Mjällby-Värnamo: Efterlängtad seger uteblev efter misstag från Eriksson.

Värnamo fick 1-1 mot Mjällby AIF.

Det var nog ingen som förväntade sig att Mjällby på Strandvallen skulle bli en enkel uppgift. De gula hade nämligen inlett den allsvenska säsongen bra och hängt med toppen. Värnamo å andra sidan hade en seger på sju matcher varav två raka förluster bakom sig. Självförtroendet hos den oerfarna truppen är minst sagt ett frågetecken. Ett annat faktum som talade för MAIF:s fördel var att laget tagit tre av tre segrar på hemmaplan medan Värnamo kammat noll när de spelat utanför Finnvedsvallen.

En spelare som utmärkt sig för Mjällbys del i inledningen är Samuel Brolin som är inlånad från AIK. Inför denna match hade Brolin bäst räddningsprocent i hela Allsvenskan och fyra nollor att skryta med. Utöver att vara en mur mellan stolparna så är också Brolin en modern målvakt som är skicklig med fötterna. Noterbart är att Mjällby i viss grad påminner om Värnamo där det finns en trygg och fysisk defensiv men offensiva brister. Laget har haft svårt att skapa farliga chanser och särskilt svårt att etablera passningsspel i sista tredje-delen. Inför mötet så hade Mjällby snittat åtta avslut per match vilket var sämst i hela Allsvenskan. Mjällbys offensiva hot kretsar mycket kring snabba omställningar och inte kring ”posseion-spel”.

För Mjällbys del så saknade Bergström och Peterson p. g. a. skada medan Löfquist var avstängd. Tränaren Brännström valde att ställa upp en elva som påminde om senast, den enda förändringen var att Kricak gick in i stället för den spelskicklige mittbacken Haliti. För Värnamo saknades de skadebenägna Simba och Kindberg. Duon är dock inga startspelare och därmed inga tunga avbräck. Hellberg valde att mönstra följande elva:

Vaitsiakhovich
Larsson Tihi Eriksson De Vries
Netinho Kenndal Magashy
Johansson Antonsson Wenderson

I jämförelse med senast så bänkades Näsström, Larsson gick in som högerback och Netinho flyttades framåt. Syftet med bytet var att ha Netinho längre fram på mittfältet som ett mer offensivt hot. Hellberg hoppades på att Netinho skulle hamna i individuella dueller på högerkanten och detta skulle visa sig vara ett klockrent drag från Hellbergs sida.

Första halvlek:
Det är Mjällby som får matchens första chans när Wiedesheim-Paul skjuter utanför mål efter en djupledsboll. Den nämnde tillhörde faktiskt Värnamo under säsongen 2018. I den sjätte minuten går Värnamo upp i ledning och det börjar med att Johansson och Netinho försöker med ett väggspel. Det nämnda misslyckas och bollen hamnar i stället hos Kricak men efter hård press från Netinho så lyckas han roffa åt sig bollen och driva upp i en farlig yta. Netinho spelar in bollen i straffområdet men den rensas undan av de gulklädda spelarna. Oturligt för de så hamnar bollen hos De Vries som skjuter men avslutet blockeras. Mitt bland alla lirare i boxen så styrs bollen till Johansson som får en bra träff och skjuter in bollen i mål. Riktigt bra av Johansson som hade fyra hemmaspelare runt sig men ändå lyckas lösa situationen.

Att dra igång matchen efter fullträffen dröjer något eftersom ett föremål kastas in på planen och när väl matchen sparkar igång så är det Värnamo som spelar bättre. Det är Värnamo som har mer boll och Mjällbys spelare blir uppätna i pressen och förlorar många andrabollar. Just Netinho är väldigt bra med sina löpmeter som täcker stora ytor. Hela laget försvarar bra i ett kollektiv och just detta kan ses som väldigt fint utgångsläge. Det beror på Värnamos starka defensiv i kombination med Mjällbys begränsade anfallsspel. Dock hade matchen knappt början och det fanns fortfarande gott om tid för en ”twist in the tale”.

I den 19:e minuten får Värnamo en ny chans och det påminner om målet. Netinho pressar sin gubbe och vinner bollen samt spelar vidare till Antonsson. Den sistnämnde får dock ingen vidare bollkontroll och skjuter ett skott som blockeras. Bollen styrs sedan till Johansson men denna gång skjuter han över. I den 27:e minuten tilldöms Värnamo en frispark som dock är långt ifrån och därmed inte läge att gå direkt på mål. Frisparksskytten Johansson väljer en variant där han slår den lågt och de slutar med ett Magashy och därefter Netinho har avslut vardera som blockeras.

I den 36:e minuten kommer Värnamo i ett farligt anfall efter en snabb omställning. Det börjar med att Johansson slår en öppnande passning till Magashy som i sin tur kommer ensam meot två försvarare. Magashy har Wenderson till vänster och Antonsson till höger medan flera MAIF-spelare kommer bakifrån. Det slutar med att Magashy slår en passning till Wenderson som tar emot bollen och sedan avfyrar ett skott som dock blockeras. Känslan är att Värnamo kunde utnyttjat möjligheten mycket bättre och att det gick långsamt. Särskilt Wendersons mottagning i avslutningssekvensen är olycklig eftersom det gav Mjällby extra sekunder att gruppera en vägg framför målvakten Brolin vilket bidrog till att målet uteblev. Även Magashy kunde varit snabbare i sitt beslutsfattande.

Det var alltså mest, i princip enbart, Värnamo som skapade chanser under första halvlek. Men under de fem sista minuterna så kommer en bra period från Mjällby. I den 40:e minuten skjuter Persson över och två minuter därpå levererar samme spelare ett inlägg. Inlägget når Söderblom som står ensam i en bra position men Vaitsiakhovich räddar. Dåligt försvarsspel av Larsson som glömde Söderblom. I den första tilläggsminuten har Mjällby ännu en möjlighet och det börjar med att en höjdboll blir slagen varpå Tihi missbedömer bollbanan. Det sistnämnda leder till att bollen studsar över mittbacken och Wiedesheim-Paul har fri sikt mot Vaitsiakhovich men anfallaren mottagning är dålig vilket leder till att Eriksson hinner stoppa honom med en glidtackling.

Det står 1-0 till Värnamos favör i halvtidsvilan och halvleken var kanske säsongens bästa. Det som utmärkte sig var pressingen som var synkad och därför fungerade klockrent. Detta bidrog till att Mjällbys spelare fick lite tid med bollen vilket resulterar i felpass och okloka beslut. Att kalla ledningen trygg vore naivt eftersom en 1-0-ledning innebär att man bara är en spark ifrån en kvittering men samtidigt så hade Mjällby svårt att nå sista tredje-delen och når man inte den så är det väldigt svårt att få till något.

Andra halvlek:
Som väntat inleder Mjällby halvleken piggast och hemmalaget har mer bollinnehav. Det är dock Värnamo som har första möjligheten vilket är ett skott från Johansson i den 50:e minuten. Skottet går dock utanför och är inte särskilt nära. Tre minuter senare har Mjällby ett avslut som blockeras. I den 56:e minuten så tar Kenndal med handen och Mjällby tilldömds en frispark i ett farligt läge. Mörfelt tar hand om den fasta situation men han pangar den rakt på muren. Med timmen spelad så får Mjällby en ny fin möjlighet efter ett inlägg från den egenfostrade Rosengren. Efter en luftduell mellan De Vries och två Mjällby-spelare som ingen tycks vinna så hamnar bollen hos Eile. Spelaren är två meter från målet och får bollen precis vid fötterna men skjuter över trots att han inte har någon framför sig. Väldigt svagt av Eile att inte kunna få den jättemöjligheten på mål men tur för Värnamos del.

Därefter är det faktiskt Värnamo som är mer konkreta i chansväg och i den 61:e minuten bjuder Netinho på en fin solo-insats. Han är i kamp med tre motståndare på kanten men lyckas efter en tunnel och en del dribbling ta sig förbi sina motståndare och leverera ett fint inspel till Wenderson. Wendersons avslut blir dock blockerat och tre minuter därefter har samme spelare ännu ett blockerat skott.

Netinho kändes närmast ostoppbar när timmen var spelad. Han var het offensivt med många fina initiativ medan han också var väldigt bra försvarsmässigt och täckte stora ytor. Hans insats var tveklöst värd fem getingar ifall vi ska tala Expressen-språk. I den 67:e minuten kommer dock ett grovt misstag. Netinho har inte koll på sin omgivning och slår en passning bakåt som hamnar hos Rosengren varpå den nämnde spelar snabbt vidare till Mörfelt som kommer ensam med Eriksson och Tihi. Mörfelt lyckas finta Eriksson och får i väg ett avslut men det går över. Återigen är det dålig skärpa som räddar Värnamo.

I den 69:e minuten gör Mjällby två offensiva byten medan Näsström går in i stället för Netinho. Precis efter så dyker en möjlighet upp för Mjällby. I den 71:a minuten slår nämligen Rosengren en hörna till en omarkerad Werts men han nickar utanför.  Fyra minuter senare så slår Gustavsson en felpassning vilket leder till att Johansson får tag i bollen och driver upp. Den offensive spetsen kommer i en 4-mot-2-situation och han slår en bra passning till Magashy men den sistnämndes skott blockeras. Bollen styrs till Johansson som avslutar men Brolin gör en bra räddning.

I den 79:e minuten sker nya byten. Herman Johansson kommer in för Mjällbys del medan Winsth och Vindehall hoppar in för Värnamo. Det blir intensivt på slutet med många händelser. I den 81:a minuten har Rosengren ett volleyskott över i samband med en frispark och minuten därpå skriker hemmalaget på straff eftersom de menar att Antonsson tagit med handen. Två minuter senare har Wenderson möjligheten att punktera matchen en gång för alla efter att Johansson slagit en klockren passning vilket leder till att Wenderson kommer i friläge med Brolin. Wenderson väljer dock inte att gå på eget avslut utan passar bollen i sidled med förhoppningen att nå Antonsson som i så fall hade haft öppet mål. Det slutar dock med att Moros blockerar passningen varpå bollen hamnar ännu en gång hos Wenderson som befinner sig i en dålig vinkel denna gång. Brasilianaren gör ett nytt försök att hitta Antonsson i straffområdet men Moros blockar igen vilket leder till att bollen för tredje gången hamnar hos Wenderson som skjuter själv men det tredje försöket räddas av Brolin.

Det är enkelt att vara efterklok men återigen måste Wendersons beslutfattande i de avgörande lägena ifrågasättas. Han borde ha uppfattat att mittbacken Moros stod perfekt mellan honom och Antonsson vilket gjorde passningsförsöket till Antonsson dödsdömt. Istället så skulle han gått på eget avslut och förhoppningsvis punkterat matchen. Det var dock inte bara Wenderson som svek i de avgörande lägena. I den 86:e minuten levererar Johansson ett klockrent lågt inspel som skär genom straffområdet. De når Antonsson som har öppet mål från någon meter och bara ska bredsida in en balja men han får felträff vilket leder till att Brolin enkelt kan plocka den.

Det är alltså Värnamo som leder och 2-0 kändes närmare än 1-1 under den andra halvleken. Trots ett tappert försök lyckas inte Mjällby etablera en stark press och de farliga chanserna tycks utebli medan klockan tickar uppåt och slutsignalen kommer närmre. Förvisso känns det alltför tidigt att räkna hem poängen när domaren visar fem tilläggsminuter men samtidigt såg tendenserna på planen bra ut.

Den första tilläggsminuten passerar utan farliga målchanser och likaså den andra. I den 93:e tilläggsminuten hamnar faktiskt Värnamo i ett bra läge. Det är få försvarare på Mjällbys planhalva och storspelande Johansson har bollen vid fötterna. Han gör ett försök att slå en nyckelpassning till inhopparen Moses som hade kunnat komma i friläge men inhopparen missbedömer bollen. Minuten senare tilldömds Mjällby en hörna som Blomkvist tar hand om. Han hittar Nwankwo som är placerad mellan Tihi och Eriksson varpå nigerianen lyckas få till en fin nick men den studsar utanför. Spontana känslan i det läget var att där rök möjligheten för Mjällby, det var den slutgiltiga chansen som de fick och detta skulle vi bara ta hem. När klockan slår 94 minuter så blir Johansson neddragen av Nwankwo och Värnamo tilldömds en frispark. Det är alltså en minut kvar och Värnamo har frispark samt möjlighet att flytta upp laget.

Bollen blir uppslagen mot Mjällbys straffområdet där Värnamos spelare försöker hålla den inom laget och gör allt för att få tiden att gå. Det är en del kamp på Mjällbys planhalva men det slutar med att Nwankwo får tag på bollen. Han slår en desperat chans-boll och har nog ingen direkt förhoppning. Bollen hamnar hos mittbacken Eriksson som gör det ödesdigra misstaget: Med sekunder kvar slår han en alltför lös passning till Vaitsiakhovich. Herman Johansson är bakom honom och pressar, han uppfattar misstaget och får tag på bollen och hamnar ensam med Vaitsiakhovich. Inhopparen gör inga fel utan han lyckas dribbla Vaitsiakhovich och sparkar in 1-1. Matchklockan hade precis tickat över 95:e minuten och det blir inte ens en ny avspark utan domaren blåser av efter målet.

Jublet på Strandvallen når inga gränser och de gulklädda lirarna firar som om de tagit hem tre poäng och vunnit allsvenskt guld. Värnamos spelare uppvisar kontrasten, de faller ihop som käglor medan syndabocken Eriksson går rakt in i omklädningsrummet.

