Lagbanner
Värnamo värvar Gustav Engvall!

Värnamo värvar Gustav Engvall!

Gustav Engvall kommer att representera IFK Värnamo nästa säsong.

Det är nu mindre än 40 dagar kvar till Allsvenskan sparkar igång och i veckan har Värnamo spänt musklerna i samband med värvningen av Gustav Engvall. Det är ett treårigt kontrakt och utöver Värnamo så har även Kalmar, Brommapojkarna, Djurgården och IFK Göteborg länkats ihop med Engvall. 

Spelaren är uppväxt på Öland och började spela fotboll för Färjestaden GOIF men flyttade som 16-åring till IFK Göteborg. Det var också hos Blåvitt som han gjorde allsvensk debut säsongen 2013, enbart 17 år gammal. Han flyttade från gamla Ullevi sommaren 2016 och flyttlasset gick sedan till Bristol City där inte var lika lyckosam. Engvall fick knappt spela i Championship och var i stället utlånad ett år hos Djurgården och ett halvår hos IFK Göteborg innan flyttade till Belgien sommaren 2018.

Det var till Mechelen som han anslöt och klubben huserade i den belgiska tvåan vid det tillfället. Den efterföljande säsongen, 2018-19, är hans bästa utlandssäsong eftersom han fick gott om speltid, gjorde åtta mål och hjälpte klubben upp till förstaligan. När Mechelen väl gick upp till förstaligan så pendlade han mellan att vara en permanent bänknötare och rotationsspelare. Den föregående hösten var han utlånad till norska Sarpsborg 08 och fick förvisso kontinuerligt med speltid men producerade endast en kasse.

Engvalls främsta meriter på klubbnivå är två svenska cupguld och på landslagsnivå kan han stoltsera med en bronspeng från U17-VM 2013. Spelaren har för övrigt representerat alla svenska ungdomslag och även gjort två A-landskamper vilket skedde under januariturnén 2016.

Värvningen är spännande på förhand eftersom Engvall visat att han kan leverera på allsvenskt gräs förut. På 95 matcher har det blivit 25 mål och 18 assist vilket är väl godkänt. Dessutom är han endast 26 år och det är just vid den åldern som en spelare sägs vara på sin topp.

Engvalls primära position är anfallare och han är fysiskt stark, bra i djupled och jobbar väldigt hårt. Det finns dock konkurrens på anfallsposition eftersom Värnamo redan har både Zeljkovic och Becirovic i truppen som också är forward. Just Zeljkovic har dessutom imponerat på försäsongen och det är därmed inte givet att Engvall blir en startspelare.

Engvall har till lokalmedia sagt att han väljer Värnamo eftersom spelsättet tilltalar honom samt att han vill jobba med Kim Hellberg.  

 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-02-25 17:51:15
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo