Mjällby - IFK Värnamo
2 - 3

Värnamo vann mot Mjällby - Upp på övre halvan

Matchen mellan IFK Värnamo och Mjällby slutade 3-2 till Värnamo.

Det blev en målrik och svängig match mellan IFK Värnamo och Mjällby AIF. Hela fem mål gjordes varav tre tillföll Värnamo och IFK lyckades således gå vinnande ur den striden. Det är Värnamos fjärde raka bortaseger medan Mjällby har fyra raka förluster på Strandvallen.

För Värnamo startade:

Rasheed
Winsth – Eriksson – Grozdanic – Bergh
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Den enda förändringen, i jämförelse med senast, är att Winsth går in i stället för den avstängde Victor Larsson. Detta var Winsths sjätte start för i år.

För Mjällby startade:

Törnqvist
Brorson – Rösler – T.Pettersson
Johansson – Nökkvason – A.Petersson – Walta – Ståhl
Fenger – Stroud

Mjällby hade många pjäser borta och därför var det en del nya spelare i elvan. De tyngsta tappen är Viktor Gustafsson, Jesper Gustafsson, Wikström och Eile som samtliga haft en realistisk chans att få starta.

Nya i elvan var Johansson, Nökkvason och Adam Petersson. Den sistnämnde uppmärksammades inför matchen, mittfältaren har nämligen åkt på två tunga knäskador och detta var hans första allsvenska start sedan corona-året 2020.

Utöver tre nya startspelare så bytte också två lirare position; Brorson gick ner som mittback samtidigt som Stroud var i anfallet.

Första halvlek:
I den fjärde minuten så kommer matchens första möjlighet. Adam Petersson passar till Strout som skjuter men skottet blockeras av en följsam Eriksson.

I efterföljande anfall så hotar Värnamo. Thern har bollen och slår en klockren djupledsboll till Engvall som är på väg att hamna i ett friläge men hans första-touch gör att möjligheten rinner ut i sanden.

Efter nio minuter så kommer det första målet. Målvakten Törnkvist slår en utspark som går mot en yta vid halvplanslinjen där Eriksson och Fenger står och stångas. Det är Fenger som vinner nickduellen men hans nick går varken framåt eller bakåt utan mest upp i luften. Eriksson är framme på andrabollen och även han nickar mer uppåt än framåt.

Adam Petersson läser bollbanan, han tar emot bollen på bröstet samt fintar sig förbi Grozdanic samtidigt som Värnamos backlinje är i otakt. Petersson frispelar därefter Fenger som kommer i ett friläge, efter att Winsth upphävt offsiden, och sätter 1-0.

Trots ledningsmålet så blir inte Mjällby så låga som jag förväntade mig. I stället har de en ganska hög press och det finns mycket ytor för Värnamos spelare. I den 11:e minuten så kommer Zeljkovic i en offensiv löpning och han får en passning från Thern. Det är många spelare runt honom men han hittar en skottlucka samt skjuter utanför.

Med kvarten spelad så skjuter Walta ett distansskott men Rasheed plockar bollen tämligen lätt.

Två minuter senare så kvitterar Värnamo efter ett slarvigt uppspel där Nökkvason tappar bollen. Det är Engvall som bryter islänningens passning och han får fram bollen till Ajdin som tar emot den vid halvmånen samt placerar in 1-1 nere vid det ena hörnet.

Efter detta så återtar Mjällby initiativet och hemmalaget spelar bättre än Värnamo. I den 27:e minuten så får man en frispark ute vid sidlinjen. Den skickas in i straffområdet och där är Herman Johansson framme och får en tå på bollen vilket tvingar Rasheed till en imponerande reflexräddning. Målvakten släpper förvisso en farlig retur men lyckas rädda situationen genom att, medan han ligger, sparka undan bollen vilket gör att ingen gulklädd spelare lyckas peta in den.

