Värnamo-Mjällby: Vinst efter sent självmål.
Kenndal (vit) har uppvisat en god form

Värnamo vann med 2-1 mot Mjällby. Antonsson gjorde ett av Värnamos mål och det andra var ett självmål från Gracia.

Allsvenskan är tillbaka efter landslagsuppehållet och för Värnamos del väntade Mjällby AIF. Det var en , på förhand, svårtippad match mellan två relativt jämna lag.

Innan omgången hade Värnamo vunnit tre raka matcher och självförtroendet samt harmonin i truppen var på topp. Noterbart är dock att, trots segrarna, så hade spelet tidvis brustit och IFK hade haft en del flyt under septembermånad. Tack vare dessa resultat så var dock IFK på elfte plats med 28 inkasserade poäng. Tät bakom fanns Sirius med 26 poäng och Varberg på 25 poäng medan Norrköping låg på samma poängskörd som IFK men östgötarna hade bättre målskillnad.

På negativt kval fanns Degerfors, som dagen tidigare slagit Djurgården med 3-0, med 21 poäng. Ytterligare fyra poäng bakom parkerade Helsingborg som i nuläget är på direktnedflyttning. Värnamo var således inte desperat ute efter poäng men det fanns samtidigt ett nedflyttningsspöke med i bilden eftersom det var relativt få poäng som separerade IFK från dessa tabellplaceringar.

För Värnamos del saknade de Vries, Winsth, Wallenberg, Kindberg och Wenderson. De fyra förstnämnda var skadade medan Wenderson var avstängd.

Hellberg ställde upp med denna elva:

Vaitsiakhovich
Tihi - Eriksson - Vilar – Larsson
Johansson - Kenndal – Magashy
Netinho - Antonsson – Zeljkovic

Hellberg gör två förändringar och det är att Wenderson samt Näsström går ut medan Kenndal och Tihi går in. Wenderson saknades på grund av den nämnda avstängningen.

Anledningen till att Näsström petades var att Mjällby är ett annat typ av motstånd än Varberg. Mittfältaren startade mot Varberg eftersom hallänningarna är ett lag som spelar fysiskt och är farliga på fasta situationer. I en sådan match är en stor och tung spelare likt Näsström nyttig men mot ett lag likt Mjällby som inte spelar på detta sätt så passar Kenndal bättre.

Hellberg gör också några positionsförändringar. Tihi gick in som högerback, Johansson som mittfältare och Netinho som högerytter. Mot Varberg så var Johansson högerytter medan Netinho var högerback. Dessa förändringar innebar att IFK ställde upp med fyra naturliga mittbackar i backlinjen men inga ytterbackar. Detta är något som jag diskuterar längre ner.

Målet med dessa drag var förmodligen att ha de bästa spelarna på banan samt få ut maximalt av dem. Återvändaren Vilar som anslöt i somras imponerade mot Varberg och har också presterat när han hoppat in i olika matcher.

Netinho är en naturlig högerback men han kan också spela högerytter och hans styrkor är i anfallsspelet. Genom att ha honom längre fram blir det möjligt för IFK att utnyttja hans styrkor mer än om han skulle vara högerback. Johansson har lirat som mittfältare tidigare och är en flexibel spelare som också kan leverera på den positionen. Johansson är också en väldigt bollskicklig spelare och genom att sätta honom på mitten så innebär det att han får mer boll vilket passar honom.

Den potentiella farhågan med detta positionsbyte var just att Tihi fick lira som högerback vilket är en position som han är ovan vid. Med facit i hand skulle det dock visa sig att Tihi faktiskt gjorde bra ifrån sig i denna roll och således kan man hävda att detta beslut var klokt.

Mjällby:
Innan matchen så var Mjällby på en trygg 9:e plats och man befann sig således i tabellens ”inge-mans-land”. De gulsvarta var inte indragna i bottenstriden men samtidigt var möjligheten att nå europaspel högst begränsad. Det fanns således inte särskilt mycket att spela för och en konsekvens av detta är möjligen att motivationen minskat.

Medan IFK hade tre raka vinster bakom sig så åkte Mjällby på två kryss och en förlust. Förlusten var med 4-1 mot IFK Göteborg medan man kryssade mot Degerfors och Sundsvall. Mot Sundsvall var man faktiskt nära att förlora men en kvittering i slutminuterna räddade kvar en poäng på Listerlandet.