Tankar efter matchen:
Den spontana känslan efter slutsignal var givetvis negativ. Det hela kändes som en förlust och allt var nattsvart. Någon timme därefter, när den värsta ångesten lagt sig, så började delvis en annan bild komma fram. Det var i helhet en väl genomförd match där Värnamo såg ut som det lag som vann Superettan ifjol. Press-spelet fungerade väldigt bra där samtliga spelare deltog helhjärtat och det stressade Mjällby. Det fungerade också relativt bra offensivt eftersom det skapades flera bra chanser. Det var som så många gånger förut Oscar Johansson som var speldirigent med flera klockrena passningar och offensiva initiativ. Även Netinho gör det bra med fina dribblingar och ivrigt löpande vilket öppnade upp för chanser.

Samtidigt så…

En seger på åtta matcher är inte optimalt. Det kommer behövas segrar för att klara sig kvar i Allsvenskan och det räcker inte m4r bra spel i 60 minuter, ”falla med flaggan i topp” eller hedersamma kryss. Värnamo är just nu på 13:e plats med totalt sex poäng. Den nämnda placeringen är faktiskt säker mark men där bakom finns Degerfors som har lika många pinnar men sämre målskillnad. Degerfors är alltså på negativt kval. Oroande är dock att Degerfors efter sex raka förluster vunnit två matcher i följd och tycks i samband med tränarbytet fått vind i seglen. Det fanns en förhoppning att Degerfors skulle fortsätta förlora och bli fast nere på jumboplatsen men Degerfors har visat att de inte tänker vara den räddningsplanka som vi hoppats.

På nedflyttningsplatserna parkerar Helsingborgs IF och GIF Sundsvall. Skåningarna har fem poäng medan norrlänningarna har tre poäng. I nästa omgång väntar just HIF och skulle det bli förlust så kommer alltså Helsingborg passera Värnamo i tabellen.

På spelarsidan bör ändå samtliga få beröm för det defensiva där alla deltar tillsammans och springer mycket. Samtidigt så finns det småsaker som skapar problem såsom spelförståelse och att hänga med i tempot. Sådant som inte straffade sig i Superettan men som inte håller i Allsvenskan.

Det är tre spelare som undertecknad vill kritisera efter matchen.

Den första är givetvis Eriksson som började den allsvenska säsongen på godkänd nivå men som varit svag mot Norrköping, Häcken och nu senast mot Mjällby. Han ser tidvis klumpig ut på planen och är långsam när han ska förflytta kroppen. Ibland visar han prov på dålig bollbehandling med. Det är en ung spelare och således för tidigt att döma ut honom men frågan är hur starkt hans psyke är och hur mycket detta kommer tära på hans självförtroende. Till Erikssons försvar kan det nämnas att han var bra i både Division 1 och Superettan men under båda säsongerna var Värnamo ett mer spelförande lag där mittfältet fungerade som ett skydd för defensiven. Backarna blev därmed inte lika pressade och således var det förmodligen enklare att lira. Under tre fjärdedelar av de två säsongerna så hade också Eriksson brasilianaren Bernardo Vilar bredvid sig vilket jag tror kan ha hjälpt honom då Vilar var väldigt bra på att läsa spelet och kunde styra Eriksson samt städa upp efter eventuella misstag.

Där framme vill jag nämna Wenderson. Snygga dribblingar och bra teknik är inte mycket värt om det inte leder till något vart. Wenderson har startat samtliga matcher men inte levererat några poäng vilket är svagt för en offensiv spelare. Utöver beslutsfattandet så tycks han alltid klanta till det i de avgörande lägena med t. e. x. dålig mottagning eller långsam reaktionsförmåga.

Jag känner också viss besvikelse kring Antonsson. Syftet med att värva honom var att ha en given målgörare i straffområdet och i princip varje match bränner han bra chanser. Han verkar helt enkelt inte ha skärpan i avsluten. Förvisso tar Antonsson bra löpningar, han är teknisk och bra defensivt men det räcker inte för en spelare med hans förväntningar. Till hans försvar det nämnas att han ändå gjort tre mål.

På den positiva sidan måste återigen Johansson berömmas för en bra insats både defensivt och offensivt. I princip samtliga offensiva farligheter var han inblandad i och han visar X-faktor. Det känns tyvärr som om Värnamo är alltför beroende av honom och det är ett orosmoln framåt. Även Netinho charmade mig med väldigt fint spel offensivt. Undertecknad har emellanåt uppfattat att Netinho känns lite ivrig och slår bort en del bollar men i Blekinge tog han fler konstruktiva initiativ som faktiskt ledde nånvart.