I den 33:e minuten så kommer ett bra inlägg från Strout och en omarkerad Fengar nickar utanför.

Minuten senare så har Mjällby ett nytt frisparksläge och det påminner om det föregående. Finländaren Watta slår ett inlägg och Brorson, som är högst i luftrummet, nickar utanför. Ris kan ges till Grozdanic som tappar sin markering i det läget.

Fyra minuter därpå så kommer 2-1 för hemmalaget. Walta slår en höjdboll mot Herman Johansson, som står vid straffområdets övre hörn. Johansson nickar ner bollen till en omarkerad Nökkvason som drar till med en halvvolley och nätar med hjälp av stolpen.

I den 41:a minuten så åker Värnamo på en ny motgång. Törnkvist har bollen och han skickar upp den mot Värnamos planhalva. Bollen studsar i gräset och i närheten är Grozdanic som bara ska rensa samtidigt som Fenger kommer bakom honom i full fart. I samband med att Grozdanic sparkar så kommer den gulklädde anfallaren fram med huvudet och domaren blåser av.

Grozdanic blir tilldelad sitt andra gula kort och behöver därför lämna plan. Jag vet inte om Fenger blir sparkad i huvudet men beslutet att varna Emin är ändå rimligt. Det är nämligen ”farligt spel”, vilket ska generera i gult kort, att sparka så högt när man har en motspelare så nära.

Halvlekens sista möjlighet tillfaller MAIF och det är den nyss nämnde Fenger som nickar utanför efter en hörna.

Andra halvlek:
Mjällbys strategi inför den andra halvleken var tydlig, laget valde att dominera bollinnehavet och tvinga Värnamo-spelarna att springa. Strategin framstod som lyckosam vid den första anblicken eftersom IFK hade svårt att få i gång ett spel och tempot var lågt.

Det dröjer tills den 54:e minuten innan en ”nästan-chans” uppstår. Då är det Winsth som slår en klockren boll till Engvall och anfallaren är på väg att komma fri men Törnkvist är vaken och hinner ut samt får undan bollen.

Tre minuter senare så slår Herman Johansson ett inlägg och Walta nickar utanför.

I den 60:e minuten så genomför Värnamo ett slarvigt uppspel där man tappar bollen. Det ger Ståhl en målchans i ett bra läge men Rasheed räddar.

En minut senare så levererar Stroud ett inlägg till Rösler och mittbacken nickar i stolpen. Returen studsar till en vitklädd spelare som skyfflar undan bollen.

I den 62:a minuten så blir en höjdboll slagen till Herman Johansson som tar emot med bröstet, viker inåt och skjuter mot Rasheeds ena stolpe men målvakten är med på noterna och räddar. Det är dåligt försvarsspel av Bergh som går bort sig i samband med att han missbedömer bollbanan.

Fyra minuter därpå så kommer ett nytt avslut från Walta men mittfältaren träffar inte målramen.

Det kändes alltså som om Mjällby hade full kontroll men i den 74:e minuten så sker en twist in the tale. Thern lobbar in en boll i straffområdet och han söker Engvall. Rösler, som markerar och har ögonen på Gustav, tar med handen och domaren blåser straff. Förvisso är det oavsiktlig men Röslers hand är utsträckt från kroppen och dessutom ändrar han bollbanan på ett sätt som är till hans egen fördel. Därmed betraktar undertecknad straffen som giltig.

Från straffpunkten så gör Oscar Johansson inga misstag utan han sätter 2-2 och får de tillresta Värnamo-supportrarna att jubla.

I den 78:e minuten så hotar Värnamo på nytt, Thern slår en bra boll till Engvall och en fyra-mot-två-situation uppstår. Engvall har endast med sig Becirovic i anfallet och Edvin tar en bra löpning i djupet samtidigt som Engvall passar till honom. Dessvärre är Walta på hugget och med en tuff närkamp avväpnar han Becirovic som hade kommit fri annars.

En minut senare så slår Brorson en bra djupledsboll mot Fenger som hamnar i en duell mot Eriksson. Spelarna befinner sig vid kortlinjen och det framstår som mittbacken, som täcker bollen med kroppen, ska lösa situationen och få ut bollen till en inspark. Fenger är dock väldigt ettrig och lyckas på något sätt komma förbi Eriksson samt spela bollen snett-bakåt mot Nökkvason som får ett bra skottläge. Islänningens avslut, som är ungefär vid målområdet, blockeras dock av Näsström.

Mjällby har två nya möjligheter kort därefter. Ett är ett distansskott av Adam Petersson men det blockeras. Det andra är ett inlägg från Herman Johansson som går till den andra änden av straffområdet. Där hittar han Alexander Johansson som testar med ett volleyskott men Rasheed räddar ännu en gång.

I den 87:e minuten så kommer i stället 3-2 för Värnamo. Oscar Johansson är på tårna och tar bollen ifrån Alexander Johansson. Oscar passar därefter Engvall som tar emot, springer några steg framåt och placerar in en balja med ett skott som är utanför straffområdet.

Mjällby ger dock inte upp och innan slutsignal har man ett gäng försök. I den 89:e minuten så får Fenger bollen på bröstet, han vänder om och skjuter men skottet går över. I den tredje tilläggsminuten så har Jagne ett skott som blockeras och samma spelare skjuter två minuter senare men skottet går inte på mål.

Tankar efter matchen:
Efter matchen mot Mjällby så gläds man över resultatet och det faktum att Värnamo klättrar en placering i tabellen. Det är imponerande att vinna, särskilt om man vänder ett underläge, när man spelar med en man mindre under mer än en halvlek.

Samtidigt har jag svårt att berömma Hellberg för segern, jag uppfattar nämligen inte att han genomför någon taktisk förändring som blir avgörande. Det känns som om det primärt är Mjällby som förlorar och inte Värnamo som vinner. IFK har en stark period mellan 1–0-målet och 1–1-målet men utöver det så är det Mjällby som är bättre.

Backlinjen hade svårigheter med att hantera Mjällbys inlägg, det var nämligen ofta som de gulklädda var högst i luftrummet. Ibland var det lite rörigt när MAIF attackerade längs marken, det syntes vid 1-0-målet, även om Värnamo gör det ”helt okej” utifrån den aspekten.

Bergh gör en dålig match och har stora problem med att hantera både Herman Johanssons styrka och snabbhet. Ytterbacken stod också för många felaktiga passningar vilket vittnar om begränsad teknik.

Även Grozdanic kan få sig en släng av kritiken. Utöver flera förlorade luftdueller och tappade markeringar så drar han på sig två gula kort. Den första ostskivan fick han i matchinledningen då han kom in hårt i ryggen på en gulklädd spelare som höll i bollen. Domaren ansåg att han stoppade ett lovande anfall, något som kan ifrågasättas med tanke på att det fanns fem Värnamo-spelare på rätt sida.

Det andra gula kortet var i samband med att han sparkar högt samtidigt som Fenger är framme med huvudet. Grozdanic bör kunna läsa av situationen bättre och agera annorlunda i det läget. Med tanke på att han redan har ett gult kort och ser Fenger komma i full fart så är det riskabelt att sparka så högt. Att ta rätt beslut i pressade lägen är dock det som är svårast i fotboll, och något som Grozdanic inte mäktade med i den situationen.

Utöver Bergh och Grozdanic så startade två ytterligare herrar i backlinjen. På högerbacken fanns Winsth och han var halvdan i defensiven, det är exempelvis Freddy som upphäver offsiden vid det första målet. Han är dock nyttig offensivt där han springer mycket och försöker kombinera med medspelarna.

Erikssons insats är godkänd, trots vissa brister i luftrummet. Något som imponerade var samspelet med Wenderson, som kom in som mittback när Emin blev utvisad. Eriksson och Wenderson samverkade på ett adekvat sätt och det skedde inga större missförstånd mellan spelarna.

Framför backlinjen fanns mittfältet och det var tuff match för dem. Värnamo fick som bekant en utvisning, men även innan det så anser jag att Mjällby var bättre och tidvis kändes det inte som om IFK var påkopplade. MAIF vann fler dueller och var oftast först på andrabollarna. Dessutom sprang Mjällby-spelarna mycket och täckte ytor på ett bra sätt. Det bidrog till att det blev svårt för Värnamo att etablera en egen speluppbyggnad, i stället fick man ägna sig åt mycket löpande.

Samtidigt är det svårt att ge en alltför ensidig bild. Wenderson visade prov på en hög arbetskapacitet, Johansson kan stoltsera med 1+1 och Thern slog en del fina djupledsbollar. Det var dock för få bra aktioner för att mittfältets insats ska kunna lyftas som något positivt i denna match.

Det faktum att mittfältet höll en begränsad nivå påverkade också anfallet negativt. Värnamo hade nämligen svårt att skapa bra lägen och det blev endast fem skott mot mål. IFK ska dock ha eloge för sin effektivitet. Av fem skott så gick fyra på mål och tre gick i mål. Om man är effektiv så går det att vinna matcher som man är sämre i, det visade IFK.

I anfallet så utmärkte sig matchhjälten Engvall. Han visade prov på fina tempoväxlingar, var bra på att hålla i bollen och försökte utmana sin försvarsspelare vilket öppnade upp spelet. Dessutom sprang han mycket och tog bra löpningar. Engvall har som bäst gjort åtta seriemål under en säsong, det hände 2014 med IFK Göteborg och 2018-19 med Mechelen. Hittills har Gustav gjort åtta allsvenska mål för Värnamo och om han gör en balja till så har han därmed slagit ett personligt rekord.

Zeljkovic blir förvisso målskytt och det är en fin placering som kräver teknisk skicklighet. Utöver det så syns han dock ganska lite, han får dock minimalt att jobba med. Liknande kan sägas om Ademi som också är blek. Han gör några försök att accelerera och dribbla men blev ofta stoppad av en eller två försvarare.

Den sista spelaren som ska nämnas är målvakten Rasheed, tillika Värnamos bästa spelare. Förvisso släpper han in två bollar men han står för sex räddningar och håller kvar IFK i matchen. Det är en keeper med snabba reflexer och som dessutom plockade mycket i luften.

Laget i sin helhet kan få beröm för den lagmoral som segern vittnar om. Man fortsätter nämligen kämpa trots att det går emot, man hängde därmed inte med huvuden och började gnälla på varandra. Det är något som sker i motvindskänsliga lag, men inte hos IFK Värnamo.

Efter omgången så är Värnamo på åttonde plats med 35 poäng. Det är åtta poäng till Brommapojkarna på kvalplats och tolv poäng till Degerfors som är på direktnedflyttning. Det är knappast så att man sticker ut hakan när man säger att Värnamo kommer att spela allsvenskt 2024.

Det intressanta är snarare att kolla uppåt och spekulera kring hur högt man kan komma. Det är åtta poäng upp till Djurgården som är fyra, vilket skulle kunna ge Europaspel. Avståndet till blåränderna är teoretiskt möjligt att ta in, men det känns väldigt orealistiskt.

En mer realistisk ambition är att hamna femma, den platsen innehas just nu av Hammarby som har 39 poäng. Det är en realistisk målsättning med tanke på att Värnamo inte har några topplag kvar att möta. Samtidigt lär nog inte Hellberg eller spelarna lägga för stor vikt vid om man blir femma eller tia, det är mer än prestigesak.

Nästa match för Värnamo är hemma mot IFK Norrköping på söndag. Norrköping är just nu sexa med 38 poäng och östgötarna har således en realistisk chans att ta fjärdeplatsen, även om det är ett tufft utgångsläge.