Brännström ställde upp med denna elva:

Brolin
Eile - Gracia – Haliti
V.Gustafsson - Al-Ammari - Gustavsson - Rosengren – Persson
Johansson - Bergström

För Mjällbys del saknades Ståhl och Petersson men utöver det var alla spelare tillgängliga. Mjällby är i hög grad ett kollektivt lag utan några fixstjärnor men en spelare som utmärkt sig är Gracia. Spanjoren som varit ungdomsspelare i Valencia är en ledare som är teknisk, positionssäker och stark i luftrummet..

Mjällbys defensiv har varit bra under året och det är snarare offensiven som sviktat. Inför matchen hade Mjällby endast producerat 22 mål vilket är i nivå med Helsingborg (21 mål) och Sundsvall (20 mål) som i nuläget är på nedflyttning. I en inför-matchen-intervju tryckte Brännström på att spelarna måste vara hungrigare offensivt och att man måste vara fler spelare i offensivt straffområdet när man anfaller.

Första halvlek:
Det är IFK som börjar piggast och redan efter två minuter har Netinho ett avslut som blockeras. Viss kritik kan riktas mot Netinho i det läget eftersom han borde breddat blicken och sett Zeljkovic som var i en bra position.

I den femte minuten kommer matchens första mål och det tillfaller bortalaget. Det börjar med en passning från Eile som går till Victor Gustafsson som snabbt uppfattar en löpning från Herman Johansson. Gustafsson slår därmed en passning som kommer klockrent till Johansson som springer ifrån Larsson vid mittlinjen och kommer fri mot Vaitsiakhovich för att sedan placera in 1-0.

Slarvigt försvar av Larsson som totalt missar Johanssons löpning och lämnar en stor yta till målskytten. Även Vaitsiakhovich kan kritiseras eftersom han lämnar en stor del av målet öppet när Johansson kommer i friläget.

I den sjunde minuten får Värnamo en hörna och den blir inslagen av Oscar Johansson. Hörnan landar på fötterna hos Vilar men mittbacken lyckas inte få i väg ett avslut och de gulklädda rensar undan. Netinho får tag på en andraboll och skjuter men skottet blockeras.

Två minuter senare kommer ett inlägg från Kenndal som går mot straffområdet. Zeljkovic nickar ner bollen till Antonsson som skjuter men återigen blockeras avslutet från bortalagets spelare.

Även om Värnamo var i underläge så var den första kvarten ganska bra. IFK hade nämligen mer boll och tog sig ofta över och långt in på Mjällbys planhalva. Utöver målet så hade de guldklädda inte skapat något. Mjällby äter dock in sig i matchen och blir bättre ju längre in i halvleken som vi kommer. För IFK är mönstret det motsatta där nivån sjunker ju mer klockan tickar.

För Mjällbys del har Persson ett distansskott i den 24:e minuten men bollen går över mål. Fyra minuter därpå kommer en ”halv-chans” för Värnamo och det är ett inlägg från Johansson som går mot Antonsson men bollen är för hög.

I den 30:e minuten så får Mjällby en superchans och det börjar med ett inkast från Värnamo. Larsson kastar mot Vilar och en ivrig Viktor Gustafsson springer och pressar Vilar direkt. En osäker Vilar hinner inte passa vidare bollen utan Gustafsson glidtacklar honom och lyckas på så sätt få tag på bollen. Medan Vilar blir kvarliggandes på gräset med känningar så kommer Gustafsson i friläge. Han försöker lobba in ett mål och bollen går förbi Vaitsiakhovich med Eriksson nickar undan på mållinjen varpå Tihi rensar ut bollen till inkast.

Vilar blir alltså liggandes på marken efter glidtacklingen men turligt nog blir det ingen långvarig skada utan spelaren är snabbt uppe på benen och fit for fight.

I den 31:a minuten har Mjällby ett nytt läge och det börjar med en djupledsboll från Viktor Gustafsson till Bergström som hamnar i en löpduell mot Eriksson. Bergström är steget förre men Vaitsiakhovich är snabbt ute och räddar avslutet. Returen hamnar hos Rosengren som också försöker men den gången står Tihi i vägen och avslutet blockeras.

I den 35:e minuten skapas en liknande målchans och det börjar med att mittbacken Haliti tar några steg framåt samt slår en djupledspassning till Bergström. Anfallaren hamnar i en löpduell mot Vilar och Värnamos back tycks skickligt kunna täcka bollen och utspringande Vaitsiakhovich ska bara greppa den. Dessvärre klantar målvakten till det och han tycks ”tappa bollen” så att det blir som en retur. Returen hamnar i hos Viktor Gustafsson som därefter passar till Rosengren. Ingen konkret målchans skapas utifrån situationen men sekvensen illustrerar att det slarvades mycket i Värnamos defensiv under denna period utav matchen.

Minuten därpå kommer Herman Johansson loss på kanten efter att Larsson tappat markeringen. Johansson hamnar i en en-mot-en-duell mot Vilar och lyckas finta försvararen för att därefter passa till Viktor Gustafsson som skickar bollen över ribban.

I perioden från 15:e minuten till 40:e minuten så skapar IFK egentligen ingenting. Man passerar halvplanslinjen vid några tillfällen men passningsspelet är långsamt och Mjällbys försvar är väldigt samspelta vilket gör att de hinner täcka farliga ytor. De gulklädda vinner dessutom fler fysiska dueller.

Mjällby verkade således ha kontroll över matchbilden men gästerna skulle åka på en kalldusch i den 43:e minuten. Det börjar med att Al-Ammari står med bollen vid halvplan och en frustrerad Antonsson går in i en närkamp vilket leder till att Al-Ammari tappar bollen. Bollen hamnar i stället hos Magashy och en 3-mot-3-situation uppstår där Netinho och Zeljkovic är med i anfallet på varsin kant. Bakom denna trio springer Antonsson. Magashy driver bollen och passar till Netinho som tar emot den någon sekund och sedan passa bollen centralt till Antonsson som skjuter och kvitterar.

Utöver att Al-Ammari slarvar så kan också kritik riktas mot målvakten Brolin. Antonsson skott är förvisso hårt men det går nästan rakt på honom och han borde kunnat greppa bollen. Det syntes att han var frustrerad över sitt ingripande när han plockade ut bollen från nätmaskorna.

Det står 1-1 i halvtid vilket var väldigt snöpligt för Mjällby. Det var varken logiskt eller rättvist men viktigt psykologiskt för IFK:s del. Förvisso hade inte Mjällby dominerat men de hade ändå spelat bättre och dessutom varit mer konkreta med tre frilägen som tydligast exempel. Expected goals visade 1.32 för Mjällby och endast 0.40 för Värnamo samtidigt som motsvarande siffra för skott på mål var 1-3

Det bör dock nämnas att även Mjällby uppvisat brister med en del slarv och enkla felpass. Dessutom så var deras anfallsspel ganska enformigt med mycket raka djupledsbollar. En indikation på enformigheten var att vänsteryttern Persson knappt involverats i spelet.

Värnamos svagheter var långsamt passningsspel, enkla bolltapp i anfallsuppbyggnaden och en passiv press som inte riktigt bet på Mjällby. IFK hade egentligen inte skapat något offensivt förutom målet och i defensiven så hade Larsson, Vilar och även Vaitsiakhovich varit svajiga.

Andra halvlek:
Hemmalaget får en målchans redan i inledningen och det är Johansson som slår en passning till Magashy varpå nigerianen lyckas skickligt och lite turligt klacka vidare till Netinho. Den sistnämnde skjuter men skottet blockeras och studsar till Zeljkovic men hans mottagning är bristfällig vilket leder till att chansen uteblir. Olyckligt eftersom Zeljkovic nästan fick ett superläge.

Strax därpå har också Magashy ett avslut som blockeras medan Eriksson får foten på en hörna men bollen går utanför.

I den 56:e minuten så kommer Värnamo i ett nytt anfall och det är Magashy som driver bollen och han försöker hitta Zeljkovic med en vrist. Det blir egentligen en felpassning men via en styrning så kommer bollen perfekt till Zeljkovic som kommer fri mot Brolin men hans skott räddas av målvakten.

Tre minuter senare blockerar Oscar Johansson en passning från Jesper Gustafsson och på ett tillslag passar han vidare till Magashy. Magashy passar sedan vidare till Netinho som har mycket yta och en potentiell möjlighet öppnas upp men Haliti uppfattar situationen och hinner snabbt förflytta sig och blockera vägen för Netinho. Det blir därmed ingen chans.

I inledningen av halvleken är det således IFK som spelar bättre och Mjällby har svårt att skapa några konkreta chanser. Ur den aspekten påminner den andra halvleken om den första där IFK är spelmässigt bättre under inledningsfasen men efter den första kvarten så blir det jämnare.

I den 64:e minuten slarvar Vilar i backlinjen och det utnyttjar Rosengren som får tag på bollen. Den sistnämnde skjuter men Tihi blockerar. I den 70:e minuten är det nära att bortalagets målvakt Brolin klantar till det när han tar emot en passning med en halvdan mottagning. Detta uppfattar Antonsson som försöker blockera hans rensning men Brolin hinner få undan bollen. Hade målvakten rensat en sekund senare så hade det kunnat sluta annorlunda.

I den 72:a minuten kommer Herman Johansson loss på kanten och han levererar ett inspel. Rosengren hänger med upp i anfallet och styr bollen men Vaitsiakhovich är på tårna och räddar.

Ju närmre slutsignal vi kommer desto mer avvaktande tycks lagen bli. Det handlar mer om riskminimering och att hålla tätt bak än att gå offensivt och försöka göra ett ledningsmål. Utifrån matchbilden så kan det tolkas som om båda lagen var nöjda med 1-1.

Bland konkreta lägen på slutet så finns ett blockerat skott från Al-Ammari i den 78:e minuten och ett liknande försök från Netinho tre minuter därpå. I den sistnämnda chansen så är det Tihi som först pressar bollhållaren hårt vilket leder till att Oscar Johansson får tag på bollen. Johansson passar i sin tur snabbt till Netinho vilket öppnar upp för möjligheten. Med facit i hand borde dock Netinho tittat upp och i stället försökt spela Zeljkovic som hade en fri yta.

I den 84:e minuten blir Zeljkovic utbytt och i stället äntras planen av Vindehall vilket kan ses som ett defensivt byte. Vindehall är nämligen en defensivt orienterad mittfältare som ofta används för att stänga matcher där Värnamo är i ledning. Som kontrast kan det nämnas att Brännström byter ut Bergström och tar in Nwankwo i stället. Det är förvisso en anfallare mot en annan men bytet kan ses som ett försök att gå för vinsten i och med att Nwankwo är en offensiv spelare som dessutom kom in med pigga ben.

Denna match var dock ologisk och det bekräftades i den 89:e minuten. Kenndal får bollen utanför straffområdet och levererar ett inlägg där Antonsson är slutmålet. Bollen kommer dock inte till Antonsson utan i stället till Gracia som oturligt nog nickar in bollen i eget mål via ribban när han försöker rensa. Väldigt tungt för Gracia som annars gjort en bra match och faktiskt haft bra koll på Antonsson matchen igenom.

Det som gör matchen ologisk och lite konstig är hur den utvecklar sig. Mjällbys mål kommer under inledningsskeendet där Värnamo faktiskt spelar bra. Värnamos 1-1-mål kom i slutet på den första halvleken i en period där Mjällby varit betydligt bättre. Det avgörande målet kom i ett läge där IFK tyckts gå på halvfart offensivt och i stället vara mer intresserade av att försvara resultatet.

Mjällby får en ganska bra kvitteringschans och det är en frispark någon meter utanför straffområdet. Al-Ammari tar hand om möjligheter men skjuter utanför, det är dock inte långt ifrån att han rakar in den. Bland de sista som händer är att Näsström har en solo-aktion där han tar sig förbi några spelare på egen hand men utöver detta händer inget mer.

Tankar efter matchen:
Värnamo tar sin fjärde raka seger och återigen är det små marginaler och tillfälligheter som avgör. Utifrån den aspekten påminner denna vinst om de tre tidigare där Värnamo faktiskt haft en del tur. I matchen mot Mjällby så går det att peka på Brolins målvaktstabbe, Gracias klantiga agerande i slutet samt två missade frilägen från Mjällbys sida. Det nämnda beror på misstag från de gulsvarta och inte på individuell skicklighet från IFK.

Samtidigt så... Det krävs mer än tur för att vinna fyra raka matcher och det måste därmed finnas något annat. Vidare så handlar fotboll om små marginaler och det är således inget ovanligt att enkla misstag fäller avgöranden. Enkla misstag som i sin tur kan betraktas som ”tur” om man endast fokuserar på den avgränsade situationen och inte ser på matchen i sin helhet.

Den viktigaste faktorn bakom den senaste tidens framgångar är Värnamos effektivitet. Mot t.ex. Mjällby hade Värnamo endast två skott på mål samtidigt som just två mål producerades. Noterbart är att Gracias självmål inte registrerades som ett ”skott på mål” och det andra skottet är i stället Zeljkovics avslut. Effektivitet var inte något som kännetecknade IFK under våren samt i början på höstsäsongen där många målchanser brändes. Det finns faktiskt artiklar från tidigare i år där jag kritiserar Antonsson för att han är ineffektiv och han lyfts fram som en orsak bakom Värnamos kräftgång. Det svänger minst sagt snabbt i fotboll.

Om man skulle vända på det så kan vi också hävda att Värnamos motståndare varit ineffektiva. Undertecknad tänker främst på Helsingborg och Sirius som missade flera målchanser när de spelade mot IFK.

Ett problem som IFK haft under året är enkla bolltapp på defensiv planhalva vilket förekommit när man försökt passa sig ur motståndarpress. Detta har varit tydligt när man spelat mot topplag och mot tex Djurgården blev man maximalt straffade på grund av detta. Bl.a. har experten Alexander Axén hävdat att IFK borde försöka variera spelet mer och oftare slå långbollar eftersom kortpassningsspelet helt enkelt är riskfyllt.

Det har varit en hel del kortpassningsspel i de fyra senaste matcherna men skillnaden är givetvis motståndet. Värnamo har spelat mot botten- och mittenlag i dessa matcher och deras press är inte lika aggressiv vilket lett till färre bolltapp. När det väl blivit bolltapp så är motståndarnas förmåga att ställa om snabbt och skapa målchanser sämre vilket lett till att Värnamo inte straffats i samma utsträckning som tidigare.

Ett positivt tecken är att dessa bataljer varit resultatmässigt jämna och att IFK vunnit med sena avgöranden vid tre av fyra tillfällen. Det tyder på att spelarna är starka psykiskt och inte viker ner sig när det blir som viktigast utan i stället presterar. Att kunna leverera när det är som viktigast kännetecknar ett vinnande lag.

Undertecknad vill ge ros till Kenndal som var bra mot Mjällby och dessutom presterat de senaste matcherna. Utöver att han är pålitlig i defensiven så är han bolltrygg och bra på att hitta medspelare på tomma ytor. Hans bollskicklighet gör att han i princip alltid är ett spelalternativ, även i de mest pressade situationerna.

Tihi gör det också bra på högerbacksplatsen där han både följde sin gubbe samt visade upp
en bra dribblingsförmåga. Även Eriksson gjorde en bra match med många vunna dueller och bra markeringsspel.

Mittbackskollegan Bernardo Vilar var medioker och stod för flera misstag. Det var både förlorade en-mot-en-dueller och passningar som slogs alltför sent. Vilar står också för högt upp vid 1-0-målet vilket är en delförklaring bakom varför målskytten Herman Johansson fick mycket plats. Även Larsson gör en halvdan match och han har problem med att hantera målgöraren Johansson vid flera tillfällen.

Det är inte ovanligt att mittbackar får spela som ytterbackar men det finns en farhåga och det har synts med Larsson. Det är nämligen två olika positioner och ytterbackar hamnar ofta i en-mot-en-dueller där styrka, snabbhet och koordination krävs. Dessutom förväntas ofta en ytterback kunna bidra offensivt och det är sällan som Larsson gör det. En mittback kan i stället fokusera primärt på försvarsspelet och har ofta spelet framför sig.

Värnamo har haft oflyt på ytterbackspositionerna där många spelare skadats. De Vries som kanske var Superettans bästa vänsterback ifjol drog korsbandet i våras. Väldigt tråkigt för IFK med tanke på att de Vries både är snabb och stark samt har ett bra tillslag vilket gör honom till ett offensivt vapen. Även Winsth och Kindberg, som är naturliga ytterbackar, är i sjukstugan.

I truppen finns Netinho som förvisso kan spela högerback men han påminner mer om en högermittfältare. Han är nämligen väldigt aktiv offensivt men tenderar att gå bort sig i försvarsspelet vilket gör att det är riskfyllt att spela med honom på försvarspositionen. Även Lohikangas finns i truppen men han är bänkad vilket förmodligen beror på att Hellberg anser att han inte håller för Allsvenskan.

Angående matchen mot Mjällby så kan också Vaitsiakhovich få lite kritik. Han står dåligt vid 1-0-målet och kom ut sent vilket gav målskytten mycket yta att sikta på. Det är även ett annat tillfälle när Mjällby slår en djupledsboll som han greppar dåligt. Vaitsiakhovich är en målvakt som håller för Allsvenskan men det har funnits brister med just utspringar förut där han springer ut i fel lägen eller kommer ut för sent. Vitryssen verkar ha svårt att läsa spelet vilket förklarar dessa misstag.

Även Zeljkovic står för en halvdan insats där han har ganska lite boll och således har svårt att involvera sig i spelet. Han är också passiv i pressingen.

16. Sundsvall - 11 poäng

Sex matcher är kvar och det ser väldigt ljust ut för Värnamo. Inför säsongen var målet att hålla sig kvar och detta har man goda chanser att klara av. Faktum är att IFK har fem poäng upp till IFK Göteborg på åttondeplatsen och man är således närmre den övre halvan än nedflyttning.

Det är 18 poäng kvar att spela om och det innebär att Sundsvall inte kan passera IFK.

Helsingborg kan teoretiskt gå om IFK och har dessutom spelat bra de senaste matcherna. Men medan Värnamo kunnat vinna jämna matcher så har Helsingborg alltid hittat ett sätt att klanta till det. För att gå förbi IFK måste Helsingborg plocka minst 14 poäng vilket är desamma som fyra vinster och två kryss. Detta är i sig orealistiskt då man helt enkelt tycks ha svårt att vinna och dessutom har man kvar både AIK och Hammarby.

Om vi vänder på det så behöver Värnamo endast 5 poäng för att det ska vara omöjligt för HIF att passera oss. Värnamo har tre hemmamatcher kvar och i bortamatcherna så väntar både Sundsvall och Degerfors vilket är lag som Värnamo är favoriter mot. Det är kort och gott väldigt orealistiskt att Helsingborg tar sig förbi IFK.

Mellan Värnamo och Degerfors så skiljer det 10 poäng och det innebär således att Degerfors måste plocka minst tvåsiffrigt antal poäng för att gå om Värnamo. Degerfors har faktiskt spelat bra och värmlänningarna har inte förlorat på de senaste fem matcherna. Dessutom har man ett bra spelschema på slutet där man endast möter mitten- och bottenlag. Det enda undantaget från detta är Malmö. Dessutom möter man IFK på Stora Valla där man kan knappa in på Värnamo.

Även om Degerfors har ett bättre utgångsläge än Helsingborg så är det inte rimligt att förvänta sig att de går förbi Värnamo. Det är helt enkelt för mycket poäng som skiljer lagen.

Mellan Värnamo och kvalstrecket finns dessutom Sirius, Varberg och Norrköping som räddningsplankor. Jag är person som inte tar ut något i förskott men det är mycket som måste gå fel för att IFK ska åka ur Allsvenskan denna säsong.

Nästa match för IFK är mot Malmö FF på söndag den 9 oktober och matchen spelas på Eleda Stadion. Malmö är i nuläget på fjärde plats och man har två poäng upp till bronsplatsen som skulle innebära Europaspel nästa säsong. Till förstaplatsen har man sju poäng och detta känns i nuläget mer som än dröm snarare än realitet. Faktum är dock att Malmö har både Häcken och Djurgården kvar på spelschemat vilket då är de lag som innehar topplaceringarna. Malmö skulle därmed kunna knappa in på denna duo vid vinst i dessa matcher och således är det ett motiverat lag som väntar för Värnamo.