Värnamo vände och vann (igen)

Värnamo vann med 3-1 mot IFK Göteborg

Tidigare i år har Värnamo varit ett lag som haft svårt att hantera underlägen. Mellan omgång ett och omgång tjugofyra så hade IFK kammat noll poäng i matcher som man legat under i vilket betraktades som en begränsning. Tre matcher senare så är situationen en annan, man har nämligen vänt tre raka underlägen. Den senaste segern kom mot ett IFK Göteborg som är i en mini-kris.

Värnamo ställde upp med:

Rasheed
Larsson – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Näsström – Wenderson
Ademi – Engvall – Thern

Jag var osäker kring Zeljkovics status men det visade sig att han var avstängd. Det är nämligen så att en varning stryks inte automatiskt efter tio omgångar. Ett gult kort blir borttaget under förutsättning att spelaren inte åker på en ny varning under de nästkommande tio omgångarna.

Zeljkovics första varning kom i den trettonde omgången, och om man han inte hade varnats fram tills den tjugotredje omgången så hade varningen försvunnit. Så blev det dock inte, anfallaren fick nämligen gult kort i omgång arton och därefter i omgång tjugosex.

Jag förväntade mig att Bustos skulle ersätta Zeljkovic men det blev i stället Näsström. Förändringen innebar att Engvall sattes centralt, Thern på kanten och Näsström blev innermittfältare. Anledningen till att Näsström fick chansen var nog för att han passar bättre mot ett fysiskt IFK Göteborg än vad Bustos gör.

Motståndarna ställde upp med:

Dahlberg
Salomonsson – Svensson – Hausner – Wendt
Carneil – Carlén – Kåhed
Santos – Selmani – Mucolli

Det var inte bara Värnamo som saknade en startspelare utan det gällde också för IFK Göteborg, isländske Thordason var nämligen avstängd. I stället för honom blev det Carneil vilket var ett oväntat drag med tanke på att mittfältet blev mer offensivt än vanligt.

Att spela med Carneil kan tolkas som att Askou ville vinna matchen och därför satsade framåt. Dessutom har den nämnde spelaren mer spets och individuell skicklighet i jämförelse med de andra mittfältarna hos blåvitt. Det kan vara användbart för ett IFK Göteborg som haft svårt i den sista tredjedelen.

Första halvlek:
Det är ett högt tempo i början av matchen och båda lagen vill framåt. I den femte minuten kommer det första avslutet och situationen börjar med ett inlägg från Wendt. Inlägget går nämligen mot hans ytterbackskollega Salomonsson som tampas med Engvall inne i straffområdet och lyckas få tag på bollen samt få i väg ett halvdant skottförsök som blockeras ut av Grozdanic.

I den tionde minuten så har Wenderson ett distansskott som blockeras ut till en hörna. Den efterföljande hörnan nickas undan av bortalagets försvar men andrabollen hamnar hos Wenderson som får en ny skottmöjlighet, avslutet går dock över.

Tre minuter senare så kommer ett inlägg från Salomonsson och bollen hamnar hos Selmani. Anfallaren står felvänd och har Grozdanic tätt i ryggen, han väljer därför att passa till Mucolli som skjuter ifrån straffområdeslinjen men han får en riktig felträff.

I den 19:e minuten så kommer dock 1-0 för gästerna. Santos har bollen på kanten, tar sig förbi Ademi och slår ett inlägg som går mot en yta där Engvall och Salomonsson står. Den förstnämnde står på hälarna och en ivrig Salomonsson passerar honom, tar emot bollen och tunnlar in 1-0 bakom Rasheed.

Fyra minuter därpå så har Värnamo sitt dittills bästa anfall. Ademi får bollen på kanten och han passar till Johansson som är omringad av motspelare. Den sistnämnde spelar tillbaka till Ademi med en klack varpå yttern slår en ny passning till Thern. Simon tar emot bollen och sekunden därpå passar han tillbaka till en löpande Ademi som hamnar en-mot-en mot Salomonsson. Albion skjuter och bollen hamnar i Dahlbergs famn via ytterbackens ben.

I den 26:e minuten sprintar Santos förbi Larsson och han slår en sidledspassning till Carneil som skjuter men Grozdanic blockerar.

Under den avslutande kvarten så är det mycket boll för IFK Värnamo samtidigt som motståndarna ställer upp med ett kompakt och fysiskt försvar. Det är svårt för Värnamo att komma till några riktiga lägen och det är få vitklädda spelare inuti straffområdet.

I den 40:e minuten så får man dock en bra frisparksmöjlighet som Ademi tar hand om. Finsk-albanen skjuter och via en touch i muren så går bollen först i stolpen för att sedan studsa tillbaka på Dahlberg och ut över kortlinjen. Med lite mer flax så hade det blivit ett självmål till Värnamos favör.

Två minuter därpå så är det återigen ”nära” för Värnamo. Wenderson har bollen och passar till Ademi, som har Svensson i ryggen, varpå Ademi klackar till Engvall som därmed har en öppen gata mot mål. Engvall får dock bollen på hans svagare vänsterfot och försöker därför lägga över den på högerfoten vilket gör att försvararna hinner komma på rätt sida i försvaret.

Det sista som sker i halvleken är att Värnamo har ett inkast långt ner på Göteborgs planhalva. Man kastar in bollen i straffområdet, den nickas ut och andrabollen hamnar hos Larsson som skjuter men avslutet går högt över.

Andra halvlek:
Det är IFK Göteborg som har halvlekens första skott, det kommer från Mucolli men Näsström blockerar det. Strax därpå så har också Selmani ett avslut och då står i stället Grozdanic i vägen.

I den 51:a minuten så hittar Wenderson en lucka i Göteborgs försvarslinjer och han slår en passning som är nära att ge Thern ett friläge. Dahlberg är dock påkopplad och hinner plocka bollen innan Thern får tag på den.

Minuten därpå så tvingas dock målvakten att kapitulera. Det börjar med att Santos slår en felpassning som hamnar hos Larsson varpå ytterbacken uppfattar att motståndarnas backlinje är osynkad där Hausner är för långt ner och upphäver offside-fällan. Larsson slår därefter en klockren passning till Engvall som kommer i ett friläge och placerar in 1-1.

Efter det är det Värnamos match för hela slanten och IFK Göteborg har stora svårigheter med att etablera ett ordnat spel.

I den 61:a minuten så slår Ademi en passning till Johansson som tagit en löpning in i straffområdet. Oscar har en usel vinkel men väljer ändå att skjuta och det är nära att Dahlberg styr in bollen i eget mål, men turligt nog för hans del så går bollen ut till hörna. Hörnan resulterar i ett distansskott från samme Johansson men det plockas lätt av målvakten.

IFK Göteborg är dock väldigt tillbakapressade i det här skeendet av matchen och man har svårt att tämja Värnamos aggressiva press. I den 63:e minuten så ska Hausner rensa men han slår bollen rakt till Bergh samtidigt som Carneil är ur position. Ytterbacken tar några enkla steg framåt och skjuter. Dahlberg räddar förvisso skottet men släpper en farlig retur rakt till Johansson som petar in 2-1.

I den 72:a minuten uppstår en potentiell kvitteringschans i form av en straffsituation, Rasheed sträcker sig nämligen efter en boll som inbytte Norlin också hugger på. Ingen av spelarna får kontroll på bollen men Norlin faller efter en touch från Rasheed. Domaren Kristoffer Karlsson väljer dock att fria. I stället blir det en hörna och på den nickar en bortaspelare men nicken blockeras. Minuten därpå dribblar Carneil till sig ett skottläge men återigen är det en motspelare framför som täcker.

I den 76:e minuten får Engvall bollen och han tar sig inåt i planen samt skjuter men skottet går högt över.

En minut senare så har IFK Göteborg en gyllene chans, Santos har bollen inne i straffområdet och Larsson mot sig. Bollhållaren väljer att gå på utsidan av försvararen och lobbar sedan bollen mot den andra änden av straffområdet. Den går mot Mucolli som står omarkerad och egentligen bara ska placera in en kvittering men albanen är lite för långsam. Det verkar som om Mucolli helt enkelt missbedömer bollbanan och därför inte hinner ställa in kroppen på rätt sätt.

Sätter man inte sina chanser så riskerar man att bli straffad för det, och det är precis det som sker. I anfallet därefter så har Engvall bollen på vänsterkanten och han tampas med både Svensson och Carlén. Det ser ut som om Svensson ska lyckas lösa situationen men en ivrig och ettrig Engvall lyckas ta sig förbi både honom och en halkande Carlén vilket gör att han en två-mot-en-situation uppstår. Engvall slår en passning mot Ademi som kommer själv mot Wendt, varpå Ademi fintar motspelaren och placerar kyligt in trean.

Trots det svåra läget så fortsätter bortalaget att jaga en reducering. I den 80:e minuten så blir ett inlägg slaget mot Carneil som nickar men Näsström står i vägen.

Minuten senare så har man dock en fin möjlighet i samband med en frispark. Den fasta situationen är från långt avstånd och därför skickar man upp flera spelare in i boxen. Bollen går mot Svensson som nickar förvisso utanför, men det är inte med stor marginal.
Utöver det så är det inga heta målchanser på slutet. Engvall har ett avslut som blockeras och desamma gäller för Mucolli samt inhopparen Salaou. I slutsekunderna så träffas faktiskt Rasheeds ram av ett inlägg, men mer spännande än så blir det inte.

Tankar efter matchen:
Värnamo lyckas vinna sin tredje raka match och för tredje gången i rad så vänder man ett underläge. Att vända ett underläge är en styrka i sig, det tyder på hög moral och självförtroende i truppen.

Den första halvleken var dock blek från Värnamos sida. Förvisso skapar båda lagen få möjligheter, men IFK Göteborg ledde trotsallt med 1-0 och enligt mig så var gästerna bättre under de första 45. Det kändes helt enkelt som om göteborgarna fick matchen dit de ville och kunde hålla Värnamos offensiv i schack.

Värnamos försvar hade det stillsamt under stora delar av den första halvleken, det berodde på hemmalagets stora bollinnehav samt på det faktum att Göteborg tidvis var väldigt låga. Under vissa stunder började dock gästerna pressa högre och Värnamos backlinje hade faktiskt vissa svårigheter med att hantera det. Det blev nämligen en del onödiga felpass och hastiga beslut. Det är dock inget som ska överdrivas, även om gästerna ledde så hade de knappast radat upp chanser. Backlinjens insats under första 45 var således godkänd.

Den samlade offensiva prestationen var dock inget att hänga i grannen. Värnamo hade bland annat noll avslut i målzonen vilket är svagt. Blåvitts kompakta och fysiska defensiv var något som Värnamo inte riktigt lyckades luckra upp. Första halvlekens bästa Värnamo-möjlighet var frisparken som Ademi sköt i stolpen. Det var därmed svårt för IFK att skapa några kvalificerade målchanser i det öppna spelet.

En förklaring bakom detta är att Värnamo brast när det gällde tempo i passningsspel, relationer mellan de offensiva pjäserna, teknisk skicklighet och spelförståelse. Det är sådant som behövs när man ska ta sig an en defensiv ”buss”. En annan begränsning var också att man hade få spelare inne i straffområdet. Engvall, som var positionerad som central anfallare, härjade mest på kanten.

Till Värnamos försvar så ska det nämnas att man hade ett gäng fina ”nästan-chanser” som mycket väl kunde gett resultat. Bland annat var både Ademi och Engvall konstruktiva och försökte utmana sina respektive motspelare och lyckades också med detta ibland.

Den andra halvleken är totalt annorlunda och Värnamo presterar på topp. Man brukar säga att minnet är kort, men enligt mig så var det Värnamos bästa period sedan Hellberg tog över tränarposten. Allting tycktes fungera, det var högt tempo i passningsspelet, mycket rörlighet och man vann duell på duell. IFK Göteborg hade väldigt svårt att få ordning på sin pressing och ha ett ordnat anfallsspel.

Värnamos defensiv gjorde det bra under den andra halvleken, när väl Göteborg kom upp i anfall så lyckades man nämligen neutralisera deras attacker. Ett tecken på det är att blåvitt faktiskt hade noll avslut på mål, åtta av deras skott blev dock blockerade. Värnamo var bra på att organisera försvaret och det fanns alltid understöd om en enskild spelare gick bort sig.

En intressant sak är att fundera kring ”varför” matchbilden ändrades så radikalt. En orsak kan vara att IFK Göteborg försökte spela med en högre press vilket öppnade upp ytor som Värnamo kunde utnyttja. Värnamo är som bekant ett passningsskickligt lag och det finns därmed en risk med att öppna upp sig för mycket.

Tidigare under säsongen så har IFK Göteborg beskyllts för att vara ”motgångskänsliga” och kanske är även det en delförklaring. Det var nog tungt för blåvitt att åka på 1-1 tidigt i den andra halvleken och bli påminda om Superettan-ångesten.

En sak som, enligt Hellberg, gynnade Värnamo var att Bergh flyttades upp ett snäpp efter halvtidspausen. Viktor gick då från att vara vänsterback till att vara innermittfältare. Det ledde till att det fanns ytterligare en vitklädd krigare som kämpade på mitten vilket pressade IFK Göteborg.

När hela laget spelar så pass bra så är det svårt att lyfta en enskild spelare, alla gör det nämligen bra. Om jag ändå skulle behövt hylla någon lite extra så skulle det vara Oscar Johansson. Han var säker med bollen matchen igenom och var skicklig på att hitta kreativa lösningar.

Även Engvall är en lirare kan berömmas, det är lätt att gilla honom som Värnamo-supporter. Dels är han teknisk och utmanar ständigt motspelarna med sina tempoväxlingar. Dels har han en hög arbetskapacitet och springer väldigt mycket vilket vi såg under matchen. Det är något som gillas av supportrar!

Vidare kan det nämnas att Bergh var med i ”omgångens elva” som togs fram av Discovery. Även han gör det bra med många vunna andrabollar och tufft duellspel. Mucolli, som var på hans kant, var osynlig under stora delar av matchen.