistnämnde skjuter men avslutet går utanför.

På slutet har Besara ytterligare två skott men det ena blockeras och det andra går utanför.

Tankar efter matchen:
Det mållösa resultatet speglar matchbilden på ett tydligt sätt, det var nämligen få chanser och en ganska tråkig match. De flesta av avsluten var skott utanför straffområdet som båda målvakterna hade lätt att hantera, många gånger gick de inte ens på mål.

Det var knappt några chanser som kan betraktas som ”farliga”. För Värnamos dito så var det väl Zeljkovics avslut i den 54:e minuten och för Hammarby möjligen Trawallys inspel i den 30:e minuten. Motivationen och viljan var kanske inte riktigt på topp.

Ska man nämna något positivt så är väl det att försvarsspelet uppenbart fungerade bra eftersom Hammarby skapade få möjligheter. De grönvita hade väldigt svårt att ta sig in i boxen och det är just där som merparten av målen kommer.

Förvisso hade Värnamos försvar vissa svårigheter med att försvara den centrala ytan mellan straffområdet och halvplanslinjen, gästerna kom nämligen igenom där några gånger. Ändå skulle jag vilja påstå att Värnamos defensiv hanterade matchen väl.

Offensiven har en bra period under den första halvtimmen där man spelar snabbt, har mycket boll och även flyttar upp många spelare. Båda ytterbackarna, Bergh och Larsson, deltog i anfallen under denna period. Ibland såg det faktiskt nästan ut som om Bergh var anfallare och inte en försvarare. Som tidigare nämnt så fanns det flera fina attacker där man var nära på att skapa klockrena målchanser men den sista skärpan saknades.
.
Under resterande del av matchen så är det dock sämre. Man har svårt att spela sig igenom Hammarbys försvarslinjer. Det blir en del inlägg och inspel mot boxen men de skyfflades undan av gästernas backar. Ibland försökte Värnamo hota med snabba omställningar, oftast via Engvall, men det bar inte frukt. Försöken i samband med fasta situationer var inte heller lyckosamma.

I vanlig ordning brukar jag lyfta upp någon/några lirare som utmärkt sig. Bland de offensiva så är det dock svårt med tanke på hur matchbilden såg ut. Om man ändå ska välja någon så blir det, som så många gånger förut, Oscar Johansson. Han är väldigt bra med bollen på små ytor och kan ta sig ur när det blir pressat och trångt. Under matchen så slog han också flera fina diagonala passningar.

Även Grozdanic och Eriksson gör det bra, mittbackarna stängde nämligen straffområdet och var följsamma i markeringsspelet.

En spelare som eventuellt hade vaknat på fel sida var Wenderson som inte riktigt kom till sin rätt. Han slarvade mycket i passningsspelet och tog ett onödigt gult kort som gör att han är avstängd mot AIK. Brasilianaren är som bekant en ojämn spelare.

Efter matchen så går det att ifrågasätta Hellbergs byten, de kom sent och kan också beskrivas som besynnerliga.

Det första bytet kommer i den 69:e minuten och då är det Zeljkovic som går ut och Näsström kommer in. Det konstiga med den förändringen var att en offensiv lirare togs av och att en defensiv lirare äntrade planen. Ajdin är en bra avslutare och det är någon som man borde vilja ha på planen om man jagar ett mål. Näsström är en lirare som passar bättre om man försvarar en ledning.

Till Hellbergs försvar så ska det påtalas att Zeljkovic inte var särskilt bra och brände Värnamos bästa möjlighet. Med Näsström så förbättrades också försvaret mellan straffområdeslinjen och halvplanslinjen.

Det andra bytet gjordes i den 84:e minuten och då fick Ademi gå av samtidigt som Bilalovic kom in. Förvisso har undertecknad kritiserat Albion flera gånger men det är ändå en snabb och teknisk spelare, det är såna som han som kan leverera poäng på egen hand.

Samtidigt var dock Ademis insats begränsad och tidvis var han osynlig vilket lär ha påverkat Hellbergs matchcoachning. Bilalovic är inte lika explosiv som Ademi men det är en rörlig och passningsskicklig spelare som kan komma in med positiv energi.
 
Den sista förändringen var Thern i stället för Bustos och det tycker jag framstår som rimligt vid den första anblicken. Bustos är nämligen en duktig dribbler och någon som är mer rak i sitt spel. Problemet är dock att bytet kom i den femte tilläggsminuten. Det är väldigt osannolikt att en spelare som kommer in så sent kan påverka matchbilden.

I slutändan så är det dock på sin plats att notera att Värnamos trupp är relativt tunn, det fanns exempelvis ingen renodlad anfallare på bänken.

Resultatet innebär att Värnamo förblir femma och nu är tyvärr fjärdeplatsen en matematisk omöjlighet. IFK kan därmed som bäst bli femma och som sämst kan man bli sjua.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-11-07 18:44:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo