Värnamo-Sirius: Oavgjort i hemmapremiären.
Oscar Johansson var nära att bli matchhjälte.

Den andra omgången mellan Värnamo och Sirius slutade 0-0. Närmast ett segermål var Oscar Johansson med ett skott i ribban.

Måndagen den 11 april 2022 var en historisk dag. För första gången sedan Finnvedsvallen öppnande på 30-talet skulle det spelas allsvensk fotboll. Arenan hade fått grönt ljus från förbundet helgen innan efter att kontrollanter skickats till gräset. Planen var knappast perfekt men den ansågs ändå hålla måttet. På den ena sidan fanns ett hungrigt hemmalag som trots en periodvis bra insats kammat noll mot IFK Göteborg. På den andra sidan fanns Sirius från Uppsala som plockat en seger i omgång 1.

Hellberg ställde upp med följande man:

Vaitsiakhovich
Larsson -  Tihi -  Eriksson -  de Vries
Johansson – Kenndal – Magashy
Netinho – Antonsson - Wenderson

En spelarmässig förändring gjordes och det var att de Vries startade på vänsterbacken. Försvararen satt på bänken senast eftersom han var sliten efter landslagsläger. De Vries närvaro bidrog till rotation: Larsson blev högerback, Netinho högerytter, Wenderson, vänsterytter och Johansson var en av mittfältarna. Alla spelare hade en annan position i matchen mot IFK Göteborg. Brasilianaren Erick som startade på gamla Ullevi bänkades i denna drabbning.

Första halvleken:
Matchen inleds i ett lugnt tempo där båda lagen känner på varandra. Från och med den tionde minuten och framåt kopplar dock Värnamo ett tydligt grepp om matchen. Det är förvisso inte särskilt många chanser men Värnamo dominerar bollinnehavet och spelar både fort och finurligt. Gästerna från Uppsala kan knappt slå fem passningar inom det egna laget.

I den 8:e minuten kommer den första chansen där Eriksson nickar i samband med en hörna men han lyckas inte få den på mål. Bollen hamnar i stället hos Wenderson som testar med ett avslut men hans skott blockeras. Fem minuter senare driver Wenderson upp bollen med hög hastighet varav antalet bortaspelare framför honom är relativt få. Dessvärre hittar han inget farligt spelalternativ och det hela slutar med ett ofarligt skott från Netinho som går utanför.

I den 18:e minuten har Sirius sin första chans efter ett avslut Shabani men Vaitsiakhovich räddar skottet enkelt. Den nämnda möjligheten är Sirius enda under halvleken. I stället fortsätter Värnamo att skapa möjligheter. I den 23:e minuten levererar Netinho ett farligt inlägg som Antonsson får skallen på. Nicken är bra placerad men han får ingen kraft och därför kan Vaiho rädda tämligen enkelt. Fem minuter senare tilldelas Värnamo en hörna, den är lågt slagen och rinner igenom ett straffområde med mycket trafik men dessvärre lyckas ingen av hemmaspelarna få en tå på den.

I den 32:a minuten kommer Värnamos bästa möjlighet. Det inleds med ett skott från Larsson som blockeras. Bollen studsar till Johansson som drämmer till på kraft och bollen går ribba-ut. Hade bollen varit två-tre centimeter lägre så hade Värnamo tagit ledningen i den sekvensen, väldigt olyckligt. Innan halvtidsvilan händer inget mer i chansväg förutom ett avslut från Wenderson.

En straffsituation utspelar sig när Netinho försöker sig förbi Shabani. Bortaspelaren stoppar honom med hjälp av att sträcka ut armen men domaren väljer att fria vilket troligen beror på att Netinho förstärker i situationen och tycks söka straffen. Oflyt för Värnamo eftersom en tilldömd straff knappast varit orimlig i det läget.

Andra halvlek:
Värnamo startar halvleken piggt och redan i inledningsminuten levererar Johansson en hörna som Eriksson nickar över. Två minuter senare är Värnamo framme och hotar igen. Det inleds med en höjdboll från De Fries varav Wenderson och Magashy tampas med Sirius-spelarna om den men ingen får kontroll. I stället studsar den till Johansson som skjuter över från en bra skottyta. I den 51:a minuten har Sirius lagets andra möjlighet. Efter ett gäng fina passningar skjuter Bjarnarsson utanför. Den andra halvleken påminner inledningsvis mycket om den första där det är Värnamo som sitter i förarsätet och emellanåt hamnar man i farliga lägen. Skärpan i avsluten och kvalitet i nyckelpassningar/inlägg saknas dock och därför uteblir fullträffarna.

Runt den 65:e minuten ändras matchbilden delvis och det blir jämnare. Det sker en del byten i båda lagen vilket innebär att spelet blir mer osynkat. Samtidigt tycks Sirius-spelarna bli mer säkra i sitt spel och laget har mer boll på Värnamos planhalva. I den 68:e minuten slår Ssewankambo en fin passning till en löpande Olsson. Den sistnämnde tar emot bollen och testar med ett avslut men Vaitsiakhovich räddar. Minuten därpå nickar Roche över. I den 80:e minuten kommer Sirius klart bästa chans. Sylisufaj har bollen på högerkanten och slår ett inlägg som når en omarkerad Kouakou. Anfallaren står alltså helt ensam vid den vänstra stolpen men turligt nog har han en dåligt placerad nick som enkelt räddas.

Under sista tio är det primärt Värnamo som försöker gå för segern samtidigt som Sirius mest backar hem och tycks vara nöjda med oavgjort. Inhopparen Simba har ett skott som Vaiho räddar. I den 86:e minuten kommer Värnamos nästbästa läge, det inleds med ett inspel från Johansson som når Antonsson i straffområdet. Den sistnämnda slår en sidledspassning till Vindehall som får bollen i en bra position men han lyckas dessvärre inte få bollen på mål. Sekvensen är signifikativ för matchen, bra spel från Värnamo men det sista saknades. Liknande tendenser fanns också mot IFK Göteborg.

Tankar efter matchen:
Matchen slutar 0-0 vilket innebär att Värnamo har en poäng efter två omgångar. På den positiva sidan finns givetvis spelet som sett bra ut i båda matcherna. Utmärkande är kortpassningsspelet utanför straffområdet. Även backarna och målvakten har sett relativt bra ut under matcherna, specifikt mot Sirius. Undertecknad vill passa på att ge extra beröm till Viktor Eriksson som var prickfri defensivt mot Sirius

Dock återstår samma svårighet som i fjol vilket är att skapa farliga chanser, den där sistnämnda spetsegenskapen. I fjol lyckades man dock kompensera för denna brist genom en hög effektivitet. Mot Sirius hade Värnamo totalt 11 avslut men enbart två på mål vilket är alltför svagt. I viss grad kan man också tala om oflyt i de avgörande lägena. Jag tänker på Johansson ribbträff där centimeter var skillnaden. Även straffsituationen med Netinho kunde mycket slutat till Värnamos favör.

I sammanhanget väljer undertecknad att beklaga Oscar Uddenäs frånvaro. Uddenäs var väldigt bra i de avgörande lägena med både dribblingar, spelförståelse och speed. Han är en spelare som på egen hand kan luckra upp försvarslinjer och avgöra jämna matcher. Även Robin Dzabic som också lämnade under transferfönstret hade varit nyttig i denna match. Dzabic är mer rak i sitt spel, har en bra spelförståelse samt fina fötter, en ”match-vinnare-typ”.

Trots en del besvikelse så är känslan relativt positiv. Spelet ser ändå bra ut och det kan därmed bli en bra säsong för nykomlingarna. Nästa match spelas på söndag i Borås, motståndare är Elfsborg.