Värnamo-Trelleborg: 2-0 (0-0)

Värnamo vann med 2-0 mot Trelleborg. Målen gjordes från Kalu och Bustos.

Tävlingsåret, i form av svenska cupen, har sparkat i gång. Värnamo hamnade i grupp E tillsammans med Halmstad BK, Helsingborg IF och Trelleborg FF. Ett avancemang är ingen omöjlighet men de flesta experter har faktiskt tippat HBK som gruppsegrare. Det beror primärt på att Värnamo tappat flera spelare samtidigt som HBK:s utflöde är litet. Förhoppningsvis lyckas Värnamo återigen motbevisa alla tvivlare.

Mravac startade med:

Rasheed
Larsson – Wenderson – Kotto – Lohikangas
Johansson – Näsström – Thern – Bergh
Kalu – Engvall

Det mest anmärkningsvärda var att Wenderson spelade, och det som mittback. Brassen har missat alla försäsongsmatcher på grund av skada och hans naturliga position är mittfältare. I efterhand har det kommit fram att Hasic inte var tillgänglig på grund av skada. På bänken fanns dock den nyvärvade mittbacken Rapp men han blev alltså inte inkastad i hetluften. Det beror nog på att Rapp ännu inte tränat ordentligt.

För Trelleborg så startade:

Larsen
Hörberg – Karlsson – Weberg – Godwin
Björkén – Hallberg – Wendt
Salama – Bohman – Karim

Även om Trelleborg är i Superettan så finns det en del allsvensk erfarenhet i laget. Björkén, Weberg, Hallberg, Bohman och Hörberg har samtliga spelat minst en säsong i den högsta divisionen. En annan notering är att målvakten Larsen har meriter från den danska förstaligan.

Innan cupmatchen så hade skåningarna spelat fyra träningsmatcher med blandade resultat:
- Trelleborg – Ariana: 3-1
- Trelleborg – Helsingborg: 0-1
- Trelleborg – Gladsaxe: 2-1
- Landskrona – Trelleborg: 3-2

Första halvlek:
Trelleborg öppnar matchen piggt och pressar Värnamo högt. Skåningarna visar prov på en fysisk fotboll där man går in stenhårt i duellerna vilket ger IFK några frisparkar. Värnamo har ganska svårt att hantera TFF:s höga press och det blir därmed en del bortslagna bollar och enkla misstag från hemmalagets sida.

I den 11:e minuten kommer det första avslutet. Det börjar med att gästerna får en hörna som skarvas in mot boxen för att sedan blockeras ut av en vitklädd spelare. Andrabollen hamnar hos Salama som skjuter från distans men bollen går högt över mål.

Fem minuter senare så har Värnamo sin första farlighet. Det börjar med att Thern slår en klockren crossboll mot Johansson som står på kanten. Godwin försöker nicka bort bollen men han missbedömer bollbanan vilket gör att Johansson blir fri på kanten. Inuti straffområdet finns både Kalu och Engvall, de är dock där tillsammans med fyra-fem försvarare. Johansson slår ett högt inlägg, som går mot den bortre stolpen, som dock blir för långt vilket leder till att chansen uteblir.

I den 20:e minuten får Trelleborg en hörna och det resulterar i en konkret målchans. Bollen blir nämligen perfekt inslagen i straffområdet och når en bortaspelare som får i väg ett avslut. I sekvensen så är Kalus försvarsspel bristfälligt eftersom han helt tappar sin gubbe.

Fyra minuter senare så är det Värnamo som har en chans: det börjar med att Johansson passar en felvänd Kalu. Nigerianen tar emot bollen, vänder om och skjuter men avslutet blockeras av en trelleborgare.

Minuten därpå så är det småfarligt igen; Bergh slår nämligen ett inlägg som går mot Kalu. Om jag ser rätt så nickar mittbacken Karlsson på sin medspelare Wenberg vilket leder till att bollen styrs mot mål. Turligt nog för gästerna så är Larsen med på noterna och han räddar avslutet.

Ju längre halvleken gick desto bättre blev Värnamo. I den 26:e minuten så chippar Thern bollen till Johansson som tar emot den perfekt. Vid första anblicken så verkar det som om Johansson har ett friläge men Karlsson hinner komma på rätt sida samt blockerar Calles avslut.

Med halvtimmen spelad så har IFK en hörna som nickas ut av försvaret. Andrabollen landar hos Bergh som avlossar men skottet går högt över.

I den 31:a minuten så slår Thern en ny klockren långboll som går mot Johansson som befinner sig i närheten av straffområdet. Den sistnämnde tar och bröstar ner bollen till Kalu som får ett bra skottläge. Nigerianen bör avsluta på direkten men han försöker i stället spela tillbaka till Johansson vilket gör att mittbackarna kan avvärja faran.

Tre minuter så sker en sekvens som får en stor påverkan på matchen. Det börjar med att Värnamo vinner en frispark långt ner på defensiv planhalva och att Thern försöker spela i gång snabbt. Simon hindras dock av Salama som kommer mellan och försöker blockera. Det slutar med att en frustrerad Thern medvetet skjuter bollen stenhårt på Salama som svarar med att ge Thern en knuff. Det leder till att Thern faller ner på marken och det uppstår tjafs.

Domare Klitte väljer att ge Salama två gula kort och han tvingas därmed lämna planen. Det hela kan uppfattas som ett tufft beslut. Ett gult kort är förvisso rimligt eftersom han försöker blockera Therns försök att starta snabbt. Det som ger honom det andra kortet är troligen att han knuffar Thern. Att knuffas är givetvis onödigt men samtidigt får han en boll skjuten på sig och är dessutom fullpumpad med adrenalin.

Hur som helst:

Trelleborg har svårt att hantera 10-mot-11-situationen och det är Värnamo för hela slanten efter utvisningen. Man börjar rada upp flera lägen, i den 35:e minuten så kommer ett inlägg från Engvall som Larsson skarvar varpå skarven blockeras. Andrabollen kommer till Johansson som skjuter men det blockas igen.

Det blir i stället en hörna som går mot Kalu. Anfallaren har flera spelare runt sig men lyckas ändå få i väg ett avslut som dock blockeras. Returen kommer till Kotto som går på kraft och skjuter ribba-ut.

Andra halvlek:
Värnamo försöker öppna den andra halvleken med samma intensiva press som man avslutade den första med. Det är dock lite småtrögt och trelleborgarna försvarar sig bra.

Det kommer förvisso några chanser men IFK är ändå bleka. I den 47:e minuten passar Kalu till en felvänd Näsström. Mittfältaren lyckas faktiskt vända om och skjuter men avslutet går utanför. Därefter kommer ett långskott från Bergh som inte går på mål.

En ivrig Wenderson tar några kliv uppåt i den 54:e minuten och lyckas vinna en boll. Han passar till Engvall, som till en början är i ett bra läge, men en dålig första-touch gör att han hamnar ur balans när han ska skjuta. Avslutet går utanför.

Tre minuter senare så kommer ett inspel från Bergh som försvaret styr ut. Andrabollen kommer till Larsson som står vid halvmånen och drar till med ett avslut men bollen går inte på mål.

I den 63:e minuten så kommer dock det förlösande 1-0-målet. Det inleds med en hörna som Thern slår in i straffområdet. Bollen hamnar hos Kalu som får stå omarkerad och skjuta. Förvisso går bollen nästan rakt på Larsen men målvakten lyckas inte få kontroll på den utan ”tappar” in den i mål. Värnamo har en del flax i situationen och en stabilare målvakt hade nog räddat avslutet.

Tre minuter därpå uppstår en grötig situation i boxen. Det slutar med att Wenderson får tag på bollen och skjuter varpå avslutet blockeras av Näsström, alltså en medspelare. Det blir lite flipper-spel men slutligen kan Trelleborgsförsvaret få bort bollen.

I den 78:e minuten så avgörs mötet av Bustos. Sekvensen börjar med att han får en passning från Engvall och kommer 1-mot-1 mot försvaren Godwill. Med en tvåfotare så tar han sig förbi backen och blir sedan neddragen. Återigen kan man nämna att IFK har en del tur, Bustos dribbling ser nämligen inte särskilt lyckad ut utan det är snarare Godwill som klantar till det. Från straffpunkten så görs dock inga misstag utan Bustos sätter 2-0 och avgör bataljen.

Innan slutsignal så har Kalu och Bilalovic ett skott vardera, samtidigt som också Godwin skjuter från dålig vinkel men utan framgång.

Tankar efter matchen:
Värnamo vinner matchen och som alltid så är resultatet det viktigaste. Dessutom är segern välförtjänst, det kan exempelvis nämnas att det var närmre 3-0 än 2-1.

Samtidigt så är inte allt frid och fröjd. Matchen kändes, på ett sätt, ganska ”tråkig” där Värnamo förvisso hade mycket boll men skönliret uteblev. Man skapade inte heller överdrivet många farliga chanser och båda målen kan kopplas till dåligt försvar från gästerna.

Aja, en vinst är en vinst. Och det är trots allt försäsong och då brukar sällan saker vara tip-top. Värnamo har dessutom en ny tränare samtidigt som flera nyckelspelare från fjolåret har lämnat.

Försvaret har inte så mycket att stå i förutom de första 20 minuterna. Återigen så känns det dock som om Kotto måste lyftas i negativ bemärkelse. Under matchen så drog han på sig flera onödiga frisparkar och fick även ett väldigt onödigt gult kort där han sparkat bort bollen. Han är inte heller en trygg passningsspelare utan tar naiva beslut på plan. Det skulle inte förvåna mig om Kotto kostar oss en och annan poäng när serien drar i gång.

Den andra mittbacken, Wenderson, står dock för en godkänd insats. Han är trygg med bollen och bra i duellspelet.

Försvarsspelet på Trelleborgs hörnor är dock något som sänker helhetsintrycket. Om jag minns rätt så hade gästerna fyra hörnor och man fick avsluta på tre av dem varav en chans var farlig. Det är dock inget som backarna ensidigt kan klandras för utan det beror på laget i sin helhet.

Även mittfältet kan utvecklas. Under inledningen av matchen så har man svårt att hantera Trelleborgs höga och fysiska press vilket leder till många bortslagna bollar och felpass. En som utmärker sig negativt är Näsström som hade många bolltapp. Spelaren är dessvärre ganska ojämn och har en låg lägstanivå vilket syns emellanåt.

Värnamo har totalt 22 avslut men det är många skott som är ofarliga. Dessvärre så hade IFK svårt att skapa farligheter i öppet spel och båda baljorna kommer via fasta situationer. Engvall kom inte till sin rätt i denna match utan misslyckades med de mesta, han var väldigt slarvig i sin bollbehandling.

Johansson står för en godkänd insats och imponerar med sin rörlighet men även han kan få sig en slänga av kritik-sleven. Trots en del dribblingsförsök så hade han svårt att göra sin gubbe och han hade det svårt mot Trelleborgs fysiska defensiv.

Kalu gör en balja och det är svårt att ”snacka bort”. En svaghet för honom är dock att han har svårt att tima löpningar och helt enkelt kommer fel i flera situationer. På slutet så slog exempelvis Kenndal en väldigt bra boll in i boxen där Kalu var sen i tanken och inte hann reagera.

Slutligen så måste också Thern beskrivas som är överlägsen bland Värnamo-spelarna. Han är väldigt säker med bollen och kunde både slå korta och långa passningar. Hans spelintelligens håller hög klass. Han är också nyttig i försvaret där han ständigt är på rätt sida och hjälper backarna.